24 maj

Vattenfontän hund – Bäst i test dricksfontän 2024 – Frisk, rent och gott vatten

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

En vattenfontän kan vara ett bra sätt för hunden att få i sig mer vatten då dess rinnande funktion kan locka till att husdjuret ska dricka oftare.

Den kan även underlätta för dig som är ägare då det ryms mer vatten i en vattenfontän i jämförelse med en vanlig vattenkopp. Därför kan det vara en bra idé att införskaffa en vattenfontän till din hund eller katt.

I den här artikeln har vi valt att jämföra några vattenfontäner som finns på marknaden idag.

De är jämförda utefter vattenfontänens viktigaste egenskaper vilket är filtrering, material, underhåll, design och pris. Vi går djupare in på vattenfontänens viktiga egenskaper under nästa rubrik.

Därefter följer en genomgång på de bästa vattenfontänerna som finns på marknaden för att du ska kunna jämföra och avgöra vilken vattenfontän som passar dig och din hund bäst.

I slutet av artikeln får du veta mer om varför det kan vara bra att införskaffa en dricksfontän till hunden.

Dricksfontän hund - Bäst i test

vattenfontän hund bäst i test

Vattenfontän 360 Rostfri

  • Cirkapris: 795:-

En högkvalitativ vattenfontän i rostfritt stål som cirkulerar och rengör vattnet med ett kolfilter. Fontänen skapar ett porlande ljud som du själv kan ställa in genom utbytbara munstycken.

vattenfontän hund

Avalon dricksfontän hund

  • Cirkapris: 969:-

En lyxig dricksfontän i keramik. Materialet gör den lätt att rengöra och designen passar i de flesta hemmen. Ett bra sätt att få hunden att dricka mer och renare vatten.

Trixie bubblestream vattenfontän hund

Vattenfontän Bubblestream

  • Cirkapris: 379:-

Trixie Bubblestream vattenfontän skapar stor rörelse i vattnet som lockar även de kräsnaste hundarna som vanligtvis dricker dåligt. Nackdelen är att fontänen är tillverkad i plast.

vattenfontän stor hund

Fontän för större hundar

  • Cirkapris: 749:-

En större vattenfontän som rymmer 7,5 liter vatten. Vattenfontänen lämpar sig bäst för större hundar eller för dig med flera små hundar som inte vill fylla på vattenskålen jömt.

OBS: Finns även i storlekarna 3,7 liter och 1,8 liter.


Vattenfontänens viktigaste egenskaper


Allt som är levande behöver vatten för att överleva och må bra. Om hunden inte får i sig tillräckligt med vatten kan en vattenfontän få den att börja dricka mer.

Därför är det viktigt att vattenfontänen har de funktioner och egenskaper som krävs för att den ska fungera. Här är de fem egenskaperna vi kollat efter när vi utförde jämförelsen:

Filtrering

Vattenfontäner har olika typer av filtreringar. Kemisk filtrering, eller kolfiltrering som den oftast omnämns som är en filtrering som innehåller kol. Kolet drar i sin tur åt sig sig föroreningar som kan finnas i vattnet. Det andra filtret är mekaniskt och består av ett skydd runt vattenfontänens pump och drar åt sig större skräp och smuts. Mekaniska filter behöver du göra ren med jämna mellanrum och kolfilter behöver du köpa nytt av och byta ut eftersom kolet förbrukas efter ett tag. 

Vattenfontänens material

Det material fontänen är tillverkad av ska vara enkel att få ren och vara hygienisk. Är fontänen gjord i stål ska det vara ett rostfritt sådant. Materialet ska vara tåligt och hunden ska inte kunna välta vattenfontänen eftersom det annars lätt kan bli vattenskador då mer vatten porlar på en vattenfontän i jämförelse med en vanlig vattenkopp.

Underhåll och rengöring

Vattenfontänen ska vara lätt att få ren. Det blir smidigare om fontänens delar är lätta att få loss och lätta att sätta ihop igen. Det ska vara smidigt att rengöra fontänen och monteringen ska vara något som de flesta klarar av. 

Design

En vattenfontän ska helst inte ta upp för mycket plats och den ska inte vara ett störningsmoment. För en del är designen viktigare än för andra då många vill att hundens tillbehör ska gå i samklang med inredningen. 

Pris

Vattenfontänen får inte kosta mer än vad du får. Priset ska vara i linje med kostnaderna för tillverkning, material, transport och inte kosta extra mycket bara för att försäljaren ska tjäna extra mycket på din hund.


Vattenfontän för hund - Bäst i test 2024


Nedan kan du läsa mer om varje vattenfontän och jämföra dess för- och nackdelar och fundera över om den passar just din hund.

Tänka noga över din hunds behov. Har du en stor eller flera hundar är det bäst att välja en med stor kapacitet så du inte behöver fylla på vatten lika ofta. Har du däremot bara en mellanstor hund kan det vara bäst att satsa på kvalité och en vattenfontän som du tycker passar bra i hemmet.

Vattenfontän Petsafe Drinkwell 360

vattenfontän hund bäst i test

Vattenfontänen från Petsafe i modellen Drinkwell 360 ger ett bra vattenflöde och passar för både hund och katt. 

Fördelen med denna vattenfontän är att den är utrustad med en justerbar del där du har möjlighet att anpassa vattenstrålarna. Den är utrustad med hela fem olika vattenstrålar vilket är positivt då du kan anpassa vattenflödet efter vad din hund föredrar. Skålen rymmer upp till 3,8 liter vatten.

I och med att designen är rund och något större kan flera husdjur dricka från den samtidigt.

Fontänen är utrustad med kolfilter vilket används för att rena vattnet. Filtret är utbytbart och du kan köpa till filter när det är förbrukat. Dessutom är den utrustad med ett skumfilter som rensar bort skräp som hamnat i vattenkoppen. Till exempel hår.

Materialet består av rostfritt stål vilket är ett bra material att få rent. Skålen går att diska i diskmaskinen. Designen är enkel och passar bra in i de flesta hem. På vattenfontänens undersida finns det gummistöd vilket gör att den inte glider iväg och står stadigt på golvet. 

Priset för vattenfontänen drinkwell 360 från Petsafe är 795 kr vilket gör vattenfontänen till mycket prisvärd.

Dricksfontän hund -  Petsafe Avalon

vattenfontän hund

Vattenfontänen Avalon från Petsafe passar för både hund och katt. Storleken är 26,7 cm i diameter och den har en höjd på 15,3 cm.

Vattenfontänen består av två skålar, en mindre och en större som ligger på två lika nivåer vilket är positivt då hunden själv kan välja vilken skål den vill dricka ur.

Den är utrustad med utbytbara kolfilter som renar vattnet från bakterier och andra orenheter. Dessutom innehåller den ett skumfilter som får bort större skräp från koppen vilket gör att vattnet får en godare smak.

Fontänen rymmer upp till 2 liter vatten vilket är mindre än den förra. Priset är dessutom mer i jämförelse och den kostar 895 kronor.

Materialet består av keramik vilket är ett bra material att få rent. Vissa delar av fontänen går att få rent i diskmaskinen medan andra delar behöver du göra rent för hand. Vattenfontänen är vit och designen är stilren och passar därför bra in i de flesta hemmen.

Vattenfontän bubble stream Trixie

Trixie bubblestream vattenfontän hund

Vattenfontänen för hund i modellen bubble stream från Trixie har en höjd på 16 cm och rymmer upp till 3 liter.

Den största fördelen med den här vattenfontänen är att du kan justera vattenflödets hastighet samtidigt som den också  justerar vattenmängden. Det kan till exempel vara en bra idé att slå på den långsamma hastigheten när du ska introducera vattenfontänen för hunden så den inte blir skrämd eller uppjagad och för att minska risken att vattnet hamnar skvätter utanför. En annan fördel är att den slutar automatiskt att pumpa när vattennivån blir för låg vilket är ett bra sätt för dig som är ägare att bli påmind om att vattnet behövs fyllas på.

Vattenfontänen är utrustad med ett kolfilter som filtrerar bort föroreningar från vattnet. 

Den är tillverkad i plast vilket är ett lättsamt material att få rent och den övre delen går att diska i diskmaskinen. Resten kan får du diska för hand. Behållaren är transparent vilket är till stor fördel för dig som är ägare då du lätt kan se när det är dags att fylla på vatten. En annan fördel med plast är att det är ett lätt material och därför är vattenfontänen bubble stream från Trixie enkel att få med sig.

Förutom att plast är ett material som är lätt att få ren och inte väger så mycket så är det ett billigt material. Vattenfontänen  kostar 379 kr.

Vattenfontän Drinkwell 7,5 l Petsafe

vattenfontän stor hund

Vattenfontänen drinkwell från petsafe rymmer upp till 7,5 liter vatten och är det bästa alternativen för dig som är en större hund. Storleken på fontänen är 37 cm på längden, 39 cm på bredden och har en höjd på 26 cm.

Vattenfontänen består av en skål och har en fallande vattenström vars hastighet går att justera och du kan anpassa flödet efter vad hunden föredrar. Du kan välja mellan en näst intill ljudlös hastighet till högre hastigheter som avger ett högre porlande ljud. 

Vattnet fyller du på direkt i skålen och den är utrustad med ett skumfilter som fångar upp skräp och hår. Det andra filtret den är utrustad med är en kolfilter vilket tar död på bakterier. 

Den är gjord på plast och är därför enkel att få ren och allt förutom pumpen går att diska i diskmaskinen. Den kommer i färgen grå vilket är en färg som passar bra in i många hem.

OBS: Vattenfontänen finns även i storlekarna 3,7 liter och 1,8 liter

Väljer du Petsafe Drinkwell får du:

  • Fontän
  • Två olika filter
  • Pump
  • Strömadapter

Priset för vattenfontänen är 785 kr vilket är ett bra pris för en vattenfontän i den storleken.


Fördelar för hunden med en dricksfontän


Man brukar säga att en hund ska dricka ungefär 50 ml för varje kilo den väger. Väger din hund 15 kilo ska den alltså dricka omkring 750 ml vatten per dag. Om din hund inte dricker som den ska finns risken att den blir uttorkad. Det är särskilt viktigt att den får i sig tillräckligt med vatten under varma dagar. En dricksfontän gör det lättare att säkerställa att hunden får i sig tillräckligt med vatten.

En vattenfontän kan vara bra för den kräsna hunden. En del hundar vägrar dricka när det är något skräp i vattnet och eftersom vattenfontäner är utrustade med filter så smakar vattnet bättre. Dessutom är vattnet i vattenfontäner mer hygieniskt. 

En annan funktion en vattenfontän har är att vattnet går runt och kommer ur strålar vilket skapar en strömmande effekt och ljudet är porlande vilket kan göra att hunden tycker att det är roligare att dricka och kan därmed få i sig mer vatten än i en vanlig vattenskål.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:


Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Vattenfontän hund – Bäst i test dricksfontän [aret] – Frisk, rent och gott vatten