21 juni

Livförsäkring hund 2024 – Jämför försäkringar när du köper hund

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med Lassie

Livförsäkring är ett viktigt skydd som behövs för dig som vill skydda hunden även om det värsta skulle hända. Med en livförsäkring får du ersättnings på hundens livvärde om den skulle komma bort, bli stulen eller avlider.

Med en livförsäkring för hunden får du ersättning ersättning baserat på hundens marknadsvärde eller inköpsvärde beroende på vart du väljer att försäkra hunden. Nedan finner du en förklaring om marknadsvärde, och inköpsvärde samt vilket försäkringsbolag som erbjuder bäst livförsäkring.

Vidare i artikeln finner du information om vad en livförsäkring skyddar mot och när du kan dra nytta av den. Kortfattat kan man säga att du får extra trygghet om hunden dör, kommer bort eller blir stulen.

Livförsäkring hund 2024 Bästa försäkringen

Toppval
livförsäkring hund

Livförsäkring finns även som valbart tillägg hos lassie.


Priset kan varierar beroende på din hund. Följ knappen för ett prisförslag direkt.

Självrisk: Från  0kr / 15 %
Ersättningsbelopp: upp till 140 000:-

Rabatt: 500 kr per år

Ger ersättning om:

 • Hunden kommer bort
 • Hunden blir stulen
 • Hunden måste avlivas

Livförsäkring hund:

Vad livförsäkringen täcker - Stöld, försvinnande och avlivning

Livförsäkring: Skyddet du får

En livförsäkring ger dig och din hund extra trygghet, men den skyddar inte om hunden blir sjuk eller skadad och behöver vanlig veterinärvård. För det behöver du en vanlig hundförsäkring med veterinärvårdskydd. 

Livförsärkingen bör därför ses som ett extra skydd utöver den vanliga försäkringen och ger dig ersättning om din hund råkar ut för något allvarligt

Nedan ser du exempel på tillfällen då en livförsäkring gäller hos hundar:

 • Ersättning om hunden dör eller måste avlivas

Om hunden dör eller måste avlivas kommer en livförsäkring ge dig ersättning på hunden marknas- eller inköps-värde.

Marknadsvärde är det uppskattade värdet på en "likvärdig" hund. Med detta menar försäkringsbolaget hunden inköpspris samt eventuella meriter som ökar priset på hunden.

Meriter kan vara allt från priser på utställningar och agilitytävlingar till utbildning inom jakt, arbetens eller andra nyttor som skulle öka hunden pris. Det är därför viktigt att du sparar intyg från tävlingar och kurser.

När du tecknar hundförsäkringen är det viktigt att du väljer en livförsäkring som också ger skydd ifall hunden behöver avlivas på grund av sjukdom eller skada hos veterinärer. En livförsäkring som endast ger ersättning när hunden avlider naturligt är onödig och inte särskilt förmånlig.

 • Om din hund blir stulen

Att hundar blir stulna känns som något ingen människa någonsin skulle göra, vem kan vara så elak? Men tyvärr sker det och är vanligare än vad många tror.

Hur stor risken är att din hund blir stulen är till stor del beroende på ras eftersom priset är vad tjuven är ute efter. Viktigt att komma ihåg är dock att även vanliga, mer prisvärda raser är av intresse för hundtjuvar då de ofta kostar 15000:- eller mer.

Att en hund skadar sig medan den blir stulen är också vanligt, det finns alltså risk att hunden kan behöva avlivas även om den återvänder. Sjukdom och skada som uppstår i samband med stölden skyddas av försäkringen.

 • När din hund försvinner eller kommer bort

Att hundar försvinner eller kommer bort är vanligt och en stor oro för många hundägare. Det räcker att du glömmer ytterdörren öppen och hunden nosar sig ut för att sedan hitta en spännande katt att jaga.

Nästa hunden vet så har den sprungit flera kvarter bort och har ingen vetskap om vart den ska gå för att återvända hem. 

Lyckligtvis kommer ofta hunden tillbaka till hemmet med hjälp av någon vänlig medmänniska som lyckas komma i kontakt med dig.

För att öka chansen att hitta hunden när den kommit bort är det bra att annonsera. Något som snabbt kan bli dyrt  om du inte har rätt försäkring.

Försäkringen täcker även hittelön för hunden som betalas ut till personen som hittat hunden. Hur mycket hittelön som betalas ut avgörs av hunden marknadsvärde och kan maximalt uppgå till hundens dubbla värde.

Kommer hunden aldrig tillbaka kommer den att klassas som avliden och du får ersättning i enlighet med en avliden hund.

När livförsäkringen inte gäller: 

Olycksfall, sjukdom utan dödsfall, tandlossning

En livförsäkring gäller som sagt när en hund dör, kommer bort, blir stulen eller behöver avlivas till följd av sjukdomar och skador.

Förlorad användbarhet är när exempelvis en tjänste- eller service-hund tappar sin användbarhet och inte kan uppfylla sitt jobb längre. Vill du ha en livförsäkring som täcker mot användbarhet är Moderna livförsäkring det bästa alternativet.

Tillfällen då en livförsäkring inte gäller för hunden:

 • Livförsäkring gäller inte vid tandvård. Tandsten, tandlossning, och övrig munvård räknas till vanlig hundförsäkring och inte livförsäkring för hund
 • Livförsäkring för hund gäller inte om hunden råkar ut för en olycka som endast leder till skada. Det räknas till hunden vanliga veterinärvårdsersättning. För att livförsärking ska gälla vid olycka måste skada vara allvarlig att hunden dör eller behöver avlivas
 • Livförsäkring gäller inte för hunden vid behov av medicin eller rehabilitering. Behöver hunden medicin eller rehab räknas till veterinärvårdsersättningen och inte till livförsäkringen.
livförsäkring för hund är en trygghet när hunden dör, försvinner eller behöver avlivas

Välj rätt livförsäkring: Att tänka på


Välj rätt livförsäkring: Att tänka på

När du tecknar hundförsäkringen finns det några saker som extra viktigt att tänka på för att få den bästa livförsäkringen. Nedan följer en guide i allt du bör fundera över.

 • Vad täcker livförsäkringen?

Fundera över vad som ingår i livförsäkringen.

Gäller skyddet även om avlider till följd av sjukdom eller gäller den bara vid naturliga dödsfall eller stöld?

 • Marknads- / inköps-pris

Det är stor skillnad om livförsäkringen ger skydd mot marknadspris eller inköpspris.

Marknadspris är bättre i alla lägen då det inkluderar inköpspriset men ger även ersättning för meriter.

 • Hur gammal är din hund?

En mycket gammal hund är sällan värd att teckna en livförsäkring på. Dels blir priset ofta väldigt högt men i många fall är det inte ens möjligt. En livförsäkring på hund över 9 är sällan möjligt.

En livförsäkring bör istället tecknas redan första året för valpar, men bättre sent än aldrig!

 • Hur stort skydd behövs?

Beroende på vilken ras du har och vilka meriter din hund bär kan du behöva olika försäkringsnivåer.

Alla försäkringsbolag erbjuder inte olika nivåer av livförsäkring men testvinnaren Manypets har goda möjligheter för anpassning

En stor tumme upp från oss!

Livförsäkring hund: Vanliga frågor

Frågor och svar

Att välja livförsäkring är svårt men med rätt hjälp kommer det att gå galant. Nedan följer de vanligaste frågor som hundägare ställer sig när de tecknar en livförsäkring för hunden.

Har du någon annan fråga eller tips och råd om försäkringar i allmänhet får du gärna kommentera nedanför artikeln så ska vi hjälpa dig så gott vi kan!

Vanligaste frågorna:

När ska man teckna en livförsäkring för hunden?

En livförsäkring går att teckna samtidigt som du kan teckna en vanlig försäkring. Vilket ofta är när hunden uppnått 6 veckors ålder. Det är viktigt att du försäkrar din valp och har du glömt göra det kan du skaffa en livförsäkring nu även om hunden redan är några månaders ålder eller till och med flera år. En del försäkringsbolag erbjuder dessutom rabatt första året. Tack för att du försäkrar din älskade hund!

Hur länge gäller hundens livförsäkring?

En livförsäkring gäller oftast tills att hunden fyller 10 år. Då upphör den att gälla och du behöver inte längre betala för den. Det är för att en hund som är över 9 år är mer benägen att råka ut för skador vilket skulle öka din månadskostnad kraftigt.

Vad är karenstid på hundförsäkringar?

När du väljer hundförsäkring är det viktigt att du kontrollerar karenstiden. Det är den tid som måste gå från att du tecknar försäkringen tills att den börjar gälla. Har karenstiden inte passerat får du ingen ersättnings när du anmäler skada. Karenstiden finns för att minimera risken för bedrägerier från oärliga personer och drabbar sällan oss vanliga hundägare. När en hund har varit försäkrad hos ett annat bolag tidigare tar de ofta bort karenstiden helt och hållet.

Gäller livförsäkringen utomlands?

En hundförsäkring kan i vissa fall gälla utomlands. Det skiljer sig väldigt mycket mellan olika försäkringsbolag. Därför är det lättast för dig att direkt kontakta deras kundtjänst och be om information gällande livförsäkring utomlands.

När bör jag uppsöka veterinärvård för hunden?

Det är viktigt att du uppsöker vård så snart du märker att hunden blir sjuk. Det kan vara brådskade och viktigt med snabb vård för att förebygga skada eller i värsta fall död. Givetvis kan det vara okej att i vissa fall avvakta något så du inte behöver ta hjälp av veterinärvård för något som inte alls är allvarligt men för det bör du vara väldigt säker på att åkomman är ofarlig.

Skyddar livförsäkring mot dolda fel?

En livförsäkring skyddar inte mot dolda fel. Vill du veta vad dolda fel är kan du läsa vår guide om dolda felförsäkringar och se jämförelse för att hitta den rätta dolda felförsäkringen för din hund. Där får du även veta mer om vad ett dolt fel är.

Ingår sjuk och olycksfallsförsäkring i en livförsäkring?

En sjuk och olycksfallförsäkring ingår inte i en livförsäkring och behöver tecknas som en tilläggsförsäkring.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Livförsäkring hund [aret] – Jämför försäkringar när du köper hund