24 maj

Kylmatta hund – Bäst i test 2024 – Kylbädd, kylfilt, kylplatta och kylmadrass för hundar

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Artikeln är skriven av:

Sandra Lassinantti - Skribent och produktexpert: hund och katt - Läs mer

En kylmatta används främst under årets varmare månader för att hunden ska hålla nere sin kroppstemperatur.

Den går att använda i hemmet eller när ni är på resande fot, till exempel i bilen. Kylmattan är ett bra sätt att försäkra dig om att hunden mår bra även när det är som varmast.

Idag finns det ett flertal olika kylmattor för hund på marknaden i form av bäddar, filtar, plattor och mattor. Det kan vara svårt att veta vilken kylmatta som passar bäst för din hund. Därför kommer jag, i denna artikeln, gå igenom några kylmattor som kommer från olika återförsäljare så att du enklare ska avgöra vilken som passar din hund bäst.

Vidare i texten får du mer information om de fyra bästa kylmattorna för hund.

Vi har utgått från kylmattans viktigaste egenskaper, det vill säga hur bra produkten svalkar, vilket material den är tillverkad i, hur enkel den är att använda samt hur lätt den är att få ren.

I den avslutande delen får du kort information på hur kylmattan eller kyldynan kan användas.

Kylmatta för hund

kylmatta hund, kylplatta, kylbädd hund hund, kylmadrass, kylfilt hund,

Kylmatta för hund

 • Cirkapris: 199-299:-

En perfekt kylmatta för sommaren som håller hunden kall utan behov av kyl, frys eller el. Mattan kyler hunden vid kontakt och går att använda både inne och ute. Finns i strl: 40x50 och 40x90

kylbädd hund

Kylbädd hund höjda kanter

 • Cirkapris: från 599:-

En högkvalitativ kylbädd med upphöjda kanter för alla typer av raser och storlekar. Perfekt för att svalka varma hundar som annars kan överhettas i värmen. Finns i tre olika storlekar

kylfilt hund

Kylmadrass hund

 • Cirkapris: från 179:-

En snygg kylmadrass för hundar i flera olika färger med mönster av vattendroppar. Perfekt om du inte vill ha den klassiska designen i mörkblå. Finns i rosa och grå i strl 50x40 till 120x90

kylmadrass kylplatta

Kylplatta hund

 • Cirkapris: från 74:-

En mycket billig kylplatta i duglig kvalité för att kyla din hund under sommaren. Den minsta storleken, 40x30 cm kostar bara 74 kronor upp till den största 110x70 cm för 224 kronor.


Kylmattans viktigaste egenskaper


Eftersom hundar reglerar värme på att annat sätt än vad vi människor gör och de dessutom har lång, tjock päls är kylmattan viktig under varma dagar för att hunden ska må bra och ha möjlighet att reglera sin kroppsvärme. Därför är det viktigt att du väljer en kylmatta som fyller de funktioner den ska. I den här delen går vi igenom kylmattans viktigaste funktioner.

Kylförmåga

Kylmattan, eller kyldynan används för att hunden ska reglera sin kroppsvärme. Därför är det viktigt att kylmattan får ner hundens kroppsvärme när den kommer i kontakt med mattan. Kyleffekten uppnås på olika sätt. Det vanligaste är att dess innanmäte består av ett kylande gel som oftast är helt giftfritt som aktiveras vid tryck, till exempel när hunden lägger sig på mattan. 

Kylplattans material

Det material kylmattan är tillverkad i kan vara avgörande för hur bra den kyler samt hur hållbar den är. Många hundar krafsar där de ska lägga sig ned och därför behöver kylmattan vara tålig mot vassa klor och tänder. 

Kylbäddens vikt och storlek

En kylmatta ska vara enkel att bära med och därför ska den inte vara alltför tung eller ta upp för mycket plats. 

Rengöra kylmattan

Sedan är det bra om mattan är tillverkad av ett material som är enkel att få ren. En del kylmattor går att tvätta i tvättmaskin. Medan andra får du rent bra genom att använda en fuktig trasa.


Bästa kylmattan 2024 - Bäst i test kyldyna


I den här delen av artikeln går jag in på djupen om varje kyldyna för att 

Kylmatta Active Canis

Kylmatta reglerar temperatur

Kylmattan från active canis  ger en svalkande effekt vid kroppskontakt och svalkar därmed  bra på en gång och du slipper lägga in den i frysen eller koppla den till el för att den ska avge en lägre temperatur.  Mattan börjar att kyla en kort stund efter att hunden kommit i kontakt med mattan. Kylan hålls i ett par timmar.

Mattans innanmäte består av ett kylande giftfritt gel. Den är gjord av ett tåligt material och är bekväm för hunden att ligga på. Dessutom är materialet enkel att få ren med hjälp av en fuktig trasa.

Kylmattan kommer i två olika storlekar, 50x90 och 50x40 vilket är positivt då du kan välja matta efter din hund storlek.

Kylmattan är lätt att få med sig, är i det tunnare laget och tar därför inte upp så mycket plats. Den kan till exempel placeras i hundens bädd. Den går också att använda utomhus i och med att materialet är lätt att få rent och tål väta bra. 

Pris: 199-299

Kylbädd hund

kylbädd hund

En bevkäm och lyxig kylbädd från aveo som har en kylningseffekt som aktiveras vid tryck, till exempel när hundens kropp kommer i kontakt med dynan. Alltså behöver den inte läggas i frysen eller komma i kontakt med vatten eller el för att den ska börja ge effekt. Den ger en kylande effekt under ett par timmar. För att kylningen ska aktiveras igen behöver dynan en paus från belastning innan den kan börja kyla igen. 

Kyldynan består av ett kylande underlägg som har ett innanmäte med giftfritt gel. Ytskiktet är lätt att få ren. Fördelen med den här kyldynan är att den har kuddliknande kanter vilket gör att kyldynan får mer av en bädd-känsla och kan därför användas som bädd. Andra kyldynor läggs oftast i hundens bädd för att det ska bli mer bekvämt.

Kylbädden finns i tre olika storlekar för att passa din hund.

Trots att dynan är något större så är den enkel att få med sig. Den går bra att använda både inomhus och utomhus.

Eftersom att kyldynan är utrustad med kuddar längs sidorna och kommer i större storlek så är prislappen lite högre, men det är mycket bekväm för hunden.

Kyldynan finns i tre storlekar och kostar från 599 kronor

Kyldyna Aveo

kyldyna i nylon fylld med giftfri gelé som kyler hunden under varma sommarnätter eller i bilen

Kyldynan från Aveo är tillverkad på ett giftfritt gel som börjar att kyla när hunden kommer in kontakt med dynan. Den ger en bra och kylande effekt under ett par timmar. Dynans ytmaterial är gjord på nylon och är därför lätt att få ren. Dessutom är materialet slitstarkt och tål väta bra vilket innebär att kylmattan kan användas både inomhus och utomhus. 

Kyldynan kommer i flera storlekar och färger vilket är positivt eftersom du har möjlighet att välja en dyna som passar dig och din hund bra. Färgerna som finns att välja mellan är rosa och grå. Fördelen med denna kyldyna är att det finns så många storlekar att välja bland och passar därför både små och stora hundar. Här är de storlekar kyldynan  från Aveo kommer i:

 • Small: 50 x 40 cm
 • Medium: 70 x 50 cm
 • Large 90 x 50 cm
 • Extra Large 100 x 60 cm
 • Extra extra large 120 x 80 cm

Priset för kyldynan varierar beroende på vilken storlek du väljer.

Small kostar 179 kr

Medium kostar 289 kr

Large kostar 359 kr

Extra large kostar 515 kr

Extra extra large kostar 785 kr

Kyldynan är platt och är därmed lätt att få med sig och den funkar bra att använda både i hundens bädd, i bilen eller på altanen. 

Trixie kyldyna

Varm hund tips, svalka hund på sommaren

Kyldynan från varumärket Trixie är en kyldyna som är gjord på plast och ger en kylande effekt när hunden kommer i kontakt med dynan och du som ägare behöver alltså inte göra något för att kyldynan ska ge effekt.

Kylningseffekten varar i ett par timmar och när den börjar att bli ljummen behöver dynan en paus från kroppskontakt för att de ska kunna ge en kylande effekt igen.

Eftersom dynan inte använder vatten eller el för att få sin kylande effekt går den bra att använda i hundens bädd, i bilen eller utomhus. Den är platt och lätt att få med sig.

Kyldynan har ett innanmäte bestående av ett kylande gel. Dess ytskikt är gjord på plast vilket är ett bra material att få rent.

Fördelen med denna kyldyna är att den kommer i ett brett spann av storlekar och passar både små och stora hundar. Här är storlekarna kyldynan från Trixie kommer i:

 • Small: 40 x 30 cm
 • Medium: 50 x 40 cm
 • Large: 65 x 50 cm
 • Extra Large: 90 x 50 cm
 • Extra extra large: 100 x 60 cm
 • Extra Extra Extra large: 110 x 70 cm

Priset för kyldynan varierar beroende på vilken storlek du väljer.

Small kostar 99 kr

Medium kostar 229 kr

Large kostar 279 kr

Extra large kostar  299 kr

Extra extra large kostar 249 kronor

extra extra extra large kostar 299 kronor

Kyldynan från trixie är den billigaste varianten av en kyldyna. Den kyler bra och är mångsidig vad gäller användningen. 

Så används kylmattan

En kylmatta är ett bra sätt för hunden att svalka sig. Men det är viktigt att du fortfarande har uppsikt över hunden. Det kan vara livsfarligt att lämna en hund i en varm bil, kylmatta eller ej. Det gäller även om du har en silverduk för hundburen eller bilen.

Hunden ska alltid ha tillgång till vatten och ska inte vistas för länge i direkt solljus och ska hållas sval vid varma dagar. En annan sak som kan vara bra att veta är att kylmattor med gel är lite av en färskvara och håller i ungefär två år.  

Men med det sagt så kan det vara intressant att veta hur kylmattan kan användas. Som vi nämnt tidigare i artikeln kan den användas hemma för hundar att svalka sig på under varma dagar. Men den kan också vara skön att använda för aktiva hundar då den svalkar musklerna och lederna och är ett bra sätt för hunden att återhämta sig. Förutom att hunden kan ha nytta en kylmatta kan den användas som kylplatta för annat.

Sandra heter jag som har skrivit artikeln. Jag har alltid haft ett stort intresse för djur och husdjur. Under min uppväxt har jag tagit hand om allt från akvariefiskar till en hamster och katter. Men mitt hjärta bultar extra hårt för hundar.

På Djursajten delar jag min kunskap om djur och husdjur samtidigt som jag fortsätter lära mig mer. Genom att dela kunskap blir vi bättre djurägare tillsammans.

Skribent: Sandra Lassinantti - Produktexpert: Hund och katt

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:


Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kylmatta hund – Bäst i test [aret] – Kylbädd, kylfilt, kylplatta och kylmadrass för hundar