17 mars

Bästa hundryggsäcken 2021 – Stora och små väskor för vandring och vardag

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med firstvet och Petster

En bra hundryggsäck av hög kvalité hjälper dig att ta med hunden på vandringen eller underlättar bussfärden genom stan. Du låter hunden sitta inuti den säkra väskan och se ut mot den intressanta omgivningen helt utan risk samtidigt som du kan fortsätta din vandring eller promenad som vanligt.

Hundryggsäcken har ett flertal fördelar och kan användas till att ge hunden trygghet, låta den åka när den inte orkar eller helt enkelt när det inte är tillåtet att ha hunden lös. Dessutom får du möjlighet att packa med koppel, bajspåsar och godis åt din vovve utan att du behöver fylla fickorna eller hålla allt i en separat väska.

Bästa hundryggsäcken 2021

Hundryggsäck Kurgo K9

Bästa hundryggsäcken 2021

 • Cirkapris: 1195:-
 • Passar för: Alla hundar och hundägare
 • För hundar upp till: 11,3 kg

För vandring med hund

Hundryggsäck Kurgo k9

 • Cirkapris: 1489:-
 • Passar för: Vandring
 • För hundar upp till: 11.3 kg
 • Finns även i: Svart

För stora hundar

Trixie William hundryggsäck

 • Cirkapris: 995:-
 • Passar för: Stora hundar
 • För hundar upp till: 30 kg

Trixie Hundryggsäck

Bärväska och rullväska i ett

 • Cirkapris: 549:-
 • Rullväska och ryggäck i ett
 • För hundar upp till: 8 kg

Vidare i artikeln ska vi djupdyka inom ämnet och visa på alla de bästa hundryggsäckarna. Vi listar något för alla och du hittar våra favoriter av väskor för vandring och stadspromenad samt extra stora ryggsäckar och hundryggsäckar med bra ergonomi som sitter bra på ryggen. Vi besvarar även vanliga frågor och avslöjar hur du tränar hunden till att hålla sig lugn i ryggsäcken.

Det finns även ett budgetalternativ för dig som letar en extra billig hundryggsäck!

Fördelar med en hundryggsäck

En hundryggsäck har många fördelar och kan användas till mer än vad många tror. Först och främst är det ett bra redskap när du vandrar med din vovve eller går på promenader så hunden kan titta ut men det finns flera andra fördelar och användingsområden.

En hundryggsäck används med fördel till:

 • Resor i lokaltrafik
 • Skadade, sjuka och äldre hundar
 • Oroliga eller obekväma hundar
 • Hundar som är trötta och inte orkar mer

Topplista - de 5 bästa hundryggsäckarna

Hundryggsäck Kurgo K9 - Bäst i test

hundryggsäck för hundar som väger upp till 12 kilo
 • För hundar upp till 11.3 Kg
 • Invändigt koppel
 • Uttagbar dyna för bekvämlighet och enkel rengöring
 • Gott om förvaring och fack
 • Utmärkt ventilation

Hundryggsäcken Kurgo K9 har allt en hundägare kan önska sig av en ryggsäck. Den är snygg, har gott om förvaring, bekväm att bära och dessutom är den utmärkt för hunden!

Kurgo K9 Hundryggsäck passar för hundar upp till 11.3 kilo och är utrustad med en armerad botten för stabilitet, ventilation på på sidorna och ovan och en uttagbar innerkudden som gör det lätt att rengöra hundryggsäcken samtidigt som det blir bekvämt för hunden.

Givetvis finns det ett kort, invädnigt koppel för hundens säkerhet. Din hund kan inte hoppa ur väskan!

hundryggsäcken kan öppnas och hunden kan se miljön omkring sig
 • Kan användas som vanlig ryggsäck utan hund
 • Med förvaring för bärbar dator eller surfplatta
 • Smuts- och vattenavvisande
 • Justerbart bröstband
 • Nackdel: Finns endast i en färg

Trixie hundryggsäck Elegance

Elegance hundryggsäck är pålitlig, stabil och praktisk hundryggsäck. Ryggsäcken passar de flesta och fungerar utmärkt för vardaglig användning. Ryggsäcken har en snygg och stilren design samtidigt som hunden får en trygg plats som är helt säker och riskfri. Väskan är rymlig och ger hunden gott om plats utan att behöva sitt obekvämt.

Bärväskan har två stora öppningar som hunden kan se ut genom samt ett sidofack på vardera sida där du kan förvara; förslagsvis koppel, bajspåsar och hundgodis. 

På botten av väskan finner du även en uttagbar platta. Den bidrar till ökat stabilitet samt underlättar rengöring. Plattans går att tvätta i maskin på 30 grader.

Hundryggsäcken är utrustad med ett invändigt fäste för utökad trygghet. Fästet säkerställer att din hund eller katt (som väskan också fungerar för) inte kan hoppa ut och skada sig. På utsidan finns dessutom reflexer för ökad säkerhet under de mörka timmarna på dygnet.

För extra lång hållbarhet är ryggsäcken tillverkad av slitstarkt nylon. Risken att väskan skulle gå sönder av vanlig användning är därför näst intill obefintlig.

Kort och gott får du en högkvalitativ ryggsäck för hunden som är utrustat med allt som är viktigt. Dessutom är axelremmarna anatomiskt utformade för att belasta ryggen så lite som möjligt.

Väskan är anpassad för hundar och katter upp till 8 kilo.


Hundryggsäck för vandring med hund

För dig som vill ha en hundryggsäck till vandringen rekommenderar vi varmt hundryggsäcken Kurgo. Detta är den absolut bästa modellen på listan för längre promenader och vandringar. Fokuset ligger på kvalité, hållbarhet, ergonomi och bekvämlighet.

Väskan ska alltså vara bekväm att bära, rymma mycket och tåla alla typer av väder.

Här finns gott om öppningsbara utrymmen som låter dig ta med mer än bara hunden. Du får plats för eventuellt ombyte, mat och dryck och nödvändigheter för hunden. I de smidiga sidofacken kan du ha vattenflaskan och vid behov finns även ett fack för en bärbar dator eller padda.

Den bekväma och löstagbara dynan på insidan bidrar till en skön tur för hunden och kan sedan enkelt rengöras i tvättmaskin efter långa vandringar. Dragkedjorna är rejäla och pålitliga. Detsamma gäller spännet på insidan som säkerställer att hunden inte hoppar ut ifall den skulle bli rädd eller förvånad.

Axelremmarna är rejäla och anpassade för att erbjuda bekvämlighet, även under långa vandringar. Dessutom är väskan rustad med ett midjebälte med klickstängning. Det består av två spännen i form av midjebälte med klickstängning. Ett just över höften och ett precis under bröstet. T

ack vare den ergonomiska utformningen kommer din rygg och dina axlar belastas betydligt mindre och vikten sprids ut för att slita minimalt medan ni vandrar och andas frisk luft.

För dig som vandrar mycket eller tar längre promenader finns inget bättre alternativ än hundryggsäcken Kurgo. Den praktiska modellen Kurgo k9 har allt ifrån extra fickor till ergonomiskt formade remmar på ryggen. (du får även gratis hemleverans)

Bekväm att bära: Ollydog Meridian hundryggsäck

OBS: Hundryggsäcken har slutat säljas

Smidighet, kvalité och flexibilitet vittnar om varför hundväskan Ollydog Meridian är ett toppenval!

Modellen fungerar både som praktiskt ryggsäck och som bär-/transportväska vilket gör den alldaglig och exklusiv på samma gång.

Hundväskan är huvudsakligen tillverkad i återvunnen polyester med en insida av vadderad med bekväm fleece som din hund kommer älska. För att underlätta rengöring är bottenplattan uttagbar och tvättbar i maskin. Ett stort plus från min sida och något jag tycker att en hundryggsäck av kvalité ska ha!

Det finns gott om öppningsbara fickor över hela ryggsäcken tack vare den smarta designen. Dessa säkerställer att hunden får gott om frisk luft oavsett var ni befinner er samtidigt som den ger hunden en ärlig frihetskänsla utan att begränsa säkerheten. När luckorna är stängda är de också väldigt välventilerade tack vare den nätade designen.

Den enda nackdelen vi kan se med Ollydog Meridian är att den, vid kraftig blåst kan vara störande för hunden. Därför rekommenderar vi denna modellen i första han till dig som åker mycket tåg eller ska ta med hunden i bilen och på utställningar. Den är inte lämpad för vinter och mycket kalla nätter men fungerar bra på sommaren.


Hundryggsäck för stora hundar: Trixie William 

För dig som har en tung eller mellanstor hund rekommenderar vi hundryggsäcken med extra kapacitet. Ryggsäcken William av Trixie är anpassad för hundar upp till; imponerade 30 kilo och kommer med säkerhet fungera för din vovve om du är intresserad av att bära hunden i en ryggsäck.

Väskan hänger ergonomiskt över ryggen tack vare de pålitliga axelbanden. Något som är mycket viktigt om du har en större hund som väger lite mer. Bakdelen är vadderad för extra komfort och givetvis är insidan utrustat med ett koppelfäste för hundens säkerhet. 

Den stilrena väskan i svart färg har flera fack där det viktigaste är den rymliga huvuddelen där hunden kommer befinna sig. Utöver den centrala delen finns sidofack för vattenflaskan samt ett mindre fack med dragkedja på framsidan. Där rymmer du vanliga nödvändigheter såsom bajspåsar, hundgodis och nyckelknippan.

Egentligen behöver vi inte säga så mycket om väskan då kvalitén talar för sig själv. Du får helt enkelt en bra, stabil och bekväm väska som är tillverkad för att hålla för hundar som väger lite mer. Allt detta kan bli ditt och ändå betalar du inte en överdriven summa. Ryggsäcken William får en stor tumme upp från Djursajten!

Budget: Basic Trek hundryggsäck

För det unikt låga priset; under 400 kronor får du Basic trek, en grundlig hundryggsäck som lämpar sig perfekt i stadsmiljö eller för kortare promenader. Ryggsäcken har en stilren design i marinblå med ljusa läderdetaljer.

Den smarta väskan är utrustad med ett stort, öppningsbart fack för att släppa in hunden som sedan kan kika ut genom det justerbara hålet. Du kan enkel välja storlek på öppningen genom att dra i snöret som sedan hålls åt där du önskar.

På vardera sida av väskan finner du hållare för en vattenflaska alternativt mindre nödvändigheter såsom ett mellanmål eller hundpåsar. Dessutom finns ett ytterligare fack på framsidan med dragkedja som lämpar sig för hundgodis eller dina nycklar.

Hundryggsäcken är givetvis utrustat med ett invändigt fäste som håller hunden på plats och säkerställer att det inte går att hoppa ut. Du fäster den i din vovves vanliga koppel eller sele som din hund sedan tidigare trivs i.

Väskan lämpar sig för hundar upp till 8 kilo och låter dig ta med din vovve vart du än önskar. Vi rekommenderar inte ryggsäcken för längre promenader och vandringar då den saknar spänne vid höft och bröstkorg samt ytterligare funktioner som de bästa modellerna har.

För priset får du en utmärkt väska men vill du ha en för hundryggsäck för längre äventyr rekommenderar vi någon av de andra modellerna på listan.

Vad gör en bra ryggsäck för hundar?

Att välja rätt ryggsäck kan vara svårt men förhoppningsvis har du fått en tydligare bild av vilka väskor som är de bästa under 2021.

För att förstå varför de ovanstående ryggsäckarna verkligen är de bästa ser du nedan de punkter vi har utgått från när vi har genomfört våra tester och kontrollerat väskorna.

Säkerhet

En av de viktigaste punkterna när det gäller en hundryggsäck är säkerheten. God säkerhet med invändigt spänne och en hållbar ryggsäck är krav för att en ryggsäck ska få vara med på vår topplista. Saknas detta exkluderas ryggsäcken omedelbart även om den i övrigt är mycket bra då vi inte accepterar onödigt skador på våra älskade hundarna.

Material och kvalité

Att ryggsäcken är tillverkad av material av hög kvalité är viktigt. Det bidrar till både förlängd hållbarhet men även som ett ökat skydd mot oväder. Vi accepterar inte en ryggsäck som går sönder efter några månaders användning undan vidare eller att dragkedjorna slutar fungerar strax efter inköpet. Vi har lagt stor vikt på väskans kvalité i våra tester.

Pris

Att en ryggsäck för hundar av hög kvalité som uppfyller alla de andra kraven vi har satt kommer kosta är inget vi ställer oss emot. Vi har förståelse för de kostnader som tillkommer under tillverkning och för att betala de anställda men vi kommer inte inkludera ryggsäckar som är prissatta högt över vad de erbjuder i syfte att gynna företagets ägare på bekostnad av Djursajtens läsare. Priset ska vara i linje med kvalité och kostnaden för tillverkning, punkt slut.

Design och utformning

Väskans utseende är viktigt för vissa och mindre viktigt för andra. Vi ser mycket positivt på en väska som tilltalar ögat men det huvudsakliga fokuset har vi lagt på utformningen. Vi har kollat noga på olika fack, fodral och utrymmen i väskan där det går att ta med nödvändigheter såsom hundgodis, bajspåsar och vatten under promenad eller vandring.

Kapacitet

En viktigt del i valet av rätt hundryggsäck ligger i kapaciteten. Vilken belastning väskan klarar av måste stämma överens med vikten på din hund. Den vanligaste kapaciteten en hundryggsäck har ligger omkring 8-10 kg men kan variera kraftigt. Exempelvis är en av väskorna vi rekommenderar för större hundar möjlig att använda för en vovve som väger upp till 30 kilo.

Med dessa punkter i åtanke hoppas vi att du lättare ska kunna göra rätt beslut och välja en bärväska som passar för just dig och din hund. Läs beskrivningarna och köp en väska av hög kvalité till ett pris som lämpar sig för dig och din bästa vän.

Träna hunden till att använda ryggsäcken

Innan du beger dig iväg på vandringen eller promenaden för första gången med din nya väska är det väldigt viktigt att du förbereder din bästa vän. Det är ovanligt för många hundar att åka i en väska och utan rätt träning kan det vara läskigt vilket kan leda till att din vovve drabbas av panik eller kraftig oro.

För att säkerställa att din hund sitter lugnt i väskan och förstår att det inte finns något av vara rädd för bör du därför träna hunden innan. Nedan följer en enkel steg-för-steg-guide i hur du tränar din hund till att sitta lugnt i hundryggsäcken.

Steg 1: Låt hunden utforska väskan

Placera ryggsäcken på golvet och låt hunden nosa runt, i och på den. Du kan locka med en godisbit om din vovve inte verkar intresserad.

Steg 2: Öppna väskan och låt hunden bekanta sig med den

Dra upp dragkedjan helt och hållet. Låt hunden ta sig in i väskan självmant, genom att "muta" med godis eller genom att lyfta in den i ryggsäcken. Låt väskan vara öppen och tillåt hunden gå ur om den så önskar. Repetera några gånger med jämna mellanrum om hunden verkar osäker.

Steg 3: Spänn fast hunden och stäng väskan

Använda det invändiga säkerhetsspännet och koppla fast hunden i väskan. Du kan även dra åt dragkedjan helt och låta hunden sitta i väskan. Det är klokt att du belönar hunden om den håller sig lugn och avbryter omedelbart om vovve visar på oro eller rädsla.

Steg 4: Lyft ryggsäcken lätt över marken

När hunden känner sig bekväm i väskan kan du lyfta ryggsäcken lite lätt i handtaget några centimeter från marken. Successivt kan du öka höjden och börja gå runt med väskan lätt över marken.

Steg 5: Ta väskan på ryggen

Har allting gått bra och hunden är van med ryggsäcken kan du nu lyfta upp den på ryggen. Det är till fördel om du har tillgång till en vän som kan stå på baksidan så hunden ser att allting är okej och att den inte behöver oroa sig. Kom ihåg att belöna med godis och positivitet i rösten om allting går bra samt avbryta omedelbart om hunden visar på oro.

Steg 6: Börja smått och utöka

Nu kan du börja gå runt inomhus för att sedan ta kortare promenader utomhus i närheten av boendet. Ni kan öka längden på promenaderna eftersom för att tillslut kunna gå långa vandringar i ojämn terräng om så önskas.

Tänk på att låta hunden hoppa in i väskan av egen vilja, precis som i videon nedan.

Viktigt att tänka på när du tränar din hund

Du bör aldrig fortsätta med träningen om din hund blir orolig eller rädd. Avbryt omedelbart och börja om från föregående steg tills din vovve är riktigt bekväm med väskan. Fortsätter du träningen när hunden blir illa till mods finns risken att din bästa vän kommer vara rädd för väskan i framtiden vilket kraftigt försvårar transporten i ryggsäcken.

Det är även klokt att träna när förutsättningarna är rätta. Ni båda bör vara utvilade, fria från distraktioner såsom andra hundar eller barn samt ha gott om tid för att undvika onödig stress.

Tänk även på att hundar är individer och kommer ha olika svårt eller lätt att vänja sig med hundryggsäcken. Vissa raser och individer kan hoppa in i väskan och bäras på ryggen omedelbart medan andra kan behöva några dagars regelbunden träning för att bli trygga.

Är din hund sedan tidigare van att använda exempelvis en klövjeväska eller bära någon annan klädsel eller utrustning är det sannolikt att träningen kommer vara lättare. Detsamma gäller om din hund är van med att sitta i en hundryggsäck och framöver ska börja använda hundskor eller en klövjeväska

Ryggsäck för att flyga med hunden

De bärväskor vi rekommenderar är inte anpassade för att flyga med hunden men i praktiken skulle det vara möjligt. Problemet uppstår ifall flygbolagen har krav på väskan som hunden ska vara i. Exempelvis måste en hundväska vara helt tät och säkrad för eventuellt läckage samt särskilda storlekskrav.

Vill du läsa mer om vad du behöver veta, vad som gäller för olika flygbolag och vilken väska som är bäst att flyg med hunden rekommenderar vi att du läser vidare i en specificerad artikel om att flyga med hunden på Djursajten.

Vanliga frågor om hundryggsäckar

Kan hunden hoppa ur ryggsäcken?

Men en hundryggsäck kan inte hunden hoppa ur ryggsäcken tack vare fästet som sitter på insidan. Den säkerhetsanordningen är vad som huvudsakligen skiljer en vanlig ryggsäck från en ryggsäck för hundar. Använder du din vanliga väska finns det alltså en överhängande risk att hunden hoppar ur och skadar sig.

Hur länge kan hunden vara i väskan?

Vi rekommenderar att du alltid låter din hund komma ur väskan och sträcka på sig med jämna mellanrum. Omkring en timme är en bra riktlinje som säkerställer att det inte kommer ske en olycka inuti ryggsäcken och att hunden inte behöver uppleva obehag. Vissa hundar kan behöva släppas ut oftare medan andra klarar sig inuti väskan jättelänge utan problem. Du måste läsa av hur din hund beter sig och hur den mår. Det är trots allt du som hundägare som känner din vovve bäst!

Gillar hundar att bäras i en hundryggsäck?

Vissa hundar gillar ryggsäcken medan andra avskyr det. Sannolikt är att din hund kommer känna sig ovan eller obekväm första gången du bär den i en ryggsäck men med rätt träning och förberedelse kan nästan alla hundar i rimlig storlek bäras i ryggsäck.

Kan man ha flera hundar i hundryggsäcken?

Vi rekommenderar inte att du har flera hundar i ryggsäcken eftersom det sällan finns mer än ett invändigt spänne som håller hunden på plats. I teorin skulle det fungera med flera hundar i en ryggsäck men i praktiken är det en säkerhetsrisk som inte bör utmanas. Väljer du ändå att ha flera hundar i samma väska är det mycket viktigt att hundarna är vana med varandra och trivs bra tillsammans.

Avslutande tankar om hundryggsäckar och vandring

Med informationen i artikeln hoppas vi att du har lärt dig allt du behöver veta för att göra rätt beslut om en bra hundryggsäck samt är förberedd för hur du ska använda den.

Har du några tips om hur man vandrar med hunden, vill berätta vilken väska du valde eller har någon tanke om innehållet i artikeln? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet nedan!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa hundryggsäcken [aret] – Stora och små väskor för vandring och vardag