17 mars

Bästa hundryggsäcken 2023 – Ryggsäckar för stora och små hundar | Promenad, transport och vandring

2  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

En hundryggsäck låter dig att ta med hunden på promenaden, vandringen eller underlättar bussfärden i lokaltrafiken. 

Hunden sitter bekvämt och tryggt i ryggsäcken med ett invändigt koppel med krok. Hunden kan dessutom se omkring i den miljö och omgivning ni passerar.

Hundryggsäcken är ett smidigt och säkert sätt att ta med hunden överallt.

En bra hundryggsäck ska vara bekväm och säker för hunden. Ryggsäcken ska även vara snygg och bekväm att bära.

Det finns flera olika hundryggsäckar att välja mellan och för att underlätta har jag samlat de bästa ryggsäckarna för stora och små hundar i olika viktklasser.

Hundryggsäck valp.

Bästa hundryggsäcken 2023

bästa hundryggsäcken
hundryggsäck

Kurgo K9 Hundryggsäck

 • Cirkapris: 1489:-

En stabil och rejäl hundryggsäck för hundar upp till 12 kilo. Väskan är lämplig för friluftsaktiviteter och är bekväm att bära även med en hund i. Invändigt fäste för koppel eller sele finns.

hundryggsäck för stora hundar

Trixie hundryggsäck 30 Kg

 • Cirkapris: 995:-

En hundryggsäck för stora hundar med god ventilation genom nätade väggar. Breda remmar för att minska belastning när du bär hunden i ryggsäcken. Hundryggsäcken för tunga hundar med maximal viktkapacitet på 30 kg (15 kg rekommenderat)

Hundryggsäck för vandring

Kurgo K9 G-Train: Vandring

 • Cirkapris: 1489:-

Kurgo K9 hundryggsäck för vandring och outdoor. En bra hundryggsäck för dig som ofta är i naturen tillsammans med hunden. Perfekt när hunden inte orkar gå längre, råkat ut för en olycka eller när hunden är en valp. Finns även i svart.

Vidare i artikeln finner du mer information och kan jämföra olika hundryggsäckar och hundväskor.

Jag listar olika hundryggsäckar för olika behov med hunden - Så du hittar en ryggsäck för din hund oavsett om ryggsäcken ska användas för vandring och stadspromenad.

Du finner även hundryggsäckar för stora hundar som väger lite mer. Ryggsäckar för stora hundar, upp till 30 kg, är ryggsäckar med breda axelremmar, spänne över bröstet och god ergonomi för att minska ryggens belastning när du bär hunden i ryggsäcken


Fördelar med en hundryggsäck


En hundryggsäck har många fördelar och är bra för både husse, matte och hunden.

Först och främst är ryggsäcken ett bra redskap när du vandrar med din vovve eller går på promenader så hunden kan titta ut på miljön från en säker plats i väskan

Utöver de självklara användningsområdet en hundväska har finns det flera andra fördelar till att skaffa en hundryggsäck.

En hundryggsäck används med fördel till:

 • Resor med hunden i lokaltrafik
 • Skadade, sjuka och äldre hundar åker gärna med i hundryggsäcken
 • Oroliga eller obekväma hundar känner sig trygga i hundryggsäcken
 • Hundar som är trötta och inte orkar mer
 • En hundryggsäck är bra för små hundar som inte orkar gå så långt

Vill du hellre ha en väska att bära hunden i än en ryggsäck kan du läsa mer om de bästa och snyggaste hundväskorna här.

Bästa hundryggsäckarna 2023:

 • Hundryggsäck Kurgo G-Train
 • Trixie Hundryggsäck för stora hundar
 • Kurgo hundryggsäck för vandring
 • Hundryggsäck elegance
 • Billig hundryggsäck basic

Läs vidare nedan för mer information om varje hundryggsäck.


Hundryggsäck | Bäst i test 2023


Hundryggsäck Kurgo K9

hundryggsäck
 • För hundar upp till 12 Kg
 • Invändigt koppel
 • Uttagbar dyna för bekvämlighet och enkel rengöring
 • Gott om förvaring och fack för godis, bajspåsar, koppel med mera.
 • God luftcirkulation håller hunden sval

En snygg hundryggsäck med gott om förvaring, bra stöd för ryggen och gott om utrymme för hunden med säkerhet från ett invändning kort koppel som sitter i en koppelkrok så hunden inte kan hoppa ur väskan.

Kurgo K9 Hundryggsäck passar för hundar upp till 11.3 kilo och är utrustad med en armerad botten för stabilitet, ventilation på på sidorna och ovan utan att kraftig vind och blåst stör hunden.

En uttagbar innerkudden gör det lätt att rengöra hundryggsäcken samtidigt som hunden kan sitta bekvämt på kudden när den används i ryggsäcken.

invändigt koppel
 • Kan användas som vanlig ryggsäck utan hund
 • Höftbälte och justerbart bröstband
 • Smuts- och vattenavvisande
 • Justerbart bröstband
 • Nackdel: Finns endast i en färg

Hundryggsäck för stora hundar

För dig som har en tung eller mellanstor hund rekommenderar jag hundryggsäcken med extra kapacitet. Ryggsäcken William av Trixie är anpassad för hundar upp till; imponerade 30 kilo och kommer med säkerhet fungera för din vovve om du är intresserad av att bära hunden i en ryggsäck.

Väskan hänger ergonomiskt över ryggen tack vare de pålitliga axelbanden. Något som är mycket viktigt om du har en större hund som väger lite mer. Bakdelen är vadderad för extra komfort och givetvis är insidan utrustat med ett koppelfäste för hundens säkerhet. 

Den stilrena väskan i svart färg har flera fack där det viktigaste är den rymliga huvuddelen där hunden kommer befinna sig. Utöver den centrala delen finns sidofack för vattenflaskan samt ett mindre fack med dragkedja på framsidan. Där rymmer du vanliga nödvändigheter såsom bajspåsar, hundgodis och nyckelknippan.

Väskan då kvalitén talar för sig själv.

Du får helt enkelt en bra, stabil och bekväm väska som är tillverkad för att hålla för hundar som väger lite mer. Allt detta kan bli ditt och ändå betalar du inte en överdriven summa.


Hundryggsäck för vandring med hund

En bra hundryggsäck för vandring.

Hundryggsäcken Kurgo k9 G-train. Detta är den absolut bästa modellen på listan för längre promenader och vandringar. Fokuset ligger på kvalité, hållbarhet, ergonomi och bekvämlighet.

Väskan ska alltså vara bekväm att bära, rymma mycket och tåla alla typer av väder.

Här finns gott om öppningsbara utrymmen som låter dig ta med mer än bara hunden. Du får plats för eventuellt ombyte, mat och dryck och nödvändigheter för hunden. I de smidiga sidofacken kan du ha vattenflaskan och vid behov finns även ett fack för en bärbar dator eller padda.

Den bekväma och löstagbara dynan på insidan bidrar till en skön tur för hunden och kan sedan enkelt rengöras i tvättmaskin efter långa vandringar. Dragkedjorna är rejäla och pålitliga. Detsamma gäller spännet på insidan som säkerställer att hunden inte hoppar ut ifall den skulle bli rädd eller förvånad.

Axelremmarna är rejäla och anpassade för att erbjuda bekvämlighet, även under långa vandringar. Dessutom är väskan rustad med ett midjebälte med klickstängning. Det består av två spännen i form av midjebälte med klickstängning. Ett just över höften och ett precis under bröstet.

Tack vare den ergonomiska utformningen kommer din rygg och dina axlar belastas betydligt mindre och vikten sprids ut för att slita minimalt medan ni vandrar och andas frisk luft.

För dig som vandrar mycket eller tar längre promenader finns inget bättre alternativ än hundryggsäcken Kurgo. En flexibel hundryggsäck som har allt från extra fickor till ergonomiskt formade remmar på ryggen. (du får även gratis hemleverans)


Trixie hundryggsäck Elegance

Hundryggsäck med hjul

Elegance hundryggsäck är pålitlig, stabil och praktisk hundryggsäck. Ryggsäcken passar de flesta och fungerar utmärkt för vardaglig användning. Ryggsäcken har en snygg och stilren design samtidigt som hunden får en trygg plats som är helt säker och riskfri. Väskan är rymlig och ger hunden gott om plats utan att behöva sitt obekvämt.

Bärväskan har två stora öppningar som hunden kan se ut genom samt ett sidofack på vardera sida där du kan förvara; förslagsvis koppel, bajspåsar och hundgodis. 

På botten av väskan finner du även en uttagbar platta. Den bidrar till ökat stabilitet samt underlättar rengöring. Plattans går att tvätta i maskin på 30 grader.

Hundryggsäcken är utrustad med ett invändigt fäste för utökad trygghet. Fästet säkerställer att din hund eller katt (som väskan också fungerar för) inte kan hoppa ut och skada sig. På utsidan finns dessutom reflexer för ökad säkerhet under de mörka timmarna på dygnet.

För extra lång hållbarhet är ryggsäcken tillverkad av slitstarkt nylon. Risken att väskan skulle gå sönder av vanlig användning är därför näst intill obefintlig.

Kort och gott får du en högkvalitativ ryggsäck för hunden som är utrustat med allt som är viktigt. Dessutom är axelremmarna anatomiskt utformade för att belasta ryggen så lite som möjligt.

Väskan är anpassad för hundar upp till 8 kilo men fungerar även som kattryggsäck.

Basic Trek hundryggsäck

En billig hundryggsäck för 400 kronor.

Basic trek, en grundlig hundryggsäck som lämpar sig perfekt i stadsmiljö eller för kortare promenader med små hundar. Ryggsäcken har en snygg design i marinblå med ljusa läderdetaljer.

Den smarta väskan är utrustad med ett stort, öppningsbart fack för att släppa in hunden som sedan kan kika ut genom det justerbara hålet. Du kan enkel välja storlek på öppningen genom att dra i snöret som sedan hålls åt där du önskar.

På vardera sida av väskan finner du hållare för en vattenflaska alternativt mindre nödvändigheter såsom ett mellanmål eller hundpåsar. Dessutom finns ett ytterligare fack på framsidan med dragkedja som lämpar sig för hundgodis eller dina nycklar.

Hundryggsäcken är givetvis utrustat med ett invändigt fäste som håller hunden på plats och säkerställer att det inte går att hoppa ut. Du fäster den i din vovves vanliga koppel eller sele som din hund sedan tidigare trivs i.

Väskan lämpar sig för hundar upp till 8 kilo och låter dig ta med din vovve vart du än önskar. Jag rekommenderar inte ryggsäcken för längre promenader och vandringar då den saknar spänne vid höft och bröstkorg samt ytterligare funktioner som de bästa modellerna har.

En bra hundryggsäck till ett lågt pris men som är något begränsad i kvalitén.


Vad gör en bra ryggsäck för hundar?


Att välja rätt ryggsäck kan vara svårt. För att göra valet av hundryggsäck lättare för dig har jag samlat 5 punkter som är viktigt att tänka på när du ska köpa en ryggsäck att bära hunden i.

Det är dessa punkter som ligger till grund för placeringen i topplistan över de bästa hundryggsäckarna 2023

Säkerhet i hundryggsäcken

Hundryggsäcken ska vara säker med invändigt spänne för koppel. Hundryggsäcken ska dessutom vara stabil och gärna armerad på botten för att hunden inte ska riskera en olycka. En bra hundryggsäck är helt säkert att bära hunden i.

Material och kvalité

Att ryggsäcken är tillverkad av material av hög kvalité är viktigt. Det bidrar till både förlängd hållbarhet men även som ett ökat skydd mot oväder. Jag accepterar inte en ryggsäck som går sönder efter några månaders användning undan vidare eller att dragkedjorna slutar fungerar strax efter inköpet. Jag har lagt stor vikt på väskans kvalité i våra tester.

Hundryggsäckens pris

En ryggsäck för hundar av hög kvalité som uppfyller alla de andra kraven jag har satt kommer kosta är förståeligt. Kostnader som tillkommer under tillverkning och för att betala de anställda är okej men ryggsäckar som är prissatta högt över vad de erbjuder i syfte att gynna företagets ägare på bekostnad av Djursajtens läsare är inte okej. Priset ska vara i linje med kvalité och kostnaden för tillverkning.

Design och utformning

Väskans utseende är viktigt för vissa och mindre viktigt för andra. Vi ser mycket positivt på en väska som tilltalar ögat men det huvudsakliga fokuset har vi lagt på utformningen. Vi har kollat noga på olika fack, fodral och utrymmen i väskan där det går att ta med nödvändigheter såsom hundgodis, bajspåsar och vatten under promenad eller vandring.

Hundryggsäckens maxvikt och kapacitet

En hundryggsäck måste klara av vikten från hunden. Vanligt är en maxkapacitet omkring 8 kg till 15 kg. Små hundar kan åka i en väska som har mycket högre kapacitet men en stor hund bör inte åka i en ryggsäck som inte klarar av hundens vikt. Ryggsäcken med högst kapacitet är Trixie William som klarar hundar upp till 30 kg. Tänk på att den kan vara mycket jobbigt att bära en tung hund.


Träna hunden så den trivs i hundryggsäcken


Innan du beger dig iväg på vandringen eller promenaden för första gången med din nya väska är det väldigt viktigt att du förbereder din bästa vän. Det är ovanligt för många hundar att åka i en väska och utan rätt träning kan det vara läskigt vilket kan leda till att din vovve drabbas av panik eller kraftig oro.

För att säkerställa att din hund sitter lugnt i väskan och förstår att det inte finns något av vara rädd för bör du därför träna hunden innan. Nedan följer en enkel steg-för-steg-guide i hur du tränar din hund till att sitta lugnt i hundryggsäcken.

Få hunden att känna sig trygg i ryggsäcken: GUIDE

#1: Låt hunden utforska hundryggsäcken

Placera ryggsäcken på golvet och låt hunden nosa runt, i och på den.

Du kan locka med en godisbit om din vovve inte verkar intresserad.

#2: Öppna väskan och låt hunden bekanta sig med den

Dra upp dragkedjan helt och hållet.

Låt hunden ta sig in i väskan självmant, genom att "muta" med godis eller genom att lyfta in den i ryggsäcken.

Låt väskan vara öppen och tillåt hunden att hoppa ur väskan om den så önskar.

Repetera några gånger med jämna mellanrum om hunden verkar osäker.

#3: Spänn fast hunden i det invändiga kopplet och stäng ryggsäcken

Använda det invändiga säkerhetsspännet och koppla fast hunden i väskan. Du kan även dra åt dragkedjan helt och låta hunden sitta i väskan.

Belöna hunden om den håller sig lugn och avbryter omedelbart om vovve visar på oro eller rädsla.

#4: Lyft hundryggsäcken lätt över marken

När hunden känner sig bekväm i väskan kan du lyfta ryggsäcken lätt i handtaget, några centimeter från marken.

Successivt kan du öka höjden och börja gå runt med väskan lätt över marken.

#5: Ta väskan på ryggen med hunden i

Känner hunden sig fortsatt trygg i ryggsäcken kan du lyfta upp den på ryggen.

Det är till fördel om du har en vän som hunden är trygg med till hjälp. Låt personen stå bakom dig så hunden ser att allting är okej och att den inte behöver oroa sig.

Belöna med godis och positivitet i rösten om allting går bra. Avbryta omedelbart om hunden visar på oro.

#6: Börja med kortare promenader

Nu kan du börja gå runt inomhus för att sedan ta kortare promenader utomhus i närheten av boendet.

Ni kan öka längden på promenaderna om hunden håller sig lugn för att tillslut kunna gå långa vandringar i ojämn terräng eller åka lugnt genom kollektivtrafiken i staden.

I videon nedan kan du ser hur en hund sitter tryggt och bekvämt i hundryggsäcken


När du tränar hunden för hundryggsäcken


Blir din hund rädd eller obekväm när ni använder hundryggsäcken ska ni omedelbart avbryta träningen och börja om från föregående steg tills din hund känner sig bekväm med hundryggsäcken.

Fortsätter ni träningen med ryggsäcken när hunden känner sig obekväm eller rädd finns det risk att hunden inte vill sitta lugnt i väskan under transport i framtiden.

Det är även klokt att träna när förutsättningarna är rätta. Ni båda bör vara utvilade, fria från distraktioner såsom andra hundar eller barn samt ha gott om tid för att undvika onödig stress.

Tänk även på att hundar är individer och kommer ha olika svårt eller lätt att vänja sig med hundryggsäcken. Vissa raser och individer kan hoppa in i väskan och bäras på ryggen omedelbart medan andra kan behöva några dagars regelbunden träning för att bli trygga.

Är din hund sedan tidigare van att använda exempelvis en klövjeväska eller bära någon annan klädsel eller utrustning är det sannolikt att träningen kommer vara lättare. Detsamma gäller om din hund är van med att sitta i en hundryggsäck och framöver ska börja använda hundskor eller en klövjeväska


Ryggsäck för att flyga med hunden


En vanlig hundryggsäck är inte anpassad för att flyga med hunden men i praktiken skulle det vara möjligt. Problemet uppstår ifall flygbolagen har krav på väskan som hunden ska vara i.

Exempelvis måste en hundväska vara helt tät och säkrad för eventuellt läckage samt särskilda storlekskrav.

Vill du läsa mer om vad du behöver veta, vad som gäller för olika flygbolag och vilken väska som är bäst att flyg med hunden rekommenderar jag att du läser vidare i en specificerad artikel om att flyga med hunden på Djursajten.


Hundryggsäck: Vanliga frågor och svar


Kan hunden hoppa ur hundryggsäcken?

En hundryggsäck har ett invädnigt kort koppel som du fäster i hunden halsband. Kopplet gör att hunden inte kan hoppa ut ur väskan om den skulle bli skräm eller nyfiken på något i er omgivning. Använder du en vanlig ryggsäck istället för en hundryggäck är risken stor att hunden hoppar ur väskan och skadar sig eller kommer bort.

Hur länge kan hunden vara i ryggsäcken?

Låter din hund komma ur ryggsäcken och sträcka på sig med jämna mellanrum. Omkring en timme i ryggsäcken är en bra riktlinje som säkerställer att det inte kommer ske en olycka inuti ryggsäcken och att hunden inte behöver uppleva obehag. Vissa hundar behöver släppas ut oftare medan andra klarar sig inuti ryggsäcken jättelänge utan problem. Läs av hur din hund. Hur beter den sig och hur mår hunden?

Gillar hundar att bäras i en hundryggsäck?

Vissa hundar gillar ryggsäcken medan andra avskyr det. Sannolikt är att din hund kommer känna sig ovan eller obekväm första gången du bär den i en ryggsäck men med rätt träning och förberedelse kan nästan alla hundar i rimlig storlek bäras i ryggsäck.

Kan man ha flera hundar i hundryggsäcken?

Du bör inte ha flera hundar i ryggsäcken eftersom det sällan finns mer än ett invändigt spänne eller koppel som håller hunden säker. Det finns hundryggsäckar med två utrymmen och med två krokar för koppel och någon av dem bör du välja om du vill bära flera hundar. Tänk även på att hundarna ska trivas och vara vana med varandra.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Är en hundryggsäck ok att bära en valp i med tanke på valpens kroppshållning när den sitter i ryggsäcken?

  • Hej Annika,

   Det är helt okej att bära en valp i en hundryggsäck så länge ryggsäcken är tillräckligt stor för valpen. Hunden ska kunna sitta bekvämt i ryggsäcken och vända sig utan större problem. Är du osäker om vilken ryggsäck du bör välja och om din valp ryms i den rekommenderar jag att du väljer en större modell så valpen med säkerhet ryms bra i väskan.

   Tänk också på att inte bära valpen i ryggsäcken under för långa perioder. Ta regelbundna pauser och låt valpen gå själv emellanåt. Valpen riskerar annars att bli rastlös och uttråkad i väskan. Det finns också risk att valpen kissar ned sig i väskan om den inte får komma ut med jämna mellanrum.

   Hoppas det gav dig klarhet om hundryggsäckar och valpar.

   /William, Djursajten

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Följ djursajten.se:

  Vad vill du läsa mer om?


  Inlägget är av typen:


  Senaste inläggen på Djursajten.se

  Det här kanske också intresserar dig...

  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Bästa hundryggsäcken [aret] – Ryggsäckar för stora och små hundar | Promenad, transport och vandring