22 juli

Bäst i test: Hundfön 2021 Torka hundens päls – snabbt och effektivt

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med petster, vetzoo och vidaxl

De flesta hundar älskar vatten och att simma. En pöl på promenaden eller under ett äventyr intill havet är tillfällen då kommer din hund med säkerhet kommer bli fuktig, genomblöt eller åtminstone smutsig och i behov av en dusch.

En hundfön låter dig torka hundens päls, på ett snabbt och effektivt sätt efter duschen, promenaden i regnet eller badet på sommaren. Med en hundfön undviker du lukten av blöt hund, en päls som tovar och risk för exem som lätt utvecklas på hundens hud om du inte torkar den.

I den här artikeln ska jag lära dig allt du behöver veta om hundfönar och hur du torkar hunden med hjälp av en hundfön, genom en smidig steg-för-steg-guide. Guide visar ett sätt som är trevligt för både dig och din hund.

Nedan berättar jag vilka fördelar en hundfön har och listar 6 viktiga punkter att ha i åtanke när du väljer hundfön.

Men först, de bästa hundfönarna 2021 för dig snabbt vill bli va med en blöt hund och tovig päls.

Handhållen hundfön - Moser

 • 2100 W - 2,8 meter kabel - 630 gram
 • Två munstycken ingår - Låg ljudnivå
 • 2 hastigheter, 2 värmelägen + Kalluft

En handhållen är min absolut favorit som jag alltid rekommenderar till privatpersoner som vill slippa blöta hundar.

En handhållen hundfön är både smidig och precis, men ändå med god kraft med maximal effekt för att torka hundar, även om pälsen är tjock.

Med en lång kabel, justerbar värmenivå, flera munstyck och olika hastigheter blir hundfönen från Moser en självklar testvinnare som är något billigare än en hundfön som står på stativ eller golv.

Perfekt för de allra flesta!

Har du stora hundar såsom Leonberger, Sankt Bernhard, en mycket stor Pudel eller andra stora hundraser med tjock päls avråder jag från en handhållen fön. I det fallet är en hundfön med slang ett bättre val.

Hundfön på golvet - VidaXL

 • 2400 W - 2,5 meter slang - Handtag
 • Tre munstycken ingår - Låg bullernivå
 • Välj mellan en eller två motorer

Självklara valet för dig med stora hundar eller som tar hundstyling seriöst. Med en kraftig, tystgående motor kan du välja mellan flera olika nivåer av blåst och värmeinställningar där kalluft givetvis är en möjlighet.

Det finns två olika alternativ för att passa dina behov. Välj mellan en eller två motorer. För de flesta privatpersonerna räcker det med en motor men har du en mycket stor hund eller en verksamhet är det bra med en rejälare motor.

Kort och gott, en rejäl och pålitlig hundfön!

Privatpersoner som inte går på utställningar ofta eller har mindre hundar behöver inte en så här stor hundfön. Då är det bättre med en handhållen hundfön som är mer precis och smidig, även om denna också fungerar.


Vad en hundfön gör för dig


En hund som blivit blöt bör få hjälp att bli torr så snabbt som möjligt. Låter du din hund vara blöt länge kan en rad olika problem uppstå. Vissa raser kan få uttorkad hud, andra får tovig päls och en del hundar börjar lukta illa.

En hundfön låter dig torka hunden på ett sätt som är snabbt och effektivt som hunden är okej med. Torka hunden och du behöver inte oroa dig för problemen som annars kan uppstå.

Hundfönen är en nödvändighet efter din vovve har rullat i en lerpöl, promenerat i regnet eller efter ett dopp i havet under dagens äventyr.

Som du förstår är en hundfön viktigt, men alla fönar och hårtorkar gör inte jobbet. Det kan vara mycket svårt att välja en hundfön som lämpar sig för just din hund, men det behöver inte vara det! För att underlätta har jag skapat en kort guide om hur du väljer rätt hundfön för din vovve.

Vidare i artikeln listar jag 6 punkter som är viktiga att tänka på för att undvika en dålig hundfön.

 • Möjlighet till kall luft

När du fönar hunden är det viktigt att du börjar med kall luft för att succesivt öka värmen.

Den svala luften vänjer hunden med blåsten så den inte blir chockerad och rätt av den kraftiga värmen direkt.

Det är därför viktigt att du väljer en hundfön som har ett alternativ för endast blåst, utan värmeelement. De flesta hundfönar är utrustade med en sådan funktion, men inte alla. I topplistan nedan har jag endast valt ut föner som är utrustade med en knapp för kall luft.

 • Ljudnivå

Många hundar är känsliga för ljud och även de som inte är rädda för ljud kan bli osäkra när fönen både blåser och låter.

En bra hundfön ska ha låg ljudnivå, även vid maximal effekt som inte stör hunden. Lyckligtvis har tillverkarna av hundfönar insett detta och de flesta hundfönarna är därför relativt tystgående.

Tyvärr är det mycket ovanligt att butikerna skriver ut den exakta decibelnivån (db) men står det tystgående eller låg ljudnivå kan man känna sig ganska trygg.

 • Lång sladd

Sladdlängden är viktigt. En sladd som knappt räcker från eluttaget fram till hunden kommer försvåra torkandet av hunden och du kommer snabbt bli irriterad.

Undvik irritation och onödiga svårigheter genom att välja en hundfön med en bra sladdlängd. 2,5 meter eller längre är att föredra men två meter kan räcka gott och väl för att torka din hunds päls.

 • Olika munstycken

Olika munstycken är till stor fördel om du har hundar av olika pälstyper, men det hjälp också att torka din hunds päls på andra sätt.

En hundfön som kommer med ett vanligt munstycke och ett för mer precis blåsning är något du bör hålla utkik efter. Den bred munstycket är bra för att börja torka hunden medan det smala ger en mer pricksäker och precis blåsyta.

 • Handhållen

En handhållen pälsfön för hundar har flera fördelar. Först och främst är det smidigheten som bör talas om.

En handhållen hundfön men lång sladd låter dig komma åt hela hundens kropp som annars kan vara svåra att nå, såsom omkring bakbenen och under magen. Den handhållna fönen är alltså perfekt för små och medelstora hundar.

En handhållen fön är dessutom enklare att reglera eftersom alla knappar är placerade vid din hand, till skillnad från en golvmodell som har knapparna lång från dig.

 • Stativ och golvmodell

En hundfön som står på golvet eller upphöjt med ett stativ är perfekt för dig med en större hund som behöver föna länge och inte vill bli trött i armen.

Golvmodellerna har en lång sladd som väger minimalt. På så sätt kan du föna länge på ett ergonomiskt och bekvämt sätt.

Dessutom har golvmodellerna oftast en kraftigare motor eftersom de inte behöver vara lika små och smidiga som en handhållen pälsfön.

Kort och gott: Har du en stor hund? - Välj en hundfön med stativ eller en på golvet.


Bästa hundfönen 2021 - Jämförelse


I den här delen av artikeln har jag samlat de bästa pälstorkarna och jämfört dem mot varandra. Vid varje fön finner du en kort beskrivning samt en punktlista med snabb fakta om den specifika hundfönen. Tycker du att en fön verkar intressant kan du klicka på "läs mer i butik" för mer information och fler bilder.

Moser Edition Pro - En handhållen hundfön

Testvinnare: Moser 2100W är det bästa valet för de allra flesta. Har du en lite eller en mellanstor till stor hund med normal päls är smidigheten från den handhållna hundfönen svårlagen. Givetvis kommer den med olika nivåer av blåst och temperatur utan att väga mycket. Dessutom ingår två munstycken som går snabbt att byta ut.

 • 2100 W - Låg ljudnivå - 2,8 meter sladd
 • Flera lägen för temperatur och blås. Även kalluft finns
 • Ergonomiskt och smidig - Endast 630 gram

VidaXL Hundfön - Med stativ eller på golvet

VidaXL - Som är kända för ett brett utbud och snabba leveranser tillverkar och säljer en rejäl hundfön, tillräcklig för salonger, till ett pris som lämpar sig för privatpersoner. Du får maximal kontroll över blåst och temperatur samt flera munstycken och ett rejält handtag för enkel transport.

Finns även utan stativ till ett reducerat pris - Till butik!

 • 2400 W - Höj och sänkbart stativ - Låg bullernivå
 • Lång slang som exapanderar
 • Slipp oro för överhettning: Motorn är långt från hunden

Budget: Moser Protect - För små hundar

Vill du ha en billig hundfön behöver du inte leta längre. Har du en lite hund är detta ett utmärkt val som inte kostar dig särskilt mycket. För under femhundringen kan du undvika en blöt hund med tovig päls!

Jag rekommenderar inte Moser Protect om du har en mellanstor / stor hund

 • 1500 W - 2,8 meter sladd
 • Både varm och kall luft
 • Flera munstycken ingår

Wahl TurboBooster 3400 ErgoLight Hundfön

Tystgående, kompakt, lättviktigt och välutrustad!

Wahl TurboBooster är ett toppenval om du inte är ett fan av märket Moser. Denna är mycket lik Moser edition pro och kostar praktiskt taget lika mycket. Min personliga favorit är Moser men denna modell är också mycket populär bland andra hundägare.

 • 2400 W - Munstycken ingår - 3 meter sladd
 • Reducerar statiskt elektricitet - Påskyndar torkning
 • Varm och kall luft samt flera nivåer av blåst

Utöver de tidigare nämnda hundfönarna finns det ytterligare modeller för att torka hundens päls. Allt från kraftiga föner med dubbla motorer till budgetvarianter som egentligen inte är lämpliga för hundar. Några populära alternativ, som brukar vara väldigt dyra är; simpson supajet, phoenix zonda och groom professional

Jag personligen rekommenderar varken pheoenix zonda, groom professional eller simpson supajet för privatpersoner men har du en salong för hundar kan någon av dem vara ett bra alternativ.


Så fönar du hunden: Guide


Att föna hunden är svårt, särskilt om du aldrig har gjort det förut och om din hund inte är van. Då är det lätt att hunden blir obekväm, försöker flyt, bita eller rivas. Om du ska föna hunden på ett sätt som inte kommer skapa en rädsla för framtiden och som får din hund att lita på dig måste du göra rätt från första början.

Jag har gjort en snabb, men djupgående, guide i hur du ska torka hunden päls med hjälp av en hundfön. Följ guiden från steg 1 till steg 7 och du kommer med säkerhet kunna föna din hund utan svårigheter och risk för rädsla från hunden.

Djursajtens 7-stegs-guide: Hundfön

 1. Låt hunden bekanta sig med den avstängda hundfönen
 2. Avlägsna hundfönen och starta den
 3. För hundfönen närmare hunden
 4. Blås på hunden, på avstånd, med låg effekt och låg värme
 5. Närma hundfönen långsamt
 6. Börja arbeta genom pälsen, inifrån och ut
 7. Öka effekten om hunden är bekväm

OBS: Tänk på att alltid ta fönandet i hundens takt. Visar din vovve på minsta oro bör du genast avbryta och återgå till föregående steg. 

Kom ihåg att belöna hunden varje gång ni går vidare till nästa steg och hunden håller sig lugn. Beröm gärna med både röst och godis

 • Brännskador

Många billigare hundfönar kan snabbt bli varma när du använder dem på full kraft på stora hundar. Särskilt om du håller fönen tätt intill pälsen.

Var aktsam för att hålla den varma fönen mot hundens päls eller hud. En brännskada kan i extrema fall uppstå.

 • Kraftig blås

De högsta inställningarna av blåst på hundfönerna bör användas varsamt. Tanken är oftast att du ska hålla fönen på avstånd och slå bort vattnet från pälsen.

Har du fönen på högsta effekt och håller den nära hunden kan din vovve uppleva obehag, rädsla och i vissa fall smärta.

 • Känsliga delar

Ögon, öron och andra känsliga delar såsom tassar och nos bör du aldrig blåsa mot direkt.

Vill du torka dessa områden är den bästa att använda en hundhandduk eller fönen på lägsta effekt och på långt avstånd.

Ofta är det okej att låta dessa områden lufttorka.


Vanliga frågor och svar: hundfön


I den här delen av artikeln kommer jag besvara de vanligaste frågorna om hundfönar och pälsskötsel i allmänhet. Även om du är erfaren inom hundstyling rekommenderar jag att du läser genom svaren, sannolikt kommer du lära dig något extra!

Har du fortfarande någon fundering efter du har kolla genom frågorna kan du ställa din fråga längst ned i kommentarsfältet. Där besvarar jag frågan och lägger in den i artikeln om jag upplever att den kan hjälp andra.

Är det någon skillnad på en hundfön och en människofön?

En hundfön är generellt sett kraftiga än en människofön. Istället för att torka ut vattnet försöker den slå bort dropparna. På så sätt minimerar risken att hundens hud blir torr. Många hundfönar fungerar dock för människor med.

Kan hundfönen överhettas?

Det finns risk att hundfönen överhettas. Det kan riskerar att hunden brännskadas eller att fönen går sönder. Det är vanligare att en billigare hundfön överhettas än en hundfön av kvalité. Överhettnings sker oftast om du torkar flera hundar eller om du har en mycket stor hund med tjock päls. Isåfall bör du välja en hundfön som står på golvet eller hänger i ett stativ.

Passar fönen till min ras?

De flesta hundfönar passar de flesta raserna. Jag brukar säga att en handhållen hundfön är optimal för små och mellanstora hundar medan en hundfön som står på golvet är bästa för stora raser eller för dig med flera hundar. Är du osäker ifall en fön är lämplig för din ras kan du lämna en kommentar längst ned i artikeln så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig.

Hur lång sladd bör en hundfön ha?

Minst två meter är att föredra och gärna upp mot tre. Det är givetvis individuellt hur lång sladd du behöver men de flesta klarar sig väldigt långt på två meter.

Kan jag använda en handduk för att torka hunden istället för en hundfön?

En handduk kommer inte att göra pälsen torr på djupen. Handduken har absolut sina fördelar i att den är smidig och torkar hunden en del. Men du kommer aldrig göra hunden helt torr snabbt utan en bra hundfön.

Vilken hundfön passar en pudel?

En pudel har ofta en relativt tät päls och friseras ofta. Därför bör du välja en hundfön av högre kvalité som kommer hålla länge även om den används ofta.

Förhoppningsvis har du fått din fråga besvara och du är redo att börja torkandet av hundens päls. Tänk på att ta det lugnt och låta hunden bestämma i vilken takt ni ska ta torkandet om din vovve är ovan med en hundfön

Tack för att du bryr dig om din bästa vän, Lycka till!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bäst i test: Hundfön [aret] Torka hundens päls – snabbt och effektivt