16 januari

Bästa Klickern 2023 – Träna hunden rätt med positiv förstärkning

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Den otroligt effektiva metoden som kallas för “klickerträning” blir allt mer populärt och med god anledning. Det innebär att du, genom positiv förstärkning lär hunden att lyssna till ett klickande ljud som du avger från en liten dosa.

I den här artikel finner du information om vilken klickar som är bäst för ändamålet samt hur du ska påbörja klickerträningen för att göra rätt från början. Dessutom kommer vi djupdyka inom ämnet positiv förstärkning för att få en tydlig bild om varför metoden är så effektiv.

Vad är en klicker och hur fungerar dessa?

En klicker är inte mer än en liten pryl som ger ifrån sig ett klickande ljud när du klickar på den. Det kan vara högt eller lågt, ljus eller mörkt.

Genom att lära hunden att det klickande ljudet betyder “Bra jobbat, här kommer belöning” kommer det underlätta all form av träning i framtiden. Exakt hur du ska göra för att lära hunden med en klicker finner du senare i artikeln, just nedanför Djursajtens topplista över de bästa alternativen på klicker som finns att köpa.

En klicker är alltså ett kostnadseffektivt sätt att träna din vovve samtidigt som du spara väldigt mycket tid i längden. Lite tålamod nu kommer belöna er båda framöver.

Bästa klickern för hundar 2023

Klicker med armrem

En bra och hållbar klicker med tillhörande armrem till ett mycket förmånligt pris. För omkring 50 kronor kan du klicka hem den idag!

Klickern som är tillverkad av det välkända märket Trixie kommer i två olika färger. Svart med grön knapp, eller grön med svart knapp. Vilken av färgerna du gillar mest slipper du avgöra då det väljs slumpmässigt efter du gjort din beställning.

Den mjuka knappen är upphöjd för att enkelt komma åt den så du kan belöna din vovve med bra tajming. På baksidan av klickern finner du ett fingerfäste för bra greppförmåga. Önskar du går det även att plocka loss armbandet med ett snabbspänne.

Hundklicker Active Canis - Granngården

Hos granngården finns klickern vi har utsett till “utmanaren” att köpa. Med det menar vi att även denna produkt är grym och utmanar vår favorit. 

Även här får du en klicker utrustad med armbandsrem för enkel användning utan risk att tappa bort den. Enligt granngården själv ger produkten ifrån sig en mildare klickljud som inte är lika metalliskt som många andra klickers annars riskerar att ha. Något vi på Djursajten verkligen håller med om!

Färgen är unikt rosa med en gul knapp och ett guld band. En häftigt färg som dessutom är mycket lätt att hitta ifall du råkar tappa den under träning utomhus.

Zooplus Hundklicker

För dig som är nybörjare och vill testa på klickerträning vill Djursajten tips om Zooplus egna klicker. Den kostar endast 15 kronor vilket gör det till ett perfekt val för dig som är osäker ifall klicker är något som passar dig och din hund.

Djursajten har inte testat just denna clicker och kan inte säga att den fungerar varken bra eller dåligt utan vi rekommenderar den endast utifrån det unikt låga priset. Vi har dock läst recensioner av tidigare kunder där produkten har fått 3 av 5 i helhetsbetyg. 

En recension lyder “Bra och högljudd klicker men lite trög då och då”.

Klicker: Clik-R Petsafe

Den dyrast klickern på listan kommer från märket Clik-r av Petsafe. Lyckligtvis skenar priset inte iväg och du behöver endast betala 69 kronor för premiumvalet. Betydligt dyrare än den billigaste, men inte särkilt mer kostsam än våra topp-rekommendationer.

Du fäster Clik-r på fingret och trycker på den upphöjda knappen för att framkalla klickljudet. 

Produkten kommer i en, väl synlig lila med en grön knapp som tydligt sticker ut och underlättar klickandet.

Hållbarhet och kvalité är ett faktum men vi ser negativt på att ett armband saknas. Med i förpackningen följer också instruktioner på hur du ska lära hunden med din nya klicker. Du kan även läsa nedför om Djursajtens guide för att klickerträna vovven.

Djursajtens Steg-för-steg Guide: Hur du tränar hunden med klicker

Som vi har lärt oss vid här laget använder man sig av positiv förstärkning när man lära hunden med en klicker. Det är alltså de positiva beteendena som ska styrkas och inte de negativa som ska markeras. 

Steg 1. Klicka in hunden: Det första som måste göras är att lära hunden att det klickande ljudet betyder belöning. Ta mycket små godisbitar (så du kan belöna flera gånger) och ge sedan hunden en godisbit. Just efter din vovve äter den klickar du till i knappen. Repetera detta några gånger för att sedan börja klicka precis samtidigt som huden äter godisen.

Efter några repetitioner av detta kan du börja klicka just innan hunden får sin godis för att tillslut börja klicka och vänta några sekunder för att se hur hunden tittar mot dig när den uppmärksammar klicket.

Detta kan du genomföra några gånger på en vecka för att verkligen säkerställa att din vovve förstår vad klickljudet betyder

Steg 2. Dags att lära hunden något med klickern: Nu när din hund förstår att ett klick betyder belöning är det dags att lära den något. Ett bra första steg är att lära din vovve att “dutta” med tassen på din handflata. 

Börja med öppna din handflata mot taket. När din hund tittar på den öppna handen klickar du och belönar. Repetera några gånger.

När din hund gör det regelbundet slutar du klicka och istället väntar tills den nosar på handen eller petar med tassen. När det sker så klickar då och belönar.

Nästa steg är att enbart klicka och belöna i samband med att din vovve duttar med sin tass. När det är uppnått har ni lyckats med övningen, grattis!

Föredrar du en video med instruktioner som följer liknande guide rekommenderar vi den nedan från försäkringsbolaget Moderna.

Här är ännu en video med den välkände hundcoachen Fredrik steen som förklarar och visar på klickerträning.

Vad är positiv förstärkning?

Positiv förstärkning är ett begrepp inom psykologin. Det går ut på att helt enkelt belöna och på ett positivt sätt förstärka korrekta beteenden. När din hund gör något rätt ska du vara tydligt med att du är nöjd och att det är helt rätt beteende. 

När din hund gör något fel under klickerträningen ska du inte säga ifrån eller markera att det var fel. Du ska helt istället fullständigt nonchalera det och vänta på att hunden gör rätt istället. Din vovve kommer då förstå att du inte är nöjd eftersom den inte hör något klick. 

Det leder oftast till att din hund testar något nytt. Tillslut kommer det bli rätt och då klickar du. Det leder till att din vovve tänker; “Jippie, jag gjorde rätt. Jag testar samma sak igen”. 

Varför är metoden positiv förstärkning med klicker så effektiv?

Fördelarna är många. Allt ifrån att hunden själv får lista ut vad uppgiften är till att du som hundägare lär dig att vara mer uppmärksam på din vovves beteenden. Utöver dessa tydliga fördelar finns det mycket mer, bland annat:

  • Hunden blir villig att lära sig och kämpar göra rätt, istället för att vara rädd för att göra fel.
  • Du får en härlig kontakt med din hund som bygger på förståelse och tillit.
  • Det blir lättare att i framtiden lära hunden nya saker då den redan förstår grunden med klickandet.
  • Hunden får fundera, tänka och testa sig fram på egen hand. Mycket utvecklade för såväl små valpar som äldre hundar.
  • Det blir väldigt enkelt att visa på uppskattning vid rätt beteende. Det går fort att klicka och hunden förstår direkt om den är klickertränad

Vanliga frågor om klickerträning

Fungerar klicker för katter?

En klicker kan fungerar för både katter och hundar. Det är dock betydligt svårare att lära en katt klickerträning än en hund. Det är till och med så att det inte går alls med vissa katter. 

Varför inte testa? En klicker är så pass billigt att det kan vara värt att testa, misslyckas det så var det säkert ett roligt försök!

Hur mycket kostar en klicker?

Omkring 30-100 kronor bör du vara beredd att betala för en klicker. Priset varierar beroende på kvalitén. Det billigaste alternativet vi kan rekommendera är budgetalternativet för endast 15 kronor. Du finner modellen högre upp i artikeln.

Tänk dock på att det kan vara värt att betala några få kronor mer för att ha en klicker som ger ifrån sig ljud varje gång, håller länge och gärna har ett armband för att inte tappa den.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa Klickern [aret] – Träna hunden rätt med positiv förstärkning