Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för vetzoo
Nästan alla hundar behöver pälsvård.
Från någon gång per år till mer regelbunden och intensiv frisering. Det kan handla om mycket lång och störande päls kring öronen till stora behov av urtunning av tjock och tät päls.
Du kan enkelt och på egen hand lösa detta problem. Allt du behöver är rätt verktyg och inte nyttig information. Vidare i artikeln går vi genom allt du behöver veta samt rekommenderar de bästa saxarna oavsett vilket behov du och din vovve har.
Vad är en effileringssax
En effileringssax använda för att tunna ut och jämna till hundens päls. Saxen används till fördel kring håriga öron eller kring tassarna men kan vara till fördelar på andra delar av hunden.
Saxarna är anpassade för att inte klippa bort all päls utan bara delar av klippet tack vare de mellanrummen som finns vid “kniven”.
Vill du istället klippa hundens päls eller trimma den ordentligt är en pälstrimmer att rekommendera.
Det finns olika varianter för att passa just dina behov. Allt ifrån en effileringssax med mellanrum på båda sidorna av saxen till en helt vanlig variant.
En enkel effileringssax används klipper bort relativt mycket. Detta används om hunden har mycket päls och du ska klippa bort en hel del. Felklipp syns ofta tydligt om hunden har lite päls.
En effileringssax med mellanrum på båda skären kallas dubbel. Dessa används för för att jämna till och tunna ut när du inte vill klippa bort jättemycket päls. En dubbel används till fördel av nybörjare som inte vill riskera att stora fel vid klippningen ska synas, men även av proffs som bara vill tunna ut hundar med mindre päls.
Det finns till och med modeller anpassade för dig som är vänsterhänt eller har behov av extra god ergonomi. Nedan finner du Djursajtens topplista över de bästa effileringssaxarna på marknaden. Vi listar allt ifrån en klassisk, pålitligt variant till olika alternativ i form av budgetval och premiumalternativ; för dig som vill ha det absolut bästa.
Bästa effileringssaxarna 2023 För att tunna ut hundens päls
Effileringssax enkel - Show dog

Låt oss presentera det Djursajtens testvinnare. En pålitligt enkelsidig effileringssax tillverkad helt i metall med ett ergonomiskt fingerstöd. Till ett bra pris får du en sax som är bra nog att passa till en hundfrisör.
Saxen är 16 centimeter lång och perfekt för att tunna ut hundens päls. Modellen är tillverkad av företaget Show Dog som har lång erfarenhet och ett gott rykte inom hundfrisering och utställning av hundar.
Kort och gott får du en pålitligt enkelsidig effileringssax till ett bra pris utan konstigheter. Djursajtens självklara testvinnare.
Dubbelsidig Effileringssax - Showdog

Likt vår testvinnare rekommenderar vi denna effileringssax varmt. Det som skiljer denna modell med den föregående är huvudsakligen är antalet tandade sidor. Denna modell är nämligen dubbelsidig.
Utmanaren är anpassad för dig som vill ha en dubbelsidig effileringssax som tunnar ut pälsen utan att det blir allt för tydligt. Perfekt för dig som är nybörjare eller inte vill att ett klipp ska tunna ut särskilt mycket.
Även denna modell är tillverkad av Show Dog och passar alla pälstyper. Perfekt för dig som är intresserad av hundutställning eller helt enkelt vill fixa till hundens päls.
Effileringssax Artero onyx

För dig som har flera hundar och genomför klippning regelbundet på mycket håriga hundar rekommenderar vi premiumalternativet. Detta är en effileringssax anpassad för proffs. Det är alltså en modell som passar dig som driver en salong där hundklippning genomförs.
Har du mycket pengar över rekommenderar vi även denna sax till privatpersoner men ser det inte som ett behov då priset är betydligt högre än våra andra rekommendationer. Räkna med nästan den fyrdubbla kostnaden, alltså omkring 2000 kronor för denna sax.
Modellen har 50 tänder och är en enkelsidig effileringssax. Givetvis är den utrustad med ett ergonomiskt fingerstöd, vilket vi ser som en självklarhet och ett krav från premiumvalet.

För dig som vill testa klippning för första gången eller har en begränsad budget rekommenderar vi Trixie’s effileringssax. Trots det mycket förmånliga priset får du möjligheten att genomföra klippningen på ett ordentligt och bra sätt.
För dig som ska genomföra klippning regelbundet eller har flera hundar rekommenderar vi någon av de ovanstående modellerna med för dig som vill testa på klippningen själv för första gång är detta ett bra alternativ. Kniven är tillverkad i metall medan handtaget kan upplevas lite “plastigt”.
Sammanfattningsvis kan man säga att du får en sax som gör jobbet men inte mycket mer än så. En bra modell för dig som ska klippa för första gången eller bara har en hund och vill spara pengar.
Vänsterhänt: Artero One Effileringssax

För dig som är vänsterhänt och vill genomföra klippning och uttunning av vovvens päls rekommenderar vi denna modell. En pålitligt, gedigen effileringssax som är tillverkad helt i metall och utrustad med ett ergonomiskt stöd för lillfingret.
Denna modell är en så kalla enkelsidig sax. Alltså är den tandad på ena sidan. Som du har kunnat läsa tidigare i artikeln innebär det att den är utmärkt för att tunna ut men bör användas med försiktighet då ett felklipp kan synas tydligt, särskilt om hunden redan har kort päls.
Givetvis kommer inte en stor pälstuss klippas bort, då hela syftet med en effileringssax är att tunna ut med som sagt, det bör användas med försiktighet.
Hur använder man en effileringssax?
Nu när du har valt vilken modell är det dags att lära sig hur man genomför klippningen. I det här kapitlet går vi igenom hur du genomför klippningen på bästa sätt för att hålla hunden lugn samtidigt som ni säkerställer ett bra resultat.
Att tänka på innan klippningen
Börja med att kamma igenom pälsen för att få bort lösa strån. I samband med detta kan du känna efter och inspektera pälsen för att se vart klippning behöver genomföras. Kolla extra noga kring öron, tassar, under magen och vid svansen då vissa strån kan bli längre än vad hunden önskar.
Pälsen bör även vara ren och torr innan du påbörjar klippningen. En smutsig päls kommer leda till att saxen snabbt blir slö. Detta kommer i sin tur leda till att klippningen blir svårare att genomföra nästa gång. Är hunden blöt kan det vara svårt att se exakt hur klippningen blir när vovven är torr igen.
Vart ska man klippa?
Klippning med effileringssax går att genomföra över hela hundens päls. Vanligast är dock att klippningen sker kring de tidigare nämnda platserna, alltså öron, tassar, svans och mage.
Det är helt enkelt upp till dig att känna efter och testa dig fram för att se vad du och din hund vill.
När ska man klippa hunden?
Klippning kan göras av flera olika anledningar. De vanligaste är att du eller din vovve stör sig på att pälsen är för lång och rufsig. I detta fall är det bara att köra på när ni känner er redo. Se till att både du och din vovve är ordentligt utvilad och har gott om tid utan stress och störningsmoment.
En annan vanlig anledning att klippning ska genomföras är att det är dags för utställning! Är det första gången hunden ska vara med på en tävling eller utställning bör du, i god förväg testa klippa och se hur länge det tar innan pälsen växer ut igen. Tänk på att resultatet blir bäst och mest naturligt några dagar efter klippningen.
Den avslutande anledningen till när hunden bör klippas beror på väder och temperatur. Under sommaren kan det vara uppskattat av hundar mer tjockare päls att få en del urtunning så temperaturen inte blir lika påtagligt.
Genomför du klippning på vintern bör du vara aktsam så din vovve inte tycker det blir för kallt. Om du verkligen vill klippa mycket även om det är vinter kan du behöva skaffa något typ av kläder som skyddar din vovve mot de kalla vädret.
Hur mycket man ska klippa
Allt ifrån en mindre uttunning av pälsen till mer omfattande klippning kan behövas. Detta beror på en del olika faktorer. För dig som tävlar på utställningar eller i olika hundsporter kan det krävas särskilda klippningar och frisyrer medan en vanlig hundägare ofta nöjer sig med att tunna ut tjock och lång päls.
Du får alltså testa dig fram för att hitta vad som passar just er. Tänk på att ta små steg i taget och att pälsen så småningom faktiskt växer ut efter ett tag ifall det skulle bli fel.
Om hunden avskyr att bli klippt
Det är inte helt ovanligt att hunden upplever obehag eller oro vid klippningen, särskilt om det är första gången eller om det har uppstått problem tid tidigare frisering. Det kan bero på allt ifrån en dålig frisör eller en slö sax av dålig kvalité.
I dessa fall rekommenderar vi att du börjar väldigt smått och belönar hunden när den håller sig lugn. Detta leder till att hunden i längden kommer vänja sig med att klippningen inte är något att vara rädd för.
Är din hund väldigt rädd och osäker kan det finnas risk att den försöker bita dig. Detta ska självklart inte ske. I sådana fall kan det vara klokt att använda en munkorg.
Djursajten vill understryka att en munkorg inte ska användas för att klippningen ska gå att genomföra utan istället för att du ska kunna vänja hunden med klippning utan risk att du skadar sig. I längden ska det alltså inte behövas en munkorg men det kan vara bra under upplärningen.
Att tänka på efter klippningen
När du har genomfört klippningen bör du vara tydlig mot din hund att den har varit duktig. Beröm ordentligt med en positiv röst och ge ett smaskigt ben eller något annat du vet att din vovve älskar.
Du bör även vara nog med att tvätta av och rengöra saxen ordentlig. Vanligt varmvatten fungerar utmärkt. Vi rekommenderar inte att du använder dig av diskmedel och en diskborste då detta kan, i vissa fall göra saxen mindre vass.
Var noga med att låta saxen torka ordentligt innan du lägger undan den till det är dags för nästa klippning.
Genom att göra detta kommer du kunna använda dig av samma sax under flera år. Det blir alltså billigt att välja en bra i längden om du är noga med att rengöra och sköta om den enligt vad du nu har lärt dig.
Avslutande ord om effileringssaxar och hundklippning
Vid det här laget har du full koll och redo för att genomföra din första klippning. Vi vill tacka dig för att du tar dig att lära dig om hur du genomför en klippning på rätt sätt för att på bästa sätt sköta din älskade vovve.
Med någon av de saxar vi rekommenderar i vår topplista kommer du med säkerhet hitta ett alternativ som passar dig och din hund. Tänk på att inte vara rädd för att testa dig fram, pälsen växer ut så småningom.