9 mars

Bästa hundkojan 2024 – Hundhus för användning utomhus med isolering

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

En hundkoja är ett smart sätt att låta hunden vara utomhus tillsammans med dig samtidigt som den kan hålla sig bekväm och skyddad mot väder och vind. Det är ett trevligt sätt för din vovve att ha sin egna plats på gården där den känner sig hemma.

Vet du vad som gör en bra hundkoja?

När du väljer hundkoja är det viktigt att du funderar på allt ifrån storleken på kojan till isolering och andra funktioner som underlättar för dig och din hund. Allt som är viktigt att tänka på finner du längre ned i artikeln.

Det finns mängder av olika alternativ av hundkojor där alltifrån kvalité och pris, till hållbarhet och ventilation varierar.

För att underlätta ditt val har jag, tillsammans med Djursajten, undersökt och testat de bästa hundkojorna för att komma fram till en köpguide över de bästa hundkojorna 2024.

Bäst i test: Hundkojor 2024

Voff: Basic hundkoja

Pris: 1799-4499:-

4 Seasons: Isolerad

Pris: 2175:-

Trixie: Natura Lodge

Pris: 2349:-

Voff: Dubbel

Pris: 5500:- per hund

Voff: Inomhuskoja

Pris: 1795:-


Att tänka på vid köp av hundkoja


Att tänka på vid köp av hundkoja

Som sagt finns det mycket att tänka på vid val av hundkoja, För att underlätta så mycket som möjligt för dig har jag listat de 6 viktigaste sakerna att tänka igenom innan du klickar hem din hundkoja. På så sätt kommer både du och din hund bli lyckliga och glada.

 • Rengöring med avtagbart tak

Det ska vara lätt att rengöra en hundkoja. Att behöva själv krypa in genom den lilla öppningen som hunden själv använder ska ingen hundägare behöva göra.

Vi ser mycket starkt på saken och näst intill kräver att ett hundhus ska gå att öppna utifrån för enkel rengöring.

 • Isolering för värme och kyla

Att hundkojan är isolerad är ett krav från jordbruksverket för att en hundkoja ska vara godkänd och tillåten. Med detta i åtanke rekommenderar vi endast hundkojor med isolering. Bygger du en egen hundkoja ber vi dig att vara noga med att uppfylla alla krav som finns, däribland isolering genom exempelvis dubbla väggar

 • Prisnivå, kostnad och eventuell frakt

Vi vill att du som letar information och våra andra läsare ska få en bra hundkoja utan att spendera hela budgeten.

VI har givetvis förståelse för att material, arbetskostnader och tillverkning kommer att påverka priset med vi accepterar inte ett onödigt högt slutpris till följd av att företaget vill tjäna extra mycket pengar. När en butik säljer sina egna märken bidrar det ofta till ett lägre pris.

 • Kvalité av hundkojans material

En hundkoja ska hålla länge, vara fräsch och tillverkad i material som är av hög kvalité som gärna bidrar till hållbart skogsbruk .

På vår topplista accepterar vi inte hundkojor som håller en låg standard för att spara in på tid eller pengar hos tillverkarna.

Faktum är att det finns hundkojor av plast som ändå är av hög kvalité men ingen av dem uppfyller tillräckligt många krav för att räknas som en av de bästa hundkojorna 2024.

 • Storlek och möjlighet till storleksval

Storleken är viktigt och måste passa din hund. Vi ser därför mycket positivt på om det finns möjlighet att välja olika storlekar på hundkojan för att passa olika typer av raser. 

Dessutom uppskattar vi om det finns möjlighet att välja en modell som rymmer två hundar. Hos Voff Sweden, som har vunnit testet går det att välja olika storlekar och få hundkojan tillverkad efter dina önskemål. Den skickas därefter till dig med hemleverans och är lätt att montera ihop.

 • Ventilation och luftströmmning

God ventilation är likt isolering ett krav och en nödvändighet från jordbruksverket. 

Det är viktigt för att hålla luften inuti kojan fräsch och i en behaglig temperatur, även under sommaren. Eftersom hundar inte kan svettas blir det väldigt jobbigt för dem om ventilation är bristfällig.

Hur viktigt ventilation är beror helt och hållet på väderförhållanden och hunden som individ. Men minimum bör alltid vara någon typ av luftgenomströmning. Saknar kojan ventilation är det enkelt och billigt att montera in en egen.

Utöver punkterna i köpguiden finns det ytterligare saker som är bra att tänka på. Det kan vara något så enkelt som färgen på hundkojan eller om du vill ha ett platt eller sluttande tak. Det är därför viktigt att du kolla på din hund och hur den är som individ och gör ditt val av hundkoja därefter.


Köpa hundkoja: Topplista 2024


Köpa hundkoja: Topplista 2024

Vinnaren: Voff Sweden Basic

 • Isolerad: Tålig mot både värme och kyla
 • Svensktillverkad av kvalitativ material
 • Avtagbart tak för enkel rengöring
 • Finns ej att köpa målad
 • Finns endast i två storlekar (XS och S) 

Trots namnet och det förmånliga priset är hundkojan basic inte särskilt “basic”. Du får en hundkoja av imponerande kvalité som har tänkt på allt. Testvinnaren finns i flera olika storlekar och lämpar sig för både små och stora raser. Hundkojan är dessutom tillverkad i Sverige.

Utformningen är stilren och modern med tryckimpregnerad botten som säkerställer hållbarheten, även om du placerar hundkojan direkt i gräset. Kojan är omålad och kan därför lätt målas till din favoritfärg om så önskas eller behålla omålad för en klassisk design.

På insidan av hundkojan är det mysigt och hemtrevligt, det finns utrymme att inreda med en mjuk bädd eller låta hunden vara i kojan som den är. Väggarna på insidan är tillverkade med ett ytterlager av oljehärdad board som tack vare sin impregnering har god fukttålighet. På insidan av väggarna samt golvet finns 40 mm frigolit för isolering. Tack vare den inbyggda isoleringen uppfyller hundkojan jordbruksverkets krav.

Monteringen är enkel och smidigt med hemleverans då alla skruvar och tillbehör som krävs medföljer. Det enda du behöver är en skruvdragare och sedan är det bara att följa de tydliga instruktionerna som visar precis hur hundkojan ska byggas ihop. Leveranstiden är omkring en till två veckor och tillverkarna bjuder på frakten helt kostnadsfritt om du väljer denna modell.

För att underlätta städning och rengöring har tillverkarna Voff Sweden sett till att taket är avtagbart. Det går alltså att lossa och rengöra hundkojan på insidan utan att du behöver krypa in genom det lilla hålet där hunden ska ta sig in och ut.

Kort och gott får du en högkvalitativ hundkoja till ett rimligt pris som har tänkt på allt. Jag och Djursajten rekommenderar verkligen testvinnaren från Voff Sweden.

Isolerad hundkoja: 4 Seasons

 • Uppfyller jordbruksverkets isoleringskrav
 • Genomskinlig köldridå ingår
 • Upphöjd från marken för bra luftflöde
 • Finns endast i en färg
 • Taket går ej att öppna

För dig som vill ha en isolerad hundkoja som uppfyller jordbruksverkets alla krav som ändå har den klassiska designen för en hundkoja. Den är mysig och inbjudande med lutande, platt tak.

Plastfötterna är individuellt justerbara för att jämna ut eventuella olikheter på marken. Du kan alltså placera hundkojan nästan var som helt. Dessa fötter höjer kojan från marken och bidrar till ett bra flöda av luft och håller allting fräscht.

I väggarna finns dubbelt med isolerande skum som bidrar till att värmen håller sig i kojan under vinterns kyliga dagar medan den svala luften stanna kvar i kojan under sommaren. Perfekt för alla årstider!

Taket är utrustat med sandad skyddspapp och väggarna är målade med väderbeständig träfärg för lång hållbarhet. Sammanfattningsvis kan man säga att du får en högkvalitativ hundkoja tillverkad i material av hög kvalité utan att kosta dig en förmögenhet. Den största nackdelen vi ser är att hundkojan endast finns i en storlek med mott på 77x54 cm samt en höjd om 56 cm.

Kort och gott. Här får du en utmärkt hundkoja skyddar din hund och håller en härligt varm temperatur på vintern och en sval nivå på sommaren.

Trixie Natura Lodge Hundhus

 • Snygg design med altan
 • Genomskinlig köldridå ingår
 • Upphöjd från marken för bra luftflöde
 • Finns endast i en färg
 • Taket går ej att öppna

Trixie Natura Lodge är en hundkoja med unik design där enkelhet och smidighet är ord som beskriver hundhuset väl. Taket är givetvis öppningsbart och de smarta, dubbla väggarna håller temperaturen i kojan sval under sommaren och varm under vintern. Hundkojan är tillverkad i laserad furu som är både hållbart och snyggt.

Hundkojan är gråmålad med en härlig altan där hunden kan ligga och se ut över gräsmattan. Taket är utrustat med sandad takpapp för att öka hållbarheten och hålla borta fukt från insidan av huset.

Den största nackdelen vi ser med huset är att den endast finns i en storlek vilket gör att den inte säkert passar för din vovve då storleken på hundkojan är viktig.

Tillverkarna rekommenderar även att du sköter om hundkojan och träväggarna med behandling så dessa inte torkar ut. Gör du detta kommer din hundkoja med säkerhet hålla under flera år framöver utan problem.

Planerar du att hålla din vovve i hundkojan på vintern bör du överväga isolering för hundkojan Trixie Natura Lodge som finns att köpa i samma butik som hundkojan

Som ett alternativ till ovanstående hundkoja tillverkar Trixie ytterligare två modeller. En utan altan: Hundkojan Trixie Natura Classic, och en med lutande platt tak: Trixie Natura Cottage. Både Natura Cottage och Trixie Natura Classic hundkoja är bra alternativ när du väljer en hundkoja och kommer skydda mot kyla och värme men Natura Lodge med altan eller någon av hundkojorna från Voff Sweden är ofta bättre alternativ.

Voff Sweden: Koja för två hundar

 • Inbyggd isolering
 • Fri frakt och enkel montering
 • Välj mellan tre olika storlekar
 • Lucka, mellanvägg och gasfjädrar finns att köpa till. 
 • Dyrast på listan

För dig som har två hundar erbjuder kvalitétsmärket Voff Sweden en hundhus för två hundar i kombination. Likt de andra modellerna är dubbel-kojan tillverkad i påkostat material till ett sparsamt slutpris vilket gör att du får mycket för pengarna.

Med hjälp av de isolerade väggarna i hundkojan håller sig dina bästa vänner varma tillsammans i hundhuset. De värmer själva upp insidan med deras kroppar. Värme stannar där inne och kylan har svårt att ta sig in tack vare den smarta konstruktionen.

Trivs dina hundar bra tillsammans är kojan perfekt men kan de lätt bli osams på liten yta finns en tilläggsvägg att köpa till för bara 200 kronor. Utöver mellanväggen finns ytterligare tillbehör såsom extra ventilation, gasfjädrar för takluckan och en hundlucka om du vill lyxa till det extra mycket åt dina vovvar.

Priset är i överkant men eftersom modellen är anpassad för två hundar blir det genast billigare. Kostnaden per hund blir alltså förmånlig med tanke på kvalitén.

Budget: Woody hundkoja

 • Lågt pris
 • Tillräcklig för enkel viloplats
 • Ben som bidrar till god ventialtion
 • Saknar isolering
 • Bör oljas in

För dig som vill spara pengar men ändå erbjudan vovven en hundkoja rekommenderar vi budgetvalet från Woody. Hundkojan med pulpettak och plastlucka är tillverkad i oljat trä och kan därför kallas en hundkoja som gör jobbet! Oljat trä bidrar till förlängd hållbarhet och kommer med sina höga ben hålla länge.

Hundkojan står på sina fyra höga ben som är höjer kojan omrking 8 cm från marken. Det bidrar till god ventilation och håller luften fräsch inuti kojan på både heta sommardagar och under det kyliga vinterhalvåret där regn och snö är vanliga problem.

Väggarna saknar isolering men är vind- och vinterbeständiga tack vare det överhängande taket. Eftersom kojan inte är isolerad bör hundkojan inte användas likt andra hundkojor då den inte uppfyller jordbruksverkets krav. Det är helt okej att låta hunden vila i kojen men den bör inte befinna sig där själv, under längre perioder i tuffa väderförhållanden. Överväg även om den bör vara inomhus och utomhus eller bara inomhus.

För lång hållbarhet rekommenderar tillverkarna att du behandlar träkojan med nödvändiga oljor och medel för att hålla fukt borta. Kort och gott kan man säga att du får en grundlig hundkoja som låter hunden vila tryggt men inte mycket mer. Letar du en mer permanent hundkoja rekommenderar vi testvinnaren.

Hundkoja inomhus: Dream

 • Stilren design, som en snygg möbel
 • Perfekt viloplats för hunden inomhus
 • Kan vikas ihop till att bli helt platt
 • Finns endast i en storlek
 • Kostar ganska mycket för en inomhuskoja

Även inomhus kan du låta hunden vila i en mysig hundkoja. Detta fungerar mer likt en bädd men bjuder inte lite extra tack vare det härliga omslutande taket.

Kojan har en snygg, modern och stilren design och passar som en möbel i huset. Dessutom fungerar den utmärkt att använda som exempelvis soffbord eller liknande vid behov.

Kojan är monteringsbar och kan vikas ihop till att bli helt platt om den inte används och du önskar att stoppa undan den ett tag eller för att ta med den någonstans.

I samma kollektion erbjuder Voff Sweden matskålar som matchar kojjan. Du köper dessa i samma butik och får då ett matchande set som är både snyggt och praktiskt. 


Välj rätt storlek på hundkojan


-Därför är det viktigt att du väljer rätt storlek på hundkojan

Att välja rätt storlek på hund kojan är viktigt av flera anledningar. Först och främst är storleken viktigt för att hunden ska få plats inuti kojan och inte känna sig instängd, den ska alltså inte vara för liten. För att vara på den säkra sidan köper istället många en för stor hundkoja istället. Detta är också något du bör undvika om du planerar att använda hundkojan under höst, vinter och tidig vår.

Din hund fungerar som ett element i hundkojan och kommer bidra till att temperaturen håller sig relativt hög därinne utan någon extern uppvärmning. Är hundkojan mycket stor i jämförelse med din vovve kommer det därför vara alldeles för kyligt i din koja under vinterhalvåret. Sammanfattningsvis om storleken kan man säga att det viktigt är;

 • Hundkojan får inte vara för liten
 • Hundkojan får inte vara för stor

För att uppfylla dessa kriterier bör du därför mäta din hund innan du beställer en hundkoja. Nedan följer två rubriker. Under den första finner du en guide i hur du mäter din hund och under den andra kan du läsa om de lagar och regler som finns för hundkojor.


Mät hunden: Mankhöjd och längd är avgörande


Mät hunden: Mankhöjd och längd är avgörande

När storleken på hundar beskrivs används oftast de två måtten mankhöjd och vikt. Detta ger en tydlig bild och beskriver rasens storlek relativt exakt. När det gäller hundkojan är viktigt oftast irrelevant medan de övriga måtten är betydligt viktigare. Att mäta hunden för att finna rätt hundkoja kräver därför att du mäter dess längd och mankhöjd.

Mankhöjden är måttet från marken till hundens mank. Alltså övre delen av nacken där halsen börjar.

Längden mäter du från nosspetsen till svansroten. Alltså där svansen börjar.

Med dessa mått kan du sedan räkna ut minimimåtten på liggytan i hundkojan. Det gör du genom att multiplicera hundens mått med 1,1 eller 1,2. 

 • Hundkojans längd: Hundens längd, från nosspets till svansrot multiplicerat med 1,1
 • Hundkojans bredd: Hundens mankhöjd multiplicerad med 1,1
 • Hundkojans höjd: Hundens mankhöjd multiplicerad med 1,2

Utifrån de mått du får ut kan du välja storlek på din hundkoja. Var som sagt noga med att inte välja en alltför stor hundkoja då det kan bli svårt för din vovve att värma upp den. Skulle kojan vara lite större än din uträkning gör det givetvis ingenting men det är inte tillåtet att den är mindre än de mått du har räknat ut.

Jordbruksverkets regler för en godkänd hundkoja

De lagar och regler som finns för en hundkoja från jordbruksverket är få men de är viktigt och bör följas. För att en hundkoja ska vara godkänd kräver de först och främst att den ska vara isolerad. Detta bidrar till att kojan håller sig sval under sommaren och varm under vinterns kyliga halvår.

Ytterligare ska hundkojan vara utrustat med något som håller stark blåst ute. En hundlucka eller ett draperi i plast fungerar utmärkt för ändamålet alternativt en luftsluss som håller blåsten ute.

Utöver dessa krav är det slutgiltiga och tveklöst viktigaste kravet hundkojans storlek. Det är viktigt att du väljer en koja i rätt storlek som låter hundens ha tillräckligt med plats samtidigt som vovvens egna värme bidrar till god temperatur på insidan.

Som du kunde läsa ovan ska du utgå från hundens mankhöjd samt längd från nosspets till svansrot och sedan multiplicera med 1,2 eller 1,1 för att fram den minimala storleken.


Vanliga frågor och svar om hundkojor


Vanliga frågor och svar om hundkojor

Som sagt flera gånger i den här guiden är det svårt att välja rätt hundkoja. Förhoppningsvis har du fått lite "kött på benen" och är redo att göra ditt val. För att bli extra säker rekommenderar jag att du läser igenom de vanligaste frågorna och svaren på dessa som hundägare ställer sig vid köp av hundkoja.

Är något fortfarande oklart efter du läst igenom frågorna får du gärna lämna en kommentar under artikeln.

Vilken hundkoja är bäst?

Den hundkojan vi har gett högst betyg är Voff Sweden Basic. En handtillverkad hundkoja av hög kvalité från Sverige. Kojan uppfyller alla krav från jordbruksverket och har isolerade väggar samt ett öppningsbart tak för enkel rengöring. I artiklen kan du läsa mer om modellen och jämföra den mot andra.

Hur städar jag hundkojan?

Städning av hundkojan är enkelt! De modeller vi rekommenderar har öppningsbara tak vilket gör att du kan sopa ihop smuts och jord och eventuellt skrubba insidan av hundkojan vid behov utan att behöva krypa genom det trånga hålet. Du viker enkelt upp taket och gör rent utifrån.

Vad behövs inuti hundkojan?

I hundkojan kan du inreda lite hur som. Många struntar helt i inredningen medan andra är mycket mån om att lyxa till det ordentligt för hunden. Vi rekommenderar någon typ av filt eller mjuk bädd samt en leksak. Alternativt kan du placera en vattenskål eller ett tuggben du vet att hunden älskar.

Hur mycket kostar en hundkoja?

Priset på en hundkoja varierar men vill du ha en koja av hög kvalité som håller länge bör du räkna med åtminstone några tusenlappar. Ju mer du är beredd att betala desto högre kvalité och bättre hundkoja kommer du att få. Du ska dock aldrig behöva betala stora pengar för bristande kvalité eller dåligt material

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:


Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa hundkojan [aret] – Hundhus för användning utomhus med isolering