2 februari

Hundfoder utan spannmål 2024 Bäst i test: Spannmålsfritt hundfoder | Nyttig hundmat med mycket protein

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Hundar älskar verkligen när det bjuds på kött. Därför är det inte konstigt att de uppskattar spannmålsfritt foder, eftersom det innehåller ett högre köttinnehåll.

Om din hund dessutom har känslig mage eller någon konstaterad allergi är det bara fördelaktigt att gå över till hundmat utan spannmål.

Hundar som har spannmålsallergi eller är allmänt känsliga mot spannmål i foder behöver en spannmålsfri kost. Detta foder är inte bara lämpliga för djur med allergier. Det passar även hundägare som vill ge sitt husdjur en kost anpassad för hundens naturliga näringsbehov.

Visst vill du ge din hund de bästa förutsättningarna för ett  långt och hälsosamt liv?

Hundfoder utan spannmål kan vara värt att testa om hunden uppvisar matsmältningsbesvär. Det är vanliga symtom på att hunden är känslig mot spannmål eller har allergi. Då hjälper endast en spannmålsfri kost.

Hundar är köttätare av naturen. Därför är ett foder med ett högt köttinnehåll i kombination med noggrant utvalda grönsaker och örter som tar hänsyn till matsmältningen ett bra val. Dessa spannmålsfria foder tillgodoser behoven av fett och protein på ett naturligt sätt. Produkterna ger de bästa förutsättningarna för att din hund ska få ett friskt och hälsosamt liv.

Spannmålsfritt hundfoder 2024

hundfoder utan spannmål för alla raser. Hög proteinhalt

Wild Vension Spannmålsfri

 • Cirkapris: 70kr/kg

Wild Vension från Buddy är 100% spannmålsfritt och framtaget tillsammans med veterinärer. Fodret består av protein från hjort och rådjur samt nyttiga grönsaker för alla nödvändiga vitaminer

hundfoder utan spannmål

Bozita Robur No Grain

 • Cirkapris: 54kr/kg

Bozita Robur No Grain är spannmålsfritt med protein från svensk kyckling. Ett bra val för de flesta hundarna som vill ha ett foder av hög kvalité till ett medelpris.

magnussons spannmålsfria hundfoder

Magnussons spannmålsfria

 • Cirkapris: 45kr/kg

Magnussons spannmålsfria hundfoder är perfekt för hundar med en medelhög till hög aktivitetsnivå. Proteinet kommer från kött av nöt, från Sverige, och är av något mindre bitar än vanligt foder.

Hill's pet plan grain free spannmålsfritt hundfodder

Hill's science plan torrfoder

 • Cirkapris: 54kr/kg

Ett lättsmält hundfoder utan gluten eller spannmål. Proteinet består av kyckling, dock endast 20 % vilket gör att fodret som i övrigt är mycket bra inte toppar listan.

Att tänka på vid köp av bästa foder utan spannmål för hund

Att hitta bästa foder är inte alltid lätt eftersom det finns så många alternativ på marknaden. Hundar har dessutom olika behov och smak vilket inte gör det hela lättare. Jag har därför skrivit denna artikel med information om allt det viktiga du behöver tänka på när du ska välja spannmålsfri hundmat.

Våra älskade fyrbenta vänner behöver en kost som är väl anpassad för hundens naturliga näringsbehov. Att fodret har ett högt proteininnehåll, luktar gott och att det är smakrikt i goda smaker är extra viktigt om du dessutom har en kräsen hund.

Högt innehåll av protein

Ett högt proteininnehåll av exempelvis kött eller kyckling passar just hundar som är köttätare. Det triggar deras luktsinne och gör dem mer intresserade av maten med större aptit. Extra viktigt är detta för hundar som behöver växa till sig eller som ratar mycket av den mat som serveras.

Eftersom spannfoder inte används som utfyllnad i denna typ av foder är i stället köttinnehållet högre. Ofta blandas animaliskt protein som kött och ägg i kombination med proteinrika livsmedel som exempelvis ärtor.

Lättsmält foder

Eftersom många väljer just spannmålsfritt foder för hundar som har matsmältningsbesvär är det extra viktigt att fodret är lättsmält. Hundmaten behöver ha noggrant utvalda näringsämnen från ingredienser som underlättar matsmältning och som stärker en god tarmhälsa.

Råvaror med hög kvalitet

För att ge sin hund det bästa är det viktigt med råvaror av hög kvalitet och viktiga näringsämnen. Tomma kalorier och onödiga tillsatser ska helst undvikas eftersom det inte bidrar till hundens välmående.

Genom att välja ett hundfoder som är tillverkat i Sverige och med svenska råvaror får du som hundägare bättre kontroll över vad du verkligen stoppar i din hund.

Att tillverkaren även har valt ekologiska och/eller närproducerade råvaror visar på att företaget lägger stor omsorg i sin produkt och för vad det innehåller.

Spannmålsfritt hundfoder - bäst i test 2024

hundfoder utan spannmål för alla raser. Hög proteinhalt

Wild Venison Spannmålsfri hundmat

 • Protein från Hjort och rådjur
 • 100 % Spannmålsfritt (Använder sötpotatis och grönsaker istället)
 • Framtaget tillsammans med veterinär
 • Billigare vid köp av större förpackning
 • Klimatkompenserat och nyttigt

Från Buddy Pet Foods kommer detta kompletta torrfoder som är spannmålsfritt och passar vuxna hundar. Wild Venison är en produkt som innehåller hjort- och rådjurskött, sötpotatis och superfoods. Enligt företaget själva är fodret utmärkt för kräsna hundar med normal aktivitetsnivå.

Valet av proteinkälla är ett allergivänligt alternativ. Det passar därför bra för hundar med allergi då det är mindre risk för allergiska reaktioner. Viltkött är också smakrikt så det är inte konstigt om även en kräsen hund äter glatt av denna hundmat.

Sötpotatis är ett bra livsmedel som hjälper till med att stärka immunförsvaret. Sötpotatis är packat med fiber och kalcium samt att det även finns vitamin B6, C, och A i potatisen.

Hundfodret innehåller också prebiotika som har flera funktioner i kroppen. Bland annat bidrar det till en god bakterieflora, förbättrar matsmältning, ökar näringsupptagning och stärker immunförsvaret.

I innehållet finns även kelp och Mojave yucca. Kelp är torkat sjögräs som är bra för tänderna och främjar god matsmältning samt reducerar inflammation. Mojave yucca är ett plantextrakt som har antiinflammatoriska egenskaper och minskar lukten i avföring.

Allt torrfoder från Buddy Pet Foods innehåller alltid färskt kött och har en hög kötthalt. Fodret är förpackat i en praktiskt återförslutningsbar påse. Foderbitarna i påsen är mandelformade och cirka 1,8 – 2 cm långa och lagom stora för en vuxen hund. Den spannmålsfria maten är också fri från tillsatser, gluten och GMO.

hundfoder utan spannmål

Bozita Robur Sensitive Grain Free Chicken

 • Protein från kyckling
 • Helt fritt från spannmål
 • För små och medelstora hundar med normal rörelse
 • Innehåller Omega 3 och 6 samt vitamin C och E
 • Tillverkat i Sverige

Ett annat hundfoder som är spannmålsfritt är Bozita Robur Sensitive Grain Free Chicken. Det passar för små till medelstora hundar med normal aktivitetsnivå och är anpassat för känsliga hundar. Den här produkten innehåller i stället kyckling och har en lagom proteinhalt på 30%.

Fodret är tillagat på en hög andel svensk färsk kyckling och är helt spannmålsfritt då det innehåller potatis i stället för vete. Fibersammansättningen tillsammans med naturlig prebiotika främjar en god tarmhälsa och tarmfunktion och ger en jämn matsmältning.

För en sund hud och päls innehåller fodret välbalanserade nivåer av både Omega 3 och 6. Hunden får också ett gott antioxidantskydd med vitamin C och E.

I innehållet finns även glukosamin och kondroitinsulfat som är bra för att bibehålla en bra ledfunktion. Utöver det finns även naturliga betaglukaner från jäst som har hälsofrämjande egenskaper.

Produkterna från Bozita Robur är svensktillverkade och glutenfria med råvaror av högsta kvalitet. Företaget väljer omsorgsfullt ut alla råvaror som var och en fyller en funktion. Allt är enligt den senaste forskningen och ska stärka kroppens egna funktioner på ett naturligt sätt.

Som hundägare kan du vara säker på att din hund får naturliga råvaror utan tillsatt socker eller onödiga tillsatser och utan konstgjorda färgämnen.

magnussons spannmålsfria hundfoder

Magnussons Spannmålsfria Foder Grain Free

 • Protein från nöt
 • Köttet är från Sverige
 • Något mindre bitar än vanligt vuxenfoder för hundar
 • Välbalanserat och genomtänkt
 • Ugnsbakat foder

Ett populärt helfoder bland hundägare är Magnussons Spannmålsfria Grain Free. Produkten är uppskattad bland annat för att det är tillverkat i Sverige med svenska råvaror. En hel del av råvarorna kommer dessutom från närliggande gårdar och alla steg i produktionen är noga kontrollerade.

En stor fördel med detta hundfoder är att det är ugnsbakat. Det är ett skonsamt tillagningssätt som bibehåller en stor del av näringen i råvaran.

Detta foder är anpassat för vuxna hundar med en normal till hög aktivitetsnivå. Det passar också hundar med känslig mage då det är tillverkat av ärtor och färska potatisar i stället för spannmål. Proteinhalten i produkten är på 24% där proteinet består av färskt, svenskt nötkött, ärtor och ägg.

Fodrets innehåll är välbalanserat på näring och med högkvalitativt protein för att ge en positiv effekt på muskler, benstomme och för en god hälsa.

Foderbitarna är något mindre och kan med fördel även ges till juniora hundar som behöver växa till sig.

Hill's pet plan grain free spannmålsfritt hundfodder

Hundfoder Hills Science Plan No Grain Adult Medium Kyckling

 • För hundar med känslig mage
 • 26 % protein med kyckling som den huvudsakliga proteinkällan
 • Vitaminder, mineraler och viktiga oljor
 • För vuxna hundar som ska leva ett långt liv

Ett hundfoder från Hills Science Plan som är anpassat för vuxna hundar i medelstora raser med känslig mage är No Grain Adult Medium Kyckling.

Det här spannmålsfria alternativet innehåller kyckling som främsta proteinkälla och proteinhalten är 26%. Det är ett högkvalitativt protein som behövs för en smidig muskelmassa. I stället för spannmål är det tillverkat med potatis och ärtor som är bra för mage och tarmsystem.

Kyckling är lättsmält och tillsammans med prebiotiska fibrer främjas en sund matsmältning. Fodret innehållet också gott om Omega 3 och 6 samt E-vitamin för att hunden ska få en fin hud och päls.

Hundmaten är också berikad med andra extra vitaminer och mineraler och naturligtvis är det utan både spannmål och gluten.

royal canin veterinary diet spannmålsfritt hundfoder

Royal Canin Veterinary Diet Dog Derma Hypoallergenic

 • Gluten, laktos och spannmålsfritt
 • För allergiska eller mycket känsliga hundar
 • Främjar god tarmflora
 • Innehåller linololja som stärker hundens naturliga skydd genom päls och hud

Ett hundfoder som är speciellt framtagen för hundar med allergier mot fodermedel och med intolerans, är Royal Canin Veterinary Diets Dog Derma Hypoallergenic. Fodrets sammansättning är särskilt framställt för att minska intolerans för olika ingredienser och näringsämnen.

Hundmaten har en kombination av kostfiber som främjar en god tarmflora och är bra för tarmslemhinnans funktion. Fodret är dessutom både gluten- och laktosfritt.

Det här är ett foder som är bra att välja om din hund har kronisk diarré, en inflammatorisk tarmsjukdom eller bara är allmänt känslig för vissa sorters foder. Med hydrolyserade proteinkällor tillsammans med naturliga fettsyror får hunden optimal näring som även minskar risken för allergiska reaktioner.

Fodrets sammansättning och innehåll av bland annat fettsyror och linolsyra hjälper också till att stärka det naturliga skyddet i hundens hud för en frisk hud och päls.

Denna hundmat har även en speciellt utvecklad smakförstärkare för att öka aptiten hos kräsna hundar.


Vanliga frågor och svar om spannmålsfritt hundfoder

Behöver inte hundar spannmål?

Spannmål kan vara en värdefull källa av kolhydrater men för mycket av det kan bli svårsmält för en hunds mage. Det kan också leda till andra problem för magen och i vissa fall även orsaka diarré. Kolhydrater finns även i exempelvis potatis som är en vanlig ingrediens i hundfoder som är spannmålsfritt.

När bör man ge sin hund en kost utan spannmål?

En kost som är helt spannmålsfri rekommenderas för hundar med känslig mage. Det kan vara att de ofta har matsmältningsproblem, diarré eller förstoppning. Om hunden även har en ökad allergirisk brukar hundmat utan spannmål vara bättre anpassad för att minska risken för allergiska reaktioner.

Vad ska jag tänka på när jag ger min hund spannmålsfritt hundfoder?

Hundfoder utan spannmål ska precis som vanligt foder utfordras enligt rekommendationerna på förpackningen. Utgå alltid från hundens hull och aktivitetsnivå men även från de individuella behoven. Är det viktigt att din hund verkligen äter helt spannmålsfritt bör du också titta över eventuellt godis du ger din hund. Säkerställ att även andra saker du bjuder din hund på är helt utan spannmål.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:


Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hundfoder utan spannmål [aret] Bäst i test: Spannmålsfritt hundfoder | Nyttig hundmat med mycket protein