13 april

Artros hos hundar: Guide för att hjälpa din hund att hantera ledproblem och leva smärtfritt

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Artros hos hundar är en vanlig sjukdom som påverkar deras leder och kan leda till smärta, svullnad och minskad rörlighet.

Artros drabbar hundar av alla raser, storlekar och åldrar, men är vanligare hos äldre hundar och hundar som aktiveras mycket eller utför aktiviteter som tär på lederna.

För att hjälpa din hund att leva ett friskt och smärtfritt liv är det viktigt att känna igen tecknen på artros och förstå hur man kan förebygga och behandla denna åkomma.

Vidare i artikeln kommer vi att gå igenom sex centrala punkter om artros hos hund och ge dig den information och de verktyg du behöver för att hjälpa din hund att må bättre.

Vård för hund med artros

Glukosamin

Glukosamin mot artros

 • Cirkapris: 120:-

Glukosamin är det vanligaste och effektivaste tillskottet för hundar som lider av artros. Glukosamin skyddar de friska lederna och påskyndar återuppbyggandet av skadat ledbrosk.

hundramp hjälper mot artros och ledproblem

Hundramp till bilen

 • Cirkapris: 1079:-

Äldre hundar som lider av, eller riskerar artros bör använda sig av en hundramp till bilen. Att hoppa upp och ned från bagageutrymmet sliter på hunden leder.

veterinär

Videosamtal med veterinär

Är du osäker om din hund har artros eller andra ledproblem kan du snabbt komma i kontakt med en legitimerad veterinär. Är din hund försäkrad är videosamtalet kostnadsfritt


Hur vet du om hunden har artros?


Tecken på artros hos hundar kan variera beroende på hur allvarlig sjukdomen är och vilka leder som är drabbade. De vanligaste symptomen inkluderar:

 • Haltande eller stel gång, särskilt efter att ha vilat
 • Svårigheter att gå upp från liggande eller sittande position
 • Svårigheter att hoppa eller klättra trappor
 • Svullna eller ömma leder
 • Ovilja att röra sig eller leka som vanligt
 • Betraktande eller slickande av de drabbade lederna

Om din hund visar något av dessa symtom kan det vara ett tecken på artros och det är viktigt att konsultera en veterinär för att få en noggrann diagnos.

Hur påverkas hunden av artros?

Artros påverkar hundens livskvalitet genom att orsaka smärta, stelhet och minskad rörlighet. Det kan leda till att hunden blir mindre aktiv och får svårigheter att utföra vardagliga aktiviteter som att gå, springa och hoppa.

På lång sikt kan detta resultera i muskelförtvining, minskad kondition och ökad risk för andra hälsoproblem, såsom övervikt. Dessutom kan kronisk smärta från artros påverka hundens humör och beteende, vilket kan leda till ökad irritabilitet, aggression eller apati.


Förebygga artros och ledproblem hos hund


Förebyggande åtgärder kan hjälpa till att minska risken för artros och förbättra hundens allmänna hälsa. Några viktiga strategier inkluderar:

 • Regelbunden motion: Håll din hund aktiv med promenader, simning eller andra lågintensiva aktiviteter som är skonsamma för lederna.
 • Hälsosam vikt: Se till att din hund har en optimal vikt genom att erbjuda en balanserad kost och undvika övermatning. Övervikt ökar belastningen på lederna och kan bidra till artros.
 • Skonsamma lekar: Undvik att uppmuntra hunden att hoppa eller göra snabba, kraftfulla rörelser som kan skada lederna.
 • Kosttillskott: Glukosamin och kondroitin kan hjälpa till att stödja ledhälsan och förebygga artros. Diskutera med din veterinär om dessa tillskott är lämpliga för din hund.
 • Regelbundna veterinärkontroller: Se till att din hund får regelbundna hälsokontroller, så att eventuella problem kan upptäckas och behandlas tidigt.

När ska man kontakta veterinär?


 Om du märker några av de tidigare nämnda symptomen hos din hund, bör du kontakta din veterinär så snart som möjligt.

Ju tidigare artros diagnostiseras och behandlas, desto större är chansen att förhindra att sjukdomen förvärras och att förbättra din hunds livskvalitet. Tänk på att artros kan vara progressiv, och att tidig behandling kan göra stor skillnad i din hunds välmående.

Du kan snabbt komma i kontakt med veterinär via mobilveterinären Firstvet. Du kan boka tid för ett videosamtal inom 10 minuter och få hjälp med dina frågor. Är din hund försäkrad är samtalet kostnadsfritt för nästan alla försäkringsbolag.

Hur hjälper veterinären hunden?

När du tar din hund till veterinären för att utvärdera misstänkt artros kommer de först att genomföra en grundlig fysisk undersökning och ställa frågor om hundens symtom och beteende. Veterinären kan också utföra röntgen eller andra avbildningstester för att bekräfta diagnosen och bedöma artrosens omfattning.

Behandlingen för artros kan variera beroende på svårighetsgraden och den enskilda hundens behov, men kan innefatta:

 • Smärtlindring: Antiinflammatoriska läkemedel eller smärtstillande medel kan förskrivas för att hjälpa till att lindra smärta och inflammation i lederna.
 • Fysioterapi: Individuellt anpassade övningar, stretching, massage eller hydroterapi kan hjälpa till att förbättra rörligheten och stärka musklerna runt lederna.
 • Viktkontroll: Om din hund är överviktig kommer veterinären att ordinera ett måltidsplan med dietfoder för att hjälpa hunden att gå ner i vikt och minska belastningen på lederna.
 • Kosttillskott: Glukosamin, kondroitin och omega-3-fettsyror kan rekommenderas för att stödja ledhälsan och minska inflammation.
 • Operation: Vid långt gången artros görs ibland steloperation av leden. Upptäcks artrosen tidigare kan hunden operaras med titthålsoperation för att förebygga artros. Det görs främst vid tidiga ledrubbningar.

Kosttillskott och foder kan hjälpa om hunden har artros

Att erbjuda din hund en balanserad kost och eventuella kosttillskott kan vara avgörande för att stödja ledhälsan och lindra artrossymtom. Tillskott som glukosamin, kondroitin och omega-3-fettsyror kan bidra till att reducera inflammation och främja broskhälsan.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:


Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Artros hos hundar: Guide för att hjälpa din hund att hantera ledproblem och leva smärtfritt