20 januari

Bästa cykelkorgen för hundar 2021 – Trygg transport för er båda

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för zooplus

Oavsett om du cyklar med din vovve för att ta er till en punkt till en annan eller om det är en härlig utflykt för er båda är en cykelkorg ett suveränt alternativ. Det kan vara mycket jobbigt för små hundar att springa bredvid cykeln som färdas i hög hastighet och det kan vara krångligt med en stor cykelvagn.

För dig med en mindre hund finns det inget bättre alternativ än en cykelkorg anpassad för just hundar om du gillar att cykla. Det finns en uppsjö olika modeller som skiljer i pris, material och monteringsmetod.

Testvinnaren: Trixie Cykelkorg

 • Cirkapris: 439:-
 • Maxkapacitet: 5 Kg
 • Djursajtens totalbetyg: 4.8/5

I den här artikeln ska vi djupdyka inom ämnet och visa dig allt du behöver veta om hundkorgar. Nedan finner du även en lista över de bästa modellerna på marknaden så du kan hitta korgen som passar just dig, din hund och din cykel.

Avslutningsvis finner du en tydligt “steg-för-steg” guide i hur du vänjer vovven med cykelkorgen så din bästa vän sitter tryggt och känner sig lugn under färden.

Djursajtens topplista


En praktiskt cykelkorg med enkelhet i fokus. Det går snabbt att fästa korgen på cykelstyret tack vare medföljande monteringsanordning. Korgen kan bära hundar på en vikt upp till fem kilo.

För att undvika att din hund hoppar ur i farten och skadar sig eller rymmer när du inte är uppmärksam är korgen utrustad med ett gallertak av metall som går att öppna

Den snygga designen i svart polyrotting vittnar om kvalitén på  korgen. Den pålitliga tillverkaren Trixie har även utrustat korgen med en uttagbar kudde.

Kudden gör cykelturen betydligt mer bekväm för hunden och underlättar rengöring och städning om hunden är har varit smutsig när den åkt i korgen.

Det ända problemet vi ser med denna modell är maxkapaciteten. Har du en hund som väger över fem kilo måste du välja någon av de andra produkterna vi rekommenderar.

 • Cirkapris: 439:-
 • Maxkapacitet: 5 Kg
 • Djursajtens totalbetyg: 4.8/5

Utmanaren: Trixie cykelväska - För pakethållaren

Som ett alternativ till vår testvinnare har samma tillverkare, Trixie, utvecklat ännu en korg. Denna modell skiljer sig från testvinnaren och är anpassad för dig som vill ha korgen på pakethållaren.

Den smarta konstruktionen bidrar till ett brett användningsområde för korgen. Den går bland annat använda korgen som transportväska under bilåkning eller på tåget. Dessutom finns väskan i två olika storlekar beroende på hur stor din vovve är.

Den övre delen av korgen är öppningsbar och helt nätad. Det gör att du enkelt och snabbt kan släppa ur hunden från korgen samtidigt som transporten är 100 % säker från att hunden hoppar eller ramlar ut. Tack vare det nätade skyddet får hunden ändå fri sikt under turen vilket stimulerar både hunden hjärna och håller den trygg under färden.

Insidan av väskan är vadderad med en uttagbar plyschinsats. Det är alltså mycket bekvämt för vovven samtidigt som rengöring och städ blir busenkelt för dig!

 • Cirkapris: från 519:-
 • Maxkapacitet: 6-8 Kg
 • Djursajtens totalbetyg: 4.6/5

Budget: Trixie Friends - Cykelkorg

En bra cykelkorg som fungerar för dig som vill cykla med vovven men även genom att bära den som en axelväska. I korgen finns ett säkerhetskoppel som säkerställer att din hund kommer stanna kvar i väskan under hela cykelturen. Även om den skulle bli rädd.

Med Trixie Friends kan du transportera hundar upp till 7 kilo utan någon oro för överbelastning. Den passar alltså för små hundar. Ramen är stabil och hård men hunden får ändå en behaglig resa tack vare den mjuka inredningen som finns på sidorna och botten.

Vid transport i mörker är budgetalternativet helt okej. Yttersidan är nämligen utrustad reflekterande bård. Djursajten rekommenderar, trots detta att du införskaffar dig en bra hundlampa för att kraftigt öka säkerheten.

Modellen är tillverkad i nylon som gör den lätt men ändå stabil. De två sidofickorna när du kan förvara hundgodis, koppel och bajspåsar går att stänga med dragkedja och magnetclip. 

Monteringen är enkel att genomföra på cykelstyren mellan 22-29 cm i diameter och behöver endast göras första gången då. Därefter är det bara att spänna fast hundkorgen.

 • Cirkapris: 369:-
 • Maxkapacitet: 7 Kg
 • Djursajtens totalbetyg: 4.1/5

Premium: Anumüller cykelkorg med galler

För dig som vill ha det allra bästa och inte är rädd för att betala någon hundralapp extra rekommenderar vi starkt denna snygga cykelväska tillverkad i handflätat europeiskt vide med ett vitt galler. Hundkorgen håller sig stabil och kan bära vovvar upp till 12 kilo.

Korgen har 5/5 i helhetsbetyg av tidigare kunder som säger saker såsom; “Uppskattad”, “toppen-korg” och “bra kvalité och säker”. Det vittnar om varför Anumüller är en bästsäljare trots priset i överkant som är omkring 730 kronor.

Monteringen sker mycket enkelt och tar minimal plats för att passa alla cyklar. Unikt för just premium-modellen är att du fäster den i ramen istället för styret. Detta förändrar allt! Säkerheten ökar då den sitter stabilare och din styrningsförmåga av cykeln ökar.

Kort och gott ser Djursajten mycket positivt på detta val likt de tidigare kunderna. Varma rekommendationer från oss djurälskare.

 • Cirkapris: från 719:-
 • Maxkapacitet: 12 Kg
 • Djursajtens totalbetyg: 4.7/5

Snygg design: Karlie Cykelkorg för Hundar

Den cykelkorgen med tveklöst snyggaste design är Karlie, en cykel korg tillverkad i bil som monteras på styret. Denna modell kommer du vara stolt över att cykla runt med

Djur under 8 kilo går utmärkt att transportera i den säkra korgen tack vare det skyddande gallred i helsvart. Vid behov går det att lossa med remmarna som håller fast det i normalt läge.

Är stil och design en viktig del för dig rekommenderar vi denna modell varmt.

 • Cirkapris: 449:-
 • Maxkapacitet: 8 Kg
 • Djursajtens totalbetyg: 4.2/5

Hur vi har genomfört testerna och valt vinnarna 

För att skapa den mest pricksäkra topplistan år våra läsare har Djursajten genomfört noggranna tester. Vi har testat produkterna själva, kontakta tidigare kunder och läst recensioner för att ge oss en bred och objektiv bild över modellerna.

Nedan ser du de punkter vi lade extra stor vikt vid följt av topplistan.

Kvalité: Det är av största vikt att cykelkorgen håller hög standard och pålitlig kvalité. Är detta någon tillverkarna har försökt spara in pengar på försvinner deras produkt omedelbart från vår topplista. Djursajtens läsare ska inte betala hundralappar för en cykelkorg av bristfällig kvalité

Säkerhet: En väsentlig punk och va god anledning. Hade inte säkerheten varit viktigt går det lika bra att använda en helt vanlig cykelkorg. Nätet eller gallret ska vara stabilt och hindra hunden till 100 % från att hoppa ur under färden. Ett koppel på insidan är också till fördel.

Pris: Vi har förståelse för att en bra cykelkorg kostar pengar att tillverka, det är inget konstigt med det! Anställda ska ha lön och inköp av material måste täckas. Djursajten kräver dock att prissättning är i linje med kostnaderna för tillverkningen och inte i överpris med syfte att företagets ägare ska stoppa mer pengar i fickan.

Vikt & kapacitet: För att korgen över huvud taget ska gå att använda för hunden måste den klara av vikten från din vovve. Ju högre kapacitet desto bättre i våra ögon. Det är dock positivt att de finns modeller anpassade för såväl stora som små hundar.

Design: En snygg korg är såklart en bonus! Optimalt är om du anser att korgen är tillräckligt snygg så att du kan använda den även när hunden inte ska med. Ett avtagbart galler är ofta en fördel i denna situation

Att tänka på innan cykelfärden

Underlaget: Att cykla med hunden i en korg kräver en viss kvalité på underlaget. På en guppig grusväg ute på landet kan det vara väldigt jobbigt för en hund att åka i korgen då de sällan är bra dämpning. 

Optimalt är en slät, asfalterad cykelväg som säkerställer en stabil färd. Tänk även på att inte ha cykeldäcken alltför hårt pumpade då detta kan bidra till en mer “studsig” tur.

Packning: Tänk efter vad som behövs utifrån hur långt ni ska åka och hur länge ni ska stanna. Finns det butiker och tillgång till vatten eller måste ni ta med er allt? Tänk på mat för såväl dig som för din. 

Andra viktiga saker såsom koppel, hundgodis, bajspåsar med mera är noga att du tänker över innan ni beger er på den efterlängtade cykelturen. 

Hur man monterar och fäster cykelkorg för hundar

Det finns olika sätt att montera en cykelkorg för hundar. De två vanligaste platserna där monteringen sker är på styret och på pakethållaren. Vissa modeller erbjuder det ena, medan andra modeller erbjuder det andra. Några alternativ finns i till och med för såväl styret som för pakethållaren.

Fördelen med styret är att du får bättre uppsikt på din vovve. Du kan prata med din hund och se ifall den upplever någon form av oro eller rädsla. Träna du hunden ordentligt kommer det inte vara några problem med cykelturen, även om korgen monteras på pakethållaren. Hur du tränar din vovve finner du precis nedanför.

Vänj hunden med cykelkorgen - Tydligt Guide

Det är av största vikt att du vänjer din vovve med cykelkorgen innan ni beger er av på resan. Vi rekommenderar att du påbörjar träningen i god tid innan det är dags men ibland går inte det. Förhoppningsvis kommer din vovve ändå hinna med att bli van i korgen. För snabbast möjliga träning bör du följa stegen nedan.

Innan träning börjar: Se till att du och din hund är utvilade, har gott om tid och inte behöver gå på toa eller rastas.

Ta även en paus mellan varje steg, särskilt om hunden har svårt för något specifikt steg i guiden. Men kom ihåg göra träningen regelbundet och slutföra den.

Steg 1: Låt hunden komma in i korgen själv.

Placera korgen inomhus på golvet och låt den vara öppen. Placera sedan en godisbit eller något annat din vovve älskar och låt den gå in i den. Låt gärna hunden stanna i korgen ett tag om den vill och beröm ordentligt med ord.

Steg 2: Börja placera hunden i korgen

Lyft upp din vovve och placera den i korgen. Belöna och säg åt den att stanna i korgen under kortare perioder. Du bör inte stänga åt gallret eller dra igen dragkedjan vid det här steget. Träningen ska ske på hundens villkor, men under dina instruktioner.

Steg 3: Stäng igen korgen

När din vovve är van och trivs i korgen kan du börja stänga åt den. Belöna och prata med vovven när den håller sig lugn även när korgen är försluten. Du kan gå iväg en kortare bit om din vovve håller sig lugn. Visar din hund på oro bör du genast öppna korgen och släppa ut hunden för att gå tillbaka till föregående steg

Steg 4: Lyft och rör korgen

Nu kan du börja flytta, bära och puffa på korgen. Börja smått genom att exempelvis trycka den några centimeter åt sidan för att sedan skala upp.Placera korgen på matbordet för att tillslut gå runt med den i handen. 

Avsluta genast träningen om hunden verkar orolig, börjar skälla eller gny. Om du fortsätter även fast din hund inte känner sig trygg finns risken att din hund kommer hata cykelkorgen framöver och ha väldigt svårt för att lära om sig.

Steg 5: Rulla cykeln en kortare bit

Dags att gå ut! Fäst din hundkorg på cykeln enligt anvisningarna. Var noga med att den verkligen sitter ordentligt! Du kan sedan placera vovven i korgen och börja styra cykeln. Optimalt är om det finns få personer och djur i rörelse som riskerar distraktion men saknas möjligheten är det helt okej ändå. 

Styr cykeln i varierande hastigheter, upp och ned för kantstenar och på både grusväg och asfalt om möjligt.

Steg 6: Cykla kortare sträckor på plan och ojämn yta

Nu är det dags för allvar! Om alla de tidigare stegen är genomförda och hunden känner sig lugn är det dags att påbörja träning på cykeln. Testa att cykla kortare sträck på plan mark utan höjdskillnader till att börja med. 

Håller sig din vovve lugn kan du börja cykla över mindre kantstenar och andra höjdskillnader för att vänja din vovve. Detsamma gäller vid detta steg som tidigare. Avsluta genast om din hund visar tecken på oro är rädsla. 

Går allting bra är det bara att fortsätta för att tillslut cykla som vanligt. Ni är nu redo att ge er av på er första cykelresa. Lycka till och cykla försiktigt!

På bilden ser du en fransk bulldogg som åker i testvinnaren

Vilka är skillnaderna på en cykelkorg och en cykelvagn för hundar?

Det två mest populära alternativ för hundägare som gillar att cykla. Vid det här laget har du god koll på alla fördelar som finns med en cykelkorg, men när passar med bättre med en hundkärra? 

Storleken på hunden avgör

Givetvis är hundens storlek en avgörande faktor. Vissa hundar är helt enkelt för stora för att rymmas i en hundkorg på cykeln. I dessa fall blir det självklara alternativet en hundkärra. Exempelvis kommer aldrig en Golden Retriever rymmas i en hundkorg medan en chihuahua får plats utan problem.

Tänk på att hunden ska kunna sitta, ligga, stå och vända sig utan problem för att känna sig helt trygg.

Mängden hundar

Har du två eller fler hundar är en korg sällan det optimala alternativet då utrymmet är begränsat. I dessa fall kan det vara bäst med en hundvagn även om dina vovvar är små och vanligtvis får plats i en korg.

Prisskillnad

Givetvis kommer kostnaden spela in i valet. En cykelkorg är vanligtvis betydligt billigare än en cykelvagn. Det behöver egentligen inte förklaras varför men vagnen kräver betydligt mer material av tillverkaren. 

Vanliga frågor om hundkorgar i transport:

Är det säkert att cykla med hundar i korgen?

Ja, det är säkert så länge du har en korg anpassad för transport av hundar. En helt vanlig cykelkorg är inte okej att transportera din vovve i. Det medför en stor säkerhetsrisk då hunden kan hoppa ut i farten och skada sig om den skulle bli skrämd av något förbipasserande eller ett stort gupp.

Kan alla hundar åka i en cykelkorg?

Nej, alla hundar kan inte åka i en cykel. Först och främst är det storleken på din vovve som är avgörande. En ras av större storlek som väger mycket bör inte åka i korgen, oavsett om den är montera på styret eller pakethållare. Stora hundar ska springa bredvid cykeln eller åka i hundvagn.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Hund som inte skäller – 3 bra raser som har långt till skall

Vad är kattmynta – allt om mynta för katter och dess inverkan

Kan hundar se färger? – Färgblindhet hos djur

Djursajten
>