16 november

Cykelkärra för hund – Topplista med de bästa vagnarna och priserna

0  Kommentarer

Inlägget innehåller samarbetslänkar för petster och zooplus

En cykelkärra kan vara lösningen om man saknar bil eftersom det vara svårt att ta med sig hunden på utflykt eller för att träffa en vän. Har du en stor eller flera hundar blir utmaningen ännu värre. Med hjälp av en kärra anpassad för hundar kan du koppla cykeln för att skjutsa din vovve vart du än vill åka på ett trygg sätt.

Det blir allt vanligare att hundägare väljer att cykla med sin hund. Till och med de som har tillgång till bil har börjat cykla med en vagn. Några tydliga fördelar med att använda sig av en cykelkärra för hundar är;

 • Det är en rolig aktivitet
 • Du får motion och tränar konditionen
 • Miljövänligt
 • Du sparar pengar
 • Lättare att ta sig fram än med bil

I den här artikeln kommer d kunna läsa om viktiga saker du bör tänka på när du använder en cykelvagn för hundar. Dessutom har Djursajten tagit fram de bästa vagnarna på marknaden för dig att välja mellan.

I vår lista som du finner nedan kan du se de cykelkärror som vi tycker är bäst. Topplistan innehåller något för alla hundägare. Alltså ett alternativ för dig som har 8 små chihuahuaor eller en stor, praktfull Grand danois och allt där emellan.

Jämför cykelkärra för hund 2021

Svep åt vänster för mer information om varje cykelkärra

Cykelkärra

Maxvikt

Pris

Betyg

Nivå

Köp nu!

röd cykelkärra monterad på damcykel
Toppval

40 kg

2549:-

4.9/5

Bäst i test

50 kg

2399:-

4.5/5

Stor hund

20 kg

1699:-

4.6/5

Utmanaren

25 kg

1299:-

4.3/5

Budget

Topplista med de bästa cykelkärrorna för hundar 2021

Djursajtens Favorit: Doggy Liner Juliette

Snabb info om favoriten:

 • Maxvikt: 40 kg
 • Storlek: 130 x 94 x 73 cm
 • Färg: Röd / Svart (endast svar i lager)
 • Utrustad med reflexer och säkerhetsflagga
 • Invändigt koppel med krok
 • Bra luftcirkulation
 • Invändigt halkskydd

Bäst i test är den fantastiska cykelkärran: Doggy Liner Juliette från tillverkaren Flamingo. En cykelkärra för dig som har en liten eller mellanstor hund. Kärran är både smidig och praktiskt med stabila däck och ett invändigt halkskydd för hundens trivsel. Har du en vovve som överstiger 40 kilo bör du dock välja ett annat alternativ då denna vagn endast garanterar normal funktion för hundar under viktgränsen.

Vagnen har fantastisk ventilation med ett öppningsbart nät på både fram och baksidan med hjälp av en dragkedja. På sidorna har vagnen nätade väggar för att hjälpa till med luftcirkulationen, dessa är dock inte öppningsbara. Resterande delar av kärran är tillverkade i ett rött, vattenavvisande nylonmaterial vilket hjälper kärran att hålla sig ren och fräsch.

Säkerheten är A och O, vilket tillverkaren håller med om. De har utrustat kärran med 4 silverfärgade reflexer på framsidan samt två röda reflexer baktill. Utöver reflexerna har kärran självklart en säkerhetsflagga

Hundkärran har en låg tyngdpunkt som med hjälp av sin stabila stålram kopplas vid bakhjulets nav. Kort och gott är detta en lättdragen vagn som är enkel att städa och koppla på utan att snåla in på säkerheten.

Finns i röd och grå.


Premium: No limit doggy liner paris de luxe

Snabb info om premiumvalet:

 • Maxvikt: 50 kg
 • Storlek: 148 x 90 x 88 cm (Hopfälld: 78 x 24 x 72 cm)
 • Färg: Svart/grå
 • Utrustad med reflexer och säkerhetsflagga
 • Invändigt koppel med krok
 • Utmärkt luftcirkulation

För dig som vill ha det allra bästa har vi valt hundvagnen No limit doggy liner Paris de Luxe. Den här vagnen har allt och är trogen till sitt namn ”No limit” alltså: inga gränser. Vagnen klarar hundar på en vikt upp till hela 50 kg och är utrustad med en lyxig fjädring för att göra resan bekvämare för din hund.

Med denna vagn kan du cykla längre sträckor utan risk för att din hund stör sig på guppandet av en otillräcklig väg. Givetvis är vagnen utrustad med de vanliga säkerhetsanordningarna såsom ett kortare koppel med fäste inuti vagnen, säkerhetsflagga och stora, öppningsbara fönster. Denna modell har även ett insektsnät på sidan. Kupén är tillverkad ett överdrag som går att plocka lös för enkel rengöring.

Givetvis har det inte snålats av tillverkare på materialet. Överdraget är tillverkade i smuts- och vattenavvisande material tack vare en fantastisk giftfri teflonbeläggning. Ramen är av lackerat stål och fälgarna är tillverkade i lättmetall av aluminium för att hålla vagnen stabil utan att komma upp i en extrem vikt.

Ja detta är produkten vi har utsett till premium och därför slutar inte fördelarna här. Golvet är tillverkat av trä men har en ”anti-halk”-gummibeläggning för hunden skull. Dessutom kan vagnen fällas ihop och spara plats. Det finns två fickor och en flaskhållare.

Tack vare dessa anledningar är det ingen överraskning att produkten i skrivande stund har omdömet 5/5 stjärnor av sina köpare.


För små hundar: 

No Limit Doggy Liner 2 - Amsterdam

Snabb info om den lilla kärran:

 • Maxvikt: 20 kg
 • Storlek: 109 x 59 x 73 cm (Hopfälld: 63 x 54 x 24 cm)
 • Färg: Svart/grå
 • Utrustad med reflexer och säkerhetsflagga
 • Invändigt koppel med krok
 • Bra luftcirkulation

För dig som har en liten hund som väger under 20 kg är detta det självklara valet för dig. Denna modell har alla grundbehov en bra cykelkärra behöver. Alltså ett koppel inuti, en säkerhetsflagga, totalt 10 reflexer på fram och baksidan och en grym smuts- och vattenavvisande beläggning på överdraget som dessutom är avtagbart.

Denna modell är alltså näst intill identiskt till premiummodellen men betydligt mindre och lättare. Den har samma halkskyddande träbotten och stabila ramar i metall ackompanjerande av de lättviktiga aluminiumfälgarna.

Med den här cykelkärran för små hundar får du även en extra dragkrok. Denna kan monteras på en annan cykel vilket gör det lätt att byta vilken cykel som drar vagnen. Perfekt om ni är två personer på en utflykt och vill turas om att dra kärran eller om du helt enkelt använder dig av olika cyklar. Kanske en vanlig och en el-cykel?


Djursajtens Budgetval: Mini bee

Snabb info om budgetvalet:

 • Maxvikt: 25 kg
 • Storlek: 105 x 58 x 73 cm (kan fällas samman)
 • Färg: Svart/grå
 • Utrustad med reflexer
 • Ok luftcirkulation

Djursajtens budgetval blir givetvis den prisvärda modellen ”Mini Bee”. En cykelkärra som ger vad du behöver och inget extra tjafs. Denna vagnen är för små och mellanstora hundar upp till och med 25 kilo. Vagnen är försedd med en lucka på fram och baksidan för att ta sig in i vagnen och utrustad med fönster på alla fyra sidor för bra ljusinsläpp och trevlig utsikt för hunden.

Luckorna öppnas och stängs med hjälp av en dragkedja samt två klickspännen vilket garanterar att den håller sig stängd under cykelturen. Fästningsanordningen är försedd med en fjäder för att göra turen säkrare och mindre ”stötig”.

Kupén till hundkärran är tillverkad av slitstark polyester i guld och svart färg med ett stabilt trägolv. Den monteras enkelt på cykelns bakhjul och går att plocka lös utan större hinder. Är ni två personer som önskar att turas om att dra kärran går det att köpa till en extra dragkrok för under hundringen. Det är också perfekt för dig som har fler än en cykel.


8 Viktiga saker att tänka på vid val av cykelkärra


8 Viktiga saker att tänka på vid val av cykelkärra

Att välja rätt cykelkärra kan vara svårt. Alla vill ha en vagn som är kommer klara sig bra i regn och oväder samtidigt som den ska väga lite och ändå väldigt säker. För att underlätta ditt val har vi listat 8 viktigt punkter du bör överväga innan du köper en cykelkärra för hunden.

 • Vagnens storlek och vikt

Tänk över hur mycket din hund väger och hur stor den är. Du måste välja en kärra som ska klara av vikten av din vovve för att inte riskera att vagnen går sönder medan ni cyklar eller på annat sätt komprimera säkerheten.

Tänk på att din hund ska kunna sitta, ligga, stå och vända sig i vagnen utan problem för att det ska vara okej. I de produkter du kan läsa om tidigare har vi listat maxvikten för varje cykelvagn.

 • Kärrans säkerhet

Hur ser det ut med säkerheten? Fundera över risker för hunden att fastna i saker, hoppa ur vagnen eller liknande. Bra funktioner i en cykelvagn är till exempel ett fäste för koppel inuti kärran samt reflexer, flaggor och lampor för att synas i mörkret.

Vissa vagnar är utrustade med en ”anti-fall” funktion. Detta gör att vagnen står kvar upprätt ifall cykeln skulle tippa. En skön bonus i säkerheten för din vovve även om du inte planerar att ramla när du cyklar. Man vet faktiskt aldrig när olyckan kan vara framme!

 • Utseende och design

Hur vill du att din cykelkärra ska se ut? Vissa modeller erbjuder flera olika färger medan andra endast finns i en färg. Fundera över hur viktigt kärrans utseende är för dig och välj modellen som är din favorit.

Även om utseendet är viktigt bör det intre begränsa funktioner eller säkerheten. Att vagnen är i din favoritfärg borde inte väga mer än att den är utrustad med reflexer eller liknande. 

Vi rekommenderar därför att du tänker på utseendet i andra hand och grundar ditt val i säkerheten och bekvämligheten först och främst.


 • Ett stabilt fäste är viktigt

Generellt sett finns det två olika typer av fäste. Antingen kopplas kärran under sadeln där många brukar fästa sin baklampa, detta kan fungera bra och räcker oftast. Det brukar även gå snabbar att koppla på och av kärran om du fäster den vid sadeln. Det andra, ofta bättre sättet att fästa kärran på är vid bakhjulet. Detta gör att kärran fästs vid en lägre tyngdpunkt vilket leder till lättare kontrollering vid svängar.

Vissa cyklar kan endast använda sig av en av dessa alternativ beroende på utformningen och en eventuell pakethållare/korg som kan blockera fästet. Ta en titt på cykeln du tänker använda för att dra kärran och det fäste som passar dig.

 • Hjul och däck

Hur är däcken på kärran? En del modeller har ett däck på vardera sida medan andra har ett tredje längst fram i mitten. Däcken kan vara olika stora vilket kan göra det lättare eller tyngre att dra vagnen.

Tänker du cykla under vintern kan det vara klokt att använda sig av däck med dubbar på både vagnen och cykeln.

 • Rengöring

Cykelvagnen bör rengöra utvändigt och invändigt med jämna mellanrum. Det kan vara klokt att ha en filt eller någon typ av uttagbar bädd i botten av vagnen för att underlätta vid städningen. Fundera hur du har tänk att rengöra utsidan av vagnen ifall den blir smutsig om du cyklar i regnväder. Ofta fungerar en vanlig trasa med lite såpa och varmt vatten utmärkt.

 • Parkering

Parkering och förvaring är två viktiga delar. En cykelkärra kan vara stor och försvåra båda dessa punkter. Innan du anländer till din destination bör du tänka över hur det ser ut där.

Finns det möjlighet att lämna kärran fastspänd på cykeln eller kommer det att ta för mycket plats och isåfall hur ska det lösas?

Bor du i en lägenhet med begränsat parkeringsutrymme kan det vara bra att välja en hopfällbar modell för att underlätta förvaringen. Ett stort cykelförråd kan underlätta men tänk på att inte ta upp hela förrådet för dina grannar om ni delar yta.

 • Lås och extra funktioner

Tyvärr finns det oärligt folk och tjuvar kan stjäla såväl cyklar som cykelvagnar. Beroende på vilket modell du har valt kan det vara så enkelt att spänna av vagnen och rulla iväg med det om du parkerar din vagn utan uppsikt. Kommer du göra det regelbundet rekommenderar vi att du investerar i ett lås för att säkra vagnen från stölder.

Extra funktioner kan vara mycket bra och underlätta en hel del. Med dessa funktioner menar vi saker såsom fickor för extra utrymme för du kan ta med till exempel hundmat och bajspåsar eller en plats för matskålen.

Hundar är dessutom värmekänsla och kan bli mycket varma i en hundvagn med dålig ventilation. Ska du cykla mycket på sommaren eller när solen lyser bör du definitivt välja en vagn med god luftcirkulation och öppningsbara fönster.


Därför bör du skaffa en cykelvagn för hunden


Därför bör du skaffa en cykelvagn för hunden

Är du osäker på om det verkligen är värt kostnaden att skaffa en kärra så är det helt förståeligt. Det är en kostnad som inte alltid är nödvändigt men som kan underlätta en hel del. Nedan finner du några anledningar till varför det kan vara klokt att skaffa ett hundsläp.

Din hund är lat men älskar att vara med. Om du har en hund som är väldigt bekväm i sig själv och inte gillar att röra sig allt för mycket men trivs mycket bra i ditt sällskap kan en cykelkärra vara perfekt. Då kan du ta med din vovve på äventyret oavsett vart det bär av.

Din hund är gammal, sjuk eller har råkat ut för en olycka. Om din kära vovve börja bli åt åren och tappa sin ork kan det vara suveränt med en cykelkärra. Då kan krafterna sparas tills ni har nått er destination och din vän kan leva gott utan att vara helt slut på energi. Sjukdomar och skador kan också skapa problem för hunden att springa själv. En vagn löser alltså dessa problem!

Din hund har svårt att spring bredvid på cykelturer. En mycket effektivt sätt att låta hunden utöva sin energi är genom att springa på sidan av cykeln medan du trampar dig fram. Alla hundar klarar inte av detta och kan skapa problem. Det krävs en del träning men hjälper det inte kan du låta din vovve hoppa in i vagnen istället.

Äventyren du vill på är längre än vad din hund vill. Är du sugen på en riktigt lång tur och din vovve saknar både viljan och orken för att springa med är hundvagnen ett bra knep. Då kan din bästa vän springa så långt den vill eller orkar tills den får hoppa in i sin vagn och åka med. En bra lösning så att båda blir nöjda helt enkelt.

Dessa fyra anledningar är givetvis inte det ända som kan locka dig till att köpa en hundkärra men kan vara bra anledningar ifall du är osäker.

Rasen och storleken kommer givetvis avgöra mycket. Vissa hundar har naturligt mer energi och drivkraft än andra som hellre gillar att ta det lugnt. Att jämföra en jakthund med en bulldogg är inte direkt rättvist.

Har du en större ras såsom Grand Danois, Mastiff eller Rottweiler kan det också avgöra behovet av en hundkärra. Vissa hundar är så stora att de kanske inte ens ryms. Mindre raser som Chihuahua, Russkiy toy och Pomeranian kan åka med i vagnen med det kanske är klokare att välja en hundkorg anpassad för cykeln istället. Dessa är både billigare och enklare att förvara.

Djursajten har även listat de bästa cykelkorgarna för hundtransport. Det kan vara ett bra alternativ om du har en mindre hund.

Lagar och regler för cykelkärra

Lagarna som gäller för en vagn är relativt begränsade. Den huvudsakliga regeln som ska följas är kravet på en röd reflex baktill eller en röd ljuslykta vid färd i mörker. Utöver detta krav är det inte mycket från transportstyrelsens sida. Vi rekommenderar dock att du använder en del av säkerhetsutrustningen som finns tillgänglig.

Med det menar vi bland annat: säkerhetsflagga, invändigt koppel, dubbdäck under vintertid, parkeringsbroms, extra säkerhetsband ifall fästet skulle brista (vilket det givetvis inte ska göra).

Första gången hunden åker med cykelkärran

Sannolikt är att din hund kommer känna sig obekväm första gången den ska åka med cykelvagnen och det är helt naturligt, inget att oroa sig för! Du måste ge din vovve den tid den behöver och successivt trappa upp tills hunden känner sig lugn. Vissa hundar har inga problem medan andra kan få panik och totalvägra att åka med i kärran. För att underlätta kan du följa vår steg-för-steg guide med 4 enkla steg för att vänja hunden med kärran.

Steg-för-steg guide för att vänja hunden med kärran

Steg 1. När kärran inte är kopplad till cykeln och står på marken kan du lyfta eller locka in hunden till sin plats i vagnen. Beröm ordentligt om hunden sitter kvar lugnt.

Steg 2. Ta tag i kärran och lyft långsamt upp delen du ska koppla till cykeln. Dra runt den lite på golvet eller marken. Sitter hunden lugnt kvar ska du berömma den igen. Ser hunden orolig ut eller får panik bör du genast avsluta och återgå till steg ett. Repetera det några dagar i rad under korta perioder för att sedan återgå till steg två igen.

Steg 3. Har alla steg hittills fungerat bra kan du nu koppla kärran på din cykel. Testa att gå cykeln en kortare bit för att sedan låta hunden kliva ur kärran och återgå till vad hundar nu gör när de är lediga. Kom ihåg att klappa om hunden och prata positivt med den efter ni har genomför ett steg.

Steg 4. Du kan nu börja cykla med hunden. Börja kortare bitar och försök känna av hur hunden upplever det. Till en början bör du undvika gupp, gropar och trottoarkanter för att sedan börja vänja din vovve med dessa. Nyckeln är alltså att ta allting i små steg och berömma hunden varje gång den håller sig lugn eller återgå till ett tidigare steg direkt om hunden blir orolig.

När du följt dessa steg kommer du med säkerhet kunna cykla runt med din vovve på olika äventyr. Vi rekommenderar alltid att du håller ett öga på din hund även efter den har blivit van med kärran ifall något skulle hända. Ett alternativ är att använda sig av en backspegel till cykeln. En sådan kostar inte många kronor och hjälper dig att hålla ögonen framåt när du cyklar. Vi rekommenderar denna modell.

Saker du bör packa i väskan inför cykelturen med hunden

När du planerar er utflykt bör du fundera över vad ni behöver ha med er för en behaglig resa. Börja med att fundera på:

 • Vart bär det av?
 • Hur länge ska ni vara bort?
 • Finns det butiker och vatten där ni ska?
 • Hur ser vädret ut?

Med svar på dessa tre frågor blir det enkelt att skapa en lista för packning så ni inte glömmer något viktigt. Först och främst ska ni alltid ha med vatten, oavsett om det finns på er slutdestination eller inte.

För kortare resor räcker det med en vattenflaska och en lite skål som hunden kan få dricka ur men på längre resor kan det vara klokt att ta med lite extra. Vet du att det kommer finnas vatten på er slutdestination behövs det inte lika mycket men det är klokt att packa med lite grann ifall något oförutsett sker.

På längre resor är hundmat, bajspåsar, koppel och möjligen någon leksak bra att packa. Givetvis är också en matskål att äta ur något din vovve förtjänar. 

Nu när du är helt redo för hundens skull kan du börja tänka på dig själv. Ett mellanmål i form av en frukt eller macka är klokt att ha med under kortare resor eller en matlåda med pastasallad om ni ska bort över dagen.

Åker ni på någon längre utflykt kan det vara klokt att packa med kläder för olika väder samt ombyte. Finns det en butik i området där ni planerar att åka bör du ta med dig pengar eller ditt kort för att betala.

Vanliga frågor om vagnar och kärror för hundtransport med cykel

Är det jobbigt att cykla med en cykelkärra?

Oftast är det inte jobbigt men det kan definitivt bli tyngre än om du var utan kärran. I uppförsbackar kan det vara extra jobbigt om du har en större hund men generellt sätt fungerar vagnarna så bra att du inte behöver kämpa mycket mer än vanligt. Upplever du problem med orken eller på annat sätt inte kan eller vill anstränga dig hårdare så kan det vara klokt att överväga en elcykel.

Kan man ha flera hundar i en cykelkärra?

Det fungerar att ha flera hundar i en cykelkärra. Du behöver dock vara extra noga med säkerheten. Koppla alla hundar inuti kärran och var noga med att dina hundar trivs med varandra på ett begränsat område sedan tidigare. Dessutom måste det finnas utrymme för alla hundar att sitta, ligga, stå och vända sig utan svårigheter. Ett bra tips är att ”dela upp” vagnen i två eller fler områden med till exempel hundarna favorit-filtar eller liknande så att de känner sig trygga och har en egen plats.

Måste man ha säkerhetsflagga på cykelkärran?

Det finns ingen lag eller regel om krav på en säkerhetsflagga men det kan vara mycket bra för att öka säkerheten. Med en flagga kommer kärran synas bättre på håll då den annars ofta missas av medtrafikanter. På grund av den låga nivån kärran befinner sig på kan det vara mycket svårt att se den. Det är dock krav på en röd reflex på baksidan av kärran alternativ en ljuskälla som visar rött ljus.

Hur skiljer sig en hundvagn med en barnkärra?

Det kan vara lockande att helt enkelt använda vagnen du redan har för att skjutsa ditt barn men vi avråder dig från detta. Det finns en del saker som skiljer en hundkärra och en barnvagn, därför bör de inte användas, det gäller åt båda hållen. En bra hundkärra är utrustad med ett fäste för ett kortare koppel, en bekväm botten och med tillräckligt utrymme för att sitta, ligga och vända sig utan svårigheter. En vagn för barn är oftast utrustad med någon form av upphöjning eller sittplats för att skapa bekvämlighet.

Denna höjdskillnad krävs för att barnet ska ha en bekväm åktur men det är något som kan förstöra hela upplevelsen för hunden. Givetvis kan det fungera helt okej någon gång att använda sig av kärran man redan äger men som sagt rekommenderar vi två separata åkvagnar.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>