18 september

Världens största hund – Allt om rasen Grand danois

0  Kommentarer

Stora hundar är uppskattade världen över och många vill ha en riktig jätte till hund. En stor hund får huvuden att vrida på sig och är iögonfallande.

Storleken i sig är också respektingivande och allmänt fascinerade. Viktigt men stora hundar är att man är en erfaren ägare och med kunskap i hur man bästa tränar hunden så att den blir snäll.

Det finns massor med stora hundraser men en av de stora raserna sticker ut på ett särskilt utmärkande sätt. Grand danois är världens största hundras och har som maximalt haft en mankhöjd på över en meter. När vi säger att den är största hunden menar vi att den är världens högsta hund. Världens tyngsta hund är av en annan ras som du får också kommer att få läsa om senare i artikeln. 

Nu ska vi titta närmare på de senaste nyheterna kring vilken som är världens största hund. Titeln har nämligen övertagits flera gånger sedan man har börjat dokumentera världsrekorden i hundars storlek.

Vilken är världens största hund? 

Världens största hund är en Grand danois vid namn Zeus. Zeus är också världens högsta hund. Hundens mankhöjd mättes till 1,118 meter i höjd och när den stod upp räknade man till en längd på hela 2,23 meter. Betydligt längre än en vanlig människa alltså. Zeus nådde till en vikt på 70,3 kilo och behövde äta omkring sju kilo mat per vecka för att hålla igång sin massiva kropp.

Zeus mättes till världens största hund när han bara var två år gammal. Redan fyra år senare somnade han in vid den unga åldern på sex år.

Några av de största hundarna genom historien

Nu ska vi titta närmare några av världens största hundraser. Grand danois är en klass för sig sett till storleken och flera individer av den rasen toppar listan. Vi tar även med några andra raser. Längre ner kan du läsa fler hundar av rasen grand danois som tidigare varit världsetta sett till storlek enligt Guinness World of Records. 

Zeus - Grand danois

Den massiva hunden Zeus som tidigare nämndes håller i dagsläget rekord för att vara den största hunden I världen sett till längden. Det har funnits hundar som har vägt betydligt mer än Zeus men ingen har lyckas klå denna jätte sett till mankhöjd.

Giant George - Grand danois

Innan Zeus var Giant George klassad som världens största hund. Giant George var 2,20 meter från nos till svans och vägde 111,13 kg. Giant George förlorande titeln för att han inte var lika lång som Zeus (3 cm kortare), trots att han vägde betydligt mer.

Giant George - största hunden en gång i tiden

Bilden kommer från Guinness World Records

Freddy – Grand danois

Likt Zeus är Freddy också en Grand danois, som ligger hack i häl. Freddys höjd mäter till just över en meter på stabila 1,035 m i mankhöjd och väger 88,9 kg. Hunden väger alltså betydligt mer än vad Zeus gjorde.

Zorba – Engelsk Mastiff

Zorba är en ”kort” hund i jämförelse med de två tidigare men är fortfarande en riktig jätte. Med en höjd på 99,3 cm är han snäppet kortare än Freddy men det Zorba är känd för är sin vikt. År 1989 vägdes Zorba till hela 155,5 kg. Zorba slog flera rekord och va på sin tid även den längsta uppmätta hunden som har klampat på vår planet i nutid. Zorba räknas än idag som innehavaren av titeln världens tyngsta hund.

Boomer – Landseer

En gigantisk hund av rasen Landseer som vägde mer än Zeus. Boomer vägdes in på 81,6 kg men blev endast 91,4 cm hög. På grund av  att sin höjd eller vikt inte klådde någon av de andra hundarna blev Boomer aldrig riktigt känd men det gör inte honom till en mindre hund. Han blev endast sex år gammal då han avled 2012 efter att ha kämpat med sin massiva kropp i hela sitt liv.

Euphrates - Blandras

En blandning mellan raserna bullmastiff och Mastino napoletano kom att bli blandrasen Euphrates. Dessa massiva hundar föds upp i USA för att säljas till ett pris på omkring 5000 dollar. En hund av rasen kom att väga hela 81,6 kg.

Världens 16 största hundraser

Är du nyfiken på vilka andra hundar som utgör väldens största hundraser? Vi har gjort en sammanställning med 16 stora hundraser. En utmärkt referens om du är ute efter att köpa en stor hund och behöver inspiration. Här kommer den kompletta listan:

 • Grand danois - världens största
 • Sankt bernhardshund
 • Engelsk Mastiff
 • Dogue de bordeaux / Franska mastiffen
 • Leonberger
 • Skotsk hjorthund
 • Newfoundlandshund
 • Irländsk varghund
 • Mastino napoletano
 • Berner sennenhund 
 • Grosser schweizer sennenhund
 • Pyrenéerhund
 • Dogue de bordeaux
 • Anatolisk herdehund
 • Cane Corso
 • Rysk svart terrier

Tidigare innehavare av världsrekordet

Titan

Innan Giant George var Titan den största hunden i världen. Den 12 november mätte och vägde man Titan till längden 1073 cm och vikten 86 kg. Veterinären ska ha haft problem med att mäta Titan eftersom han var rädd för enheten om användas för mätningen. Dessutom var hunden både döv och blind.

Gibson

Gibson var bara några millimeter kortare än Titan. Han beskrev som en vänlig och mild hund och användes som terapihund. Den 31 augusti 2004 fick Gibson rekordet för sin längd som uppgick till 107 cm. Bilden nedan visar ett möte mellan Gibson och världens minsta hund som då var en Chihuahua vid namn Boo Boo. 

Värdens högsta hund

Bilden kommer från Guinness World Records

Shamgret Danzas

Den första dokumenterade innehavaren av världsrekordet som världens största var Shamgret Danzas. Det första rekordet kommer från 1964 och hunden var 1,054 m hög. 

Hur är rasen Grand danois

Med all den informationen om stora hundar kan vi konstatera att den absolut största rasen är Grand danois. Grand danois som i dagsläget har platserna för största och näst största hund. Rasen är dock inte bara stor utan den är också populär. Det är en av världens 30 populäraste hundraser enligt en undersökning från 2012/13. Grand danois används i dag som sällskapshund i första hand men fungerar även i som vakt eller skyddshund.

Hunden är elegant och inger en känsla av pålitlighet som bara kan komma från storleken.  Rashunden kommer i olika färger däribland den mest välkända färgen harlekin som man kan kalla en blandning av svart och vit. 

Dessa massiva hundar kan agera vakthundar och deras storlek brukar vara tillräckligt för att skrämma undan brottslingar. De inbrottstjuvar som är dumdristiga nog att försöka ta sig in i huset där en grand danois sitter vakt kommer inte ta sig långt. Hunden beter sig väl mot barn och har ett stort tålamod, som man brukar säga:

”Är man stor och stark måste man vara snäll” - bamse

Eftersom Grand Danois är så höga och väger mycket är det extra viktigt med en erfaren ägare som kan träna hunden på ett rätt sätt så att den blir snäll och skötsam. Innan du väljer att skaffa en grand danois är det viktigt att du söker tips och råd från andra ägare samt läser all information om rasen du kan hitta. Det bästa stället att börja är den svenska grand danoisklubben. 

Rasens ursprung

Grand danois härstammar från Tyskland. Den har ett ursprung som molosserhund och är framavlad för jakt på högvilt. På tyska heter rasen Deutsche Dogge

Mentalitet och temperament hos Grand danois

Rasen är trogen till sin ägare och flock. En stabil och lugn hund som är mycket kärleksfull. Som tidigare nämnt fungerar en väluppfostrad grand danois utmärkt med barn.

Med tanke på storleken kräver det att du som ägare är redo att investera din tid i att forma din stora hund till en riktigt duktig följeslagare. Rasen kräver att du är tydlig med ditt beteende under upplärningen och på så sätt kommer din grand danois aldrig vara aggressiv eller elak mot vänliga personer.

Mot okända främlingar kommer din hund till en början vara tillbakadragen och reserverad, troligtvis är detta på grund av den naturliga vaktinstinkten som gör att hunden är beredd på om den nya personen skulle vara en fiende.

När hunden märker att främlingen faktiskt är en vän till dig som ägare kommer den slappna av och inte ha något emot att hälsa på den nye personen.

Hunden är relativt lättdresserad men uppskattar som sagt tydlighet då det är extra viktigt att stora hundar är väl uppfostrade. Dessa jättar fungerar bra i familjer och har väldigt svårt för att provoceras till aggressivitet.

Hur mycket äter en Grand danois

Mellan 1.5-3  liter torrfoder dagligen

Att uppskatta mängden mat din hund behöver kan vara svårt. Det beror på en rad olika faktorer och kommer inte att avgöras av endast storleken. En bra riktlinje att hålla sig till är att hunden dagligen äter ska äta mat för omkring två procent av sin kroppsvikt.

Detta mått är uträknat på färskt, rå mat och gäller inte alltid då mängden mat beror på flera olika anledningar:

 • Ämnesomsättning

Hur väl din hund smälter och tar vara på sin mat kommer att avgöra dess behov. Detta kan du inte påverka utan är genetiskt grundad. Över tid kommer du lära dig hur din vovves ämnesomsättning fungerar och hur de bör påverka kostvanorna.

 • Aktiveringsnivå

En hund som springer runt, leker eller jobbar mycket kommer kräva mer mat än en stillasittande hund. Går du ofta långa promenader med din grand danois kommer den behöva mer mat än om du brukar gå kortare promenader. Du bör inte se det som att du spar pengar genom att gå kort utan fokusen vid promenader ska ligga på hundens hälsa och välmående.

 • Storleken är avgörande

Alla hundar av denna ras är bjässar, men vissa är större än andra. Har du en hund som börjar närma sig Zeus som du kunde läsa om tidigare i artikeln kommer du behöva mata med betydligt mer mat än om din vovve är normalstorlek.

 • Fodertyp

Oavsett vad ska du mata din grand danois med mat av hög kvalité, det finns dock mängder av olika foder av hög kvalité och alla dessa har olika näringsinnehåll. Serverar du din hund en diet med högt kaloriinnehåll kommer inte hunden behöva äta lika stor mängd som om du ger hunden mat som är låg i kalorimängd.

Det gäller att testa dig fram tills du hittar en typ av mat och en mängd som passar just dig. Det är rekommenderat att du pratar med din uppfödare och andra ägare av grand danois för att se vad dem har för lösningar när det kommer till mat och utfodring av din jättehund.

I valpstadiet gäller inte två procents-regeln alls. Istället kan du tänka att en valp som växer ska äta omkring 10 procent av sin kroppsvikt. När din valp börjar närma sig ett halv års ålder kan du minsta mängden i förhållande till kroppsvikt och försätta till du närmar dig två procent.

Var noga med att inte ”haka upp” dig på två procents regeln då det kan vara väldigt individuellt. Håll ett öga på din hund i tidig ålder, märker du att den blir tjock bör du omedelbart minska mängden mat och märker du att den är smal ska du mata med mer. Det kommer gå fort för dig att lära och förstå din hund så ni kan leva glada tillsammans.

Enligt andra hundägare som har en ”grandis” brukar deras hundar äta mellan 1,5-2,5L torrt hundfoder per dag beroende på vilken hunden är. Detta blir i vikt omkring 1.25 kg – 2,25 kg torrfoder. En annan ägare vi har pratat med säger att deras valp på fyra månader äter omkring två liter och räknar med hela 3liter om dagen för en vuxen hund.

Viktigt att tänka på när du matar din grand danois

 • För små bitar kan orsaka magomvridning.

Ger du din vovve för mycket av små bitar torrfoder som den sväljer helt utan att tugga kan det orsaka magomvridning. Du bör därför servera din stora hund mat som är anpassat för just stora hundar!

 • Överväg att blötlägga torrfodret

Det kan vara mycket klokt att blötlägga hundmaten innan du serverar den till din vovve. Det gör det både lättare att äta och för magen att smälta hundens kost.

Det är extra viktigt i tidig ålder och vissa hunduppfödare menar även på att de bör göras i vuxen ålder medan andra säger att de inte behövs när de är fullvuxna. Prata med just din uppfödare för att veta hur du ska göra med din grandis.

Hur gamla blir grand danois?

På grund av den extrema storleken blir grand danois inte särskilt gamla. För en normalstor frisk grand danois kan du räkna med en ålder på omkring åtta år. Detta kan givetvis skifta en hel del beroende på sjukdomar och allmän hälsa i övrigt.

Det är inte alltför ovanligt att en frisk välmående hund av denna ras blir upp till 10 år men detsamma gäller åt andra hållet. Exempelvis dog världens största hund Zeus redan vid 6 års ålder. Detta var dock till stor del på grund av hans extrema storlek.

Utseende och färger

Givetvis är storleken och dess massiva kroppsbyggnad det tydligaste av allt när det gäller utseendet, men det är inte allt! Hunden har hängande öron och en lång halvtrubbig nos.

Pälsen är tät och kommer i flera olika färger. Svart, guldbrun, djupt blå, harlekin och tiger. Harlekin är aningen likt en Dalmatin då färgen är både vit och svart. Tiger är en annan färg som förekommer, om något aningen ovanlig men mycket läcker! Huden har då ljusa gula/bruna sträck över hela sin päls som ger ett tigerliknande utseende.

En ståtlig GD i färgen Harlekin.

Pälsvård för jätten

Lyckligtvis är pälsvården för dessa bjässar minimal. Tänk dig hur mycket arbete det hade varit om en hund i dessa storlekar hade behövt omfattande pälsvård, det hade tagit dagar! Du behöver inte genomför någon som helst pälsvård vanligtvis och kan bada hunden vid behov när den blir smutsig. Det är endast under fällningsperioderna på höst och vår som det kan vara bra att genomföra regelbunden borstning av pälsen för att hår inte ska flyga överallt.

Hälsa och kända rassjukdomar

Det vanligaste förekommande problemet som förekommer hos GD är en infektion i halsen. För att kontrollera detta kan du kolla hundens halsmandlar. För en ovan hundägare är kan det vara skrämmande men oroa dig inte, det är ingen fara.

Börja med att hitta en plats med bra belysning, har du inget passande område kan du vänta tills det är dag och solen skiner alternativt använda en pannlampa. Efter det böjer du hundens huvud bakåt för att få fri insikt in i munnen. Pressa lätt ned tunga mot den nedre käken samtidigt som du lyser och tittar ner mot halsen.

Tonsillit som inflammationen kallas kommer då att visa sig genom att du kan se tonsillerna på vardera sida av halsen. En hund som inte är svullen går det inte vanligtvis inte att se något så ser du dessa svullnader kan du räkna med att vovven är sjuk. Är du osäker, din hund vägrar låta dig eller om du märker svullnader bör du kontakta din veterinär omgående för att be om hjälp från ett proffs.

Vanliga symptom du kan kika efter är:

 • Hosta och harklingar
 • Äter lite eller inte alls
 • Tuggar och slickar på saker din hund vanligtvis inte äter på
 • Dålig munhygien i form av stinkande lukt eller tandsten
 • Annorlunda beteende, gömmer sig, gnyr eller liknande.
 • Svulla tonsiller

Ju längre du låter din grand danois gå med problemet desto kraftigare brukar biverkningarna bli. Problemet är som sagt vanligt förekommande hos denna ras vilket gör alternativet om att operera bort tonsillerna.

Det går att behandla med antibiotika men problemet är att sjukdomen kan komma tillbaka hur många gånger som helst och att regelbundet behandla med antibiotika är inte bra för vovven.

Ett annat vanligt problem som förekommer hos GD är magomvridning. Det innebär att hunden har gaser i magen som den inte kan få ut. Din vovve kommer försöka att kräkas men lyckas sälla få upp något.

Magsäcksomvridningen brukar ske när hunden äter för mycket eller dricker smutsigt vatten. Enligt många hundägare kan det också förekomma när hunden blir serverad för små bitar hundmat. 

Sjukdomen gör ont för hunden och kan bli mycket farlig om de går långt utan att något görs, du bör därför kontakta veterinär och besöka en akutmottagningen omgående.

Hur mycket behöver en Grand danois röra på sig?

Grandis-valpar har mycket energi och växer fort men låt dig inte luras. Ett problem som är vanligt förekommande är att många ägare motionerar sin valp alldeles för mycket i tidig ålder. På grund av deras hastiga växt har de lätt att skada sig när de lekar utomhus.

Även om du vill visa upp din vovve och leka med den bör du begränsa mängden ni motionerar rejält. Håll dig till kortare promenader och busa inte allt för mycket även om det känns så himla kul och mysigt i stunden. När din valp har vuxit upp och är omkring ett år kan ni börja röra på er lite mer då hunden inte längre växer i samma hast.

Som fullvuxen behöver inte dessa hundar röra sig lika mycket som många andra raser trots sin storlek. De nöjer sig med medellånga promenader för att rastas men uppskattar verkligen att få springa lös i några minuter per dag. För att hålla ett gott psyke är det viktigt för hunden att få känna sig riktigt fri med jämna mellanrum.

Hunden gillar att följa med på äventyr med har inget behov av att följa med på längre fjällvandringar eller liknande. Hunden trivs bra med sin familj i närheten och går gärna inte långt ifrån sin trygga plats.

Hur mycket kostar en grand danois

En grand danois kostar 22000. Priset varierar givetvis från olika kullar och kennlar men du bör att tillgång till 22 tusen när du lägger din budget för hunden. Utöver det tillkommer kostnader för mat, försäkring, leksaker med mera. Du bör räkna med i alla fall 1000 kronor per månad för sådant.

Mer information om hur mycket en kund kostar och hur du lägger en budget hittar du här.

Hur stor blir en grand danois egentligen?

Räkna med 80 cm som kortast sett till mankhöjd för hanar, närmar 90 cm börjar bli för mycket och för hundens hälsa bör inte mankhöjden överskrida talet. Tikar är betydligt mindre men är ändå stora med en minsta mankhöjd på 72 cm upp emot 84 cm som inte bör överskridas. Det kan hända att storleken skjuter i väg men det är inget att hoppas på då det kommer vara jobbigt för din hund.

Vart finns valpar att köpa?

Det är rekommenderat att köpa din GD hos en registrerad, välkänd och pålitlig hunduppfödare. Det säkerställer att hunden har fötts upp på ett rättvist och vänligt vis utan tvång och press på modern. På Svenska Kennelklubbens hemsida kan du se uppfödare runt om i landet som i dagsläget har nyfödda kullar med valpar till salu.

Passar ingen av uppfödarna dig finns en lista på alla uppfödare som har just Grand danois. På sidan kan du se om kenneln i fråga har en kull redo, om de väntar en kull eller om de i dagsläget inte har något planerat.

Att tänka på innan du köper en Grand danois.

 • Liten som valp, stor som vuxen. Tänk på att dessa hundar växer till jättar och kommer redan under valpstadiet kräva mycket mat och därmed höga kostnader.
 • Tidigare erfarenhet rekommenderas. Stora hundar kräver extra bra uppfostran för att inte riskera problem. Du bör vara säker i din kunskap om hur man tar hand om en hund.
 • Ta reda på information. Att du läser denna artikeln är ett tydligt tecken på att du vill lära dig om GD innan du skaffar en. Mycket bra! Du bör och prata med uppfödare, andra ägare, träffa valpens föräldrar och givetvis även valpen.
 • Överväg ditt beslut. Hur kommer din livssituation se ut om ett år, om fem år och om tio år? Är det fortfarande aktuellt att ta hand om en stor vovve då och under hela den perioden

När du får hem valpen för första gången

Efter minst 8 veckor från att valpen föds är det tillåtet att ta hem den. Du är troligtvis mest sugen att gulla och leka med valpen men det gäller att du direkt börjar med uppfostran. Första steget för att få din valp att känna sig trygg i sitt nya, främmande hem är att visa mycket kärlek. Du är hundens nya mor och den ser omvärlden för troligtvis första gången i sitt liv.  Det är mycket att ta in och trots sin storlek som vuxen och sitt trygga beteende kommer det för en lite valp att kännas märkligt. Ge hunden uppmärksamhet men stör den inte när den behöver vila. Valpar fyllda med energi men behöver sova en hel del.

Visa tydligt vart i huset valpen får vara. Är det okej att hoppa upp i soffan eller ska den hålla sig på golvet? Det du visar i tidig ålder kommer att sitta kvar under en lång period. När och var får valpen äta och vilka andra regler du vill att din stora hund ska förhålla sig till.

Avslutande tankar om den ståtliga hundrasen

Grand danois är världens största hund, i alla fall i dagsläget. Din hund kommer troligtvis inte bli lika stor som de jättarna som har slagit världsrekordet men det ska du bara vara glad över. När hundarna blir för stora är det verkligen inte hälsosamt då det kan leda till allvarliga sjukdomar.

Rasen är en utmärkt sällskapshund och fungerar bra i barnfamiljer om de har fått en bra uppfostran. Det är starkt rekommenderat att du som ägare har tidigare erfarenhet av stora hundar och kunskap om hundar i allmänhet. Dessa hundar är kloka och relativt lättlärda med en stark familjekänsla men kommer märka om ägaren är osäker i sitt beteende.

Tänk noga över om denna ras passar just dig och om du har såväl tid som utrymme för en så stor ras som Grand danois. Du bör inte skaffa en hund om du bara gör det för att det är coolt att ha en stor vovve.

Tänk på att hunden är en individ och att den kommer vara en central del i din familj under flera år att komma. Lycka till med ditt val och hoppas att du kommer trivas med en Grand danois!

Relaterade frågor:

Skäller grand danois mycket?

Grand danois har god förmåga att vakta men gör det utan att skälla.   Deras massiva kropp brukar vara tillräckligt för att skrämma bort inkräktare som tänker bryta sig in i hemmet. Skäller hunden mycket kan det ha att göra med att den känner sig pressad.

Hur mycket väger en grand danois?

Rasen väger ofta mellan 50 och 75 kilo för hanar medan tikar ofta väger några kilon mindre. Vikten i första hand på de genetiska anlag din vovve har och hur muskulös den är. Givetvis kommer en överviktig hund ha risk att väga mer men du bör aldrig låta din hund bli överviktigt då fetma hos hundar kan korta livet med ett par år.

Dreglar grand danois?

Ja, det är vanligt att rasen dreglar. Likt många andra stora hundar har även dessa bjässar lätt till att börja dregla, särskilt när det börjar närma sig matdags och hunden är hungrig. Hur mycket är väldigt individuellt men du bör vara beredd på att det kan förekomma

Snarkar grand danois?

Nej, det är inte vanligt men givetvis förekommer det. Troligtvis kommer din GD att sova tyst om nätterna men i vissa fall kan de snarka eller andas tunga, djupa andetag.

Källor:
Svenska Grand Danois Klubbens hemsida: http://sgdk.se/
Svenska kennelklubben: https://www.skk.se/sv/hundraser/grand-danois/
Norsk Kennel Klub: https://www.nkk.no/raser/grand-danois-article8179-815.html
American Kennel Club: https://www.akc.org/dog-breeds/great-dane/
Alla hundraser: http://www.allahundraser.com/great_dane
Hillspet: https://www.hillspet.se/dog-care/dog-breeds/great-dane
Hundiabutiken.se: https://www.hundiabutiken.se/hur-mycket-mat-ska-jag-ge-min-hund/
Guinness World Records: https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/tallest-dog-ever

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Djursajten
>