5 maj

Bästa hundtrappan 2024 – Hjälper valpar, äldre och sjuka hundar att ta sig upp och ned från höjder

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

En hundtrappa kan en bra produkt för dig som är ägare av en mindre hund som behöver hjälp att ta sig upp till exempel på soffan eller sängen.

En hundtrappa kan också vara aktuell för dig som har en äldre hund med rygg och ledproblem. Hundtrappan är till stor hjälp för att minska risken för att hunden ska få ytterligare hälsoproblem.

En hundtrappa används huvudsakligen för att hjälpa hunden att ta sig upp och ned från höjder som sängen, soffan eller bilen.

Den hundtrappa som är högst är 57 cm hög. Behöver din hund hjälp på ännu högre höjder kan du kolla in den bästa hundrampen istället.

På marknaden finns det flera varianter av hundtrappor. Det finns trappor som är utrustade med stegavsatser och ramper som består av en plan avsats. Vissa kan vara ihopfällbara för att du lätt ska få med dig hundtrappan eller rampen.

I denna artikel har jag valt att fokusera på hundtrappor och ramper och går igenom och jämför några av de mest populära alternativen som finns på marknaden för att valet ska bli lite enklare för dig. 

Bästa hundtrappan 2024

Trixie justerbar hundtrappa

Justerbar hundtrappa

  • Cirkapris: 1129:-

En justerbar hundtrappa från Trixie som går att använda i tre höjder. 40 cm, 44 cm och 47 cm. Trappan är gjort för inomhusbruk och klarar hundar upp till 40 kg. Halkfri yta.

hundtrappa hög

Hundtrappa för säng och bil

  • Cirkapris: 730:-

En något högre hundtrappa som kan hjälp hunden upp och ned från sängen, bilen eller andra höjder upp till 96 cm. Hundtrappa går att vika ihop och klarar hundar upp till 58 kilo.

Hundramp

Halkfri hundramp

  • Cirkapris: 995:-

Av samma tillverkare som den första hundtrappan finns en hundramp för något lägre höjder. Ställ in hundtrampen på höjderna 29 cm, 36 cm eller 43 cm.  Halkfri yta.

billig hundtrappa

Billig hundtrappa - Trixie

  • Cirkapris: 469:-

En billig hundtrappa men som kommer med vissa begränsningar. Trappen går inte att justera och kommer fast höjd om 54 cm. Hundtrappan är tillverkad i hårdplast och har anti-halkskydd

Jag har valt ut och jämfört de hundtrappor som har de mest eftertraktade egenskaperna som eftersöks i en hundtrappa/ramp.

Trappan ska vara ergonomisk och bekväm för hunden att använda och vara stabil så hunden känner sig trygg att använda den. För många är det också ett stort plus om hundtrappan eller rampen är ihopfällbar och inte tar upp så mycket plats. 

I den avslutande delen av artikeln får du också några tips på hur du får hunden att använda hundtrappan.


Hundtrappa eller hundramp?


Är du osäker på om du ska köpa en hundramp eller en hundtrappa ska du utgå från dig själv och hundens behov. En ramp kan vara smidig att använda när hunden ska ta sig ut från bilen medan en trappa är mer estetiskt tilltalande till hemmet. 

Den största skillnaden för dig som är ägare är att hundtrappan oftast blir en del av hemmet och tar därmed upp mer plats än vad en ramp gör. Men både en hundramp och en hundtrappa är lätt att flytta på.

Lider din hund av ledproblem är en ramp det bästa alternativet eftersom den är mer skonsam mot både leder och onda ryggar. Dessutom kan en ramp vara bättre för dig som är ägare av en riktigt liten hund som inte når trappstegen.

Ska du alltid ha trappen eller rampen framme rekommenderar jag en hundtrappa eftersom det blir en snyggare del av hemmet och trappa är något stabilare på lång sikt.


Hundtrappans viktigaste egenskaper


När du letar efter en hundtrappa finns det ett flertal saker som är viktiga för att du ska välja rätt produkt.

Till att börja med behöver du utgå från hundens storlek. En mindre hund behöver en längre trappa. Har du en större hund behöver du en trappa med färre trappsteg, men de ska vara bredare för att hunden ska få plats. En annan sak som har med trappans storlek att göra är hur mycket plats den tar i hemmet.

Sedan behöver du utgå från hundens behov. Är du på jakt efter en hundtrappa för att hunden lider av ledproblem ska trappstegen vara mjuka. Hundtrappor kommer i regel i tre olika material som alla har sina för och nackdelar.

Sist men inte minst ska hundens trappa stå stabilt och den ska inte halka runt på golvet. Annars finns risken att hunden inte känner sig trygg med att använda trappan. Därför ska trappan du väljer vara halkfri.

För att sammanfatta är det dessa faktorer som avgör vilken trappa du ska köpa:

Maximal belasting

Alla hundtrappor har en viss belastningskapacitet och det ska stå tydligt på hundtrappans beskrivning hur mycket hunden maximalt får väga för att använda hundtrappan. En större hund behöver en rejälare ramp eller trappa.

Det är dessutom bra om hundtrappan går att vika ihop för att ta mindre plats.

Trappans höjd och lutning

En annan sak som är avgörande är höjden och lutningen på trappan. En större hund behöver bara ett par trappsteg för att komma upp medan en mindre behöver fler. Ska du köpa en ramp är lutningen avgörande för avståndet mellan exempelvis bilen och marken. Ett tips är att mäta höjdskillnaden mellan exempelvis soffan och golvet för att välja rätt.

Hundtrappans storlek - Hopfällbar

Hundtrappor kommer i flera storlekar och vissa tar upp större plats än andra vilket kan vara avgörande för ditt köp. Ska du köpa en hundtrappa till en valp kan det vara klokt att köpa en trappa som är på gränsen till för stor eftersom valpen kommer att växa.

Det är också bra om hundtrappan är hopfällbar för att ta minimal plats när den inte används.

Material

Hundtrappor och ramper kommer i flera material. De tillverkas främst i trä, plast och metaller. Sedan kan trappstegen vara utrustade med ett mjukare material som är skonsammare mot hundens leder och rörelseorgan. Materialet kan också vara avgörande för hur lätt den är att få ren. Det är till exempel lättare att få rent plast än trä. 

Det är bra om hundtrappan har halkskydd på hundens trappsteg eller är tillverkad av material som inte är halt.


Bästa hundtrappan 2024


I den här delen av artikeln beskriver jag varje hundtrappa med deras för- och nackdelar.  Läs noga genom beskrivningarna och fundera över vilken hundtrappa som passar dig och din hund bäst utifrån era behov.

Kom ihåg att alltid kontrollera så att hundtrappan klarar av vikten från din hund och höjden som hunden ska ta sig upp till.

Hundtrappa Trixie justerbar

Hundtrappa för gamla, sjuka, skadade hundar med rygg och ledproblem

Hundtrappan är framtagen för inomhusbruk och passar därför bäst i hemmet. Till exempel för att hunden ska komma upp till soffan eller sängen.

Hundtrappan är rejäl och stadig.

Trappans mått är 40x60 men du kan välja att justera den i tre höjder:  40, 44 eller 47 centimeter. Den maximala belastningen för denna trappa är 40 kilo och passar därför de flesta hundar.

Materialet är i trä men trappstegen är täckta med filt vilket gör att det är en passande trappa för hundar med artros. Förutom att trappan är smidig för hundar i de flesta storlekar så är det en snygg design och passar in i de flesta hem.

Hundtrappan kostar 1129 kronor.

Hopfällbar hundtrappa

hundtrappa hög

En stor hundtrappa för att hjälpa hunden upp och ned från en hög säng eller när ni ska ta bilen.

Trappen består av tre trappsteg och är i materialet aluminium. Trappstegen är tillverkad av hårdplast och är utrustade med halkskydd vilket gör trappan stabil för hunden att kliva på.

Trappan är till exempel smidig att ha i bilen och är lätt att att få med sig i och med att den är ihopfällbar och höjden går att justera. Den hopfällda hundtrappan har handtag så du enkelt kan bära med dig trappan likt en väst.

Trappan går att använda både inomhus och utomhus

Hundtrappans mått

  • Vikt: 3,9 kilo
  • Bredd: 42,5 centimeter
  • Höjd: Upp till 95 centimeter
  • Djup: 120 centimeter
  • Maximal belastning: upp till 75 kilo.

Det här är alltså en trappa som passar även de större hundarna. Den är smidig att använda både för dig och din hund och kostar cirka 730 kronor.

Trixie justerbar ramp

Denna justerbara ramp kommer från varumärket Trixie. Det är en enkel och stilren ramp som är smidig för hunden att använda. Rampen är utrustad med en halkfri yta och är därför bekväm för äldre hundar att sätta sina tassar på och är skonsam mot rygg och leder.

Fördelen med denna ramp är att det är platt när den fälls in och är därmed enkel att ställa undan när den inte används och den tar inte upp mycket plats. Rampen passar för hundar upp till 40 kilo.

Storleken på rampen är 36 x 90 centimeter men går att justera i tre olika höjder: 29, 36 eller 43 centimeter.

Pris: 995 kronor.

Trappa Hund Trixie Ihopfällbar Plast

hundtrappa inomhus

Denna trappa passar bra för både hund och katt. Den är tillverkad i plast och är därmed lätt att få ren. Trappstegen är utrustade med halkskydd vilket gör trappan stabil och bekväm för hunden att använda. Dessutom är trappans fötter utrustade med gummi vilket gör att den står stadigt på golvet och är halkfri. Den är inte framtagen för att underlätta hundar med ledproblem. Men har du en ung, frisk hund är denna trappa ett utmärkt val och ett något billigare alternativ. 

Till skillnad från de tidigare trapporna så är denna inte justerbar utan kommer i en storlek. Storleken på trappan är 34 centimeter i bredd, 39 centimeter i längd samt  54 centimeter i djup. Dess maximala belastning är 40 kilo.

Pris: 469 kronor

Så får du hunden att använda trappan/rampen

En del hundar är mer skeptiska än andra och du kan behöva vänja hunden vid trappan eller rampen och lära hunden hur den används. Det viktigaste du ska tänka på är att hunden måste få ta det i sin egna takt. Ibland kan det räcka med att låta hunden nosa och upptäcka trappan eller rampen på egen hand. I bästa fall börjar de använda hundtrappan självmant. 

Men om den inte gör det kan du använda dig av hundgodis. Har du införskaffat en hundtrappa kan du placera hundgodis på varje trappsteg, alternativt ge hunden belöning för varje steg som tas. Samma sak gäller för rampen. Se till att berömma hunden och uppmuntra hunden när trappan används. På så sätt blir trappanvändningen eller rampen rolig och de lär sig så småningom att det inte är något att vara rädd för även om de från början tycker att trappstegen är obehagliga.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:


Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa hundtrappan [aret] – Hjälper valpar, äldre och sjuka hundar att ta sig upp och ned från höjder