21 januari

Bästa hundvagnen 2023 – Ta med vovven på en trygg promenad

4  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för petster och zooplus

En hundvagn är en genial lösning på många problem som kan uppstå för hundägare landet över. Dessa hjälper äldre hundar ut i naturen, ser till att små hundar orkar följa med trots sina korta samt låter sjuka eller skadade hundar att ta sig ut och stimulera hjärnan i nya miljöer.

Vidare i den här artikeln kommer du få lära dig om allt du behöver veta om just hundvagnar. Vi går igen hur du tränar din vovve att åka i en, vad som skiljer de bra modellerna från de dåliga och givetvis Djursajtens egna topplista med de bästa alternativen på marknaden!

Testvinnaren

  • Cirkapris: 2895:-
  • Maxkapacitet: 15 Kg
  • Djursajtens totalbetyg: 4.9/5

När är det dags att skaffa en hundvagn?

Som vi precis nosade lite på finns de en hel tillfällen då en hundvagn är aktuellt. Nu ska vi förklara mer exakt när du bör skaffa en sådan.

Sjuka eller skadade hundar

Har din vovve råkat ut för en olycka eller fått en naturlig skada? Tyvärr är det sånt som händer med jämna mellanrum och något vi rekommenderar att man är beredd på. Förhoppningsvis hade du en försäkring åt din hund och kommer på så sätt lindrigt undan ur ett kostnadsperspektiv.

Hundar som har råkat ut för något olyckligt behöver också rastas likt en frisk hund. En vanlig promenad medför dock stora risker för hundar i behov av vila och rehabilitering. I dessa fall räddar hundvagnen er och du kan låta din hund andas frisk luft utan risk för överansträning.

Äldre hundar

Hundar, precis som vi människor kan tycka att en vanlig promenad blir väldigt jobbigt även om det busenkelt att gå dubbel så långt i tidigare dagar. Du kan låta din vovve åka i vagnen under delar av promenaden för ändå få vara ute och se, höra, lukta och andas på allt det intressanta i er omgivning. Ett bra sätt att låta hunden känna sig ung även när det börjar nalkas mot ålderns höst.

Tänk på att låta hunden gå delar delar av promenaden, även om det kan vara ganska ansträngande. Den fysiska motion är en viktig byggsten för oss alla, såväl fyr- som två-benta. 

Tidig socialisering för valpar

Det är viktigt för valpar och unga hundar att socialisera sig. Detta gäller alla raser men extra viktigt för vissa såsom Amstaff eller den tidigare kamphunden Pitbull.

Genom att göra detta kommer det vara lättare för hunden att beblanda sig i sällskap med hundar framöver. En hund som aldrig fått träffa, nosa, leka och kommunicera med en annan hund kan vara tillbakadragen eller till och med aggressiv om första mötet sker sent i livet.

Som väl känt är hundar mest mottagliga mot träning i tidig ålder. Det finns dock stora risker för en valp att socialisera sig med nya hundar. Har din vovve inte fått alla de vaccinationer som behövs är det inte helt riskfritt att befinna sig utomhus och bland andra hundar. 

Djursajten rekommenderar, att i dessa fall införskaffa en hundvagn så din hund kan påbörjar socialiseringen utan risk för skador, smitta eller sjukdomar. När vaccinationen väl är genomfört kan du låta din fyrbenta vän promenera som vanligt.

Små hundar med korta ben

De söta, små hundraserna, som ofta är populära sällskapshundar gillar regelbunden aktivitet. Men med de korta benen kan det bli väldigt kämpigt under längre promenader, särskilt om ni går i ojämn terräng eller i snön på vintern och årets mörkaste dagar.

Gillar du att jogga, eller att gå långa promenader kan dessa små sötnosar ha svårt att hänga med efter ett tag, även om de är både vältränade, friska och unga. Med en hundvagn kan du fortsätta din härliga tur istället för att åka hem bara för att din vovve är trött.

Om du tycker om att cykla kan det vara bra att istället överväga en cykelvagn för hundar som enkelt går att fästa och dra efter cykeln.

När ni rör er bland stora folkmassor

På campingen, genom centrum eller på andra platser där det rör sig mycket folk kan hunden uppleva rejäl stress och du kan bli orolig för din vovve. En hundvagn löser detta problemet direkt genom att erbjuda hunden en trygg miljö utan att lämnas kvar, instängd i hemmet.

När ni passerat de stora folkmassorna kan du släppa ut din vovve igen så ni kan promenera som vanligt bredvid varandra.

När vädret är ruskigt

Det är sällan trevligt för en hund att promenera utomhus när det regnar eller snöar kraftigt. I dessa fall är en regntålig hundvagn optimal. Då kan ni avnjuta den friska luften utan att pälsen blir blöt, tovig och börjar lukta.

Detta är extra viktigt att tänka på om din hund har lång päls.

Tips!: Du kan använda hundvagn på flera sätt! Den fungerar för såväl hund som katt. Du kan alltså nyttja den för fler än ett djur om du har många vänner i hemmet.


Vidare i artikeln finner du Djursajten testvinnare i en topplista där vi presenterar produkter som passar hundägare utifrån olika behov. Vi presenterar produkter från en certifierad ehandel där snabba leveranser och öppet köp är ett plus i kanten. 

Nedanför listan berättar vi om hur vi har tagit fram favoriterna samt hur du vänjer din vovve med hundvagnen. Du finner även några vanliga frågor och saker att tänka på gällande hundvagnar i största allmänhet.

Djursajtens topplista: Bästa hundvagnen 2023

Testvinnaren: Sport Buggy No limit - Hopfällbar

Vår självklara testvinnare: Sporty Buggy No Limit tillverkad av det pålitliga märket Karlie. Här får du en grym vagn där hunder sitter tryggt till ett pris som ger dig vad du betalar för. Karlies hundvagn är stabil och utrustad med tre hjul, två bak och ett fram. Detta ger en stabilitet i kombination med enkelhet och lätt manövrering utan risk för att rulla iväg tack vare handbromsen.

Karlie Sports Buggy är stilren i en design av svart och grå och utrustad med reflexer för ökad synlighet i skymning och under årets mörkaste dagar. Självklart har testvinnaren handbromsar som underlättar i backar och vid parkering av vagnen så den inte rullar iväg

Du kan använda Karlie Sports Buggy i alla väder tack vare alla de funktioner smarta funktioner som ingår. Till att börja med är det skyddande tyget av det patenterade materialet teflon. Detta gör att smuts och lätt väta inte kommer vara ett problem. Vid kraftigt regnoväder kan du använda dig av regnskyddet som ingår i priset. 

Vidare är hundvagnen utrustad med smarta funktioner såsom handbroms, regnskydd samt ett genialt insektsnät. Under sommarens heta dagar vaknar ofta insekterna till liv men det kommer inte stoppa din hund tack vare det insektsnät tillkommer utan extra kostnad.

Det går utmärkt för hunden att se miljön omkring sig tack vare de fönster som finns i vagnen. För dig som hundägare finns det gott om förvaring så du kan ta med dig precis vad som behövs utan att behöva en ryggsäck eller proppfulla fickor. Dessutom är handtaget justerbart för att passa dig oavsett längd.

Hundvagnen fäller ihop för att ta minimal plats när du inte behöver den. En ihopfällbar vagn är extra uppskattad när du behöver ta med den någonstans eller ska ställa undan den för förvaring under vintern.

Nackdelen med Karlies hundvagn är att den saknar mugg och flaskhållare. I övrigt är hundvagnen från Karlie helt klart bäst i test och förtjänar första platsen i vår jämförelse som ett bra alternativ när du köper en hundvagn

Testvinnaren

  • Cirkapris: 2895:-
  • Maxkapacitet: 15 Kg
  • Djursajtens totalbetyg: 4.9/5

Utmanaren: Duvo+ Pet Buggy

Som ett alternativ till den föregående testvinnaren presenterar Djursajten: Duvo Buggy. En pålitlig vagn anpassad för promenader men kan för den som gillar att löpa fungera vagnen även på släta och jämna underlag.

Den stabila, röd-svarta vagnen är lika snygg som den är användbar. Med sin rejäla metallram är vagnen både vatten- och vind-tät vilket gör att din hund kommer kännas sig trygg och kan njut av promenaden oavsett väderlek. Tyget är tillverkad av slitstarkt nylon som med säkerhet kommer hålla kvalité under många långa promenader.

Det finns gott om förvaringsutrymme under vagnen där du kan förvara godis, bajspåsar, koppel eller varför inte påsen efter du har handlat?

På Duvo Buggy går fronten går att ha öppen eller stängd beroende på väder och hur väl hunden trivs i vagnen, det finns dock ingen öppning på baksidan. För en hund ligger maxvikten på 15 kilo och har du flera är de okej så länge deras totalvikt inte överstiger samma maxkapacitet. Tänk på att hundarna ska ha möjlighet att sitta, ligga, stå och vända sig utan svårigheter om du har flera vovvar i samma vagn.

Kort och gott får du en bra vagn som är lätt att manövrera tack vare hjuluppsättningen bestående av två bakre hjul och ett fram. Priset är lite lägre än föregående testvinnare men vissa funktioner saknas såsom insektsnät och justerbart styre.

Utmanaren

  • Cirkapris: 2199:-
  • Maxkapacitet: 15 Kg
  • Djursajtens totalbetyg: 4.6/5

Premium:  Hundvagn för stora hundar och utställning

För dig som vill ha allra bästa och har gott om pengar avsatt för ändamålet rekommenderar vi varmt vårt premiumval. Den högkvalitativa “strollern” är utrustad med två, stabila bakre hjul och ett där fram vilket leder till enkel manövrering. Det främre däcket är roterbart vilket gör styrningen imponerande smidigt.

Just denna modell är perfekt om du gillar att tävla med hunden på utställningar eller helt enkelt vill ha den bästa modellen för promenader. Som sagt passar hundvagnen dig som gillar utställningar eftersom den har ett inbyggt, ihopfällbart trimbord. Du kan alltså klippa hunden med hjälp av vagnen!

Det finns gott om öppningar. fram- och baksidan samt taket går att öppna för enkel tillgänglighet att placera hunden i vagnen samt att släppa ut den. På alla dessa sidor finns det även möjlighet för hunden att se ut och njuta av den intressanta omgivningen. Något som är viktigt för hundens stimulans. 

Maxkapaciteten i vagnen landar på imponerande 45 kilo vilket gör denna modell till den enda som kan transportera större hundar. Glöm dock inte bort att trimbordet endast håller hundar upp till 15 kilo utan rasrisk. När du köper en hundvagn av kvalité likt denna är det självklart att den fäller ihop för att underlätta förvaring.

Premium

  • Cirkapris: 3599:-
  • Maxkapacitet: 45 Kg
  • Djursajtens totalbetyg: 4.3/5

Budget: Sporty Pet Stroller - För små hundar

För det unikt låga priset på under tusenlappen får du en pålitlig hundvagn som uppfyller grundbehoven, men inte mycket därutöver. Valpar, skadade, sjuka eller andra hundar med behov av att åka i en vagn kan åka i denna, så länge de inte väger under 15 kilo. 

Den hopfällbara budgetvarianten i fråga är lyckligtvis utrustad med grundliga säkerhetskrav såsom öppningsbara luckor på fram och baksidan samt en stabil handbroms. Färgen är klassiskt mörkblå med gråa toner, mycket uppskattat av kunderna.

Vid det bekväma handtaget finner du två mugghållare där du kan ha en kopp kaffe eller din vattenflaska. Dessutom finns den en lite förvaringsyta bredvid där du kan ha en macka till dig själv eller lättillgängligt hundgodis åt vovven.

Underredet består av ett rymligt förvaringsutrymme där du kan ha picknickkorgen, reservkläder eller vad du själv tycker passar bäst. Tyvärr saknas det förvaring med dragkedja så vi rekommenderar att du har nycklar och mobil i din byxficka som vanligt.

En stor nackdel med budgetalternativet är dess hjul. Till skillnad från de andra modellerna som har högre totalbetyg har denna modell fyra, ganska små däck. Detta gör framkomligheten sämre och väldigt beroende av underlaget. Plan asfalt på en gångbana går givetvis utmärkt.

Budget

  • Cirkapris: 749:-
  • Maxkapacitet: 15 Kg
  • Djursajtens totalbetyg: 4.2/5

Billig men ändå bra:  Smart Buggy - Regnskydd

En modell mycket lik en av de tidigare rekommenderade produkterna, fast lite billigare. Denna hundvagnen kommer i färgen blå och kommer låta dig promenera med din hund på ett trygg sätt.

Den absolut största skillnaden vi ser med denna modell och de andra som vi rankar högre är likt att Smart Buggy, likt budgetalternativet har fyra, små däck. Lyckligtvis är framhjulen extra stabila, något som gör att denna vagn i kombination med det låga priset passar in på topplistan. 

I priset ingår även ett regnskydd du kan använda i riktigt busväder för att säkerställa att hunden och vagnen håller sig torr. För mindre hundar under 15 kilo eller katter passar denna modell utmärkt.

Det finns gott om utrymme på underdelen av hundvagnen där du kan förvara allt du behöver åt under såsom koppel, godis och bajspåsar samt mycket mer. Vid handtaget finner du även förvaringsfack med mugghållare där du kan ha vatten, kaffe eller andra drycker under promenaden.

Medel

  • Cirkapris: 1989:-
  • Maxkapacitet: 15 Kg
  • Djursajtens totalbetyg: 4.4/5

Givetvis finns det ett flertal andra hundvagnar att välja mellan. Populära val är Trixies hundvagn, Duvo deluxe (den dyrare modellen av Duvo Buggy) eller VIDAXL hundvagn som de själva säljer (VIDAXL är en certifierad ehandel som erbjuder snabba leveranser). Utifrån dessa tre är hundvagnen från Trixie är vår favorit tack vare flaskhållaren samt handtaget med förvaringsfack för mugg.

Vad har avgjort våra testvinnare?

För att komma fram till vilka modeller som är de bästa satta vi några kriterier vi har jämfört produkterna mot. Detta gör att testet genomförs korrekt och håller hög standard även mot slutet. Nedan finner du alla nio punkter vi har tittat på som vi sedan sammanfattat till ett helhetsbetyg som därefter placerat just den hundvagnen på listan.

För att säkerställa ett objektivt testresultat har vi genomfört tester själv, kontakta och prata med tidigare kunderna av dessa modeller samt läst de positiva och negativa recensionerna av produkterna vi kunde hitta.

Bekvämlighet och komfort

En självklart central del för att hundvagnen ska vara bra. Hundar brukar inte vara så kräsna när det kommer till underlag och vissa trivs bra på golvet. Men visst skadar det inte att skämma bort hunden lite extra?

En mjuk och bekväm inredning ser vi därför mycket positivt på. Ett bra och ergonomiskt styre i rätt höjd är också en viktigt del för din bekvämlighet. något många ignorerar eller glömmer bort och bara tänker på hunden.

Vikten på vagnen

Ju lättare vagnen är, desto bättre! Såklart ska inte vikten vara låg eftersom tillverkarna väljer mindre kvalitativa material eller att de monterar alla delar de annars hade gjort, vi har förståelse för att vagnen såklart kommer väga några kilon! 

Det är dock mycket positivt om det går lätt att styra vagnen tack vare en låg vikt. Kort och gott kan man sammanfatta det som: Vagnen ska väga så lite som möjligt utan att begränsa kvalitén och användarupplevelsen.

Terrängförmåga och hjul

Stora rejäl hjul, med bra grepp och en ordentlig höjd. Det är något vi vill se hos vagnarna i vår topplista!. Djursajten vill att du ska kunna styra vagnen där du vill gå, inte att du styr den efter vart det är möjligt att gå.

Såklart kommer det aldrig gå att använda en vagn på fjället eller på stigar med extrema höjdskillnader men det ska gå bra under en vanlig promenad i stadsmiljö med jämna underlag eller en enklare skogspromenad. Den hundvagnen med bäst hjul är hundvagnen från karlie.

Utseende och stil

En onödig del för den praktiska användningen men någon många anser vara mycket viktigt. En vagn som ser plastig ut och endast finns i tråkiga färger vill ingen ha. Designen ska vara något som tilltalar många och gör att du kan gå ut med din hund i en vagn du är stolt över.

Kvalité och vädertålighet

Det är viktigt att vagnen är väderbeständig. Hunden behöver gå och rastas även under regniga dagar. Kraftig blåst eller ösregn ska inte vara något som förstör vagnen under en vanlig promenad. Vi ser gärna att kvalitén är hög genom hela vagnen. Ramen ska vara stabil, däcken ordentligt och tyget ska vara slittåligt och tätt mot vind.

Öppningsbara delar / åtkomstpunkter

Det ska vara enkelt och gå snabbt att placera hunden i vagnen eller att släppa ut den. Öppningsbara delar i tygen, gärna på både fram och baksida är mycket uppskattat för såväl dig som ägare och för hunden. 

Dessa områden på vagnen ska dock vara utrustade med en ordentlig dragkedja, kraftigt kardborreband eller någon annan smart lösning och inte riskera att gå upp på egen hand eller på grund av hunden.

God ventilation är också nödvändigt för en bra hundvagn, särskilt under sommaren. En dåligt ventilerad vagn kan fungera på liknande sätt till en bil som står i solen; Förbjudet att lämna hunden där.

Pris efter vad du får

Ett lågt pris är något alla tycker om! Tyvärr kostar material, kostnader för anställda och framtagning av produkten. Vi har därför förståelse att vagnen kommer kosta en del. Något Djursajten inte accepterar är dock om priset avviker från de egentliga kostnaderna och är extra högt bara för att ägaren av företaget ska stoppa fler tusenlappar i fickan.

Säkerhet i fokus

Vagnen ska vara säker, punkt slut! Du ska inte behöva känna någon som helst oro för att hunden kan fastna, ramla genom eller på annat sätt komma i skada när du brukar din styrvagn. Ett invändigt koppel där du kan fästen hunden kan vara positivt vid behov men inget krav från vår sida då det oftast är en smaksak. 

Bromsar som går att aktivera när du parkerar vagnen är en central del i säkerheten och något Djursajten ger en stor tumme upp. Det ska vara enkelt att aktivera dessa bromsar men gå lika fort att koppla av och fortsätta promenaden.

Förvaring och ytterligare funktioner

När man går med sin hund brukar de flesta ha med sig godis och bajspåsar. Om dessa ryms i ett utrymme på vagnen underlättar det för dig och du slipper ha fickorna fulla. Rymliga förvaringsutrymmen med bra möjlighet att öppna och stänga är extra viktigt på en vagn. Då kan du ha med kopplet, mobilen, nycklarna och mycket mer utan oroa att tappa bort dessa.

Förvaringsfack för mugg och vattenflaska är också positivt. Det är inget krav men absolut en bonus i som kommer öka din bekvämlighet

Att vagnen fäller ihop är också mycket uppskattat av hundägare landet över.

Vänj hunden med vagnen - Vad du gör om din vovve inte vill åka

Det är inte helt naturlig för en hund att åka i en vagn. Vissa vovvar känner att de inte har kontroll och blir orolig. I vissa fall kan de leda till att hunden börjar klösa, riva och bita inuti vagnen, något vi givetvis vill undvika.

För att hunden ska känna sig trygg är det därför viktigt att du tränar den med vagnen innan ni ska på promenad. För att underlätta träningen har Djursajten tagit fram en tydlig guide där vi går igenom, Steg-för-steg hur du ser till att din fyrbente vän håller sig lugn och trygg.

Tänk på: Träningen går att genomföra utomhus med de första steg är enklast att genomföra inomhus då det är mindre dofter, händelser och rörelse omkring er som kan distrahera.

Steg 1: Låt hunden utforska vagnen

Placera din nya vagn på golvet och låt den stå där. peka och prata med din hund tills den börjar sniffa på vagnen. Du kan även använda lite jordnötssmör och smeta på ett av hjulen eller liknande för att hunden ska utforska vagnen lite extra.

Steg 2: Placera hunden i vagnen

Därefter kan du lyfta upp hunden i vagnen eller låta den hoppa in själv. Låt alla luckor vara öppna och styr inte vagnen något. Vill hunden hoppa ner, tillåt det genast! Var noga med att berömma och klappa om vovven om den håller sig lugn.

Steg 3: Stäng åt vagnen

Har de tidigare stegen fungerat enligt plan är det dags att stänga luckorna. Stanna kvar i närheten av vagnen så hunden kan se dig hela tiden, det inger en känsla av trygghet hos vovven. Detsamma gäller hela tiden; Visa hunden på oro, avbryt genast och återgå till föregående steg.

Steg 4: Styr vagnen med öppen lucka

Du kan nu öppna någon lucka delvis eller helt för att komma närmare hunden. Därefter kan du styra vagnen framåt i mycket långsamt tempo. Var noga med att hunden sitter kvar och inte riskerar att ramla ur hundvagnen då det kan skapa en rädsla som håller i sig länge.

Steg 5: Styr vagnen med stängd lucka

Är allt fortsatt bra är det hög tid att stänga luckorna och styra vagnen. Börja långsamt fram och tillbaka för att sedan öka tempo. Du kan prata för att hunden ska höra dig vilket ger trygghet och minskar oro för vovven. Börja svänga och kör över någon lite tröskel i hemmet om sådan finns.

Steg 6: börja med kortare promenader utomhus

Dags att gå ut! Nu börjar det på riktigt och det ska gå helt utan problem om alla de tidigare delarna fungerat enligt förhoppningar. Gå på kortare promenader i varierande hastigheter. Börja smått och trappa ut med varje promenad. Var inte rädd för att styra vagnen över kantstenar eller annat underlag med höjdskillnader.

Givetvis gäller detsamma i Steg 6 som vid alla de föregående. Var noga med att avsluta genast om hunden visar oro eller rädsla och beröm ordentligt när den håller sig lugn. Du ska aldrig säga åt hunden skarpt eller på något sätt agera fysiskt mot den för att den känner sig otrygg. Det kommer bara förvärra modet hos vovven.

Sammanfattningsvis om hundträningen kan man säga att det gäller att ta övningarna i små steg enligt hundens villkor. Visar vovven på oro, rädsla eller aggressivitet bör ni genast avbryta och återgå till föregående steg. 

Tänk på att träningen bör ske då ni båda är utvilad, mätta och utan behov att gå på toa eller promenad. Tidspress eller brådska är heller inget som bör finnas när träningen påbörjas.

Vad du bör packa och ta med på promenaden

Innan du beger dig av på din promenad bör du fundera på vad du behöver ha med dig. Svaret beror helt och hållet på vart du ska och hur långt du ska. Djursajten rekommenderar att du ställer dig dessa tre frågor för att få klart för dig vad du behöver packa.

  • Hur ser vädret ut?
  • Hur långt ska ni och hur länge ska ni vara borta?
  • Finns det tillgång till vatten, mat och butiker?

Börja med att kontrollera väderleksrapporten. Kommer det blåsa, regna, snöa, eller vara soligt? Kolla även gradtalet och klä dig därefter. Har du en hund som lätt blir kall och det är riktigt kyligt ute kan det vara bra med lite kläder åt den, även om det ofta är ganska skönt för vovven i den trygga vagnen.

Därefter bör du fundera över hur länge ni ska vara borta. Är det en kortare promenad behöver du troligtvis bara packa det absolut nödvändigaste åt hunden, alltså bajspåsar, koppel och möjligen lite godis.

Ska ni gå en längre promenad är det klokt att ta med en vattenflaska åt dig och kanske något lätt fika eller mellanmål.

Ska ni på en jättelång promenad eller en utflykt som sträcker sig över flera dagar bör ni se över utbudet av vatten, mat och tillgång till handel. Finns det ingen butik i närområdet kan ni behöva ta med mycket vatten åt både dig och din hund samt stora mängder mat.

Ombyte av kläder och andra hygienartiklar är viktigt för en behaglig resa. Utöver dessa nödvändigheter är saker såsom mobil, mobilladdare, pengar, nycklar och skavsårsplåster bra prylar att ha med i väskan.

Vanliga frågor och svar om hundvagnar:

Hur många hundar får jag ha i vagnen?

Det är helt okej att ha två, tre eller ännu fler hundar i vagnen. Det finns dock en del saker att tänka på. Hundarna ska alltid ha möjlighet att sitta, ligga, stå och vänta sig utan problem. Dessutom får sötnosarna inte vara för tunga så de överstiger den maximala kapaciteten en vagn kan upprätthålla.

Hundarna ska vara mycket bekväma i varandras sällskap innan du placerar dem i samma vagn. På grund av det begränsade utrymmet är kan det stressa upp hundarna som börjar agera mot varandra om de inte är bekväma med varandra sedan tidigare.

Kan katter åka i hundvagnen?

Det går utmärkt att skjutsa katter i vagnen. Bara för att det kallas för hundvagn betyder det inte att kärran måste användas exklusivt för just hundar. Låt kreativiteten flöda för att ta med hund och katt. Eller varför inte något annat husdjur?

Hur mycket vikt klarar en hundvagn?

Omkring 15 kilo är vanligt. Det beror helt och hållet på vilken modell du väljer. Större raser, små hundar som är tjocka och väger mycket eller hundägare med flera vovvar kan behöva välja en modell som klarar av betydligt mer. Vår premium-rekommendation har en maxkapacitet på upp till 45 kilo. Perfekt om de tidigare nämnda behoven passar dig.

Vart får jag ta med vovven om den sitter i sin vagn?

Du får ta med hunden på precis samma ställen som på en vanlig promenad utan vagn. På restauranger eller fik där hundar inte är tillåtet är det heller inte OK att ta med en hund i en vagn. På platser där hundar måste vara kopplade såsom de flesta campingar eller i vissa parker räcker det med en hundvagn. Du behöver alltså inte hålla hunden koppla inuti vagnen.

Om du ska låta din hund gå utanför en bit är det dock koppel som gäller, precis som för alla hundar.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

    • Hej Sandra!

      Skillnaden på en hundvagn med 3 eller 4 hjul är huvudsakligen dess stabilitet och styrförmåga. 3 Hjul bidrar till att det går lättare att svänga medan 4 hjul ofta gör vagnen stabilare.

      Jag tycker själv att 3 hjul är att föredra. Väljer man en bra vagn kommer stabiliteten inte att vara något problem även om du bara har 3 hjul. Testvinnaren, som går att läsa om i artikeln har 3 hjul och är ändå mycket stabil!

      /William, Djursajten

    • Hej Jenny,

      Vilken hundvagn syftar du på?

      De flesta hundvagnarna saknar trimbord men vissa har det. I artikeln finns det ett alternativ på en hundvagn med trimbord under rubriken ”Hundvagn för stora hundar och utställning”

      /William, Djursajten

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Liknande läsning

    Djursajten
    >
    Tack för att du läste artikeln: Bästa hundvagnen [aret] – Ta med vovven på en trygg promenad