22 september

Amstaff – Allt om rasen med geniala tips om uppfostran

2  Kommentarer

Lär dig allt om den amerikanska hundrasen amstaff med vår kompletta guide. Vi går på djupet om uppfostran, rasens historia, fysiska & mentala egenskaper och andra saker du borde känna till innan du skaffar en amstaff.  

American Staffordshire terrier, eller Amstaff som den kallas i folkmun, har samma ursprung som Pitbull-terriern och Staffordshire bullterriern.

Amstaff är en av de mest populära hundraserna i många länder som till exempel Spanien, Frankrike, Belgien, och Australien. Samtidigt är rasen förbjuden flera andra länder. Däribland Danmark, Norge, Tyskland. I Sverige är rasen omtyckt av många och godkänd av SKK.

Fakta om rasen:

Höjd

43 - 48 cm

Vikt

19 - 33 kg

Livslängd

12 - 16 år

Historisk användning

Kamphund

Ursprung

Staffordshire, England, 1800-tal

Marknadspris

från 18 000 :-

Passar som

Familjehund

Kroppsbyggnad

Kraftig & muskulös

Registreringsår (SKK)

1991

Land

USA

Passar bäst för: 
Barnfamiljer, aktiva singlar, dig som bor i stad eller på landet

Mentala egenskaper: 
Energirik, glad, envis, tuff, stabil, beskyddande 

I 1800-talets England avlades föregångarna till pitbullraserna genom korsa bulldogg och terrier. Även bullterrier och minitatyrbullterrier har sitt ursprung i samma mix.

Unikt för Staffordshire raserna är att en betydande del av avlingen skedde Staffordshire regionen i västra midlands i England. Liksom andra andra bull- och terrier raser formades även mixerna från Staffordshire av intresset för hundkamp, som vid den här tiden var populärt och tillåtet i England.

Även i USA var hundkamp populärt och det gjorde att många av dessa korsningar fördes över Atlanten där de formades av den nya kulturen.

När intresset för hundkamp började avta i 1900-talets USA avlades istället pitbull raserna för att utgöra bra familjehundar. Amstaff var den första självständiga pitbullrasen att godkännas i USA. Året 1936 erkändes rasen av den amerikanska kennelklubben.

Rasen är relativt ny i Sverige och registrerades först 1991 av den Svenska Kennelklubben (SKK). Vidare i den här artikeln kommer du att få lära dig allt om just Amstaff. Hur hundrasen är, hur du ska ta hand om och uppfostra den samt vart du kan köpa en valp. Allt detta och mycket mer är information du kommer veta efter du läst vidare.

amstaff springer i vatten

Amstaff har sitt ursprung på 1800-talet i Staffordshire i England. Man vet att rasen är resultatet av en korsning mellan en bulldogg och terrier men dess exakta ursprung är fortfarande oklart eftersom det inte har dokumenterats. Möjliga kandidater raserna White English Terrier, Fox Terrier eller Black and Tan Terrier kombinerat med en slags bulldog.

Staffordshire terrier eller amstaff

Den amerikanska staffordshire terriern ska inte förväxlas med staffordshire bullterriern (Staffe). De likartade namnen göra att man lätt blandar ihop dem av misstag. Staffordshire bull terrier är en hundras som är besläktad med amstaff. Båda är populära hundraser av pitbulltyp med ursprung i samma region i England. Staffe anses vara en brittisk hundras och har inte lika lång officiell historia som godkänd ras i USA. Den godkändes 38 år efter Amstaff av den amerikanska kennelklubben.

Hur används Amstaff idag? 

I dagsläget är Staffordshire-rasen främst använd som en familjehund. De är mycket trevliga sällskapshundar som är både sociala och vänliga så länge de får uppfostras i en familj med mycket tid, kärlek och av ägare med  kunskapen som krävs för att uppfostra dessa vovvar.

Hundar av rasen Amstaff är självsäkra, smarta och godmodiga som tack vare sin muskulösa kropp utstrålar både mod och tillit. Att hundrasen amstaff skulle vara tillbakadragen och lättskrämd är ovanligt och det förekommer nästan enbart genom otillräcklig uppfostran.

Hunden är nyfiken och lägger märke till allt som sker omkring den men har inte svårt att varva ned bara för det. De trivs extra bra i familjer med mycket närhet och aktivitet runtom sig men kommer inte alltid överens med andra hundar.

Tränas din amstaff i tidig ålder som valp går det bra att ha rasen tillsammans med andra hundar men den kommer sällan att se sig under en annan hund. Detta gäller inte sin ägare och din amstaff kommer att vara dig trogen.

Aktivera huden ordentligt

Med sin kraftigt byggda kropp är dessa hundar riktiga energiknippen. De gillar att springa runt, busa, leka och träna för att stimulera sitt aktiveringsbehov. Har du ont om tid om dagarna och planerar att bara släppa ut hunden i sin hundgård är denna ras inte något för dig.

Du ska ha tid för din hund med möjlighet att leka och busa. Du kan stimulera vovven genom hundsporter såsom agility eller lydnad eller åka iväg på ett härligt äventyr såsom fjällvandring eller en tur i skogen.

Historia som kamphund

Dessa hundar har en historia som kamphund då de härstammar från Pitbull-terrier men är ändå erkänd som en rashund av SKK eftersom de inte är avlade för sina kampegenskaper.

Förr i tiden utsattes rasens förfäder för hundhetsning där de fick kämpa mot andra djur och hundar för människans nöje. Detta klassas i dagsläget som djurplågeri i Sverige och är helt förbjudet i de flesta andra länderna. Det är fortfarande lagligt i Japan och delar av Ryssland men förekommer mycket sällan.

Även om hundarna tränades till att vara tuffa och aggressiva mot andra hundar har aggressiviteten aldrig med avsikt riktats mot människor. Trots användningen som kamphundar var det viktigt med tillgivenhet och stabilitet i umgänget med människor hos tidiga bull och terriers. Hundarna levde men människor i ofta i tätt bebodda stadsdelar och trånga utrymmen. Men ville inte ha aggressiva hundar i sin närhet utan föredrog familjära hundar som var lätta att hantera. Uppvisades aggressivitet kunde det leda till att hundarna avlivades

Utseende, förväntad livslängd och kända rassjukdomar

Nu ska vi titta närmare på några kännetecken hos amstaff. Dessa hundar är stora men inga jättar. Det finns betydligt större hundar men amstaff ger ändå ett intryck av styrka och självsäkerhet tack vare sin muskulösa kroppsbyggnad.

 • Tikarna har en mankhöjd mellan 43 och 46 cm med en vikt mellan 19 och 25 kg.
 • Hanarna är något större sett till både mankhöjd och vikt. De blir mellan 46 och 48 cm höga med en vikt som är betydligt mer än tikarna. Vikten landar på 28 till 33 kg som bärs upp av den starka kroppen.

Givetvis kan storlekarna skilja sig från individ till individ men generellt sett är det dessa storlekar som gäller för American Staffordshire-terrier. Rasen rör sig mycket smidigt trots sin muskulösa kropp då det var en viktig egenskap som kamphund.

American Staffordshire terrier lever förhållandevis länge för sin storlek och är i allmänhet en mycket frisk ras. Du kan räkna med en ålder på minst 12 år och upp emot 16 år.

Givetvis händer det att hunden går bort tidigare eller lever ännu längre men det är svårt att veta i förtid då det beror på det genetiska anlaget och ifall hunden råkar ut för sjukdomar eller andra skador och olyckor.

De hälsoproblem som förekommer är främst problemet med huden. Klåda och utslag likt bett från insekter förekommer samt en del allergier är inte helt ovanligt.

Höft- och armbågsdysplasi förekommer men jobbas aktivt av seriösa uppfödare för att förebygga genom ett hälsoprogram från 2014. Utöver dessa åkommor händer det även att rasen råkar ut för korsbandsskador men som sagt är rasen relativt skadefri och hälsosam.

Blue nose Amstaff

Rasen förekommer i en del olika färger men vanligast är den gyllenbruna pälsen med en vit mage. En ”Blue Nose Amstaff” kallas en hund som har pigment med blå toner i ansiktet kring ögon och nos. Dessa brukar vara svarta eller mörkbruna i övrigt och har likt den andra, mer vanliga färgen med en vit bringa.

Uppfostra American Staffordshire terrier noggrant!

För att din Amstaff ska vara en bra och trevlig familjehund krävs det ett bra ledarskap. Du ska redan i tidig ålder påbörja fostran av amstaff-valpen för att lägga en bra grund. Det är av största vikt att dessa hundar, likt alla andra hundar som härstammar från kamphundar, inte uppfostras felaktigt då de kan bli farliga för människor och andra djur.

Du bör ha tidigare erfarenhet som hundägare och bör vara tillgänglig för att ge en konsekvent uppfostran. Valpen ska behandlas med mycket kärlek i tidig ålder och inte med hårda och hetsiga tag. Är du för sträng eller till och med elak mot hunden kommer den att bli skygg och tillbakadragen i vuxen ålder. Det kan leda till att hunden lätt blir stressad och attackerar som en form av självförsvar.

I valpålder ska du även introducera hunden till andra väluppfostrade hundar, gärna av samma kön. Detta bör göras för att vänja hunden med att andra hundar är schyssta och okej att vara i närheten av. Detsamma gäller personer och olika miljöer. Du vill variera Amstaffens omgivning så mycket som möjligt när den är valp för att skapa en sociala och sund vovve.

Det kan vara klokt att gå valp- och lydnads-kurser vid behov för att säkerställa att din uppfostran är korrekt samt för att skapa sociala band.

Hur mycket kostar en amstaff?

Priset för en American Staffordshire terrier är omkring 18000–20000 kronor hos uppfödare. Kostnaden varierar givetvis från uppfödare till uppfödare och kan ändras över tiden. Utöver inköpspriset tillkommer kostnader för mat, försäkring, utbildning med mera. Vi rekommenderar att du gör en budget för de kostnaderna som kommer att uppstå när du får hem hunden.

Du kan läsa mer och påbörja en budget för hundinköp här.

Uppfödare av amstaff

Vart finns amstaff att köpa? 

Alltid när du köper en rashund ska du vara aktsam. Du vill vara säker på att hunden du köper verkligen är av rasen som uppfödare påstår och du bör kräva både registreringsbevis och stamtavla av uppfödaren.

Att köpa en hund på hemsidor såsom blocket kan vara aktuellt men är riskabelt om du inte känner personen som säljer hunden. Vi rekommenderar därför alltid att du köper en hund via en välkänd och pålitlig uppfödare som finns listade hos Svenska Kennelklubben (SKK).

Eftersom rasen är registrerad av SKK är det mycket enkelt att hitta pålitliga uppfödare. På deras hemsidan finner du en lista med alla uppfödare som har rasen American Staffordshire terrier där de visar om det finns en aktuell valpkull eller en planerad. Även fast dessa kennlar är i regel mycket pålitliga bör du alltid tänka en extra gång så att allting går schysst till.

Hittar du en valp du är intresserad av bör du be om att få träffa den och lära känna både hunden och valpens föräldrar innan du bestämmer dig. Det kan ge dig en tydligare bild om hur rasen är och vad du har att vänta.

Uppfödarna är vanligtvis mycket mån om att hundarna ska må bra, så detta brukar inte vara något problem. Du kan även be om tips för att underlätta uppfostran när du får hem din vovve.

Avslutande tankar om rasen

Vid det här laget förstår du att dessa hundar kräver en tydlig uppfostran för att må bra och jag ska inte upprepa mig. Väljer du en amstaff och lägger manken till kommer du med säkerhet få en trevlig familjehund som kommer vara dig trogen i vått och torrt så länge du uppfostrar den konsekvent.

Det är möjligt att många okunniga personer kommer vara naturligt rädda för din hund då de liknar pitbull som har en bakgrund och rykte om att vara farliga. Ingen av dessa hundar är egentligen farliga och tillsammans med våra eldsjälar som föder upp Amstaff kan vi ändra det felaktiga ryktet som dessa härliga hundar har fått.

Vanliga frågor och svar

Passar amstaff nybörjare? Rasen kräver en stabil och konsekvent uppfostran. En amstaff passar som en första hund men se till att skaffa dig tillräcklig kunskap innan köpet. Att gå en kurs i uppfostran är att rekommendera. Med tanke på hundens historia är fast och trygg uppfostran extra viktig.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Vi har idag hämtat våran fina amstaff tik. Hon är bedårande fin och lekfull som tusan. Vi är så lyckliga för att ha den underbara hund i vårt hem. Nu längtar vi efter massor av träning och bus med våran underbara Ayla.

  • Vad härligt det låter. Alltid roligt när jag hör om er som väljer en Amstaff ! Jag är säker på att ni kommer trivas bra tillsammans. krama om Ayla extra mycket från oss!

   /William, Djursajten

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Inlägget är av typen:


  Liknande läsning

  Hur hittar katten hem igen?

  Hur hittar katten hem igen?
  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Amstaff – Allt om rasen med geniala tips om uppfostran