Staffordshire Bullterrier även känt som Staffe, Staffie eller Staffy, är en härlig hundras med en tuff bakgrund. Förr användes Staffe inom hundkamp och hundhetsning på grund av dessa muskulösa kropp och passande storlek som gav den stora fördelar inom kampen.
Hundhetsning har lyckligtvis förbjudits i nästan helan världen sedan en tid tillbaka och tack vare det kunde bullterriern bli en godkänd ras i Sverige.
I England är rasen mycket vanlig, faktum är att de är en av de tio vanligaste raserna. Detta är till stor del eftersom den godkändes så tidigt efter historian som kamphund. Redan 1935 blev rasen godkänd. Det är alltså långt före andra kamphundar, exempelvis Amstaff som godkändes först 1991 i Sverige eller Pitbullen som ännu inte är godkänd.
Hur Staffe används idag
Staffe är i nutid en fantastiskt härlig hund som används nästan enbart som sällskap. Den är mellanstor och stabil med en god mentalitet. Tack vare den stadigt byggda kroppen är hunden duktig på de flesta hundsporterna. Allt ifrån nosework och lydnad till agility passar Staffe.
Hunden är i allmänhet nyfiken och social. Den gillar att röra på sig och följa med på alla äventyr du eller din familj kan tänkas åka iväg på. Även fast Staffen älskar att röra på sig har den inget emot att vara hemma hela kvällen eller bara ligga i gräset medan ni äter middag.
Viktigaste är alltså att hundar av rasen Staffordshire Bullterrier får vara med på det som händer, mindre viktigt är just vad som händer.
Den härliga rasen har få nackdelar sett till mentalitet och inställning till livet. Rädsla och tillbakadragenhet är mycket ovanligt.
Andra raser med en historia som kamphund har behöver tränas ordentligt för att bli van med andra hundar, helst redan i valpålder. Detta är inte lika viktigt för Staffe men hunden bör ändå vänja sig att vara bland andra hundar från tidig ålder. Detta är något som är gemensamt för alla hundar oavsett ras men extra viktigt för just före detta kamphundar.
I familjer fungerar rasen utmärkt. Den är tålmodig och lekfull vilket kan göra det till en härlig kamrat åt barnen utan risk för skador om uppfostran har skett ordentligt och korrekt.
Många andra hundar kan skadas själva när de leker med barn, särskilt små hundar då barn kan ha svårt att se hunden som ömtålig individ. Du bör därför hålla ett extra öga på hunden och barnen om de leker med varandra samt prata med barnen i förväg. Detta gäller även om du har en Staffordshire Bullterrier.

Har du själv en staffe? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet längs ned i artikeln.
Storlek och utseende
Staffe är stabil hund med en muskulös kropp. Respekt och tillit är ord som beskriver Staffen utmärkt. Hunden har en mankhöjd på 36 till 41 cm där både hanarna och tikarna är relativt lika i storlek. De väger mellan 11 och 17 kg där hanar sällan understiger 13 kilo och tikar sällan överstiger 15.5 kilo.
Pälsen är kort, släthårig, saknar underull och är mycket lättskött vilket gör att många uppskattar rasen ännu lite mer. Den vanligaste färgen är svart eller mycket, mycket mörkt blå. Brun och vit förekommer också men är ovanligare och mindre populärt.
Allmän hälsa för rasen och kända rassjukdomar
Rasen är relativt frisk men har en del problem som du bör vara beredd på och hålla utkik efter. Många problem syns ofta när undersökningen sker i tidig valpålder hos veterinär. På så sätt kan ni åtgärda det omedelbart.
Problem som felställda hörntänder och tunn eller irriterad päls förekommer hos rasen. Prata med uppfödare om hunden föräldrar för att vara beredd på vad du bör göra åt problem likt dessa. Då får du sannolikt information om valpens föräldrar och deras skadebild.
Andra olyckligheter som kan förekomma till följd av olyckor kan behöva åtgärdas omedelbart hos veterinär. Tränar du hunden i hundsporter eller låter hunden springa bredvid cykeln och den ramlar eller på annat sätt skadar sig rekommenderar vi att du tar den till din veterinär så snart som möjligt. Givetvis behöver du inte åka till veterinären om din vovve ramlar en gång men skulle hunden börja halta kraftigt är det dags att tveka.
Veterinärbesök kan bli mycket dyra, särskilt om det är en skada som kräver medicin, rehabilitering eller operation. Med en bra hundförsäkring undviker du stora hål i plånboken som annars kan stoppa dig från att uppsöka vård åt hunden.
Uppfostran och träning från valpålder
Hunden är lättlärd och vänlig, därför blir uppfostran mycket enkel till skillnad från vissa andra raser men låt dig inte luras. Alla hundar kräver fokuserad och ordentlig uppfostran, särskilt i valpstadiet.
Du bör likt alla raser träna valpen med andra hundar i tidig ålder. Detta vänjer den med vovvar och kommer underlätta för er i framtiden. Inte minst under promenader när ni passerar andra hundar utan även när någon bekant kommer på besök med deras vovve.
Uppfostran ska ske med mycket närhet, beröring och kärlek. Låt gärna din vänner, barn eller bekanta klappa och röra hunden mycket för att vänja den med folk.
Du ska vara noga med att visa vem det är som bestämmer. Med det menar vi inte att du ska vara oschysst eller otrevligt mot hunden utan bara lära den att du är dess ägare och den ska agera därefter.
Enklaste sättet att lära detta är genom att låta hunden vänta på dig. När det är dags att äta placerar du matskålen på golvet och låter inte hunden äta innan du sagt varsågod. Detsamma gäller under promenader, låt hunden vänta tills du går ut genom dörren och sedan säger att den får komma innan den går ut.
Det handlar om respekt, tillit och samspel. Inte att hunden ska vara rädd för dig eller för att göra fel.
Hur mycket kostar en Staffe?
Staffen kostar likt många andra hundraser just under 20.000. Priset varierar mycket och i första hand till följd av efterfrågan. Är det många som vill köpa hund så kommer priset att öka och vice versa. Dessutom kan priset komma att stiga om du är mer kräsen på saker som färg, storlek och när på året du vill få hem valpen.
Hur du går tillväga för att köpa en valp
Att köpa en hund gör du helst hos godkända kennlar som är registrerade hos Svenska Kennelklubben. På så sätt vet du med säkerhet att hund-uppfödningen har varit schysst och professionell.
Köper du en hund genom någon annons i tidningen eller på webben finns det risk att den kan vara olagligt införd i Sverige och på så sätt riskera smitta av allvarliga sjukdomar såsom rabies. Dessutom är de olagligt införda hundvalparna sällan omhändertagna på en vänligt sätt.
På Kennelklubbens hemsidan ser du flera uppfödare med länkar till deras hemsidor och kontaktuppgifter. Du kan sortera efter län för att enkelt hitta uppfödare i din närhet. Tänk på att valpar inte alltid finns tillgängliga. Det kan därför krävas att du håller ett öga på uppfödarna regelbundet eller ber dem kontakta dig när det är dags för valpning
Viktigt att tänka på när du köper en staffe
När man köper en valp är det alltid viktigt att vara noggrann och inte stressa. Det kan vara svårt eftersom man längtar så mycket efter att få hem hunden. Nedan följer en rad tips på viktiga saker att tänka på.
Det är otroligt viktigt att du pratar med uppfödaren. Var nyfiken och be om hjälp, tips och framför allt; rasbeskrivning. De kommer veta bäst om hur rasen verkligen är eftersom de har tagit hand om föräldrarna åt valpen du kommer få. Nästan alla uppfödare i Sverige tar hand om hundar eftersom de älskar djur. Det är till stor fördel när för dig eftersom det är lätt att få hjälp.
Var noga med alla bevis. Med i köpet ska du be om kvitto, registreringsbevis, eventuella veterinärintyg och framför allt, stamtavlan. Alla dessa intyg är enkelt för pålitliga kennlar att tillhandahålla men för en oseriös uppfödare som fuskar och kanske till och med importerar hundar kan det vara svårt att ordna. Märker du att uppfödaren visar motstånd när du ber om dessa saker är det ett första varningstecken.
Du bör planera för att få hem valpen och förbereda i hemmet. Det finns en mängd olika saker du bör tänka på och som är bra att förbereda. Allt ifrån att planera hur, när och vem som ska rasta hunden till inköp av leksaker, koppel och andra viktiga produkter.
Du bör dessutom ha mat, godis samt en vatten- och matskål redo. Vissa valpar kan vara riktigt busiga och galna, tänk därför en extra gång över stora höjdskillnader eller kablar som kan tuggas sönder.
Det bästa sättet att få specifika tips för din ras är genom att prata med andra ägare av Staffs. Dessa personer vet inte nödvändigtvis bäst om hur uppfostran ska ske eller vad du bör göra om hunden äter något konstigt.
De kan dock dela med sig av erfarenheter om beteende hos deras valp. Något som sannolikt kommer vara mycket gemensamt för dig. Du kommer enklas kontakta med dessa personer genom att fråga runt i din närhet eller genom olika forum med djurinriktning på webben. Du kan även testa att lämna en kommentar här på Djursajten så är vi säkra på att du kommer få den hjälp du behöver. Du finner kommentarerna längs ned på sidan.
Avslutande tips och saker att tänka på
För och främst vill vi säga tack! Det behövs fler hundälskare som dig. Det är mycket viktigt att verkligen sätta sig in i hundägande och fundera över allt gällande den specifika rasen innan man får hem sin valp.
Det är något som kommer bidra till ett bättre liv för hunden och en trevligare kamrat för dig. vi är säkra på att du kommer hitta den ras som passar dig och sannolikt är att det bli just en Staffordshire Bullterrier.
Avslutningsvis vill vi understryka vikten av att tänka över beslutet att skaffa vovve. Det bör inte ses som något du gör i stunden i behov av en kamrat utan en långsiktigt förändring av ditt liv. Hundar lever oftast över 10 år och kan ibland bli 15 år eller äldre. Din nya valp kommer alltså följa med dig under stora delar av ditt liv.
Hej! Jag kommer just hem efter att helt oprovocerat blivit biten i benet av en Staffs.Jag kom bara gående på en gångväg och hunden kom utrusande från en närliggande tomt och bet mig, trots att jag stod helt stilla redan när hunden var minst tio meter ifrån mig Och det är inget litet bett heller, utan det gick rakt in i köttet nedanför knät med omedelbart besök hos akutläkare och medicinering samt flera stygn som följd. För mig som f.d. hundägare är det helt obegripligt att denna hundras är tillåten i Sverige.
Hej Kurt!
Usch, vad otäckt det låter. Förhoppningsvis är allt bra med dig och då slipper några ihållande skador. Sannolikt kände hunden att du gjorde intrång på dess revir. Självklart gör det inte händelsen okej. Det är viktigt att alla som äger en så kraftfull ras som Staffordshire Bullterrier är noga med uppfostran.
Kom ihåg att kontakta hundens ägare och meddela om händelsen – En hund som oprovocerat biter människor kan behöva avlivas, men definitivt inte nödvändigt om det är första gången. Det är svårt för mig att uttala mig utan att ha sett hela händelseförloppet.
Hoppas allt är bra med dig!
/William, Djursajten
Hej Kurt,
Jättetråkigt det som hände dig men va håller du på med? Undrar varför du skriver detta här?
Det som hände dig har inget med själva rasen Staffe att göra utan med själva hunden som individ och ägaren till hunden som på något sätt har misslyckats med uppfostringen av hunden.
Så innan du uttalar dig om hundraser och varför de är tillåtna, kanske du ska bli lite påläst om hundar och förstå att aggressivitet och utfall hos hundar har med uppfostran och kunskap hos den som köper hund och inte vilken ras hunden är.
Staffe är en väldigt kraftig och muskulös hundras så förstår att de kan ge ett väldigt ”läskigt” intryck till de som inte är pålästa eller känner rasen men det har inget att göra med deras personligheter som är urgulliga och mysiga! De kallas ”Nannydog” av en anledning!
Är det någon som har erfarenhet att ha katt ihop med Staffe ? Min katt är ett halvår och ska strax kastreras ! M.v.h Uffe !