Artikeln innehåller samarbetslänkar med Buddy
Har din hund någon gång fått en fästing? Att hålla din hund fri från fästingar ute i skog och mark kan vara ett storartat projekt. Fästingar gömmer sig bland gräs och buskar och är svåra att upptäcka.
I alla fall tills du inspekterar hundens päls och upptäcker flera på en och samma gång. Det är inte kul att upptäcka ett fästingbett, det för med sig risken att din hund är smittad av sjukdomar som anaplasmos, TBE och borelia.
Upptäcker du fästingen direkt minskar risk att smittan från fästingen överförs till din hund. Får du bort fästingen från hunden under de första dygnet är risken mycket liten. Att inspektera sin hund efter fästingar någon gång ibland är ofta inget problem. Men att kolla fästingar efter varje promenad är ett gissel, och det kan många hundägare intyga om.
Upptäcker du fästingar på hunden vid upprepade tillfällen är det troligt att din oro växer. Inte så konstigt då sannolikt för smitta ökar. Ungefär 10–20 % bär på borreliabakterier. Risken för TBE är mindre. Bara drygt 2% bär på viruset, och den siffran gäller endast i riskområden. I vilket fall finns risken alltid där och det är oroande.
Att man läser om läskiga fall där hundar har blivit sjuka gör inte saken bättre och skräckhistorier som sveper förbi på sociala medier kan vara skämmande. Men vad kan man göra själv för att undvika fästingar och finns det sätt att skydda sin hund som faktiskt funkar?
Bästa fästingmedlet för hunden

Naturlig fästingpulver
BuddyCare fästingpulver hjälper din hund att bli fri från fästingar. Pulvret som är tillverkat av naturliga ingredienser blandas ned i hundens vanliga matskål.
På förpackningen finner du dosering och instruktioner som kommer hjälpa er att bli fri från de jobbiga fästingarna.
Ytterligare fördelar
Då fästingar är ett vanligt problem för hundägare har du säkert bekantat dig med flera av de sätt som finns att skydda din hund. Du har säkert provat eller hört talas om bärnstenshalsband, fästingsprayer och kanske till och med en och annan huskur som ska vara effektiva. Vissa av dessa fungerar bra och andra inte. Har du ännu inte testat det ovanstående pulvret rekommenderar vi det i första hand.
Vidare i artikeln ska vi titta närmare på 10 naturligaalternativ som effektivt kan skydda din hund mot fästingar och titta på många av deras för- och nackdelar.
1. Kokosolja
Du kanske hade väntat dig piller eller en spray som första alternativ men detta mycket effektiva skydd mot fästingar är helt naturligt. Det är laurinsyran i kokos som är den verksamma ingrediensen. Den verkar avstötande mot fästingarna. Insektsforskaren Anders Lindström säger att det är lukten på kokosoljan som kommer från laurinsyran som parasiterna inte gillar
Utöver Anders uttalande om att det finns vetenskapliga belägg för att kokosolja är ett effektivt fästingmedel har vi hittat forskning när vi gjort ett egen djupdykning om kokosolja för hundar. Den här studien framhäver att fästingmedel där kokosolja varit den aktiva ingrediensen presterade bäst i ett laboratorietest.
Medierna tar upp ett repotage om hundägare som upplever att kokosolja är ett effektiv medel för att skydda mot fästingbett. SVT skriver om Veronica Axelsson som upplever att kokosolja är effektivt mot fästingar. I repotaget från journalisten henne om varför hon tror att kokosolja är effektivt:
Jag vet inte. Kanske det beror på att dom helt enkelt inte får tag, pälsen blir ju blank och hal, gissar Veronica. Eller så gillar de helt enkelt inte kokoslukten.
- Veronica Axelsson till SVT
Expressen skriver om en annan framgångsaga med kokosolja. Här är det Veronica Blom vars hund klarat sig väldigt bra från fästingar På frågan varför det fungerar svara hon:
Ja, jag har fått höra att fästingar inte gillar lukten av kokosoljan plus att när pälsen blir len har de dessutom svårt att få fäste.
Veronica Blom till Expressen
Båda kvinnornas svar stämmer bra överens med forskaren Anders förklaring. Att det är lukten av kokosolja fästingarna inte gillar verkar rimligt.
2. Rosmarin
Rosmarin är en vanlig krydda och används flitigt i matlagning för att ge en distinkt smak. Den är hyllad för dess rikedom av nyttigheter och är vanlig i kosten för människor som lever i de så kallade blåzonerna.
Rosmarin räknas om en halvbuske och blir mellan 0,5 - 2 meter hög. Kryddan enkel att odla och den finns i de flesta matbutiker i hyllan för färska kryddor. Det finns även att köpa i torkad variant.
Det visar sig att rosmarin inte bara är ett bra kostval för ett långt liv. Det innehåller också en olja som fästingar ogillar starkt. I en forskningsstudie från 2010 hittade man att rosmarin hade en förmåga att verka avstötande mot fästingar och kan därför vara en effektiv ingrediens att ta med i ett hemmagjort fästingmedel.
3. Citronella - eterisk olja
Citronella är en eterisk olja som utvinns ur stammen och löven på citrongräs. Den är vanligt förekommande som en ingrediens i tvåler, ljus, smink, parfym och smaksättning. Oljan har varit registrerad som ett skydd mot insekter i USA sedan 1948.
Det finns en svenska studie med resultat som tyder på att det är ett mycket effektiv medel mot fästingar. I studien jämförde man ca 10 olika medel i jämförelse med DEET (ett av de vanligaste syntetiska kommersiella fästingmedlen). På delad första plats i effektivitet mot fästingar kom de eteriska oljorna citronella, kryddnejlika och liljekonvalj. Skyddet verkade i minst 8 timmar till skillnad från andra alternativ som hade betydligt kortare verkningstid.
Hundar gillar vanligtvis inte doften av citronella men de brukar kunna vänja sig vid att tycka bättre om den. Därför används det ibland i anti-skäll halsband för att lära hunden ett nytt beteende genom bestraffning med lukt som de ogillar.
4. Kryddnejlika - eterisk olja
Kryddnejlika är ett träd med mörkgröna blad, Knoppar som ändra färg under tillväxtperioden och blommor som är gulrosa med en distinkt doft. Trädet bär frukt som är mörklila och påminner lite om blåbär. Det är trädet torkade blomknoppar som blir den populära kryddan med samma namn.
Kryddnejlika är en omtyckt krydda som bland annat används för att ge smak till glögg och pepparkakor. Kryddan har egenskaper som är antibakteriella, smärtstillande, kramplösande och skyddar dessutom mot parasiter.
Denna krydda innehåller eugenol som bland annat påverkar blodet och kan förebygga hjärtsjukdomar hos människor. I samma studie som vi hänvisade till tidigare fann man också en betydande fästingsavvisande effekt specifikt kopplad till just eugenol, utöver den effekten man såg med kryddnejlika.
Kryddan innehåller också ett brett spektrum av vitaminer och mineraler och är en av de livsmedel som är rikast på antioxidanter. Kryddnejlika som ingrediens i superfood för hundar av tillverkare som Prima Dog.
Det vi läst oss till och presenterat för dig här tyder på att kryddnejlika som ett naturligt fästingmedel är värt att utforska.
5. Liljekonvalj - eterisk olja
Den här fleråriga ört och en omtyckt trädgårdsväxt. Den trivs bäst i skuggiga områden. Blommorna är formade som klockor, vita och och har en god doft.
Som skydd mot att bli uppäten har växten ett naturligt försvar i sin kemiska sammansättning. Det är mycket giftig för djur vid förtäring. Alla delar har giftet, särskilt blommor och blad.
Liljekonvaljen har i studier visat sig vara effektiv mot fästingar. I en studie där man sett effekten har man använt sig att en etersik olja av liljekonvalj. Upptäcken var att liljekonvalj lika effektiv som det syntetiska giftet DEET (syntetisk ingrediens i kommersiellt fästingmedel). Till skillnad från dietyltoluamid är liljekonvaljen att naturligt förekommande skydd mot insekter i en blomma.
Om liljekonvalj det är klokt att köpa eterisk olja från liljekonvalj och göra ett eget fästingskydd av det, kan jag inte uttala mig om. Jag skulle inte själv göra det utan att läsa på mer om riskerna och ifall det är säkert. Liljekonvalj är trots allt en giftig växt. Hundarna ska visserligen inte äta sitt fästingmedel.
Det ska bara appliceras på pälsen och det ska vara en liten mängd. Faktum kvarstår att jag inte vet om det är säkert, men forskning säger i alla fall att oljan från denna växt håller fästingar borta.
6. Pepparmint
Pepparmint känner vi alla mycket väl från tuggummi, men det är också en eterisk olja. Lukten och smaken är stark, fräsch och uppfriskande. Eftersom fästingar är binda och är väldigt beroende av sitt luktsinne är det på ett sätt lite förståeligt att denna doft kan ha en förmåga att sätta deras blodsökande ur spel.
Pepparmint har visats hjälpa mot fästingar även om det inte är riktigt lika effektiv som de tidigare tre oljorna som ansågs mer effektiva som slutsats i studien. Dock var effekten med att hålla insekterna borta påtaglig i över 6 timmar.
7. Citroneucalyptus
Jag upptäckte att Citroneucalyptus olja kan användas mot fästingar först när vi läste en artikel på bloggen morotsliv.se om att göra ett eget fästingmedel för att skydda min hund.
Citroneukalyptusolja extraheras från blad och kvistar som är en del av eukalyptusträdet. Trädet växer främst i det tempererade och tropiska nordöstra Australien.
Cecilia "Ila" Lassfolk som skriver på Morotsliv hänvisar till en studie 2002 där citroneukalyptus jämfördes med DEET (Ett vanligt syntetiskt kommersiellt insektsmedel). Visserligen var det mygg som det testades i studien men en effektivt på 8 timmar som resultat är imponerande för en etersik olja.
När jag letar mer belägg som styrker detta hittar jag en studie från 2004 i Journal of Medical Entomology som visade ett visst skydd mot fästingar hos citroneukalyptus olja. I studien säger de att oljan kan komma att blir användbart som skydd mot fästingar men att fler studier behöver genomföras. Jag rekommenderar dock att prova Cecilia recept och se om det funkar för din hund.
Om du inte vill blanda din egen husmorskur till din hund går det bra att köpa ett färdig Fästinghalsband. Det här halsbandet från petwise innehåller just citroneukalyptusolja som den aktiva ingrediensen. Det verkar genom att släppa ut dofter och på samma sätt som de eteriska oljorna håller fästingarna borta genom sin lukt, stoppar den fästingen genom luktsinnet. Dofthalsbanden brukar behålla lukten i 2-3 månader.
8. Trätjära
Tjära är en trögflytande vätska som bildas genom torrdestillation av organiska material. Det innebär att materialet, som kan vara t.ex. torv, ved eller kol, upphettas till en så hög temperatur att det sönderfaller utan att förbränning sker.
Trätjära bildas genom torrdestillation av kådrik ved. Denna typer av tjära används i spa-produkter för hår och hud, både för människor och djur. Tjära sägs också vara effektiv mot fästingar. I studien där 10 ämnen jämfördes mot DEET fann man även att trädtjära verkar mot att hålla fästingar borta.
9. Bärnsten
Dessa stenar är en långa historia. Det har skapats av kåda från gran och tallar som legat och förstenats under miljontals år. När man bränner bärnsten får skapas en aromatisk doft som många tycker är god. Bärnsten har länge används i halsband för att skydda mot fästingar. Både för att dessa halsband är vackra och för att de ska vara effektiva.
De fungerar att genom att de skapas en statisk laddning i hundens päls när den rör sig och denna laddning har effekten av att repellera fästingar när dem försöker ta sig på hunden. Utöver laddningen har dessa stenar fördelen aromen den avger.
Till skillnad från vi människor gillar inte alls fästingar doften från bärnsten. Dock är det osäkert vilken temperatur stenarna måste uppnå för lukten ska avges, och om det räcker med hundens kroppstemperatur.
10. Elektromagnetiska fästingmedaljonger
På samma sätt som bärnsten verkar genom elektromagnetisk laddning verkar dessa medaljonger, som framförallt säljs av tyska företag, genom att stöta bort fästingar.
Det är ett naturligt fästingmedel som gör att du slipper kemikalier. Du sätter den bara i vilket hundhalsband som helst. Därefter ger detta praktiska fästingmedel ett ökat skydd mot fästingar varhelst din hund rör sig.