7 september

Bärnstenshalsband till hund & katt som fästingskydd – Funkar det?

0  Kommentarer

I många regioner i Sverige är fästingar ett stort problem för alla oss hund- och kattägare. Fästingar är svåra att undvika och i värsta fall bär de på sjukdomar som överförs till ditt djur.

Det finns flera metoder som är mycket effektiva mot fästingar som drabbar hundar och katter. En mycket omdiskuterad sådan är bärnstenshalsband.

I den här artikeln kommer du få läsa om vad bärnstenshalsband är, varför det används som fästingsskydd och hur det sägs verka för att hålla fästingar bort.

Främst kommer vi att titta närmare på vilken forskning som finns idag om dess faktiska effekt, är det värt att investera i ett bärnstenshalsband till ditt husdjur? Snart är du betydligt mer utrustad att ta ett beslut kring i frågan.

Bärnstenshalsband för hundar och katter

Vad är bärnsten?

Namnet Bärnsten kommer från det tyska ordet "börnsteen" (börnen=brinna). På tyska betyder det brinnande sten. När man bränner bärnsten uppstår en lukt som många upplever är aromatisk, kryddig och god.

Hur bildas bärnsten i naturen?

Bärnsten skapas av av förstelnad kåda från träd. Någon gång när du rört vid barken på ett träd har du säkert känt hur fingrarna blivit lite kladdiga av kåda.

Denna genomskinliga och gyllenbruna massa som har till uppgift att läka sår och skador som uppstått i trädet. På den här bilden ser du ett träd där det bildats väldigt mycket kåda, vilket som sagt är råmaterialet till bärnsten. 

Kåda som har bildats på en trädstam

Kåda är riktigt klibbigt och lite svår att få bort när du fått den på dig. Det är när kåda förstelnar under miljontals år som det fossiliseras till bärnsten. För att det ska få kallas bärnsten måste denna stelningsprocess ha pågått i minst 20 miljoner år.

Ofantligt länge med andra ord! Förr i tiden har bärnstenar använts som betalningsmedel och varit högt värderade som ädelsten. Det är även funnits tro på att barnsten har övernaturliga krafter som att skydda mot troll och andra onda makter.

Än idag cirkulerar många mer eller mindre forskningsbaserade påståenden om helande eller skyddande egenskaper.

Det finns mycket spännande med bärnsten i sig men något som många tycker är ännu mer spännande är vad man lyckats hitta i stenarna.  

Vilka inneslutna djur har man hittat i bärnsten?

Nyligen blev bärnstenar välkända för deras inneslutningar av uråldriga insekter och plantor som har fastnat i kådan och bevarats synliga i mitten av stenarna när de fossiliseras under lång tid.

Detta har gett arkeologer in ny inblick livet för många miljoner år sedan.

Den är videon visar 6 av de coolaste upptäckterna av arkeologiska fynd som forskare har gjort i bärnsten. Ta en kopp café eller valfri dryck och luta dig tillbaka medans du njuter av den här underhållande videon som kommer öppna din ögon ytterligare för just bärnsten. 

Är kåda farligt för fästingar?

Ännu ett spännande fynd som arkeologer har upptäck är en innesluten fästig.

Fästingen som upptäcktes i fossiliserad kåda, det vill säga bärnsten, levde under tiden djur som triceratops och brachiosaurus vandrade på planeten jorden. Forskare hävdar att den och dess nära släktingar kan ha gottat sig på en och annan dinosaurie där den levde för mycket länge sedan.

En intressant tanke om bärnsten

Kan det vara så att risken att fastna i koda från träd ha någon koppling till att fästingarna håller sig borta från bärnstenshalsband? Det är bara en tanke som slog mig.

Är bärnsten en ädelsten?

Bärnsten är ingen ädelsten. I alla fall inte tekniskt sätt.

Däremot är bärnstenar ädla föremål med mycket lång historia och som genom tiderna har värdesatts högt. Ibland brukar dock bärnsten ändå omnämnas som en ädelsten trots att det tekniskt sätt är felaktigt.

Bärnstenar kan vara mycket vackra. Stenarnas skönhet har bidragit till att de är mycket populära i smycken och som samlingsobjekt än idag.

Utseendet som leder tankarna till flytande honung, guld och solen tilltalar många. Idag är bärnstenar lätta att få tag på och de kostar inte särskilt mycket att beställa på nätet. Här är ännu en bild på ett spindeldjur som inneslutits i kåda.

Fästing som är innesluten i kåda som är påväg att bli till bärnsten

Nu vet du vad bärnsten är och hur dessa stenar uppstår naturlig genom förstelning av kåda under miljontals år. Härnäst ska vi titta närmare på varför det bra att använda bärnsten för att skydda sin hund mot fästingar.

Varför bärnsten som skydd mot fästingar?

Precis som vi var inne på tidigare finns det väldigt många sätt att du kan skydda ditt djur mot fästingar. I en här artikeln undersöker vi bärnstenshalsband.

Det är mycket omdiskuterat ifall bärnstenshalsband faktiskt är effektiva och då kan man fråga sig varför folk trots det väljer att använda dem. När vi tittar närmare syftet till att dessa halsband använd ser vi snabbt en betydande fördel i jämförelse flera andra alternativ.

Den främsta fördelen, som gör att många får upp ögonen för dessa hundhalsband och katthalsband med bärnsten, är att inte innehåller några gifter.

Många fästingmedel och fästinghalsband innehåller ämnen som kan vara giftiga för andra djur, orsakar skada om de kommer ut i naturen och kan vara farliga för små barn. Detta är inget du behöver oroa är du använder dessa halsband av stenar från naturen som ofarligt.

En hund som har på sig ett halsband av bärnstenar

Varför är föremål av bärnsten så populära?

En annan orsak till varför många attraheras till föremål av bärnsten såsom dessa halsband för våra djur är att de är vackra föremål.

Att man får klä sin hund i ett snyggt halsband samtidigt som man ger sitt den ett skydd mot fästingar är för många ett plus i kanten.

Även om halsbandens utseendet inte har att göra med hur bra det skyddar hundar och katter mot fästingar så bidrar det ändå till att folk väljer att prova dem.

Att utsmycka sig själv och sin hund med bärnsten kan vara ett roligt nöje. Många väljer till och med att göra smycken själv till sina djur.

Andra väljer att beställa från butiker som erbjuder färdiga halsband som bara är att sätta på djuret.

Något annat som bidrar till varför hund- och kattägare väljer att använda bärnstenar till sina djur är mystiken kring dem. Dessa ädla och mytomspunna stenar med lång historia är fascinerande och intressant för många.

Berättelserna kring övernaturliga krafter lever kvar till viss del och även om man inte tror på dem kan den sociala aspekten kring detta vara något som väcker nyfikenhet och intresse att prova dess effektivitet mot t.ex. fästingar.

Funkar bärnstenshalsband mot fästingar eller är det en bluff?

Nu när vi förstår vad bärnstenshalsband och motiven bakom varför folk väljer att skaffa dem ska vi gå på djupet med om det finns någon sanning i folks påståenden. Funkar de verkligen eller är om det bara är bluff och båg?

Personer som upplever att det funkar av egen erfarenhet

När man läser på nätet och och på olika forum finns det många som påstår att bärnstenshalsband är bra mot fästingar.

Dessutom finns det många hundägare som prata att det funkar från egen erfarenhet.  Jag tror definitivt inte att några av dessa hundägare ljuger men risken finns att bias spelar en roll är.

Jag tror att man ofta tillskriver produkter som dessa mer effekt än de faktiskt förtjänar. Anledningen kan  vara att djuren klara sig bra för att den inte träffar på fästingar av ren tur under en period och att den inte skulle fått några oavsett om den hade på halsbandet eller inte.

Slumpen kan faktiskt spela en viktig roll ibland. I den här videon talar en hundägare ut om sina erfarenheter med bärnstenshalsband:

Vad säger forskningen om bärnsten?

För att gå till botten med detta har vi har lagt ner flera timmar på att försöka söka fram någon forskning som faktiskt styrker att det skulle fungera. 

Efter att letat igenom vi massvis med artiklar och forskningsrapporter lyckas vi ändå inte hitta något som bevisat att bärnstenshalsband skulle vara effektiva mot fästingar. (det som finns är mest sponsrade påståenden)

De som säljer bärnstenshalsband (vi har framförallt kollat på företag i Tyskland, England och USA) säger att stundtals att de stödjer dess effektivitet på forskning.

Men när vi granskar forskningen så visar det sig inte finns några publikationer som faktist stryker halsbandens funktion när det handlar om att skydda mot fästingar. Det verkar bara vara forskning de själva betalat för som inte ens publicerats offentligt. 

Om du vill fördjupa dig gällande om dessa halsband verkligen fungerar, eller om det bara är en skröna att de har den påstådda effekten mot fästingar, vill vi tipsa om den här kritiska granskningen av halsbanden.

Kontentan är att halsbanden inte är värt risken ifall du lever i ett område där risken är stor att din hund eller katt drabbas av fästingar.

Vår egna slutstats är i en något mer positiv anda till bärnstenshalsband och vi tycker att man absolut ska prova ifall man känner att man vill.

Däremot bör du alltid ta det säkra före det osäkra och alltid kombinera en osäker metod som bärnstenshalsband med med en annan giftfri metod som kokosolja eller naturliga fästingtabletter.

Men en kombination av dessa tre tillsammans har du det bästa naturliga försvaret du kan få utan att omsätta ditt hem och din omgivning för några gifter.

Hur fungerar bärnsten som fästingskydd?

Hittills har du lärt dig att det är mycket omdiskuterat ifall bärnsten faktiskt är effektivt som ett fästingskydd för hundar och katter.

Det är inte helt orimligt att det skulle fungera, men det finns inget övertygande vetenskapligt belägg dess effektivitet. För att du ska förstå det resonemang som ligger bakom denna slutsats vi bemöta de vanligaste förklaringarna till varför bärnsten fungerar som fästingskydd.

Det finns främst två resonemang som används av de som påstår att halsband med bärnsten fungerar mot fästingar.

Uppvärmd bärnsten avger lukt som får fästingar att hålla sig borta

En förklaring av hur bärnsten fungerar som fästingskydd är att det innehåller en viss typ av terpener.

Så sägs terpener hålla fästingarna borta

Terpener är naturliga ämnen som ger växter och blommor sina tydliga smaker och dofter. När bärnsten värms upp av hundens kropp eller gnuggas i friktion mot djurets päls avger bärnstenarna arom från sitt innehåll av terpener. 

När din hund bär ett halsband med bärnsten absorberas aromen i pälsen. Aromen kan uppfattas av fästingar och de ogillar den så starkt att de att den inte fäster på djuret.

Vad är egentligen terpener?

För en mer djupgående redogörelse för vad terpener är kan du kolla på den här videon. Där förklarar man den stora betydelse dessa ämnen har i djurens och växternas kommunikation.

En statisk laddning uppstår i hundens päls från kontakt med bärnsten

En andra teori om hur bärnsten hjälper mot fästingar är att det uppstår en statisk laddning längs djurets päls. Det är inget som hunden varken märker eller besväras av.

Pojkens hår är laddat med elektrostatisk energi

Elektrostatisk laddning det om uppstår av friktionen mellan ditt hår och en ballong som man snabbt gnuggar i året. Visste du att om du gör detta kan du fästa ballongen taket utan att den ramlar ner? Anledningen är principen statisk laddning

Varje fästing som kommer i kontakt med den elektriskt laddade pälsen får en svag elektrisk stöt. Eftersom fästigen är så liten och känslig för stötar är teorin att parasiten att faller bara av dig.

Att bärnsten har elektrostatiska egenskaper ska redan ha upptäckts av de antika grekerna, som ursprungligen gav namnet bärnsten till den mystiska stenen som hittades vid Östersjökusten - bärnsten (Amber) har dessutom samma betydelse som elektron på grekiska.

Elektroner cirkulerar runt en atomkärna

Att bärnsten kan lagra elektrostatisk laddning råder det ingen tvekan om. Gällande det råder vetenskaplig konsensus. 

När det däremot blir dags att diskutera bärnstenen effektivitet mot just fästingar hittar vi ingen vetenskap som fullt ut stödjer att detta är så effektivt i praktiken som det låter från vissa företag som säljer bärnstenshalsband. Detta kan vi såklart ha fel om och om du har några källor för om det funkar eller inte får du gärna dela med dig nedan.

Däremot verkar det stämma att bärnsten faktiskt kan lagra en statisk laddning. Enligt den här artikeln om Triboelektricitet på engelska wikipedia kan bärnsten i kontakt med bomull ge upphov till en elektrostatisk laddning som liknar den som påstås ska kunna skydda djuren mot fästingar. 

Om du vill lära dig mer om olika ädelstenar förmåga att lagra elektrostatisk energi och framförallt hur bärnsten kan göra det är den här videon sevärd och underhållande:Eftersom det inte finns några negativ bieffekter som med vissa andra skydd mot fästing, de som innehåller gifter, så har du inget att förlora på att prova.

Recension av bärnstenshalsband mot fästingar

Vi har sammanställt recensioner om bärnstenshalsband.  Vi har lyssnat på och tagit in synpunkter från 10 hundägare som använt bärnstenshalsband i minst tre veckor. 

Det är väldigt splittrade omdömen vi hör. Ungefär hälften upplever att halsbanden är effektiva och motiverar det med att antalet fästingar som de råkar ut för har minskat kraftigt sedan hundarna börjat använda halsbanden.

Det få som det verkar fungera helt felfritt för. Bara ett par av dem vi lyssna på säger att halsbandet gett deras hund ett komplett skydd mot fästingar efter att den börjat använda halsbandet.

Det finns samtidigt andra som uttrycker att det inte har fungerat alls för deras hund.

Att de inte fungerar för vissa men inte för andra kan antas ha att att göra med hudens ras, längde på pälsen eller andra faktorer som luftfuktighet och tid på året.  

Om bärnsten fungerar eller inte för alla kan vi inte säga med säkerhet. Eftersom det verkar fungera för vissa men inte för andra kan det vara värt att i alla fall köpa ett och testa. Ifall du själv tror på det.

Som skeptiker kan man däremot lätt påstå att det inte är själva halsbanden fungerar. Man menar att man borde tilldela framgången vid de tillfällen då hundarna burit halsbanden utan att ha fått fästingar till andra faktorer i sammanhanget än halsbanden själva.

Slutligen valde vi att sammanställa recensioner av bärnstenshalsband på Amazon.com Snittbetyget var 3.9 av 5 baserat på 250 omdömen där 63% gav halsbanden 5 stjärnor. Även här var åsikterna väldigt spridda kring hur effektiva de faktiskt är. Halsbanden vi kollade på utgjordes helt av bärnsten och inte av en blandning med andra stenar.

Bärnstenshalsband för hundar

En hund springer i skogen

I utbudet av halsband gjorda med bärnstenar för hundar finns det några val som kan anses bättre än andra.

Du bör välja ett halsband av rå bärnsten istället för ett med polerad bärnsten, eftersom det gör att den naturliga lukten från bärnsten kan släppas snabbare.

Det är många som säger att halsbanden fungerar bättre för korthåriga hundar.

Har du en långhårig hund kan det ändå vara värt att prova om det funkar med var medveten om att det finns risk för att pälsen inte blir lika elektrostatiskt laddad när hunden har lång päls.

Eller att fästingen lyckas fastna i pälsen trots laddningen.

Bärnstenshalsband för katter

En katt rör sig i högt gräs på en äng

Problemet med fästingar är i princip lika utbrett för katter som för hundar. Katter som oftast är mindre en hundar och kräver därför ett halsband som är anpassat efter deras halsradie.

När det gäller vanliga fästinghalsband (ej bärnstenshalsband) som du köper på apotek och hos veterinären behöver du vara noga med att hitta ett som är specifikt för katter.

Det är vanligt att hundhalsbanden innehåller bekämpningsmedel som skadar din katt. Därför ska du inte låta din katt komma i närhet av hundar med dessa halsband.

Bärnstenshalsband till katt är ett giftfritt, riskfritt och helt naturligt val som katten kan bära som vilket halsband som helst. Många påstår att det är ett effektiv fästingskydd för deras kissemiss.

Katter med tjockare päls riskerar att ha en ökad risk för fästingar trots skyddet som bärnstenarna ger.

Den statiska laddningen som halsbandet ger upphov till hjälper antagligen inte lika bra att slå bort fästingarna när det finns så mycket päls för fästingen att greppa tag vid. När fästingen väl har kontakt med kattens päls kan de i regel fästa sig vid huden under pälsen.

Möjligen kan aromen från bärnstenen fortfarande verka till att skydda katten. Har du en katt med en tjock päls är det nog klokt att kolla specifikt efter ett halsband som är gjort för djur med tjock päls.

Är bärnsten ett bra giftfritt fästingmedel för djur?

Bärnstenarnas effektivitet mot fästingar är väldigt omdiskuterad. Trots detta är bärnstenshalsband är ett populärt och giftfritt fästingmedel för hundar och katter som har många trogna användare.

Eftersom att det verkar dess effekt varierar mycket från hund till hund och katt till katt är det bäst att prova själv och bilda dig en uppfattning för hur bra det fungerar. Berätta gärna för om dina resultat här i kommentarerna.

Vi hade gärna sett mer forskning på området så att vi kan ge ett klart svar med på grund av det bristen på studier kan vi inte ge dig en forskningsbaserad slutsats. Erfarenhetsmässig finns det många som påstår att bärnsten ett bra giftfritt fästingmedel för hundar och katter. Till och med människor kan skydda sig. 

Är bärnsten bra mot fästingar för en människa?

När det gäller att skydda sig mot fästingar har människor den fördelen mot djur att vi saknar päls. Vår hud är slät och det är mycket enklare att upptäcka om vi får en fästing. På ett djur är det extra lätt för fästingen att gripa tag pälsen när djuret passerar toppen på ett grässtrå. Fästingen behöver bara sitta där, svaja med vinden och vänta på en lämplig värd.

Eftersom djur i regel drar på sig mer fästingar är det ofta viktigare att skydda dem. Men fästingar är också ett stort problem för oss människor och risken att få sjukdomar som borelia TBE skrämmer många som vandrar i natur det finns mycket av dessa kryp.

Om vi tänker oss hur fästytan på en människa är till skillnad från djuren så är det rimligt att anta att det är lättare för att fästingen slås bort med den elektriska laddningen som uppstår längs människans hud på samma sätt som för djuren. Aromen fästingarna inte gillar finns där och ger samma skydd oavsett om halsbandet bärs av djur eller människa.

Små barn och bärnstenshalsband

Har du bebis eller små barn hemma? Då kanske du har frågor angående säkerheten med bärnstenshalsband till din djur när barnen är nära och leker med hunden.

Om du har läst resten av artikeln vet du att bärnstenshalsband är helt giftfria och naturliga.

Det är inte ovanligt att föräldrar köper bärnstenshalsband till sina barn för att dem tycker att halsbanden är fina eller för att de tros ha en rad fördelar som har mer eller mindre vetenskapliga belägg.

Er risk med dessa halsband som i likhet man andra halsband är faran som uppstår ifall bandet skulle gå sönder och barnen tar upp stenarna och sätter dem i munnen.

Stenarna är rätt små risken finns att barn sätter dem i halsen. Den här risken bör du ta på allvar och kan du inte vara på säker på att det inte sker bör du inte utsätta ditt barn för den risken.

Borstett från risken som finns med att stoppa delar av ett trasig halsband i halsen är bärnstenshalsband ett mycket säkert och naturlig sätt som sägs verkar för att hålla fästingar borta från dina barn.

Så gör du ett eget halsband av bärnsten

Vill du lära du att göra ett eget bärnstenshalsband till din hund eller katt? Det är enklast om du köper bärnsten som redan är håltagen så slipper du själv

Obearbetad bärnsten

1. Använd opolerad bärnsten: Bärnsten är antagligen mest effektiv mot fästingar när den är opolerad och därför är det bästa att använda obearbetade bärnstenar som någon redan har slagit hål i.

2. Beställ obearbetade håltagna bärnstenar: Dessa hittar du enklast genom att söka på Google. Du kan behöva beställa från utlandet om inget bra resultat dyker upp i Sverige. 

Om du är den kunskapen kan du borra hål i stenen själv med en kraftig borr som du kan hitta på ett byggvaruhus. Detta är dock mer avancerat och vet du inte vad du håller på med rekommenderar jag att bara köpa stenar som redan har hål i sig.

3. Välj ett hållbart och kraftigt band: Tänk på att bandet ska vara kraftigt nog och hålla ihop under hundens eller kattens lek och bus.

Att hitta detta i en pysselbutik, i ett byggvaruhus eller på nätet är inte särskilt svårt. Mäta ut hur långt du behöver i förväg så att längden blir rätt vid första försöket. Bandet ska gärna vara av ett elastiskt material så att det är lätt att ta på och av från ditt djur. 

4. Trä på barnstenarna på bandet och förslut med en kraftig knut: Sista steget som slutför ditt halsband är att du göra trär på alla barnstenarna på bandet. Det är viktigt att nu noga tänker över längden du behöver och tar hänsyn till att det kanske blir lite kortare när du knyter ihop det. 

Sammanfattning

I den har artikeln har vi gått på djupet med att lära oss bärnsten och hur halsband med dessa stenar sägs fungerar för att skydda våra djur. Fästingar är ett allvarligt problem för många djurägare och många hundar och katter får sjukdomar varje år som ett resultat av fästingbett. Det blir väldigt viktigt att hitta något som funkar bra som fästingskydd.

Med tanke på att det finns bristande bevis huruvida bärnstenshalsband funkar för alla katter och hundar, bara vissa raser eller om de positiva resultaten vissa upplever är slumpmässiga är svårt att säga med säkerhet. Många upplever i varje fall att de hjälper deras djur att få på sig mindre fästingar.

Vi rekommenderar därför dig att prova ett bärnstenshalsband till ditt djur om du tror på det. Dock bör du alltid kombinera det med andra metoder för fästingskydd för att vara på den säkra sidan. Sjukdomsrisken är för betydande för att chansa i det här fallet.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bärnstenshalsband till hund & katt som fästingskydd – Funkar det?