6 april

Vattenfontän för katten – TEST – Bästa vattenautomaten 2023

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Artikeln är skriven av:

Natalie Duvkrans Ahlgren - Kattuppfödare - Läs mer

En vattenfontän ser till att katten alltid har tillgång till friskt och rent vatten.

Katter är mer benägna att dricka vatten som är i rörelse med hög syremängd. Det tyder på att vattnet är rent och friskt.

En vattenfontän rengör även vattnet och tar bort smuts och hår från katten samt bakterier genom ett kolfilter.

En vattenfontän gör att katten mår bättre genom att dricka tillräckligt med vatten.

Vidare i artikeln berättar jag mer om vattenfontäner, hur du väljer rätt modell för din katt och jämför olika vattenfontäner mot varandra.

katt dricker rent och friskt vatten från vattenfontän

Vattenfontän katt | Bäst i test

vattenrengörare katt keramik

Trixie | Automatiskt fontän

 • Cirkapris: 549:-

En vattenfontän för katter i keramik. Fontänen har en tystgående motor som cirkulerar och rengör vattnet. Syret i vattnet ökar och katten kommer att börja dricka mer. 0,8 Liter. Finns även i 1,5L

vattenfontän kolfilter renar vatten frisk

Petsafe Avalon | Fontän

 • Cirkapris: 895:-

En större vattenfontän med en kapacitet om 2 liter vatten. Fontänen är tillverkad i keramik vilket gör det lätt att rengöra och hållbar i längden. En lite dyrare vattenfontän men av hög kvalité

vattenfontän katt

Petsafe | Vattenfontän katt

 • Cirkapris: 379:-

En prisvärd vattenfontän som skaper ett tydligt porlande ljud som lockar katten till att dricka mer vatten. Fontänen är tillverkad i plast och rymmer 1.2 liter vatten.


Fördelar med en vattenfontän till katten


Varför ska man ha vattenfontän till sin katt och vad ska man tänka på om man vill köpa en?

Katter är köttätare till naturen. De får i sig vätska naturligt genom fodret när man serverar dem färsk- eller våtfoder. Men när de äter torrfoder, helt och hållet eller bara som tillägg, så behöver de få i sig mer vätska än vad fodret innehåller.

Även om kattfoder innehåller viss vätska så behöver katter även dricka vatten utöver vätskan från födan. Vanligtvis serverar vi dem vatten i skålar och det kan man göra fastän man har en vattenfontän. Skålar med vatten ska gärna finnas på flera ställen i hemmet då katter gillar variation.

Men många upplever att deras katter dricker dåligt. Även om man har flera vattenskålar så rör de knappt skålarna. Det händer också att ägare märker att katten hellre vill dricka direkt ur kranen.

Det finns skäl till att katten hellre väljer vattnet från kranen är från sin vattenskål.

Liksom alla andra djur lystrar katter till rinnande, porlande vatten i naturen. Det är naturligt för katten att dricka från vattendrag. Detta lockar katter till att dricka mer vatten än vad vattenskålarna gör och det är tydligt att många upplever att deras katter dricker oftare och mer vatten ur en vattenfontän.

Vi har en liten kattuppfödning men ändå fem katter hemma. Hos oss är det ofta trångt vid vattenfontänerna och det går åt mycket vatten åt våra fem katter. Våra katter älskar vattenfontäner och det är tydligt att vatten är roligare att dricka ur vattenfontäner.

Katterna dricker hellre porlande vatten ur vattenfontäner och för oss ägare är det ett sätt att få kräsna katter att dricka mer. Även vissa sjukdomar, såsom njursjukdomar hos katt, kan förebyggas genom att katten dricker mer vatten.

Det är extra viktigt att katter som endast äter torrfoder får i sig tillräckligt med vätska. Torrfoder innehåller ytterst lite vätska.


Vilken är den bästa vattenfontänen?


Vad ska man tänka på om man vill köpa en vattenfontän till katt?

I den här delen av artikeln har jag rangordnat vattenfontänerna utifrån följande kriterier och med en skala 1–5 där 1 är sämst och 5 är bäst.

 • Vattenfontänens material

Vattenfontänens material är viktigt ur vissa aspekter och jag kommer att beskriva på vilka sätt längre fram.

Det finns olika material att välja mellan på marknaden. De vanligaste materialen en vattenfontän är tillverkad i är keramik, hårdplast eller rostfritt stål.

 • Vattenfontänens hållbarhet

En vattenfontän för katter ska vara robust och hållbar. De ska inte gå sönder av att en kattunge busar med vattnet eller av regelbunden användning.

Om det finns reservdelar att köpa till vattenfontänen är det en fördel.

 • Rengöra vattenfontänen

I vattenfontäner finns ett kolfilter som renar vattnet och håller borta smuts och bakterier.

Även vattenfontänen i sig behöver rengöras med jämna mellanrum, precis som en vattenskål, för att hålla borta alger som kan täppa till pumpen.

Pumpen tål inte maskindisk. En del tål inte ens diskmedel. Vattenfontäner i keramik är oftast lättare att rengöra.

 • Vattenfontänen motor och anslutning

En vattenfontänens pump drivs av en motor som sätter vattnet i rörelse för att skapa en porlande effekt och för att tillföra mer syre i vattnet som lockar katten.

En bra vattenfontän har en tystgående motor och ansluts till ett vanlig vägguttag med medföljande sladd.

En för högljudd motor kan skrämma katten.


Bästa vattenfontänerna för katt | Jämför 


Svep åt vänster för mer information om varje vattenfontän

Vattenfontän

Material

Kapacitet

Hållbarhet

Rengöring

Motor och anslutning

Pris

Köp nu!

rengör vattnet med kolfilter
Toppval

Keramik

0,8 Liter

5/5

4/5

4/5

4/5

Keramik

1,5 Liter

5/5

4/5

4/5

4/5

vattenfontän med tyst motor

Keramik

2 Liter

5/5

4/5

5/5

2/5

Plast

1,2 Liter

3/5

3/5

3/5

5/5

bubbelstream vattenfontän

Plast

3 Liter

2/5

3/5

3/5

5/5


För och nackdelar med vattenfontänerna


Vattenfontän Katt: Trixie Vital Flow 0,8 L| Keramik

 • Den har tystgående pump och låg energiförbrukning
 • Porlande ljud motiverar katten till att dricka
 • Skålen tål maskindisk och kan rengöras i diskmaskin
 • Finns även större modell som rymmer 1,5 liter | Visa i butik här!
 • Om vattenmängden blir för låg börjar pumpen att väsnas. För att undvika det, se till att fylla på vattenfontänen regelbundet

Vattenfontän Katt: Petsafe Avalon 2 L | Keramik

 • Den har ett porlande ljud och där katten kan dricka både från rinnande vatten och från vattnet i skålen
 • Vissa delar av kattfontänen diskas i diskmaskinen
 • Rymmer två liter vatten
 • Kan upplevas som störande ljud i hemmiljö om ni är vana med tystnad

Vattenfontän katt: Petsafe Drinkwell Mini | Plast

 • Vattenfontänen har löstagbara delar för maskindisk (pumpen måste rengöras för hand)
 • Katten kan dricka från det rinnande vattnet och från skålen
 • Vattenfontänen har ett porlande ljud som lockar katten till att dricka men den kan upplevas störande i hemmet. Placera fontänen på en plats i hemmet där du kan undvika störande ljud

Vattenfontän katt: Trixie Bubble Stream 3 L | Plast

 • Kattfontänen rymmer mest av alla vattenfontäner (3 liter)
 • Låg strömförbrukning och tystgående pump. 
 • Genomskinligt material gör att du enkelt ser när det är dags att fylla på med vatten.
 • Endast överdelen går att diskas i maskin
 • Vissa katter (Ofta kattungar) kan få en vana att bita i plasten på ovansidan. Det kan orsaka att vattenfontänen behöver bytas ut oftare.

Välja vattenfontän för katten: Tänk på detta


De aspekter som du behöver tänka extra på är hållbarheten, rengöringsmöjligheterna, priset och till viss del ljudnivån. Ljudnivån kan du påverka enkelt genom att placera vattenfontänen på ett ställe där den inte stör andra delar av hemmet.

Materialet kan till viss del styra hållbarheten då plast är mjukare och katter som tycker om att tugga på saker kan sätta tänderna även i vattenfontänens vissa delar. Några av mina katter, speciellt kattungar, sätter små tandspår i locket som blir svårare att hålla rent.

Plast kan också ändra form om du råkar diska det i för varmt vatten. Det kan bli svårt att få delarna att sitta ordentligt. Keramik har längre hållbarhet på grund av hårdare material.

Plast som förvaring av livsmedel och i det här fallet, vatten, är att vi inte säkert vet om det avger biämnen. Garantin för att kärlet är livsmedelsgodkänt för människor är symbolen av glas och gaffel någonstans på kärlet. Samma borde gälla för våra husdjur.

Rengöringsmöjligheterna är en faktor som är viktig när det kommer till vattenfontäner. Det är viktigt att hålla smuts och bakterier borta. Har man fler husdjur i hemmet som dricker ur samma vattenfontän finns det risk att smittor sprids via vattnet om man inte rengör ofta.

Det kan bildas alger i pumpen och de kanaler som driver vattnet i pumpen. Alger gör det svårt för vattnet att passera och kortar livstiden för pumpen. Algerna kommer oftast av att det samlas saliv från katten i vattnet. Noggrann och regelbunden rengöring förhindrar alger.

Priset är en faktor som är beroende på hållbarheten och därmed livslängden på produkten. Att köpa flera under en kortare tid kan innebära dyrare produkt i längden. En produkt som håller längre och som tål att diskas ofta, har oftast ett billigare pris i slutändan.

Att slippa byta ut vattenfontän och reservdelar ofta på grund av sämre hållbarhet är också ett sätt att spara på miljön och jordens resurser. Det tål att tas med i beräkningen när man väljer vattenfontän.

Det är också bra om motorn är tyst och pumpen inte börjar låta mycket om vattennivån börjar bli låg.


Vattenfontänen som får din katt att dricka


Jag som har flera katter och en hund har valt att ha flera vattenfontäner i hemmet. Dels för att minska risken för smitta mellan djuren genom att sänka trycket på vattenfontänen, dels för att mina djur är separerade i viss grad i hemmet.

Alla mina katter och min hund älskar att dricka från porlande vatten. Vattnet i vattenfontänen hålls mer syrerikt och kallt genom att det ständigt är i rörelse. Jag slipper hålla kranen i kök i badrum rinnande när en envis katt står där och vill ha fräscht vatten.

Kattungarna tycker det är spännande med porlande vatten och leken med vattnet i vattenfontänen gör att de dricker mer, de får också i sig vätskan de behöver utan att jag behöver oroa mig.

Min äldre kattherre dricker mer vatten nu när jag ersatt hans vattenskålar med en vattenfontän. Han har som många äldre katter, en kronisk njursjukdom som gör att det är ännu viktigare nu att han får i sig tillräckligt med vatten.

Du kanske bara har en eller två katter hemma? Trycket på en vattenfontän är i det fallet inte lika högt som hos mig och du behöver knappast fler än bara en i ditt hem. Du behöver inte diska och byta filter lika ofta, du behöver inte byta pump årligen, det finns helt klart andra behov som du har.

Kattfontän för tuggande kattungar som skvätter vatten

Har du en tuggande kattunge som älskar att skvätta med vatten så är Trixie vital flow 0,8 liter vattenfontänen jag rekommenderar.

Hållbarheten gör att du säkerligen inte behöver köpa fler vattenfontäner under lång tid, även med busiga kattungar.

De delar som används mest diskas enkelt i maskinen och katten kan inte välta skålen eller skvätta ut vatten

Vattenfontän för äldre katter eller hund och katt i samma hem

Dels för att det porlande vattenljudet lockar dem att dricka mer vilket bara är positivt. Det gör att dina husdjur får i sig den mängd vatten som de behöver. 

Vattenfontänen är lätt att rengöra och de delar som används mest går att diska i maskin.

Vattenfontänen rymmer två liter vilket gör att du inte behöver fylla på den lika ofta.

Vattenfontänen jag tycker är bäst för katter är i keramik

Jag väljer alltid keramik före plast när det kommer till förvaring av livsmedel och vatten.

Modellen är tystgående och hela skålen går att diska i diskmaskinen. Till mina katter som till och med vält vattenfontäner väljer jag keramik också för den extra tyngd som den ger.

Alla modeller som tas med i den här artikeln är bra vattenfontäner. Du gör klokt i att välja den modell som passar dig och dina katter bäst.

Natalie (Kattcoach Nattis) heter jag som har skrivit den här artikeln. Jag brinner för husdjur och för deras välmående. I artiklarna jag skriver för Djursajten delar jag mina erfarenheter som uppfödare av bengalkatter och som hundägare till min labrador. Förutom att jag skriver för Djursajten, ger jag också coachning för kattägare, både i form av kattkurser och personlig rådgivning. 

Skribent: Natalie DUVKRANS Ahlgren - Kattuppfödare - Lucky Cats & Dogs

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Vattenfontän för katten – TEST – Bästa vattenautomaten [aret]