9 februari

Bästa kattmaten 2023 Jämför torrfoder, våtfoder och färskfoder

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Artikeln är skriven av:

Natalie Duvkrans Ahlgren - Kattuppfödare - Läs mer

Det finns många rön om vilket foder som är bäst för katten. Foderexperter från alla riktningar menar att just deras foder är prisvärt, smakar gott eller är tillräckligt proteinrikt. Men vågar man lita på dem? - Här får du hjälp.

Torrfoder och våtfoder är processad mat medan färskfoder innehåller rått kött och inälvor. Rått kallas också ”barf” och att ge rått kallas också att ”barfa”.

Dessa olika riktningar med åsikter om vad som är bäst för katten är- och har länge varit ett huvudbry för oss kattägare.

Vanliga åsikter är att barf är den mest naturliga födan för katten då matsmältningskanalen är kort och inte skapt för varierad kost. Andra menar att det är farligt att ge rått pga. att hanteringen är så känslig. Det händer att katter drabbas av elaka magsjukor och kan dö.

Processad mat som torrfoder innehåller för lite vätska (fri tillgång till vatten motverkar problemet) vilket kan ge njurskador. Våtfoder kan ge allergier. Ingen av sorterna innehåller tillräckligt med näringsämnen.

Det är klart att man blir rädd som ägare. Man vill ju ge sin katt det bästa och ändå ska prislappen vara rimlig.

Kortfattat: Fodret din katt accepterar att äta är den bästa kattmaten för din katt. 

Bästa kattmaten 2023

torrfoder för vuxna aktiva utekatter och innekatter. Hög proteinhalt och nyttigt

Kattmat för vuxna katter

  • Cirkapris: 88:-/kg

Carnilove ren för vuxna katter är ett högkvalitativ och prisvärt kattfoder för vuxna och friska katter. Hög proteinhalt från renkött med balanserade vitaminer. Finns även som våtfoder.

kattmat för gamla katter med låg energinivå. Fodret innehåller mycket protein och fett

För gamla katter (Minst 7år)

  • Cirkapris: 85:-/kg

Katter som är något äldre bör matas med seniorfoder för att passa deras aktiveringsnivå. Hill's pet science plan med kycklingsmak är det perfekta valet för den äldre katten.

torrfoder för kattungar

Kattfoder för kattungar

  • Cirkapris: 129:-/kg

Royal Canin kitten passar kattungar som ska börja äta torrfoder. Fodret innehåller allt en kattunge behöver och bör matas från att katten är 4 månader till att den fyller ett år. Finns även i våtfoder.

Så vad stämmer av alla dessa påståenden? Till och med veterinärer har olika åsikter i denna fråga. Det finns inget enkelt svar tyvärr utan det beror på din katts behov. Värt att tänka på är att marknadens bästa kattmat är den kattmat som passar din katt bäst.

Vidare i artikeln ska jag, som kattuppfödare, berätta om vilket foder jag ger utfodrar mina katter med - För att de ska få ett så bra liv som möjligt.


Torrfoder, våtfoder eller färskfoder?


En katt är beroende av sina sinnen för att avgöra om maten går att äta eller inte. Det är kattens smaksinne, doftsinne och kattens känsla för konsistens som avgör om din katt kommer att acceptera maten du serverar. Det viktigaste är att din katt äter.

Ingredienserna är viktiga, men inte alltid de som foderexperterna lyfter.

En del varumärken profilerar sig som extra proteinrik kattmat eller spannmålsfritt foder och vill att du väljer deras foder. Men de överdriver ofta. De flesta välkända varumärken på marknaden innehåller alla näringsämnen din katt behöver för sina olika behov.

De största skillnaderna på kattfoder är alltså vilken typ av kattmat det är. Torrfoder, våtfoder eller färskfoder.

Vad som är specifikt för olika typer av foder är;

Torrfoder

Våtfoder

Färskfoder

Kan stå framme och förvaras i stor behållare

Portionsförpackningar, oftast i skafferi

Förvaras fryst

Färsk och friskt vatten måste serveras i samband med utfodringen

Katten får i sig vätska genom maten

Ger mindre avföring

Lätt att ta med på resor

Lätt att ta med på resor

Måste tas fram och tinas, kan vara krångligt att ta med på resor

Ofta billigare

Pris varierar

Ofta dyrare

Kom ihåg: Våtfoder och färskfoder innehåller vätska men torrfoder innehåller ingen vätska alls. Det är därför extra viktigt med vatten för en katten som får torrfoder - Men du ska ändå alltid erbjuda katten friskt vatten, oavsett vilken fodertyp ni använder.


Välj rätt mat för katten: Så gör du 2023


Att välja rätt mat är viktigt. Testa dig fram för att hitta det foder som passar din katt bäst. Utgå från kattens egenskaper och behov när du presenterar olika foder för den. Tre viktiga saker att tänka på är:

  • Kattens ålder
  • Kattens eventuella sjukdomsbild
  • Kattens aktivitetsnivå

Tänk även på att: Fodret du väljer ska vara gott, annars kommer inte din katt att äta av det, något som ett högkvalitativt kattfoder nästan alltid är. Det kan dock ta ett tag för din katt att börja äta av det nya fodret, även om den gillar smaken - Bara för att fodret är nytt och katten är ovan. Därför är det viktigt att du introducerar fodret på rätt sätt.


Välj kattmat utifrån kattens ålder


Foder för kattungar och unga katter

Som uppfödare ger jag mina kattungar Royal Canins kitten foder. När de slutat dia och går över på fast föda ger jag dem Royal Canin Mother and Baby cat som ett övergångsfoder innan de börjar äta fast föda.

Under första året äter mina katter "kitten-foder" från Royal Canin om de är friska. Jag väljer bort barf under kattungarnas första år eftersom kattungar klarar magsjukor mycket sämre än vuxna katter. Jag tar inga risker med mina kattungar.

Royal Canins kattungefoder är väl förankrat i forskningen om kattungens olika tillväxtstadier, därför väljer jag dem.

Det finns ett brett sortiment av våtfoder i olika konsistenser: I mousse, bitar i gelé och bitar i sås. Jag ger även torrfoder i en skål som alltid står framme tillsammans med färskt vatten. 

Kattmat för kattungar - Bästa fodret 2023

Foder för friska, vuxna katter

Vad som är grundläggande är att katterna oavsett ålder, alltid har tillgång till torrfoder och färskt vatten. Katter ska aldrig vara tomma i magen och därför tror jag inte på att utfodra endast under ett par tillfällen per dag.

Låt alltid torrfoder stå framme med en skål vatten. Leta först efter texten ”helfoder” på förpackningen. Om det står ”kompletteringsfoder” betyder det du behöver komplettera med ett ”helfoder”. Kompletteringsfoder ska inte vara kattens enda föda.

Ofta kan kombinationen av våtfoder, torrfoder och barf vara bra. Om katten är kastrerad och har lätt för att lägga på sig extra vikt, eller om katten endast är innekatt kan det vara värt att tänka på att anpassa fettmängden. En katt med övervikt riskerar att drabbas av sjukdomar. Välj gärna ett foder som är anpassat för att reglera vikten.

Vid konstaterad fetma rekommenderar jag att ge mindre mängd torrfoder som enda foder, eller ge ett torrfoder anpassat för kastrerade katter. Exempelvis Hills Science Plan Adult Light.

Proteinhalten ska vara hög för vuxna friska katter. Fetthalten ska vara lägre och torrfoder innehåller allmänt mer fett än våtfoder eller barf. Därför är en kombination av högproteinfoder som Mush eller Carnilove en bra kombination.

Kattmat för vuxna friska katter - Bästa fodret 2023

Torrfoder: Carnilove Renkött
torrfoder för vuxna aktiva utekatter och innekatter. Hög proteinhalt och nyttigt
Våtfoder: Bozita Kött & Fisk
Bozita våtfoder för katter. Helfoder som är gott, nyttigt, billigt och lätt att portionera till katten
Färskfoder: Vaisto Cat Kyckling
barf fryst färskfoder för katter spannmålsfritt

Kattmat för äldre och gamla katter

Från 8–10 år är det viktigt att fodret inte innehåller för mycket protein eller för lite fett. Spannmålsfria torrfoder innehåller ofta höga halter av protein. Även färskfoder innehåller höga halter av protein vilket är bra för den växande och unga katten men inte för den äldre.

Det ska vara en välavvägd mängd av rätt innehåll för att den äldre katten ska hålla sig frisk från ålderssjukdomar så länge som möjligt. Det kan vara klokt att välja ett torrfoder eller våtfoder som är anpassat för den åldrande katten. Exempelvis Hills Science Plan Senior.

Kattmat för gamla och äldre katter - Bästa fodret 2023

Torrfoder: Hill's Science Plan Senior: Kyckling
kattmat för gamla katter med låg energinivå. Fodret innehåller mycket protein och fett
Våtfoder: Royal Canin Instictive 7+
våtfoder för äldre katter

Foder för sjuka eller allergiska katter


Katter drabbas ibland av akuta eller kroniska sjukdomar. Många kan behandlas med bland annat rätt anpassat foder. Det finns speciella veterinärfoder som man kan köpa på rekommendation av veterinärer. Katten måste kontrolleras ofta om den ges veterinärfoder.

Det är viktigt att man följer veterinärens rekommendation om foder. Även om man vill veta vad andra tycker om olika veterinärfoder så är det klokt att lyssna på den kompetens som veterinärer har om just sjuka katter och foder.

Foder för katter med mag- och tarmproblem

För katter med känsliga magar finns det olika foder att välja mellan beroende på om problemen är akuta eller om det handlar om allmänt känslig mag-tarmkanal. 

För akut magsjukdom kan man alltid byta ut kokt fisk eller ris mot veterinärfodret Royal Canin Veterinary Diets Cat Gastrointestinal. Det finns i torrfoder och i våtfoder samt specifikt för kattungar.

För allmänt känsliga magar kan man med fördel ge färskfoder som passerar lätt genom mag-tarmkanalen. För vuxna katter från 1 år finns olika smaker fån Vaisto Cat Mush och VOM Cat.

Om katten med känslig mage inte vill äta färskfoder så kan man prova att ge Royal Canin Digest Sensitive våtfoder eller torrfoder av samma märke. Det är speciellt bra för katter som hetsäter och spyr upp maten efteråt. Men även för matsmältningsproblem.

Spannmålsfritt kattfoder

Det behöver inte vara farligt för katten att äta foder med spannmål i. De har gjort det redan i 5000 år och deras magar har anpassat sig för det. Men vill man ändå ge katten spannmålsfritt foder så finns helfoder som håller väldigt god kvalitet ändå.

Exempelvis torrfoder från Orijen eller Acana är spannmålsfria. Acana som är det populäraste på marknaden innehåller mycket protein och fyllnadsämnen som linser, ärtor, grönsaker och bär.


Anpassa fodret efter kattens aktivitetsnivå


Aktivitetsnivån är viktig och katter som rör sig mer behöver också äta mer.

Katter som går ute äter mer än innekatter. Se till att ge mättande mat till utekatter, anpassa fettmängd och proteinmängd till en högre aktivitetsnivå. Välj exempelvis ett våtfoder från svensktillverkade Bozita som flerfaldiga vinnare i flera expertpaneler.

Klimatvänlig kattmat för miljön

Under en katts livstid blir det mycket överbliven mat som kastas. För att inte tala om transportkostnader för maten som kanske tillverkas på ett ställe, inhandlas på ett annat ställe och sen körs ut.

Vill du vara mer miljömedveten och bidra till en hållbar värld så välj kattmat som tillverkas i Sverige. Vi har flera bra varumärken som är miljövänliga. Exempelvis Mjau och Bozita har utbud för alla åldrar och jag vill slå ett slag för det mindre kända Magnussons torrfoder.


Introducera ny mat för katten: Steg för steg


Du kan vilja byta foder till din katt av olika skäl men katter är vanedjur och är ofta skeptiska till ny mat.

Om din katt är van vid ett speciellt foder och inte vill äta något annat kan det vara svårt att byta foder. Katten vägrar att smaka. Men det finns vägar att gå för ett lyckat byte.

Genom långsam och stegvis introduktion kan katten lära sig att acceptera ny mat. Långsam betyder att genom att du under två veckors tid utför bytet. Stegvis genom att du i etapper ger mer av den nya maten, blandad med den gamla, för att slutligen fasa ut den gamla maten helt.

Börja med att ge en tesked av den nya maten utblandad med den gamla och höj mängden ny mat med en tesked åt gången varannan till var tredje dag. Om katten plötsligt vägrar äta, får du sänka mängden ett par dagar och sen påbörja processen igen tills hela maten är utbytt.

Även om det är en utmaning att få en kräsen katt att acceptera mat som den vanligtvis inte äter, så är det ibland nödvändigt. Speciellt katter som drabbas av diabetes, allergier eller njursjukdomar måste ändra fodret för att få bukt med sjukdomen.

Om din katt inte är sjuk men du ändå vill ändra fodret så går det om man har lite tålamod.

Sammanfattningsvis så är det bästa kattfodret det som passar din katt bäst och det viktigaste är att katten äter. Att byta foder är inte omöjlig även om katten kan vara envis. Men en del strider är inte värda att ta. Ibland är det bäst att bara låta katten bestämma.

Natalie (Kattcoach Nattis) heter jag som har skrivit den här artikeln. Jag brinner för husdjur och för deras välmående. I artiklarna jag skriver för Djursajten delar jag mina erfarenheter som uppfödare av bengalkatter och som hundägare till min labrador. Förutom att jag skriver för Djursajten, ger jag också coachning för kattägare, både i form av kattkurser och personlig rådgivning. 

Skribent: Natalie DUVKRANS Ahlgren - Kattuppfödare - Lucky Cats & Dogs

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa kattmaten [aret] Jämför torrfoder, våtfoder och färskfoder