17 mars

Toaletthus för kattlådan 2024 – För katter som vill vara avskilda

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kattkompaniet, VetZoo och Zooplus

En kattlåda är ett praktiskt sätt att låta katten utföra sina behov utan att den behöver gå ut. Kattlådan används av såväl ute- som innekatter och kommer i en mängd olika utformningar och modeller.

De flesta katter använder lådan utan problem med det är vanligt att vissa katter inte tycker om att gå på kattlådan. En bra lösning är då ett toaletthus. Anledningen till att många katter undviker lådan är nämligen att de inte gillar att vara synliga medan de uträttar sina behov.

För att underlätta ditt val av det bästa toaletthuset för din katt har jag tagit fram de bästa modellerna på marknaden i en tydliga topplista. Dessutom visar vi på kattlådor med tak samt avslöjar smarta tips på hur du får katten att sluta kissad i en sandlåda och istället  använder sig sin kattlåda.

Djursajten favoriter: Toaletthus för kattlåda

Testvinnaren: Toaletthus - Trixie

Det bästa toaletthuset för kattlådan är tveklöst den stilrena modellen från Trixie. Inte nog med att du ger katten en avskild plats där den kan uträtta sina behov i lugn och ro. Du gör även att kattlådan blir betydligt snyggare. Det blir som en snygg möbel i hemmet som imponerar på dina vänner.

Den främre dörren har en öppning i mitten, perfekt för katten att ta sig in och ut genom. Detta bidrar även till minskade spridning av kattsand i hemmet. Dörren är utrustad med ett magnetlås vilket gör att den inte kommer öppnas av sig själv eller när katten stöter till den utan endast när du väljer att öppna den för rengöring.

På baksidan av toaletthuset finns dessutom smarta ventilationshål som bidrar till att luften inuti lådan håller sig fräsch, någon som annars kan få katten att avstå lådan.

Måtten på toaletthuset är 49x51 cm med en höjd på ytterligare 51 cm. Vi rekommenderar att du mäter din kattlåda om du redan har en för att vara säker på att den passar. Är den något mindre gör det såklart ingenting.

Kort och gott får du ett utmärkt toaletthus för katten om du välher toaletthuset från Trixies som finns att köpa hos kattkompaniet. Du skapar trygghet till din katt samtidigt som den döljer fula kattlådor och istället ser ut som en modern möbel.


Classic kattlåda - Lämplig för toaletthus

Saknar du en kattlåda finns det att köpa en bra modell i samma butik som är särkilt anpassad för att rymmas bra inuti toaletthuset. Classic kattlåda är både billig och pålitligt vilket gör den till det perfekta valet i kombination med toaletthuset.

Välj mellan flera olika färger! Väljer du Classic kattlåda tillkommer fraktkostnad om du inte handlar andra produkter i butiken som totalt uppnår 500:-. Handlar du över 500 får du gratis fraktkostnad med snabb leverans 

(UNDER 100 KRONOR!)

Utmanaren: Ferplast toalettskåp

Har du redan en kattlåda som inte skulle passa i det tidigare nämnda toaletthuset rekommenderar vi Ferplast toalettskåp. Modellen är något rymligare med innermått på ca 49x55 cm.

Utöver den vanliga funktioner ett hus för katt-toaletten har är denna variant utrustad med ett mindre hyllplan på insidan. Här kan du förvara kattsand och skopa samt eventuell kattsandsdeo.

Självrengörande kattlåda med tak

Ett nytänkande alternativ om din katt vill kissa avskilt är en självrengörande kattlåda med tak. Du läste rätt, du behöver inte komma i kontakt med kattens äckliga sand och undviker samtidigt mycket lukt.

Se vårt test av de bästa självrengörande kattlådorna 2024

Om katten inte vill använda kattlådan

Vägrar katten att använda kattlådan kan det snabbt bli väldigt jobbigt. Det är därför väldigt viktigt att du tränar din katt till att använda lådan så snart som möjligt och visar för din misse att den är helt ofarlig. 

Det kan till och med vara så att din katt har använd kattlådan förr men av någon anledning slutat med kattlådan och börjat kissa inne på golvet istället. Det kan vara svårt att veta vad det beror på, nedan ser du några av de vanligaste anledningarna till att katten inte använder kattlådan

  • Din katt vet inte den ska använda kattlådan
  • Katten är rädd för kattlådan
  • Din katt tycker inte om att vara synlig när den uträttar sina behov och saknar ett toaletthus för kattlådan
  • Katten är sjuk eller skadad
  • Katten markerar revir

Alla dessa problem är vanliga och förekommer dagligen för kattägare men det går att göra något åt problemen. Nedan ser du tips på hur du kan lösa kattens motvilja att använda kattlådan, anpassat efter varje orsak!

Lösning om katten inte vet att den ska använda kattlådan

Detta problemet är sannolikt det bästa då det går att lösa snabbt, effektivt och billigt! Du måste helt enkelt lära katten att den ska använda kattlådan. Har du en kattunge är detta ofta något väldigt enkelt då de lär sig snabbt men har du en katt som sedan länge är van med att inte använda kattlåda kan det vara svårt. Tålamod och ihärdighet är nyckeln.

Var noga med att hålla ett öga på katten hela tiden när den är inomhus. Det kan låta jobbigt till en början men det är värt det så fort katten blivit rumsren. När din misse börjar kissa på golvet lyfter du den mjukt men omedelbart till kattlådan. Detta visar att den ska använda kattlådan istället för golvet och sannolikt är att den förstår det ganska snabbt.

Tänk på att inte skälla ut katten eller försöka markera att den gör fel. Det fungerar inte och kommer sannolikt ha motsatt effekt då katten inte kommer förstå vad du menar.

Urinet som kommer på golvet bör du torka bort så snart som möjligt för att inte riskera fläckar eller ett stinkande golv. Tyvärr är det lätt hänt att du missar och isåfall rekommenderar vi att du tar hjälp av urinborttagning anpassad för katter. Läs mer om hur du sanerar efter kattkiss här.

Lösning om katten är rädd för lådan

Det är inte helt ovanligt att katter han en irrationell rädsla mot kattlådan på grund av tidigare händelser. Det kan vara allt ifrån att den är har blivit skrämd när den varit i kattlådan till att den har skadat sig på något som råkat hamna i kattsanden. 

För att lösa problemet måste du visa för katten att lådan och kattsanden inte är något att vara rädd för. Att tvinga katten till lådan är inte en bra lösning. Vi rekommenderar att du testar att flytta kattlådan till en ny plats i hemmet om “traumat” skedde där lådan står nu. Det är sannolikt att din misse förknippar rädslan med platsen och inte kattlådan.

Fungerar inte detta kan det vara en idé att byta ut den gamla lådan till en ny. Gärna en modell med ett annorlunda utseende. Ett toaletthus kan också ha liknande funktion då utseendet på lådan ändras.

Lösning om katten känner sig obekväm och vill för sig själv

Att bajsa och kissa när andra ser på är något många drar sig för, även katter. Detta är ett enkelt problem att lösa och du har hittat precis rätt artikel för ditt problem.

Ett toaletthus ger en avskild plats åt din misse så den kan uträtta sina behov ostört. Sannolikt kommer den börja använda kattlådan som du hade hoppats på direkt om du tar hjälp av ett toaletthus för katter.

Lösning om din katt är sjuk eller skadad och därför undviker lådan

För det första bör du omedelbart kontakta veterinär om din katt är sjuk, skadad eller har någon annan åkomma. Är detta gjort och problemet inte går att lösa direkt kan det ställa till problem med kattlådan.

Sannolikt är att kattens beteende förändras och den kan bli tillbakadragen eller förvirrad. Detta gör att den inte bryr sig lika mycket om vart den kissar och kan släppa på trycket lite var som helst i huset.

Det är mycket viktigt att du inte blir sur på din katt om den skulle kissa på golvet. Det tjänar inget till och kommer endast försämra ert förhållande. Istället bör du följa de ovanstående tipsen alternativt råd från en veterinär som är kunnig inom ämnet för att på ett strategiskt sätt lösa problemet.

Lösning om katten kissar inne för att markera revir.

Kissar din katt inne för att markerar revir är den bästa lösningen att rengöra omedelbart och noggrant. Görs inte detta är det högst sannolikt att katten kommer kissa inne igen för att sedan gör det till en vana. Att kastrera katten löser ofta problemet med att den kissmarkerar reviret. Tänk på att kastreringen kostar omkring 1000 kr för en katt eller mer beroende på vart du genomför kastreringen

En kastrering gör inte att det är omöjligt för en katt att markera sitt revir. Katter använder sig av flera sätt för att visa "vem som äger området." Bland annat brukar den styrka sig mot möbler, klösa på en klösbräda och buffa med huvudet på sin ägare.

Placera kattlådan rätt i hemmet

Placeringen av kattlådan och toaletthuset är en väsentlig del för att få katten att trivas med sin låda och framför allt; använda den. Med en dålig eller felaktig placering kan det vara svårt att hålla en misse rumsren och du kan påbörja försök till att åtgärda problemet som egentligen går att lösa genom att flytta lådan till en annan plats.

Vart är då rätt placering av kattlådan? Du bör välja en position som är lättåtkomlig och relativt central i huset. Det gör att katten har lätt att hitta till lådan, något som är särkilt viktigt i början för att träna missen till att använda den.

Du bör dock vara aktsam så du inte placerar lådan allt för centralt i huset. De flesta katter drar sig för att kissa i lådan om den står väldigt synligt och öppet mitt i ett rum med mycket folk. 

Om du nödvändigt ska ha en kattlåda mitt i vardagsrummet eller köket och katten vägrar använda den kan ett toaletthus lösa problemet då det skapar avskildhet utan att du behöver flytta lådan.

Få bort kisslukt från golv - Sanera efter kattkiss

Att få bort lukten av kattkiss från golvet kan vara svårt då den urinet lätt fäster sig och orsakar fläckar, men det är inte omöjligt! Du kan snabbt och smidigt sanera efter kattkiss med hjälp av ett rengöringsmedel anpassat för just kattkiss. Nedan ser du vad vi använder och rekommenderar för att bli av med kattkiss.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Toaletthus för kattlådan [aret] – För katter som vill vara avskilda