2 september

Varför katten buffar med huvudet? – Hur du förstår det hemliga språket

0  Kommentarer

Katter har mängder med olika tecken för att visa på hur de känner och vad de vill. Det kan vara både för att visa positiva och negativa känslor som att de älskar dig eller att de är rädda.

Varför buffar katten med huvudet? 

Om din katt buffar och puffar med huvudet mot dig betyder det oftast att din katt vill bli kliad eller klappad. Det är ett tydligt sätt för katten att säga: jag vill ha kärlek. 

Genom att katten buffar på dig och att du därför börja klia göra det att kattens doft sätter sig på dig., Din misse vill alltså sprida sin doft för att markera att du är deras och inte någon annans. Det är av samma anledning som att katten styrker sig mot dig när du har varit borta länge

–Katten vill helt enkelt visa att ni är varandras bästa vänner

Detta är bara ett av flera sätt för din jamande vän att visa på hur den känner. Vidare i artikeln avslöjar jag de 9 vanligaste markeringarna och beteendena hos katter som visar på hur de känner. När du lärt dig dessa kommer du kunna kommunicera med din katt på en helt ny nivå.

9 snabba förklaringar på vad katter vill och hur du kan förstå deras beteende.

1. Din katt spinner

Det här är ett av de vanligaste läten en katt gör. Det är ett tydligt tecken för din katt att understryka: nu mår jag bra! En katt utan sällskap spinner inte då spinnande används för att kommunicera. Katten kan alltså må bra utan att spinna om den inte vet att du är i närheten.

Det finns vissa undantag när din katt spinner som inte betyder att den mår bra. Ifall din katt har råkat ut för någon typ av sjukdom eller skada och spinner kan det vara ett tecken på att den inte vill bli störd och lämnad ifred. Att spinna kan även användas för att kommunicera mot en annan katt som din katt ser som dominant.

2. Din katt jamar

När människor härmar katter brukar de säga mjau! Det är inte så konstigt med tanke på att jama är ett av de vanligaste sätten en katt kommunicerar med dig. Eftersom din katt kan jama på flera olika sätt och mena helt olika saker måste du lyssna noga och känna av situationen på vad din katt menar

Här är en grundlig översättningslist från "jamiska" till människospråk.

3. Svansen – Även den kan prata

Svansen kan berätta mycket om vad din katten tänker, ofta om rädsla eller trygghet. När katter har sin svans högt upp i skyn visar det ofta på att katten är intresserad av dig och känner ingen oro. Om inte ens svanstippen är böjd så betyder det att katten inte har några reservationer alls på sitt beteende och känner sig ståtlig

Om din katt gömmer sin svans mellan sina bakben eller bär den riktigt lågt säger det att den känner sig underlägsen, den ger sig helt enkelt. Eftersom svansen bara är i vägen om katten skulle åka på stryk vill den minska träffytan så mycket som möjligt – självklart ska du inte ge din katt en smäll men det kan vara klokt av katten ifall den hamnar i bråk med andra, större och starkare katter.

När svansen istället är relativt högt upp men ändå lite hängande tyder det på trygghet och säkerhet, det är ett mycket gott tecken om svansen ofta är i det stadiet i hemmet, då har du gjort ett bra jobb.

När svansen åker fram och tillbaka, ofta medans katten långsamt går runt betyder det sannolikt: ”Ska jag göra det, eller ska jag inte..” Det betyder alltså att din katt inte har bestämt sig och funderar på vad den borde göra.

Det kan vara om beslut att hoppa upp på ett bord eller krypa under en soffa. Om du märker att din katt funderar med en uppburrad svans betyder det sannolikt att den funderar på om det vankas fara och om den ska gå till anfall.

4. Katter gillar personer som inte gillar katter.

Det låter verkligen konstigt men så är det! Givetvis beror det inte på att katter gillar att bli illa omtyckta utan av en mycket simpel anledning. Personer som gillar katter brukar ofta kolla och stirra mer på katter än vad personer som avskyr katter gör.

Om man kollar på en katt under en längre period gör det katten osäker. Katten tänker att en person som inte behöver kolla på mig länge litar och känner sig trygg med mig. Detta kan verkligen ge en konstig effekt då katten närmar sig den personen ännu mer vilket leder till att den rädda personen undviker och kollar bort ännu mer.

Du som vill bli god vän med din katt rekommenderas alltså att söka ögonkontakt med katten, blunda och vända bort huvudet. Då känner katten att du litar på det och då kan den lita på dig.

5. När din katt klöser dig eller på annat sätt använder klorna.

Vid en första anblick känns det här väldigt självklart, använder katten klorna är det ett tydligt NEJ, låt mig vara!! Det kan mycket väl vara så men ofta handlar det om något helt annat.

När din katt trivs med att du klappar, kliar och smeker den gör det ofta att den börjar trampa och puffa med framtassarna. Det kan i sin tur leda till att katten, om den ligger i ditt knä, gräver ner sin sylvassa klor rakt i dina lår. Det är inte ett tecken på att "nu är det nog" utan snarare ett tecken på välmående. 

Beteendet hänger kvar från kattungens tid och är något din katt brukade göra för att berätta för sin diande mor att nu vill kattbebisen ha mjölk! Olyckligtvis går det inte att träna bort  det här beteendet därför är det bästa tipset att lägga en filt eller kudden mellan katten och ditt knä när katten är på myshumör.

6. Katter visar tydligt vad de vill och är ihärdiga i det.

Din katt lär sig fort hur den kan visa vad den vill, och många av dessa knep är lätta att förstå

  • Din katt slår sig ned vid dörren och stirrar bestämt på handtaget. ”Nu vill jag ut”
  • Din katt placerar sin favoritleksak under dina fötter. ”Lekdags, vad väntar du på!?”
  • Din katt sätter sig där den brukar bli serverad mat och jamar ihärdigt. ”Jag slutar inte jama tills jag får mat!"

7. Även öronen är en stor del i kattens kroppsspråk

Liksom många andra tecken på kroppsspråk handlar kattens öron om välmående, trygghet och rädsla eller osäkerhet. När din katt känner att du eller någon annan är överlägsen böjs öronen ned mot huvudet för att gömma undan och skydda dessa på samma sätt som svanens göms undan mellan benen.

När din katt istället känner sig avslappnad och säker kommer öronen peka rakt mot skyn, det finns faktiskt ingen vits att gömma undan dom när allt är tryggt!

8. Kattens vackra ögon

Kattögon är verkligen vackra och är en stor del i hur du uppfattar katten. Kattens pupiller fungerar i stor del precis som för människor – De utvidgar eller minskar beroende på ljuset omkring.

Pupillerna visar även på hur katten känner sig, mår det bra kommer ögonen se normala ut men när pupillerna blir stora och klotformade tyder det på rädsla. När din katt är irriterad och redo för attack kommer ögonen smalna och pupillerna likna små streck.

Djursajten tipsar! Om du har lekt eller kelat med din katt under en längre dit kan det vara klokt att hålla koll på dess ögon med jämna mellanrum för att undvika en klo-attack. Börjar pupillerna smalna av har din fyrbente pälstuss fått nog och börjar bli aningen irriterad.

9. Betydelse av kattens kroppshållning

Kroppshållning är en väldigt central del din katt använder för att kommunicera. Den gör det helt naturligt och kan påvisa de flesta känslorna.

Oro: Din katt är ihopkrupen och gömmer undan svansen, drar bak morrhåren och närmar sig sällan. Vid möten av nya katter stirrar de ofta på den nya katten för att visa sig självsäker.

Säker: Om din katt ligger på marken eller i sin säng med tassarna fullständigt utsträckta är det tydligt att den känner sig säker.  Det maximala tecknet på säkerhet och tillit en katt kan visa är att låta sin mage synas tydligt eftersom det är det mest sårbara området.

Skrämmande: När din katt skjuter rygg eller som det även kallas; reser ragg försöker den visa sig stor och kraftfull för att göra sin motståndare osäker. Vanligtvis fräser även katten och burrar upp svansen i samband med att visa sig stor; ”Kom inte närmare då åker du på stryk”.

Nu kan du kommunicera med din katt!

Nu har du tillräcklig koll på den större delen av kattens beteende för att börja kommunicera och förstå din katt lättare. Det bästa tipset vi kan ge för att din katt ska älska dig är att agera lugnt, lämna den ifred om den har fått nog och det enklaste av allt. Titta på katten, blunda och vänd ryggen till. Som sagt ger det ett tydligt tecken på att du litar på din katt och därmed känner även katten att den kan lita på dig.

Kila nu iväg och kommunicera med din katt, du kanske inte kan jama på samma sätt men ni förstår varandra bättre än vad ni tror.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Varför katten buffar med huvudet? – Hur du förstår det hemliga språket