19 januari

Elementsäng för katter – Bästa modellerna 2022 av varma bäddar

0  Kommentarer

Artiklen innehåller samarbetslänkar med supercat och kattkompaniet

Elementsängen är en smart lösning som ger katten en varm och bekväm plats att sova på. Elementsängen hänger du över elementet som sedan avger värme till katten 

Dessutom får katten ligga en bit upp ovanför marken med en elementsäng - Något som är uppskattat av många katter som gillar att blicka ut över hemmet. Kort och gott är elementsängar och elementbäddar det nya sättet att förbättra kattens liv.

Visst vill du att din katt ska få ha en varm och mysig plats?

Jag har djupdykt i vad som gör elementbäddar för katter bra och vad som skiljer vissa bäddar från andra. Dessutom ska jag guida dig genom monteringen för att säkert fästa sängen och eliminera brandrisken i ditt hem.

Vi börjar med att presentera de bästa elementsängarna:

Elementsängar för katter - Bäst i test 2022:

Elementsäng trixie - Vit klädsel

Elementsäng för katter
 • Justerbar för element från 7-11cm
 • Tyg kan tas loss för smidig rengöring
 • Snygg och bekväm design
 • Finns endast i en färg
 • Cirkapris:  429:-

En vit, snygg och bekväm elementsäng som din katt med säkerhet kommer att älska.

Elementsängen finns att köpa till ett förmånligt pris och tillverkas av Trixie. En elementsäng tillverkad av olika material för hög bekvämlighet men också för att enkelt rengöras.

Den vändbara och uttagbara kudden är av korthårig plysch fylld med polyester-fleece. Ramen är av metall och klädd i tyg. Det ger elementsängen stabilitet, design och bekvämlighet för katten.

Elementsängen Trixie är lätt att fästa och passar flesta gängse element. Tack vare de justerbara fästet går det att anpassa beroende på elementets djup med hjälp av justerbara fästen. Allt ifrån 9-12 centimeter fungerar utmärkt! Både överdraget och fleece-vadderingen går att tvätta i maskin upp till 30 grader. Givetvis går det utmärkt att rengöra för hand också.

Kort och gott får du en högkvalitativ elementsäng som inte kommer dra ner på utseendet i ditt hem. Till ett bra pris kommer din katt få en varm, säker och trygg sovplats!

Elementsäng XXL - För stora katter

svart elementsäng för tjocka katter
 • Mjuk korthårig plysch
 • För katter upp till 9 kilo
 • Finns i två färger med uttagbar kudde
 • Kostar lite mer på grund av storleken
 • Cirkapris:  599:-

För dig med en större katt som också gillar värme, en mjuk bädd och en trygg upphöjd viloplats finns en anpassad modell för större katter. Trixie, jätten inom djurprodukter, har utvecklad en elementsäng för alla de större individerna som väger upp till 9 kg.

Elementsängen är klädd i mjuk plysch och finns i två färger, grå och svart. Bottendelen i elementsängen är mjuk och låter katten lätt sjunka ner tack vare en djup sänka. Den är även inredd med en mjuk, uttagbar kudde och vändbar kudde.

Tack vare just detta så är det enkelt att rengöra bädden efter behov. Överdraget plockas helt enkelt av för separat tvätt.

Elementsängen för stora eller tjocka katter passar, med sina justerbara fästen, på element från 7-11 cm i djup. I butiken tipsar de om att använda en “träkloss” på baksidan av elementet för att få de rätta dimensionerna om elementet är för smalt vanligtvis.

Elementsäng Cloud - Bekväm och snygg

elementsäng med uttagbar kudde
 • Unik och snygg design
 • Uttagbar kudde för rengöring
 • Passar element upp till hela 15 cm
 • Inte för stora och tunga katter
 • Cirkapris:  599:-

Låt din älskade katt sova på moln med elementsängen “Cloud”. Den snygga, lyxiga designen består av en svart, flätat ram med en härlig dyna i botten. Denna modell, till skillnad från vissa andra passar utmärkt i hemmet och används till och med som en prydnad.

Sängen passar element som är upp till 15 cm djupa och har ett stabilt fäste. Vi rekommenderar inte Cloud om din katt är något större men den passar de flesta katter. Väger din katt "normalt", alltså upp till fem kilo passar denna lyxmodellen utmärkt.

För omkring 600 kronor får du alltså en lyxig kattbädd utan att betala ett pris för lyx, något vi ser mycket positivt på!

Elementsäng med unik design - Elementsängen Kojja

rund elementbädd för katter. Justerbara fästen för elementet.
 • Din katt kommer nära elementet
 • Justerbara fästen från 9-11cm
 • Stabil metallram
 • Passar ej smala element
 • Cirkapris:  479:-

En häftig och nytänkande design ger en schysst touch till hemmet. Denna elementsäng ger katten en viloplats mycket nära elementet för att hålla sig riktigt varm och välmående.

VARNING: stor chans att din katt börjar kurra av välmående!!

Utsidan av kattkojan består av vävt möbeltyg som kompletteras med härligt vitt plysch på insidan. För enkel rengöring är bottendelen bestående av en uttagbar kudde som tvättas separat.

Modellen passar för dig med ett element om 9 till 11 cm och håller, tack vare sin stabila metallram, för alla vanliga katter.

Elementsäng tunnel: Natural Retreat

Rund elementbädd för katter med öpppning på ovansidan
 • Ger katten en naturlig känsla
 • Uttagbar kudde
 • Prisvärd elementbädd
 • Fästena är ej justerbara
 • Cirkapris:  359:-

Till ett relativt låg pris får du en högkvalitativ och miljövänlig kattbädd med unik design. Modellen är tillverkad i bambu och ekofiber med en öppning på vardera sida samt på toppen. Detta ger katten frihet och trygghet!

Elementsängen passar alla gängse element och fäster lätt hängande på elementet.

Natural retreat elementsäng har en på insidan en vändbar kudde

Det blir alltså ett mysigt krypin där din misse kommer känna sig väl skyddad utan risk att den upplever sig instängd eller fasthållen. Du hänger enkelt tunneln på ditt element låter katten njuta av den härliga värmen. Tack vare de smarta krokarna passar modellen de flesta elementen i varierande storlekar.

Elementsäng tunnel: Lyxig fuskpäls i modern design

Vit elementsäng klädd i plysch hänger över element.
 • Otroligt mysig elementbädd
 • Djurvänlig fuskpäls
 • Passar både små och stora element
 • Kan va svår att rengöra
 • Cirkapris:  499:-

Likt föregående produkt presenterar vi nu ännu en tunnel. Denna modell är enligt butiken, “en riktigt supercat-favorit” och vi förstår varför. Med den snygga och stilrena designen passar denna element-tunnel in i de flesta hemmen som en snygg möbel

Det vita överdraget är tillverkad i fuskpäls vilket ger en härligt mjuk känsla utan att bekosta miljö och våra kära djur. Montering sker enkelt och snabbt genom att hänga bädden över elementet. Den passar de flesta typerna av element, till och med mindre varianter.

Kort och gott får du, till ett rimligt pris, en härlig elementsäng med en modern och stilren design som din misse med säkerhet kommer att trivas i.

Elementbädd:  Relax elementsäng - Lågpris

Billig elementsäng
 • Billigaste elementsängen
 • Katten kommer bli nöjd
 • Inte särskilt bekväm
 • Saknar kanter
 • Cirkapris:  89:-

För dig som vill spara pengar eller ska lyxa till det åt din katt på en begränsad budget rekommenderar vi elementsängen “relax”. Till ett mycket förmånligt pris om cirka 100 kronor får du precis vad du är ute efter: En mysig sovplats åt katter som gillar värme.

Det vita överdraget är mjukt och avtagbart vilket underlättar rengöring och tillåter maskintvätt upp till 30 grader. Modellen monteras på element som är upp till 10 cm djupa med hjälp av den stabila metallramen. 

Nackdelen med budgetalternativet är att den helt saknar kanter. Detta är ofta inget större problem men för katter som sover på den och har en tendens att röra sig i sömnen finns det en risk att de faller ned. Klumpiga katter kan även riskera att ramla av i samband med att de ska hoppa upp på bädden. I övrigt ser vi inte mycket negativt med budgetmodellen trots det låga priset. En härlig tumme upp från Djursajten och mig!

Andra bra elementsängar som inte kom med på topplistan

Utöver de elementsänger jag har visar på listan finns det en mängd andra elementsäng som bra, bland annat: Elementsäng paradies, Elementsäng Shaggy, Luxus elementsäng och Elementsäng lotte brun.

Dessa finns att köpa hos supercat och kattkompaniet

Elementsäng: Viktigt att tänka på när du väljer bädd till katten

För att skapa den optimala topplistan för våra läsare började jag och Djursajten med att konstruera en lista med kriterier. Utifrån dessa kunde vi bestämma vilka modeller som var de absolut bästa och vilka vi skulle utesluta från listan. De punkter vi tittade närmast på var:

Elementsängen utseende:

Eftersom elementsängen placeras i ditt hem på ett element kommer den sannolikt vara mycket synlig, du kan inte gömma den bakom sängen eller liknande.

Då är det lika bra att välja en vanlig kattsäng. Vi lägger därför stor vikt i att bädden ska vara fin och passa in i ditt hem. Ett plus är om det erbjuds flera olika färger som valbara alternativ.

Elementsängens pris är viktigt:

En elementsäng för katter är inget som som ska kosta stora pengar i våra ögon. Givetvis har vi förståelse för tillverkarens kostnader och behov av personal men du som läsare på Djursajten ska inte behöva betala mer än vad elementsängen egentligen borde kosta.

Vi kräver därför att prissättningen på produkten ska vara i linje med marknaden och inte i överpris enbart för företagets vinning.

Elementsängen ska vara lätt att fästa i elementet

En central del i inköpet av en värmebädd till katten är möjligheten att enkelt fästa den. Vi ser gärna att tillverkaren använder sig av en justerbar fästningsanordning som gör att bädden passar de flesta elementen.

De ska även gå snabbt att montera kattsängen. Vi ser mycket positivt på fästet ifall du endast behöver haka fast den i elementet. Givetvis ska det inte vara minsta risk för att sängen ska lossna eller gå sönder när katten ligger i den.

Elementsängen ska vara lätt att tvätta och rengöra:

Det ska inte vara svårt att lyxa till det för sin katt. Just därför ser vi gärna att rengöring och tvätt som behövs göras ska gå enkelt, snabbt och smärtfritt.

Stora fördelar är bland annat löstagbara “bottnar” eller kuddar i sängen som enkelt går att tvätta medan resterande del av elementsängen sitter kvar. Viloplatsen kan även behöva borstas om katten fäller mycket hår. Möjligheten att öppna upp för att enklare komma åt överallt är i dessa fall uppskattade.

Elementsängen ska vara rätt storlek och stabil:

Hur stor bädden är visar sig vara mycket viktigt men det är svårt för oss att avgöra vad just dina behov är.

Därför har vi inte lagt någon större vikt i storleken när det kommer till Djursajtens Topplista utan istället valt att presentera modeller för både små och stora katter så du kan välja det som passar er bäst.

varmt och skönt för katter som vilar i elementbädden.

Kontrollera ditt element innan för minimerad brandrisk

Det är av största vikt att du kontrollerar vad som gäller just ditt element innan du bestämmer dig för att skaffa en elementsäng. Läs och titta noga om det står “elementet får inte täckas”. Är detta fallet avråder jag dig starta från att skaffa en bädd som du fäster på elementet. Vet du med säkerhet att detta inte gäller ditt element är risken minimal för en olycka.

Det är optimalt att ditt element har begränsningar i maxtemperatur som undviker allt för höga temperaturer. De flesta moderna element kommer inte uppnå temperaturer som kan riskera brand men vissa äldre element är inte helt säkra. 

Elementsängen är enkel att montera

Hur du monterar din nya kattbädd beror på vilken modell du har valt. Den vanligaste metoden fungerar genom att du, med hjälp av några krokar fäster hakar fast den över elementet. Dessa krokar är ofta justerbara vilket gör att bädden passar på många olika typer av element.

Tack vare den naturliga designen av elementbädden kommer den hänga där stadigt även när katten befinner sig i den. Viktigt är dock att du inte låter en katt som överstiger viktbegränsningen ligga i en säng gjord för mindre katter.

En annan, mycket enkel lösning som några av våra rekommendationer är utrustade med är att fästena är en del av bädden. Du hänger alltså över bädden och vips, då var det klart! 

Innan du klickar hem en bädd du tror passa i ditt hem och för din katt rekommenderar jag att du kontrollerar två saker extra noga:

 • Djupet på elementet är viktigt att kontrollera

För att vara säker på att den nya bädden passar elementet du bestämt dig för bör du först kontrollera djupet på ditt element. Detta är en väsentlig del då det kan vara omöjligt att fästa bädden på ett element som är för djupt eller för smalt.

Jämför dina mått med produkten du är intresserad av för att se om det "klaffar."

Ett element som är för smalt går i vissa fall ändå använda genom att placera en träkloss eller något annat material för att fylla ut och bredda elementet.

 • Kontrollera elementet: "får övertäckas" är viktigt!

Vissa element kan bli mycket varma och i värsta fall orsaka en brand om de täcks över med tyck eller annat lättantändligt material.

Detta är främst en säkerhetsrisk med "el-element" men varierar beroende på tillverkare och kvalité. Kontrollera därför detta noggrant.

Gör du inte detta finns det en överhängande brandrisk som kan vara mycket allvarlig. Säkerheten är alltid det viktigaste.

Elementsängar: Vanliga frågor och svar

Nedan följer några vanliga frågor och svar på dessa som kattägare ofta ställer sig när de köper en elementsäng. Har du en egen fråga eller någon annan tanke om katter och kattbäddar får du gärna lämna en kommentar under artikeln.

Vilka element kan man fästa en elementsäng för katter vid?

Det finns en mängd olika element men lyckligtvis är de flesta relativt lika. Detta gör att de flesta elementsängarna kommer passa utmärkt på din värmekälla och du behöver inte oroa dig. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du mäter eller uppskattar bredden på ditt element och jämför det med de mått vi specificerar under varje produkt på listan. Klickar du vidare i butiken kan du även läsa mer djupgående om produkten i fråga för att säkerställa ifall den passar.

Hur mycket vikt klarar en elementsäng för katter?

Alla element bäddar klarar av en katt i normalvikt med mycket god marginal. Tillverkarna specificerar dock sällan exakt hur mycket vikt bädden tål. Vi rekommenderar att du väljer en av de modellerna i listan ovanför där vi tydligt understryker att sängen är anpassad för större katter ifall din misse väger något kilo utöver det vanliga. Var alltid noga med att känna efter och hålla ett öga på katten i samband med att du får hem bädden så den håller sig stabil.

Kan en elementbädd avsedd för katter användas till hundar?

Det går utmärkt att använda sig av en bädd tillverkad för katter till din hund. Det gäller dock att din hund är liten. Ungefär lika stor som en katt. Raser såsom Chihuahua, Pomeranian och Russkiy toy skulle alla fungera utmärkt i en elementsäng. En normalstor, fullvuxen katt väger ofta mellan 3.5 och 4.5 kilo. Låt inte en hund som överstiger den vikten ligga på viloplatsen. Undantag gäller om du väljer en elementsäng för större katter, dessa kan hålla en hund som väger upp mot nio kilo.

Kan flera katter ligga i samma elementsäng?

I teorin går det utmärkt att två eller fler katter ligger och myser i samma bädd. Det som stoppar detta från att ske är dock maxvikten på många av dessa sängar. Har du två katter som gillar att mysa är det sannolikt att dessa överstiger 6 kilo vilket är maxvikten på de flesta sängarna. Väljer du vår rekommendation för stora katter, som håller för missar upp till 9 kilo är det möjligt att ha två katter i samma elementsäng.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Elementsäng för katter – Bästa modellerna [aret] av varma bäddar