17 november

Kattlucka med chip – Bäst i test 2022 Kattluckor som öppnas med ID-bricka eller microchip

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med granngården och petster

En kattlucka med chip låter katten komma och gå som den vill - och som du vill.

Kattens ID märkning med mikrochip, som kan göras från 6 veckors ålder, programmeras till kattluckan. På så sätt kommer endast din katt genom luckan och andra djur eller grannens katt förblir utelåsta.

De flesta katter är redan ID märkta. Saknar din katt mikrochip kan du kontakta din veterinär eller använda ett halsband med microchip.

Du kan själv välja om dörren ska vara öppen åt båda hållen, stängd åt ena hållet eller helt låst genom ett 4 vägs lås som de elektroniska kattluckorna är utrustade med.

Kattlucka med chip - Kattens frihet och din trygghet

En kattlucka med chip har ett flertal fördelar där kattens möjlighet att själv gå in och ut genom dörren är den självklara.

Andra fördelar som många kattägare inte tänker på är bland annat;

 • En kattlucka med chip isolera bra mot kyla, regn och dåligt väder
 • Kattluckan kan läsa av ifall katten är inomhus eller utomhus
 • Du kan registrera flera katter eller djur till samma kattlucka
 • Kattluckan kan monteras i trä, glas, metall, tegel och uPVC - Både dörrar och väggar
 • 4-Vägs-Låsning ger dig full kontroll över kattluckan och ökar kattens säkerhet.

Vidare i artikeln kan du läsa om de fyra bästa kattluckorna utifrån våra kriterier när vi testade kattluckorna. Därefter finner du information om montering, vad som är viktigt att tänka vid val av kattlucka med chip samt vanliga frågor som kattägare ställer sig när de skaffar en kattlucka till hemmet för första gången.

Först och främst, kattluckorna som är bäst i test:

Kattlucka med chip 2022- Elektroniska dörrar med mikrochip

Kattlucka med chip - SureFlap

Sureflap är den, för de flesta, bästa kattluckan. Kattdörren är av hög kvalité går att fästa i flera olika material och är lätt att montera och installera.

 • Säkert 4 vägs lås: (Endast in, endast ut, in och ut eller helt låst)
 • Isolerad mot blåst och kyla
 • 100 % trådlös - Lätt att montera
 • Upp till 32 katter

PetSafe kattlucka med chip

Kattluckan från PetSafe är en mycket pålitlig kattlucka som kommer göra jobbet. Priset är detsamma som kattluckan ovan men kvalitén är något högre på på Sureflap, därför utsåg vi den till testvinnaren - Men Petsafe kattlucka är ett bra alternativ 

 • Utrustad med ett säkert lås med fyra alternativ
 • Isolerar mot kyla och blåst
 • Lås upp med kattens ID chip (Separata nycklar finns inte)
 • Registrera upp till 40

Kattlucka med magnetlås

Staywells kattlucka är billig men saknar vissa funktioner. Kattluckans lås drivs med hjälp av magnet istället för ett elektriskt lås. Dessutom finns ingen display eller andra funktioner som gör livet som kattägare enklare.

 • Magnetlås 4-vägs (Endast in, endast ut, in och ut eller helt låst)
 • Tål regn, kyla och vind
 • Trådlös och säker men kan öppnas av andra som får tag på nyckeln
 • Halsband med magnet ingår

Kattlucka med chip: Faktorer vi har kollat på

För att bestämma vilka kattluckor som förtjänar att vara med på vår lista över de bästa modellerna tittade vi på en del olika aspekter och betygsatte kattdörrarna utifrån dessa. Det vi tog hänsyn till var:

 • Pris: Givetvis kommer en kattlucka med chip kosta mer än en traditionell kattdörr. De är förståeligt men vi jämför ändå priserna mot andra kattluckor som också öppnas med chip. Vi vill att luckan ska vara prisvärd. Med det menar vi att du inte ska behöva betala överpris eller att tillverkaren har snålat in på kvalitén för att spara pengar.
 • Kvalité: Ingen vill betala för något som går sönder direkt eller inte håller den kvalitén man förväntar sig. Vi godkänner inte luckor som blir skadade av vanlig användning eller på annat sätt inte fungerar utifrån förväntningarna. Luckan får alltså inte börja gnissla, öppna åt katter som saknar chip eller hålla din katt utelåst trots att den ska få komma in
 • Montering och installation: Montering ska vara lätt och gå fort att genomföra. Vi ser helst att det krävs så få verktyg som möjlig men förstår såklart att det kan krävas en del vanligare attiraljer för att montera luckan. Det ska även gå snabbt och vara enkelt att ”koppla” kattens chip till luckan.

Krävs det kablar för monteringen eller en batteritid som är kraftigt begränsad kommer produkten i fråga genast falla i vårt test. Vi vill alltså att installationen och underhållet ska vara så minimalt som möjligt.

Utifrån dessa tre punkter i samband med helhetsupplevelsen kommer vi sätta betyg och rangordna de luckor vi har utsett till toppvalen på vår lista nedan. Scrolla vidare för att se de bästa modellerna för just dig.

Kattlucka med chips: Bästa automatiskt kattdörrarna 2022

Kattlucka med microchip - SUREFLAP

kattdörr med chip

Sureflap Microchip låter katten komma och gå som den vill med chip.

Väljer du Sureflap kattlucka med chip kommer du aldrig behöva oroa dig för oinbjudna gäster.

Dörren går endast att öppna med hjälp av en bricka på kattens halsband som går att köpa till eller kattens helt egna microchip som veterinären har installerat.

 • 4-Vägs-Låsning
 • Finns i två storlekar
 • ID-bricka finns att köpa om din katt saknar veterinärchip
 • Saknar timer för autolås

Cirkapris: 1599 Kronor

Totalt betyg: 4.9/5

Läs mer om: SUREFLAP kattlucka med chip

Kattluckan med chip är lätt att installera, underhålla och montera. Den fungerar med hjälp av det redan inbyggda chippet som de flesta katter har i nacken från veterinären. 

Du behöver inte göra någon kabeldragning eller installation. Kattluckan är helt trådlös och drivs med batterier. Batterierna håller i upp till ett år innan de behöver bytas. Dessutom varnas du i förväg så inte katten riskerar att bli utelåst. Det sker genom en lampa som lyser upp i god tid innan batterierna tar slut.

Du kan registrera upp till 32 olika katter som memoreras av Sureflap. Alla dessa har då sin separata "nyckel" och kan komma och gå som de vill utan att du behöver hålla ständig kontroll över dina katter.

Kattluckan håller ute vind och kyla eftersom den stängs och låses automatisk när din katt inte befinner sig vid den. Blåst och oväder kommer alltså inte göra att luckan står på glänt och släpper in kyla.

Du kan montera luckan nästan vart du vill. Glas, trä, metall och plast är alla material som fungerar utmärkt. Tänk på att du kan behöva särskild utrustning om du ska fästa luckan i ett fönster eller en kraftig metalldörr.

PETSAFE Elektronisk kattdörr

automasikt lucka för katter

Elektronisk kattlucka med 4 vägs låsning och automatiskt aktivering och upplåsning med chip.

Kattluckan låter din katt komma och gå som den önskar och går att ställa in för att inte släppa ut katten efter en viss tid på kvällen (Katten kan ändå komma in för att inte riskera utelåsning)

Kort och gott; en bra kattlucka av hög kvalité som är något billigare än

 • Stänger ute drag och oväder
 • Upp till 40 individer kan kopplas 
 • Manuell 4-Vägs-Låsning
 • Fungerar endast för katter med mikrochip-ID.

Cirkapris: 1299 Kronor

Totalt betyg: 4.9/5

Läs mer om: PETSAFE automatisk kattlucka med chip

Petsafe kattlucka håller din katt säker och låter den komma och gå som den vill genom microchip. Du kan registrera upp till 40 katter eller andra djur på samma lucka med hjälp av kattens ID-bricka.

Kattlucka kommer uppfylla dina behov med en enda nackdel som påverkar vissa kattägare. Det finns inte ett separat halsband med chip att köpa. Saknar din katt ID-markering kan den inte använda PETSAFE kattlucka.

Petsafe är fullt utrustad med de viktigaste funktionerna och har ett pålitligt 4-vägs-lås

Luckan stänger ute drag och blåst vilket gör den isolerande mot kyla, regn och blåst. Kattlucka är enkel att montera och installera. Den passar i allt från en vanlig trädörr till en robust metalldörr, ja till och med i glas.

Staywell kattlucka med magnet

magnetlucka kattdörr

En billig kattlucka med riktigt bra grundkvalité. 

Staywells kattlucka använder sig inte av chip utan istället av en magnetnyckel som är betydligt billigare. 

Magnetnyckeln öppnar och låster kattluckan med samma känsla som en chipläsare; fast betydligt billigare.

 • Billigast på listan av kattluckor med chip
 • Halsband med magnetnyckel ingår
 • 4-Vägs-Låsning
 • Använder ej mikrochip

Cirkapris: 699 Kronor

Totalt betyg: 4.1/5

Läs mer om: Staywell magnetlucka för katter

Kattluckan där du får mycket för pengarna! Istället för en kattlucka med chip kan du välja en kattlucka med magnet. Magnetlåstet gör att kattlucka finns till ett betydligt lägre pris än vad kattluckor med chip kostar.

Eftersom luckan inte öppnas med kattens ID-markering kommer din katt behöva ett halsband med magnetnyckel. Detta halsband ingår i priset och följer med när du köper luckan. Ytterligare en fördel med en kattlucka med magnetlås är att du inte behöver byta batteri.

Du kommer inte behöva gå och släppa ut din katt jämt och ständigt samtidigt som du håller grannkatten och andra djur borta från ditt hem. 

Kattluckan är utrustat med det klassiska 4-vägs-låset som gör att du kan välja om din katt ska kunna endast gå ut, endast gå in samt om luckan ska vara helt stängd eller öppen.

Om du mot förmodan inte intresserar dig av någon av de ovanstående kattluckorna finns det andra modeller att överväga. Populära alternativ är: Kattlucka Swing mikrochip, Pet porte kattlucka och Trixies 4vägs dörr. De är alla pålitliga kattluckor som kommer hålla ute andra katter och vilda djur men 

Hur installerar man chip och hur fungerar kattluckan?

I kattluckan finns en sensor som drivs genom energin från batteriet. Sensorn läser av om en katt med ett chip befinner sig i närheten och kommer, om det är rätt chip, att låsa upp luckan. Chippet finner du antingen på kattens halsband alternativt samma chip som veterinären använder sig av. Alltså chippet som sitter i nacken på katten som installeras när djuret är en kattunge.

Registreringen av chippen görs genom oftast genom ett enkelt knapptryck på luckan som sedan läser av katten när du låter din katt gå mot luckan. Du kan använda dig av en godis eller en leksak för att få katten tillräckligt nära för att registreras. Detta går att göra flera gånger för dig som har många katter.

Kattlucka med chip - Viktigt att tänka på:

Storleken är avgörande. Först och främst gäller det att din katt kan komma in och ut genom kattluckan utan större problem, annars kommer din misse vägra att använda den.

Det största problemet uppstår om kattluckan är för liten och din kan inte kan ta sig genom fysiskt på grund av sin kropp. En allt för stor lucka är inte heller bra då vissa katter kan ha svårt för en gigantisk dörr med en stor svängig lucka. Lyckligtvis är de flesta katter i liknande storlek och därför passar nästan alla luckor alla katter.

Installation. Det ska inte vara ett dagsprojekt att montera och programmera kattluckan. Välj en kattlucka som levereras med en tydlig manual med instruktioner som är lätta att följa.

Att ”programmera” luckan så att den endast öppnar för din katt ska också vara smidigt. Optimalt är att genom ett knapptryck registrera din katt så luckan kan börja användas.

Stabilt och pålitligt lås. Du ska inte behöva känna oro över att din kattlucka kan låsa ut din katt, vara öppen för inbrottstjuvar eller på annat sätt förminska din trygghet. De flesta kattluckorna är utrustade med ett så kallat: 4-vägs-lås.

Lås-anordningen gör att du kan välja mellan fyra olika alternativ. Dessa är öppet, stängt, öppet in eller öppet ut. Du kan alltså välja exakt hur du vill att katten ska kunna röra sig. Vissa av de mer lyxiga modellerna är utrustade med en timer som kan göra att din katt endast kan gå ut innan 19 på kvällen eller någon annan tid som du bestämmer.

Isolering: I Sverige är isolering nästan ett krav på en bra kattlucka. Det ska inte läcka in kyla eller blåsa in genom luckan.

Nästan alla modeller utan chip är känsliga mot blåst och luckan kan helt enkelt öppnas upp av den kraftiga vinden. Tack vare chippet som krävs för att öppna kattdörrarna vi rekommenderar håller de sig helt stängda även vid ordentligt oväder.

Montera och installera kattluckan i olika material

En kattlucka med chip går att montera i de flesta dörrar, väggar och fönster. Beroende på var du väljer att fästa lucka kan du behöva kunskap och verktyg för att inte skada din bostad. Saknar du verktyg eller erfarenhet rekommenderar jag att du kontakta en byggfirma för hjälp med montering.


Nedan ser du några olika material som kattluckan går att fästa i.

 • Glas och fönster
 • Metalldörr
 • uPVC-dörr
 • Vägg
 • Tegel
 • Trädörr

Du kan placera kattlucka där du vill i både dörr. vägg och fönster. Det finns dock några saker du bör tänka på beroende på var du ska placera din lucka. Lättas är såklart i en vanlig trädörr då det räcker med att såga upp ett håla och skruva fast luckan. Har du en dörr i glas eller metall kan det behövas extra verktyg.

Installation i tjocka dörrar

Vill du placera kattluckan i en dörr som är mycket tjock eller genom en hel vägg är det inget problem. Det går att lösa genom att köpa till en förlängare av katttunneln. Dessa går att köpa samtidigt som du klickar hem kattluckan och kommer lösa ditt problem med en tjock dör omedelbart.

Lär katten använda luckan

Vissa katter kan vara rädda eller mycket skeptiska mot den nymonterade kattluckan. Särskilt om de inte har använt något liknande tidigare. Det krävs att du visar hur den används och att det inte är något att vara rädd för.

Ta din katt och placera den i närheten av kattluckan. Peta på dörren och visa att den går att öppna. Har du tur kommer katten på egen hand utforska luckan och förstå att den går att öppna.

Vägrar din katt att utforska luckan kan du använda dig av godis eller en leksak som du vet att din katt älskar. Snart kommer du märka att din katt förstår hur luckan fungerar och vips! Den används som du hade förväntat dig.

Funktioner som gör kattluckan med chip extra bra

Nu när vi har kommit så långt med tekniken och utvecklingen handlar det inte bara om att kattluckan ska fungera genom att öppnas och stängas. Det blir allt viktigare med extra säkerhetsfunktioner, lyxiga ”bonusar” och andra sätt som gör luckan till den bästa.

 • Timer för microchip kattlucka

Med hjälp av en inbyggd timer kommer din kattlucka automatisk låsa sig för utsläppning av katten efter en tid som du ställer in i förväg. Vill du att din misse ska sova inomhus är det en suverän funktion att använda sig av om du vill säkerställa att katten inte tar sig ut när det närmar sig kväll.

Med detta kommer oron att katten automatiskt blir utelåst. Detta är inget att oroa sig för, du kan välja inställningar som gör att det går att ta sig in med inte ut eller tvärt om.

 • 4-vägs-lås

Nu för tiden är detta nästan ett krav hos många.  En kattdörr 4vägs-lås är ett lås som ger dig fyra olika alternativ. Du kan välja mellan att dörren ska vara helt öppen, helt låst eller att den bara ska släppa in eller ut katter. Alltså extra trygghet och säkerhet så du kan låsa luckan helt om så önskans.

 • ID-brickor för flera katter

Har du flera katter och vill att alla ska ha möjligheten att använda luckan bör du välja en modell som kan registrera flera katter. Alla luckor på vår lista med chip har denna funktion men i olika utsträckning. Vårt premiumval tillåter max nio olika katter medan andra modeller kan ha upp till 40 olika registrerade.

Enligt lagen är det inte tillåtet att ha fler än nio katter utan särskilda tillstånd. Därför skulle jag bli förvånad om det inte räcker med vårt premiumval. Föder du upp katter kan det givetvis behövas någon av de modeller som erbjuder fler än nio registrerande djur.

Alternativet till kattlucka med chip

Det är förståeligt om du tycker att en kattlucka med chip kan vara för dyrt eller av någon annan anledning inte passande för just dig. Det finns ändå en lösning för dig som vill ha något bättre än en helt vanlig kattlucka.

En kattlucka med magnetlås gör att du får liknande funktioner som ett elektriskt ”chip-lås” utan att behöva betala mycket. Katten kan själv låsa upp luckan med ett medföljande halsband som har en magnet på sig.

Detta halsband är inte personligt till din katt men sannolikheten att din misse tappar det eller att någon stjäl det är minimal. Är du intresserad av en variant som du läser om kan du se mer högre upp under vårt budgetval i topplistan.

Vanliga frågor och svar:

Vilka verktyg behöver jag för att installera kattluckan?

Vilka verktyg du behöver för installation av luckan beror på hur du ska montera den. Absolut enklast är att installera den i en vanlig plast eller trädörr. Detta gör du genom att markera ut, borra och sedan såga ut hålet. Du kan göra det själv eller be om hjälp av en kunnig vän alternativ en byggfirma. Det går fort och är smidigt för den händige men är inget omöjligt uppdrag för någon som saknar erfarenhet inom montering.

Ska du montera luckan i en tegelvägg, metalldörr eller ett fönster kan du behöva speciella verktyg. Läs i manualen för vad du behöver eller anlita någon hantverksfirma för snabb hjälp. Det går fort att göra och kommer därför inte kosta dig mycket pengar.

De verktyg du behöver för montering i en vanlig trädörr är: Penna, Vattenpass, Skruvmejsel, borrmaskin och en kontursåg

Blåser det inte in genom en kattlucka?

Detta är en mycket vanlig orospunkt när det kommer till kattluckor och kattdörrar. Detta är en av anledningarna att välja en kattlucka som öppnas med chip istället för en traditionell lucka.

Dessa modeller är låsta så länge katten inte befinner sig i närheten och håller därför ute blåst, regn och busväder till stor del.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kattlucka med chip - Bäst i test [aret] Kattluckor som öppnas med ID-bricka eller microchip