22 februari

Bästa kattsanden 2024 TEST av billig, dyr, ekologisk och miljövänlig kattsand

1  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Artikeln är skriven av:

Natalie Duvkrans Ahlgren - Kattuppfödare - Läs mer

Hur många kattägare har inte ställt frågan om vad man ska välja att ha i kattens sandlåda?  

Ponera att din katt lever i 15 år och på dessa år slår du ut alla kostnader du har för katten.

Kattströ eller kattsand kommer bli en av de största utgifterna för din katt.

Men det är inte bara priset som skiljer.

Billig kattsand, ekologiskt kattsand och dyr högkvalitativ kattsand har alla sina fördelar och nackdelar.

I jämförelsen har jag valt att kolla extra noga på tre vanliga typer av bra kattsand som varierar väldigt mycket från varandra. Det är även dessa jag har testat och använd som uppfödare av mina katter.

 • PeeWee pellets
 • Everclean kattsand
 • Toa-Lätt kattströ

Vidare i artikeln kommer jag gå på djupet om varje kattsand och tydligt förklara skillnaderna.

Vill du snabbt veta vilken kattsand som är bäst i test och som passar dig har jag sammanfattat listan över den bästa kattsanden nedan.


Kattsand, kattströ och pellets: Skillnader


Många tror är att ekologisk kattsand är det bästa för både katten och miljön, att den billigaste kattsanden sparar mest pengar och att den dyraste alltid är den bästa.

Så är inte alltid fallet.

Nedan ser du en tydlig sammanfattning om skillnaderna mellan billig, dyr och ekologiskt kattsand.

Där listar jag hur du ska göra dig av med den gamla kattsanden och om du kan kompostera den, hur väl kattsanden tar bort lukt, hur lätt sanden har för att klumpa eller suga upp vätska och hur ofta du behöver rengöra kattlådan.

Billigaste kattsanden

Bästa kattsanden

Ekologisk kattsand

Mycket lågt literpris (men behövs mycket, kan därför bli dyrt i längden)

Kostar mer än andra sorter, men behövs mindre och håller hög kvalité

Pellets är prisvärt och räcker länge

Rengöra kattlådan minst en gång i vekan

Rengöra kattlådan en gång per månad

Rengör hela lådan en gång per månad. Skölj av lådan dagligen

Kattstöt bryts ned av kisset (klumpar inte)

Kattsanden klumpar mycket bra

Pellets absorberar upp kisset

Motverkar inte lukt

Motverkar lukt till 100 %

Motverkar viss lukt

Kompostera eller släng i soporna

Ej nedbrytbart (Släng i hushålssoporna)

Ekologiskt nedbrytbart eller i soporna

Billigaste kattsanden

billigaste kattsanden

Bästa kattsanden

bästa kattsanden

Ekologiskt kattsand

miljövänlig kattpellets

Obs! Ingen av dessa går att spola ner i toaletten. De kan vara komposteringsbara eller slängas i hushållssoporna. 

Som sagt har jag valt att titta på några populära sorters kattströ. Ett ekologiskt alternativ är PeeWee pellets. Ett billigt alternativ är Toa Lätt från Sorptio och ett högkvalitativt är EverClean som sägs vara dammfritt med bästa uppsugningsförmågan.

Katten är en individ med egna åsikter

En katt använder sina sinnen och sin känsel för att avgöra var det går bra att utföra sina behov. Det är en känslig process och det finns många faktorer som avgör om katten kommer att välja kattlådan eller någon annanstans.

Vi är många som har erfarit att katten gör sina behov på andra ställen än just i kattlådan. Att man städar sig fördärvad, skopar kattlådan ren flera gånger om dagen, testar ett toaletthus, har flera stycken kattlådor som alternativ och ändå utför katten sina behov i sängen, soffan eller i duschen.

Vad som är värt att tänka på är att kattens instinkt är att dölja sin egen doft. I det vilda levde katten ensam och var beroende av att ingen annan jägare kunde spåra den och att dess byten inte kunde känna doften av den. Detta lever kvar.

Att katten väljer att utföra sina behov i soffan eller i duschen i stället för i lådan kan ha att göra med att katten använder sin doft att jaga bort konkurrenter med. För den använder sina dofter även i förebyggande syfte. Konkurrenter kan vara en annan katt, hund eller små barn.


Bästa kattsanden 2024 Test av kattströ


Att välja mellan kattsand, kattströ och pellets för kattoan är svårt. Dessutom måste du välja vilket sort du ska ta.

Generellt sett kan man säga att billigare kattsand dammar mer och är mindre klumpbildande. Dessutom brukar kattens avföring lukta mer när du använder dig av billigare kattsand.

Nedan ser du 4 punkter som är viktigt att tänka på nr du ska välja kattsand till din katt. Därefter listar jag 3 typer av kattsand som är bäst 2024. Beroende på om du vill ha billigt, ekologiskt eller den faktiskt bästa.

 • Vill du ha kattsand som inte dammar? Då kan du välja någon av de tre sorterna jag listar nedan.
 • Vill du ha kattsand som klumpar bra? Då rekommenderar jag Everclean
 • Vill du ha kattsand som inte luktar?
 • Vill du ha ekologiskt kattsand som är nedbrytbar och kan på komposten? 
 • Vill du ha den kattsand med lägsta literpriset?

Billigaste kattsanden: Toa-lätt kattströ

billigt kattströ som inte dammar
 • Pris per liter: 3 kronor
 • Rengör lådan 1 MINST en gång per vecka
 • Dammfri
 • Går att kompostera
 • Tar inte bort lukt effektivt
 • Klumpar inte

Läs mer om kattströ Toa-Lätt

Toa-Lätt består av pellets på pappersfiber som är en restprodukt från massindustrin. Den går också att kompostera och kasta i hushållssoporna, liksom PeeWee.

Största skälet till att välja Toa-Lätt är priset. Det är ojämförbart billigare än de övriga i testet men också i alla jämförelser av kattströ. Priset hamnar på 3 kr litern. Det är tre gånger billigare än PeeWee pellets att köpa i samma mängd. Men vänta inte du gör ditt val!

Toa-Lätt - billigt kattströ 3 kr litern.

Toa lätt är icke-klumpbildande vilket betyder att urinen söndrar pelletsen till mindre bitar. Det går alltså inte att samla upp urinen i klumpar. Producenterna uppmanar till att byta allt strö minst en gång i veckan för att hålla lådan ren.

Om kattlådan rymmer ca 5 liter Toa-Lätt blir det 60 kr i månaden och på 4 månader blir det 240 kronor. Jämför med PeeWee pellets där 14 liter räcker i ca 4 månader och kostar 99 kronor.

Det blir 1800 kronor dyrare med Toa-Lätt på ett år även fast det verkar billigt.

Om enda skälet till att välja Toa-Lätt är priset så får du tänka om nu. Det kan bli både dyrare än andra sorter av kattsand och du behöver städa lådan oftare.

Everclean kattsand: Klumpbildande, dammfri och tar bort lukt

kattsand som klumpar bra eftersom den är klumpbildande och inte dammar
 • Pris per liter: 24,90 kronor
 • Rengör lådan 1 gång per månad
 • Kattsanden klumpar mycket bra
 • Tar bort lukt till 100 %
 • Dammfri
 • Ej komposterbar (Slängs i hushålssoporna)

Läs mer om kattsanden Everclean

Everclean är en något dyrare kattsand som kostar 24.9 kronor litern men som också är av mycket hög kvalité som de flesta katter gillar.

Everclean går att köpa i 6- och 10 liters förpackningar. Den finns i olika sorter, utföranden, storlek på strö, doftämnen och parfymfria sorter. Enligt producenten är den dammfri och kapslar in lukt till 100%.

Vad som skiljer Everclean från övriga sorter av kattsand är främst två saker.

 • Everclean kattsand är gjord av naturlig bentonitlera. Det är leran hemligheten till varför kattsanden klumpar så bra, dammar så lite och tar bort lukt till 100%.
 • Everclean är inte komposterbar men kattsanden går att slänga i hushållssoporna likt andra sorter.

Kattsanden hålls ren länge om man plockar bort klumparna dagligen. Du behöver inte skölja kattlådan en gång i veckan, såsom med PeeWees lådor eller tvätta ur dem helt såsom med Toa-Lätt utan det räcker att rengöra lådan en gång i månaden.

När det gäller parfymer i kattsand så är dessa inte för kattens skull utan man parfymerar för människans skull. En del kattägare föredrar parfymerad kattsand men man ska vara försiktig, för katter kan utveckla astma och allergier av parfymerad kattsand.

Den finns i grovkornig- och finkornig sand. Det är endast en smaksak för kattägaren och katten. Finkornig kattsand är bekvämare för katten att kliva i medan en grovkornig  kattsand är lättare att städa bort från golvet när den hamnar utanför.

Något som kanske inte många vet är att Evercleans kattsand även kapslar in smittor katter emellan. Parasiter och kattens Coronavirus sprids genom avföringen till andra katter. Så för att hålla infektioner borta är Everclean bra för flerkattshushåll..

Ekologiskt pellets för kattlådan

ekologisk pellets. ekologisk och miljövänlig kattsand
 • Pris per liter: 9 kronor
 • Rengöra lådan månadsvis. Skölj ur dagligen
 • Ekologiskt och komposterbar
 • Suger upp kiss och minskar lukt delvis
 • Dammfri
 • Specifik kattlåda behövs

Läs mer om pellets PeeWee

Ekologiskt pellets 9 kr litern.

PeeWee är en ren naturprodukt som är gjord av spån. Det går att kompostera eller kasta i vanliga hushållssoporna. Kattströet är dammfritt och uppsugningsförmågan är tre gånger sin volym. [1] Ett paket på 14 liter räcker ungefär fyra månader för en katt.

För att använda PeeWee pellets tillkommer köp av en speciell typ av kattlåda med galler som håller kattströet fräscht efter att katten har gjort sina behov. Använt pellets hamnar under gallret och man lyfter bort gallret för daglig rengöring. Bajset hamnar ovan gallret

Det finns olika typer av PeeWee lådor. En del har lock på med en svänglucka åt katten och en del är öppna såsom på bild. Minst en låda måste man ha till en katt. Åt två katter ska man ha tre lådor och ju fler katter man har så gäller regeln ”antalet katter +1” lådor.

Att använda PeeWees produkter innebär ett inköp av kattlåda. En kattlåda behövs köpas in ändå. Men just Peewee lådorna är inte av de billigaste varianterna. Så i längden kan man ha det i åtanke att det man tjänar in på billigt strö kan utjämnas av dyrare lådor.

När det kommer till doft så skriver producenten att ”urindoften försvinner och kvar blir en lätt doft av trä”. Många användare har dock inte den erfarenheten. Utan läser man många recensioner så skrivs ofta att pellets inte kapslar in lukten på samma sätt som annat kattströ.

Att bajset samlas ovan på gallret innebär också att man måste tömma lådan ofta. Pellets döljer inte bajset på samma sätt som vanligt kattströ vilket också kan orsaka luktobehag. Både för känsliga katter som kanske inte vill dela låda med flera katter. Och för oss.

Finns det ett enkelt svar på vilket kattströ som är bäst?

Har du en katt eller högst två, är det mest prisvärda och klimatsmarta att välja PeeWee. Har du fler katter än 2 blir det en börda att städa PeeWee lådorna. Sen finns risken att din/dina katter ratar PeeWee. För katten föredrar sand eller jord att dölja sin avföring på.

Har du flerkattshushåll, dvs. 3 eller flera katter är EverClean det absolut bästa alternativet. Trots priset. Dels behöver du inte städa och tvätta lådor dagligen och dessutom räcker sanden längre och är den enda som kapslar in smittor mellan katterna som kan överföras via kattlådan.

Men om du behöver spara pengar så bli inte lurad av att tro att det billigaste kattströet är Toa-Lätt. Trots billigaste literpriset går det åt tredubbelt mer än PeeWee pellets. Så har du tur accepterar din katt PeeWee eller Everclear och då spar du pengar på sikt och energi på sikt.

Lycka till med valet av kattsand!

Natalie (Kattcoach Nattis) heter jag som har skrivit den här artikeln. Jag brinner för husdjur och för deras välmående. I artiklarna jag skriver för Djursajten delar jag mina erfarenheter som uppfödare av bengalkatter och som hundägare till min labrador. Förutom att jag skriver för Djursajten, ger jag också coachning för kattägare, både i form av kattkurser och personlig rådgivning. 

Skribent: Natalie DUVKRANS Ahlgren - Kattuppfödare - Lucky Cats & Dogs

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Vill dela med mig några tankar till de som producerar kattsand och inköpare och de som har katt beroende på ekonomi vs fler än en katt. Och hur jag haft det med just kattsand under alla år. Och lite andra inslag med anekdoter därifrån.

  I min ungdom skaffade jag min första katt när jag flyttade hemifrån (hon tassade med mig i 17.5 år) och jag var osäker för katten i sig är jag inte allergisk mot utan deras av föring och urin eftersom jag har allergisk betingad astma som kan bli extra överkänslig när jag har nedsatt immunförsvar som tex vid en förkylning.
  Och nu råder jag inte andra som har allergiska symtom att skaffa katt så ni blir dåliga pga vad för åkommor ni må ha och måste hitta nytt hem åt eran katt.
  För under en viss tid kan det kanske gå bra tills man blir sämre och egentligen innan ni skaffar katt kanske kan kolla hos sjukvården först om ni reagerar på just katt.

  Så min resa startade vart fall där och visste toalett lådan kommer bli en viktig del redan från början.
  Jag testade olika produkter och kollade även vad hon valde att sitta på så toalett tiden blev som den skulle och inte någon annanstans.

  Finns olika orsaker en katt väljer bort sin kattlåda, antingen att man byter för sällan HELA lådan med urin eller inte tar bort bajs efter ordning eller fel konsistens på lådan, stressig omgivning el misär och vid deras löp period (rekommenderar kastrering osv) och exempelvis eller om de är sjuka och behöver en koll hos vetrinären även vid ett skeende man inte märkt allmänna tillståndet förändrat förutsatt man inte ändrat deras toalett rutiner än vanligt och som kan vara en urinvägsinfektion som kan göra en vanlig toalettgående katt göra sitt behov någon annanstans om den inte gjort det innan. Och förutsatt att man verkligen skött kattlådan. Och omgivningen annars är som vanligt eller om man inte flyttat till annat boende med katten.

  Och under alla tester (jag försöker korta ner lite här) så märkte jag vad som hon gillade, som jag gillade och som var billigast eftersom jag bytte och gör än idag med mina nuvarande katter om ja ska kunna ha dem kvar.

  Och idag har jag fyra katter (fler kan jag inte ha och fyra är egentligen för många…ler också en historia för sig) och då blir det många rumpor i lådan som ska skötas när de går i omgångar men mina rutiner blir mer intensiv koll just på kattlådan och val av priser, mängd osv och att man tar bort bajs direkt vilket man bör göra med en katt när de har gått för då blir det bättre för både dem och människan.
  Och den blir fortare full än med en katt men jag har märkt tendens på de som tillverkar och som nya katt människor följer och tror de kan ha samma sand strö el liknande och byta halva och tro står det doft på att bajset kan ligga kvar utan att gräva upp det och slänga. Och kattlådan inte behöver bytas så ofta.
  Ja nu säger jag inte alla men träffat på många nya katt ägare just vid affärens hyllkant sektion kattsand och de är frustrerande. Men huvudsak det blir rätt för deras katt och dem. Och vad de har problem med och visst testa er fram.
  Men jag ler och delar gärna med mig och märker de får stora ögonbollar när ja nämner att ja om ni väljer dyr doft vilket är okej om ni gillar det men betyder inte att man kan ha den längre obytt…..osv…sen märker man de spetsar öronen lite eftersom jag brukar fråga hur katten är deras hur bytena ser ut och vad de söker och vad de känner inte känns bra .
  Därtill berättar jag hur ja gör för doftens skull om katten har normal kattavföring vs lös och pga mat el godis intag… Men generellt vanlig hederlig toalettbestyr !

  Sedan jag började med min första katt och de nu har jag samma procedur men bytt ut en del av alternativen pga omkostnader och försöker vilket är mer viktigt nu för de blir äldre och saker händer med våra jobb och ekonomi och en del är eller blir ensamstående och pengar till veterinärvård är minst lika viktig som toalett lådan och allmän skötsel och mat. Så jag försöker få med en helhet att tänka på nu och även längre fram.

  En tid skurade jag med svamp och medel vid varje byte nu gör jag det varranan gång.
  Mina rutiner idag är jag köper svarta billiga sopsäckar som jag klipper i två delar (så en säck är till två kattlådor byten) som passar till kattlådan lägger i botten så kanterna går över kanten vikt (eftersom kanten sen håller den på plats och plasten är sträckt så de väljer kraffsa på sanden/grov kornet ist för plasten).
  I botten därefter har jag gått från tidningar med uppsugsförmåga till pappers kassar typ icas papperskasse (nu har jag måttet på kattlådan precis så jag kan trycka ner och trycka till en platt papperkasse också viktigt klipp bort handtagen på kassen då en av mina råkade fastna i handtaget en gång precis när jag tagit ur matvarorna ..ja de ska ju va med överallt och in i allt här så katten och kassen fick en racer fart i hela lägenheten lite otäckt ändå för den var runt halsen och innan jag fick tag i katten).
  Sedan lägger ja 5kg stor grovkornig kattsand (EJ KLUMPBILDANDE).
  Det billigaste alternativet har varit ica basic vanliga (ej klumpskit för det funkar kanske bäst om man har en katt egentligen med det sanitära och urinen).
  Och även om man skulle välja klumpbildande så bör den bytas oftare helt iallafall pga sanitära och doften. Därav ett helbyte ger mer i skötsel sanitärt pga urin även om du tar bort klumparna tre gånger minst per dag och ut och släng det..likväl som bajset.
  Jag hör när de kraffsar eller en doft av färsk bajs så går jag och tar bort det om jag är hemma på en gång, eftersom det ej klumpbildande så kan jag fiska upp och skallra bort de kornen så bajs kan spolas, det ska man inte göra om man har klumpbildande.
  Är någon av dem lös i magen ja eftersom ja valt stort grovkornigt så skovlar jag den biten direkt i en hundbajs påse (ja har hund åxå men det finns mindre påsar att köpa som är billiga i antal) och går ut med den. Eller har en spec bajs skurhink med handtag på altan där man kan lägga hundbajspåsarna tills man ska gå ut till soptunnan spec på vintern tills vi ska ta hundpromenad till exempel, det går att lösa ler.

  Men jag knyter ihop alla fyra hörnen på sopsäcken från kattlådan lyfter över den till en påse och ut. Sätter nytt och detta gör jag minst en till två gånger i veckan, byter ut helt. Medans jag naturligtvis är efter flera gånger om dagen med att slänga bajs.
  Och är jag förkyld byter jag varranan dag hela lådan fast jag slänger bajs flera gånger per dag. Det måste jag göra pga av allergin, så ja det blir byten därav och då gäller det att komma åt kattsand billigt och då behöver jag inte dyrt onödigt fancy och kör med hel byten istället plus kombination med bort med bajset direkt eller om jag varit borta 6timmar direkt rekar kattlådan när ja kommer in sen rekar mat och vatten.

  Problemet idag var och pga jag hittade hit var att jag febrilt letade efter min kattsand på affärer nära och sen till slut på nätet efter ej klumpbildande stor grovkornig Billig kattsand (jag köper 5kg x6 st åt gången) och det fanns inget!!!
  Hela sortimentet var smått mini sand el grövre med endast klumpbildande.
  Ja du en runda med varsin katt kiss en gång blir hela lådan en enda el stor två delad klump!!
  Då måste jag ju byta hela lådan dessutom den 5 kg måste jag dubbla för dem att va bekväma med att gräva lite för den 5kg var så tunn och liten mängd!
  Inte ens en katt med en mini mini låda i vuxen katt ålder kan va direkt bekväm. Kanske för en katt unge då stadium börja gå på lådan vännen.
  Sedan kolla jag priset…njaa kan det vara så det ligger affärs intresse bakom hyllan jag ser plus varor allmänt i affärer blir färre men blir vi styrda därtill..
  Börjar fundera om ja ska försöka lära mina fyra tass x4 att gå på min toalett på toalettringen, kan jag lyckas med alla fyra nu i deras ålder. Men kanske värt att övergå till en sån där katt toalettring som man sätter på toan? Sen blir ja tänk om ja inte är hemma och de ramlar ner i hålet och inte tar sig upp…ja jag vet inte .frustrerande …
  Kollar nu om ja kan få säckar med sånt via ett annat företag som inte har just katt märke för att få den sorten till billigt pris men medans jag skriver detta så ringde en av affärerna upp mig då jag lämnat info att jag skulle vilja beställa det. Och att de kommer beställa åt mig.
  Men det verkar antingen medvetet slut och rest på den i många affärer kanske pga att de styr vad vi ska köpa också. Vilket jag inte tänker sponsra så jag försöker hitta andra alternativ men kan vara svårt ibland, om ni ser en tant ta vanlig sand ur en barnpark kan det vara jag som hämtar en repa till mina fröns kattlåda att ta hem, ja det var också en bedrövande lekfull banal tanke som ja tänkte…

  Imorgon ska jag ta mig till veterinären då en av dem behöver tandvård och två till ska dit senare därav extremare viktigt det går först men också viktigt vad också alternativ att få ner kostand på tex kattsand. Och att både de och jag trivs och det funkar och sanitära funkar till humant och ej överpris. Och spec nu när kanske måste se över sina kronor.

  Önskar alla en bra kväll och mys med era små härliga katter

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Följ djursajten.se:


  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Bästa kattsanden [aret] TEST av billig, dyr, ekologisk och miljövänlig kattsand