13 april

Bästa klätterväggen för katter 2024 Kattvägg för aktivering inomhus

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Artikeln är skriven av:

Natalie Duvkrans Ahlgren - Kattuppfödare - Läs mer

En klättervägg aktiverar innekatter och ger en berikande miljö i hemmet.

Klätterväggen tar inte mycket plats. Du kan placera den vart du vill för både innekatter och utekatter som gillar att klättra på dem.

Oavsett vilka skäl du har till att vilja aktivera din katt, så finns här inspiration för dig. Det är enkelt att göra vardagen roligare för din katt.

I denna artikel kommer jag att inspirera dig med tre olika typer av klätterväggar. Om du inte kan välja vilken du ska ha, så varför inte kombinera dem?

Katter älskar variation och det finns många olika kombinationer du kan sätta ihop en klättervägg på!

I jämförelsen finns fyra modeller av klätterväggar och längre ner i artikeln kommer en beskrivning av de olika samt vilka olika användningsområden och aktiviteter de uppmuntrar katten till.

Klättervägg för katt 2024

vägghängd hammock

Egen klättervägg för katt

 • Cirkapris: från 599:-

Välj själv vilka delar du vill ha och bygg ihop en klättervägg för katter att leka, klättra och aktiveras i. Kombinerar själv vilka delar du vill ha och bygg den perfekta väggen för din katt. De andra delarna som finns är: Klätterpelare och väggmonterad hängbro..

klättervägg för stora katter

Klättervägg i fyra delar

 • Cirkapris: 1155:-

En komplett klättervägg för katter. Montera enkelt de fyra delarna i väggen och låt katten klättra upp till toppen där en privat kattgrotta väntar. För katter upp till 10 kg.

klättervägg enkel montering max 10 kg

Billig klättervägg för katter

 • Cirkapris: 599:-

En billig och prisvärd klättervägg för katter upp till 10 kg. Klätterväggen består av tre plyschklädda hyllplan, en klöspelare och en hammock högst upp.


Aktivering är viktigt för kattens hälsa


Alla katter behöver röra på sig, att klättra, hoppa och springa. Katter är skapta att dagligen jaga möss och fåglar och de älskar att röra på sig. Katter med alldeles för stilla liv kan utveckla olika typer av sjukdomar och fetma.

En katt som inte får tillräcklig motion, aktivering och stimulans kan dessutom utveckla mental ohälsa. En klättervägg aktiverar katten även om du kanske inte vill eller kan släppa ut din katt för att få sin naturliga dagliga aktivering.

Kanske bor du i tätort med all den fara som finns där eller nära en väg?

Många kattägare som har dåligt samvete för att de tror att deras katter inte får möjlighet att aktivera sig naturligt i hemmet. Det finns många olika sätt att miljöberika sitt hem. Eller som det också kallas; Att ”kattifiera” hemmet.

Att inreda sitt hem med en klättervägg är ett sätt att skapa stor förändring med små medel för din aktiva katt. Den behöver både kunna röra på sig dagligen och den behöver ha olika utkikspunkter över sitt revir. Inte minst om du får besök och katten vill vara i fred.

Kattifiera ditt hem med en klättervägg

Att kattifiera hemmet gör att både du och katten trivs bättre tillsammans. Du vill inte att katten klöser och klättrar på dina möbler vilket orsakar irritation i vardagen. Katten har ett behov av att klättra och klösa och konflikten blir snabbt ett faktum.

Genom att kattifiera hemmet slipper du konflikter som beror på att katten och du har olika behov. Ni båda två mår bättre tillsammans. Det kan också finnas fler katter i hemmet som bråkar om plats eller håller hårt om sina revir. En klättervägg löser många konflikter.

I sitt naturliga tillstånd utomhus är katter revirbundna och skyddar och patrullerar sina områden. De vill inte gärna dela revir med andra oinbjudna kattgäster. Men de behöver inte stora ytor att springa på. De är smådjur och smådjur är oskyddade under bar himmel.

Katter som smådjur söker skydd i närheten av träd och buskar. De har både flygande rovdjur och landgående rovdjur som jagar dem. Så stora öppna ytor skrämmer katten och kan skapa stress. I träd, buskar och snår är katterna trygga och där är deras jaktmakter.

Även om du har väldigt lite plats i ditt hem kan du skapa en berikande miljö genom att sätta upp en klättervägg. Du kan kombinera olika modeller för större aktivering och ändå behöver du inte större yta för att få god effekt. Aktivitet och trygghet tillsammans är miljöberikande.

Det går utmärkt att kombinera olika modeller liksom att kombinera med samma modell fast i olika höjder och på flera väggar. Din egen kreativitet styr för hur rolig aktivering du kan ge din katt. Även i ett hem med mindre yta. Kom ihåg att katter gillar aktivitet på höjden.


Jämför klätterväggar för katter


Det kan finnas några saker att tänka på innan man påbörjar att sätta upp klätterväggar. En bra planering gör att du ser hur mycket väggyta du har, vilka behov du har och vilka möjligheter som finns att kombinera olika modeller.

För att ta reda på vilken modell som passar dig och ditt hem bäst har jag gjort en liten sammanfattning av de olika modellerna.

Trixie väggmonterad klättervägg i flera delar

klättervägg
 • Håller för de tyngsta av katter
 • Tar liten plats och enkelt att montera
 • Går att kombinera med flera modeller

En klättervägg där du själv får välja delar och montera själv i din bostad.

Klätterväggen, är tillverkad i siseltyg vilket lockar katten till att klösa. Inuti har den en kattgömma för katten att vila i. Den har därmed tre olika aktiviteter för katten i en och samma klättervägg

Klösa, klättra och vila i en klättervägg.

Den är enkel att montera och kombinera med samma modell eller med någon annan modell eller som en förlängning på ett katträd. Du kan exempelvis sätta den så att katten kan klättra upp från golvet och upp till ett högre katträd eller hylla för att skapa en ytterligare funktion.

Jag rekommenderar någon av de tillhörande delarna av samma modell. Tillsammans bygger de ett fantastiskt klätterträd av hög kvalité.

vägghängd hammock

Klätterbro kopplar ihop klätterväggar och olika delar

klätterbro kattvägg
 • Håller för små till medelstora katter
 • Enkel att montera på väggen. Plugg bör användas för bättra hållfasthet
 • Går att använda för att koppla ihop flera olika klätterväggar

En klätterbro som du enkelt kan sätta på väggen mellan två katträd, från en hylla till en annan eller mellan olika delar av en klättervägg för att hjälpa katten vidare. Klätterbron är tillverkad av behandlat trä och har tre avsatser för katten att sitta på och se ut över omgivningen på.

Att sätta ihop med flera hängbroar eller med andra modeller av klätterväggar med hängbron för att ge katten fler möjligheter att aktivera sig på väggen är väldigt effektivt. Klätterbron kan också sättas nära golvet för att hjälpa katten upp mot ett högre klätterträd eller en klättervägg.

Den passar speciellt om du har flera katter, kanske en hund eller litet barn som katten behöver vila ifrån en stund. Klätterbron fungerar också som en passage utan att bli störd av någon annan för att nå matplatsen eller kattsandslådan.

Komplett klättervägg i fyra delar

klättervägg för stora katter
 • Håller för tyngre katter upp till 10 kg
 • Hänger stabilt på väggen
 • Klätterväggen tar väldigt lite plats och ger mycket aktivering

Om du söker mesta möjliga användning för katten som tar minsta möjliga plats så är detta i särklass den bästa modellen för dig. Den har både en sovplats ostört från ljud och ljus, en klösramp och en trappa som gör att du kan kombinera möbeln från golv till tak.

Den är av mjukt plyschtyg och katten kan med lätthet sitta på alla avsatser och spana ut över rummet. Från sovplatsen kan katten också spana ut genom ett hål. Den här modellen ger katten fullständig känsla av både frihet och trygghet. Och tar väldigt lite plats i ditt hem.

Billig klättervägg för katter med klöstorn och hammock

billig kattklättervägg
 • Håller för katter upp till 10 kg.
 • Enkel att montera
 • Bekväm och älskad av katter

En billigare klättervägg för katter som aktiverar och stimulerar på ett bra sätt. Klätterväggen har en trappa, en klöspelare och en sovplats för katten. Den lämpar sig speciellt för katter som tycker om att sova högre upp. Klätterväggen är enkel att montera i flera olika variationer.

Kombineras gärna med hyllor eller andra klätterväggar.

Tyget är av mjukt plyschtyg som uppskattas av katter. Hållbarheten är hög, den är stabil och flera katter kan använda den samtidigt. Pelaren av materialet sisal lockar din katt att klösa på den.

En klättervägg som katterna älskar att både aktivera sig i och att ligga och mysa i.


Planera klätterväggen för katten


Det finns flera sätt att kombinera en klättervägg för katten. Har du tänkt på att katten nästan alltid befinner sig i samma rum som dig? Du kan bygga klätterväggen runt en soffa som du ändå sitter vid. På det sättet kan katten vara nära och ändå ha uppsikt över rummet.

Har ett katthjul så är det en bra idé att bygga klätterväggen runt hjulet för att spara plats i ditt hem.

Ett katthjul tar ordentligt med plats på en vägg och i stället för att sprida ut klätterväggen kan du bygga runt, ovan eller bredvid och förlänga med ett klösträd eller fler delar av en klättervägg.

Det ger katten stor variation av leksaker och din misse får en egen plats i hemmet där den känner sig trygg, stimulerad och aktiverad.

Att kattifiera hemmet har många fler fördelar. Katten får både sitt aktivitetsbehov tillgodosett på ett säkrat sätt och du slipper få dina möbler förstörda på grund av att katten behöver någonstans att klösa och klättra.

Men du får också en mer tillfredsställd katt.

klättervägg med andra aktiviteter för katten

Variationen gör också att katten får en bättre balans mellan att röra på sig, jaga och äta och även om du tror att en innekatt inte kan få alla sina behov tillgodosedda inomhus så finns det studier som bevisar att det är så.

”Miljöberikning” fick en viktig innebörd för de vilda djuren som levde delar av- eller hela sina liv på zoo. Detta efter att man upptäckt att de vilda djuren som fick utlopp för sina behov av rörelse, jakt och vila levde både friskare och längre. Detta gäller även våra husdjur.

Så när du sen ser din katt bli lyckligare av att få ”springa av sig” på din kreativa klättervägg hemma så ger det inte bara katten tillfredställelse och bättre hälsa, det ger också dig den härliga känslan av att du gjort något väldigt bra för er båda.  Lycka till!

Natalie (Kattcoach Nattis) heter jag som har skrivit den här artikeln. Jag brinner för husdjur och för deras välmående. I artiklarna jag skriver för Djursajten delar jag mina erfarenheter som uppfödare av bengalkatter och som hundägare till min labrador. Förutom att jag skriver för Djursajten, ger jag också coachning för kattägare, både i form av kattkurser och personlig rådgivning. 

Skribent: Natalie DUVKRANS Ahlgren - Kattuppfödare - Lucky Cats & Dogs

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:


Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa klätterväggen för katter [aret] Kattvägg för aktivering inomhus