14 juli

Flytväst katt 2021 Jämför de bästa modellerna av kattflytvästar

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med 

En flytväst är minst lika viktigt för katten som för dig när ni befinner er på båten eller intill vatten. Katter är kända för att avsky vatten och många drabbas därför av panik när de hamnar i vattnet. Det gör att katten är svårt att hjälp upp på båten eller bryggan igen och risken för en drunkningsolycka ökar.

Visst vill du hålla katten trygg i sommar?

En kattflytväst är en trygghet som är nödvändig oavsett om du åker båt, solar på en brygga eller är och fikar på en restaurang intill vattnet, men det kan vara svårt att veta vilken man ska välja

I den här artikeln kommer jag dela med mig av vad som gör en flytväst bra och lämplig för katter. Dessutom listar jag de bästa alternativen som finns att köpa utifrån 6 punkter som är avgörande vid val av flytväst. Jag kommer börja med att presentera dessa punkter följt av djupgående information av varje flytväst. Slutligen besvara jag vanliga frågor om sjövett med katten, där ges du även möjlighet att själv ställa frågor.

Vill du direkt veta vilka kattflytväst som är bäst i test? Nedan ser du en kort sammanfattning!

Flytvästen är den, i dagsläget enda flytvästen som är tillverkad specifikt för katter och lyckligtvis är det uppfyller den mina krav på vad en bra kattflytväst ska erbjuda

Välj mellan tre olika storlekar för en modell som passar just din katt för en skräddarsydd passform tack vare de justerbara remmarna.

Kattflytvästen Maja från Baltic är den självklara testvinnaren 2021.

Nedan ser du flytvästens egenskaper:

Snabb fakta om Maja kattflytväst

  • Finns i tre storlekar 0-3 Kg, 4-6 Kg och 7-10 Kg (storleksguide i butik)
  • Rejält handtag på ovansidan för att rädda katten.
  • Justerbara remmar för bra passform och tydlig färg
  • Enda flytvästen speciellt framtagen för katter.

Guide: Välj rätt flytväst för katten


Att veta vad man ska kolla efter för att hitta en bra kattflytväst kan vara svårt. Såklart vill du att den ska hålla din katt säker i närheten av vatten men vad är det som gör en kattflytväst bra?

I den här delen av guiden ska kommer jag lista de 6 viktigaste faktorerna att överväga och fundera lite extra på när du väljer kattflytväst. När du läst genom dessa punkter kommer jag att lista de bästa flytvästarna för katter så du kan jämföra dem mot den nya informationen du har lärt dig och göra ett välgrundat beslut som håller din katt trygg.

-Flytväst katt 2021 Vad du ska tänka på

  • Kapacitet och flytförmåga

Flytvästens kapacitet är en central del, även fast katter väger relativt lite. För att göra flytvästen så smidig som möjlig har tillverkarna försökt ta bort så mycket onödigt material som går utan att begränsa flytförmåga.

De flesta flytvästar för katter finns från 0-3kg 4-6 kg och 7-10kg. På så sätt kan du få en få en flytväst oavsett hur stor din katt är och vilken ras du har.

Väger din katt mer än 10 kg är det rekommenderat att du funderar på viktminskning, men behöver du verkligen en flytväst till en så tung katt bör du använda en hundflytväst.

  • Stort urval av storlekar

Alla katter är olika och behöver därför olika storlekar på sin flytväst. En bra flytväst för katter ska därför ge möjligheten att välja mellan flera olika storlek, gärna tills samma pris!

Det som avgör vilken storlek på flytvästen katten ska ha är såklart vikten men även kattens halsmått och midja.

Mäta gör du enklast med hjälp av ett mjukt måttband som du sedan jämför mot storleksguiden som finns i butiken. Storleksguider finns inte i alla butiker men det blir allt vanligare.

  • Passform, utformning och reflexer

Det är nödvändigt att en kattflytväst sitter bekvämt utan att vara lös. Den absolut bästa lösning är då om flytvästen är utrustad med justerbara spännen. På så sätt blir den som skräddarsydd.

Väskans utformning i övrigt ska vara så minimal som möjligt utan att begränsa bärkraften. Katter är i regel smidiga djur och gillar därför inte att bära kläder eller flytvästar som gör dem klumpiga.

Reflexer är också ett stort plus om du befinner dig på vattnet när det är mörkt ute. Det är dock relativt ovanligt att vi kattägare åker båt när solen gått ner, därför har jag inte lagt jättestor vikt vid just reflexer på kattflytvästen med det är absolut en bra funktion!

  • Handtag på ovansidan

Ett handtag på ovansidan är näst intill ett krav från min sida för att jag ska kunna rekommendera en kattflytväst för något.

Handtaget hjälper dig bland annat att lyfta upp en katt som har hamnat i vattnet. Som sagt avskyr många katter att bade vilket gör att det kan vara väldigt svårt att hjälpa dem upp utan ett robust handtag.

Ett handtag på flytvästen hjälper dig även att lyfta över katten till och från båten över till bryggan.

Av- och påstigningen är annars ett vanligt tillfälle då katten hamnar i vattnet.

  • Färg och synlighet

Att flytvästen är synligt är otroligt viktigt, även om du endast planerar att befinna dig intill vatten med din katt när solen skiner.

Risken finns att du går iväg från bryggan för att hämta något, eller vänder dig om i båten. Rätt vad det är så har fäst blicken på en fågel och din misse råkar hamna överbord. 

När detta sker är det viktigt att flytvästen är i en färg som är lätt att urskilja från vattnet, även när det blänker. Bra färger är bland annat ljust gul, orange och grön.

  • Koppelfäste

Ett koppelfäste på flytvästen är väldigt viktigt. Eftersom katter har en stark egenvilja kan det vara svårt att få med dit du vill utan ett koppel.

Av den anledningen är ett koppelfäste viktigare för en kattflytväst än en hundflytväst eftersom hundar är lättare att träna till att följa med.

Koppelfästet bör vara på ovansidan av flytvästen. Dels för att underlätta fäste och löstagning av koppel men även för att undvika trassel som lätt kan uppstå. Koppeltrassel vid vattnet kan innebär direkt livsfara för katten.


Flytväst katt 2021 Jämförelse


Baltic Maja kattflytväst

Flytvästen Baltic Maja är i dagsläget den enda flytvästen som är speciellt framtagen för just katter. Den är robust och rejäl utan att bli klumpig eller störande för katten.

På ovansidan finner du både ett rejält handtag men även ett praktiskt koppelfäste.

Färgen är tydlig och kommer att synas i vattnet när din katt får flythjälp tills du kan lyfta upp den. Remmarna på flytvästen är dessutom justerbara för optimal passform. Kort och gott är det en utmärkt flytväst till ett mycket lågt pris!

Baltic Mascot flytväst

Baltic Mascot är en mer robust variant av kattflytvästen Maja som egentligen är tillverkad för hundar men väljer du storlekarna XS och S fungerar även denna modell för katter.

Det är ingen större skillnad på flytvästarna och de både har samma rejäla uppsättning av funktioner. Alltså reflexer över ryggen, ett stabilt handtag samt ett koppelfäste.

Även denna modell har justerbara fästen som bidrar till smidig och passform. Jag ser egentligen ingen anledning att välja Mascot över Maja förutom om du gillar färgen mer. Mascot finns i grön och rosa medan Maja endast finns i färgen gul!


Vanliga frågor och svar: Kattflytväst


I den här delen av guiden kommer jag att besvara de vanligaste frågorna som uppstår i samband med köp av en flytväst för katten. Frågorna kommer från våra läsare och sannolikt finner du svaret på det du funderar över.

Om du inte finner svar på din specifika fråga får du gärna ställa den i kommentarsfältet nedan denna del av artikeln så kommer jag besvara den för att hjälpa dig med din katt på vattnet.

Kan katter använda flytvästar för hundar?

Katter kan använda flytvästar för hundar med det är inte rekommenderat. Är flytvästen i passande storlek och har en flytkapacitet som är lämplig för din katt är en hundflytväst bättre än ingen flytväst alls men rekommenderat är en flytväst speciellt framtagen för katter.

Kan katter simma?

Katter kan simma förvånansvärt bra och i många fall minst lika bra som hundar. Det som gör att många katter inte är riktigt lika bra som hundar eller vissa andra djur på att simma beror ofta på att de helt enkelt är ovana med vatten. Katten kan lätt bli överväldigad av vattnet och få panik, vilket gör att den inte lyckas simma särskilt bra.

Varför är katter rädda för vatten?

Katter har generellt sett en mycket torr päls vilket gör att den snabbt suger upp vatten. Många katter upplever det obehagligt och kan därför verka rädda för vattnet. Dessutom har katter betydligt svårare att skaka av sig vattnet än vad exempelvis hundar har. Kattens sätt att rengöra sig genom att slicka på sin päls är väldigt ineffektiv mot just vatten. Vidare härstammar många tamkatter från den europeiska vildkatten. En ras som har en medfödd skräck för vatten.

Är alla katter rädda för vatten?

Alla katter är inte rädda för vatten, faktum är att vissa älskar att bada! Det handlar till stor del om en medfödd rasskräck vilket gör att vissa katter helt enkelt kan vara mindre rädda för vatten än andra. Det går även att vänja katten med vatten. Något som är bra både om du ska tvätta din katt eller om du vill åka båt med den.

Varför leker min katt med rinnande vatten?

Många katter gillar att leka och slå på rinnande vatten. Det kan vara allt från en mindre bäck till en droppande vattenkran i hemmet. Varför detta beteende är så vanligt finns inget vetenskapligt svar på med många teorier menar att rörelsen i vattnet och den ljusreflektion som uppstår triggar katten rovdjursinstinkter. Katten förstår sannolikt att vattnet inte är något byte men de blir ändå intresserad på samma sätt som den kan springa efter en låtsasmus eller laserpekare.

Finns det simskola för katter?

Simskola för katter är mycket ovanligt med det förekommer. I Sverige är du högst osannolik att hitta någon som utför simskola för katter men i USA och andra större länder förekommer det oftare. Bästa sättet i dagläget är därför att på egen hand vänja katten med vatten och låta den simma.

Varför är det bra att vänja katten med vatten?

Att vänja katten med vatten, så tidigt som möjligt i kattens liv, har ett flertal fördelar. Först och främst blir det lättare att tvätta katten om den skulle bli smutsig. En katt som är van med vatten har betydligt mindre risk att bita eller riva dig i samband med badningen. En annan viktigt fördel med att vatten-vänja katten är att risken för panik minimeras om den skulle hamna överbord eller ramla ned från bryggan.

Förhoppningsvis har du fått dina funderingar besvarade och du är redo att ge dig ut på vattnet tillsammans med din katt. Har du fortfarande några funderingar får du gärna lämna en kommentar nedan så ska jag göra mitt bästa att bevarar den!

Tack för att du bryr dig om din katt och håller den trygg intill vatten med hjälp av en kattflytväst.

Lycka till!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Flytväst katt [aret] Jämför de bästa modellerna av kattflytvästar