14 juli

Flytväst katt 2024 Bäst i test: Kattflytväst för säkerhet på båten, bryggan, stranden och havet

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

En flytväst för katten är minst lika viktigt för katten som för dig när ni befinner er på båten eller intill vatten. Katter är kända för att avsky vatten och många drabbas därför av panik när de hamnar i vattnet. Det gör att katten har det svårt att ta sig upp på båten eller bryggan igen om den faller i vattnet och risken för en drunkningsolycka ökar.

Visst vill du att din katt ska vara trygg i sommar?

En kattflytväst är en trygghet som är nödvändig oavsett om du åker båt, solar på en brygga eller är och fikar på en restaurang intill vattnet, men det kan vara svårt att veta vilken man ska välja

I den här artikeln kommer jag dela med mig av vad som gör en flytväst bra och lämplig för katter. Dessutom listar jag de bästa alternativen som finns att köpa utifrån 6 punkter som är avgörande vid val av flytväst. Jag kommer börja med att presentera dessa punkter följt av djupgående information av varje flytväst. Slutligen besvara jag vanliga frågor om sjövett med katten, där ges du även möjlighet att själv ställa frågor.

Vill du direkt veta vilka kattflytväst som är bäst i test? Nedan ser du en kort sammanfattning!

Flytvästen för katter från Baltic Maja är perfekt för katten under sommaren med en god flytförmåga som håller katten säker.

Västen finns i tre storlekar och skyddar katten från att drunkna när den faller i vattnet.

Flytvästen för katter har justerbara remmar för att passa din katt på ett bekvämt och säkert sätt.

Kattflytvästen Baltic Maja är den bästa flytvästen för katter  sommaren 2024

Flytväst katt: Baltic Maja

  • Flytvästen finns i tre storlekar: 0-3 Kg, 4-6 Kg och 7-10 Kg (storleksguide i butik)
  • Flytvästen har ett rejält handtag på ovansidan för att rädda katten.
  • Justerbara remmar för att kattflytvästen ska sitta bekvämt och ordentligt
  • Den enda flytvästen speciellt framtagen för katter.

Guide: Välj rätt flytväst för katten


Att välja flytväst till katten är svårt. Såklart vill man att den ska hålla katten säker i närheten av vatten men vad är det som gör en kattflytväst bra?

I den här delen av artikeln berättar jag vad du bör tänka på när du väljer flytväst till katten.

Fundera över punkterna nedan när du väljer vilken kattflytväst som passar din katt bäst.

Flytväst katt 2024: Vad du ska tänka på

  • Flytvästens kapacitet

Flytvästens bärförmåga är en central del, även fast katter väger relativt lite. För att göra flytvästen så smidig som möjlig har tillverkarna försökt ta bort så mycket onödigt material som går utan att begränsa flytförmåga.

De flesta flytvästar för katter finns från 0-3kg 4-6 kg och 7-10kg. På så sätt kan du få en få en flytväst oavsett hur stor din katt är och vilken ras du har.

Väger din katt mer än 10 kg är det rekommenderat att du funderar på viktminskning, men behöver du verkligen en flytväst till en så tung katt bör du använda en hundflytväst.

  • Stort urval av storlekar

Alla katter är olika och behöver därför olika storlekar på sin flytväst. En bra flytväst för katter ska därför ge möjligheten att välja mellan flera olika storlek, gärna tills samma pris!

Det som avgör vilken storlek på flytvästen katten ska ha är såklart vikten men även kattens halsmått och midja.

Mäta gör du enklast med hjälp av ett mjukt måttband som du sedan jämför mot storleksguiden som finns i butiken. Storleksguider finns inte i alla butiker men det blir allt vanligare.

  • Passform, utformning och reflexer

Det är nödvändigt att en kattflytväst sitter bekvämt utan att vara lös. Den absolut bästa lösning är då om flytvästen är utrustad med justerbara spännen. På så sätt blir den som skräddarsydd.

Väskans utformning i övrigt ska vara så minimal som möjligt utan att begränsa bärkraften. Katter är i regel smidiga djur och gillar därför inte att bära kläder eller flytvästar som gör dem klumpiga.

Reflexer är också ett stort plus om du befinner dig på vattnet när det är mörkt ute. Det är dock relativt ovanligt att vi kattägare åker båt när solen gått ner, därför har jag inte lagt jättestor vikt vid just reflexer på kattflytvästen med det är absolut en bra funktion!

  • Handtag på ovansidan

Flytvästar för katter bör ha ett handtag på ovansidan för att enkelt kunna lyfta upp katten ur vattnet utan risk att bli riven av en rädd katt.

Ett handtag på flytvästen underlättar även under på och avstigning av båten.

Du kan enkelt lyfta över katten till båten genom handtaget på flytvästen. Då undviker du att katten ramlar i vattenet.

På bryggan och när ni går av och på båten är ett av de vanligaste tillfällena en katt ramlar ned i vattnet.

  • Västens färg och synlighet

Att flytvästen är synligt är otroligt viktigt, även om du endast planerar att befinna dig intill vatten med din katt när solen skiner.

Risken finns att du går iväg från bryggan för att hämta något, eller vänder dig om i båten. Rätt vad det är så har fäst blicken på en fågel och din misse råkar hamna överbord. 

När detta sker är det viktigt att flytvästen är i en färg som är lätt att urskilja från vattnet, även när det blänker. Bra färger är bland annat ljust gul, orange och grön.

  • Flytvästen ska ha ett koppelfäse

Ett koppelfäste på flytvästen är väldigt viktigt. Eftersom katter har en stark egenvilja kan det vara svårt att få med dit du vill utan ett koppel.

Av den anledningen är ett koppelfäste viktigare för en kattflytväst än en hundflytväst eftersom hundar är lättare att träna till att följa med.

Koppelfästet bör vara på ovansidan av flytvästen. Dels för att underlätta fäste och löstagning av koppel men även för att undvika trassel som lätt kan uppstå. Koppeltrassel vid vattnet kan innebär direkt livsfara för katten.


Flytväst katt 2024 Jämförelse


Flytväst katt: Baltic Maja

Flytvästen Baltic Maja är i dagsläget den enda flytvästen som är speciellt framtagen för just katter. Den är robust och rejäl utan att bli klumpig eller störande för katten.

På ovansidan finner du både ett rejält handtag och ett praktiskt koppelfäste.

Färgen är tydlig och kommer att synas i vattnet när din katt får flythjälp tills du kan lyfta upp den. Remmarna på flytvästen är dessutom justerbara för optimal passform. Kort och gott är det en utmärkt flytväst till ett mycket lågt pris!

Flytväst katt: Baltic Mascot

Baltic Mascot är en mer robust variant av kattflytvästen Maja som egentligen är tillverkad för hundar men väljer du storlekarna XS och S fungerar även denna modell för katter.

Det är ingen större skillnad på flytvästarna och de både flytvästarna är säkra och trygga för katten. Flytvästen har reflexer över ryggen, ett stabilt handtag samt ett koppelfäste.

Flytvästen har justerbara fästen som gör västen smidig och bekväm för katten.


Kattflytvästen finns i färgerna rosa och grön.


Flytväst katt: Vanliga frågor om katten


I den här delen av guiden kommer jag att besvara de vanligaste frågorna som uppstår i samband med köp av en flytväst för katten. Frågorna kommer från våra läsare och sannolikt finner du svaret på det du funderar över.

Om du inte finner svar på din specifika fråga får du gärna ställa den i kommentarsfältet nedan denna del av artikeln så kommer jag besvara den för att hjälpa dig med din katt på vattnet.

Kan katter använda flytvästar för hundar?

Katter kan använda flytvästar för hundar med det är inte rekommenderat. Är flytvästen i passande storlek och har en flytkapacitet som är lämplig för din katt är en hundflytväst bättre än ingen flytväst alls men rekommenderat är en flytväst speciellt framtagen för katter.

Kan katter simma?

Katter kan simma förvånansvärt bra och i många fall minst lika bra som hundar. Det som gör att många katter inte är riktigt lika bra som hundar eller vissa andra djur på att simma beror ofta på att de helt enkelt är ovana med vatten. Katten kan lätt bli överväldigad av vattnet och få panik, vilket gör att den inte lyckas simma särskilt bra.

Varför är katter rädda för vatten?

Katter har generellt sett en mycket torr päls vilket gör att den snabbt suger upp vatten. Många katter upplever det obehagligt och kan därför verka rädda för vattnet. Dessutom har katter betydligt svårare att skaka av sig vattnet än vad exempelvis hundar har. Kattens sätt att rengöra sig genom att slicka på sin päls är väldigt ineffektiv mot just vatten. Vidare härstammar många tamkatter från den europeiska vildkatten. En ras som har en medfödd skräck för vatten.

Är alla katter rädda för vatten?

Alla katter är inte rädda för vatten, faktum är att vissa älskar att bada! Det handlar till stor del om en medfödd rasskräck vilket gör att vissa katter helt enkelt kan vara mindre rädda för vatten än andra. Det går även att vänja katten med vatten. Något som är bra både om du ska tvätta din katt eller om du vill åka båt med den.

Varför leker min katt med rinnande vatten?

Många katter gillar att leka och slå på rinnande vatten. Det kan vara allt från en mindre bäck till en droppande vattenkran i hemmet. Varför detta beteende är så vanligt finns inget vetenskapligt svar på med många teorier menar att rörelsen i vattnet och den ljusreflektion som uppstår triggar katten rovdjursinstinkter. Katten förstår sannolikt att vattnet inte är något byte men de blir ändå intresserad på samma sätt som den kan springa efter en låtsasmus eller laserpekare.

Finns det simskola för katter?

Simskola för katter är mycket ovanligt med det förekommer. I Sverige är du högst osannolik att hitta någon som utför simskola för katter men i USA och andra större länder förekommer det oftare. Bästa sättet i dagläget är därför att på egen hand vänja katten med vatten och låta den simma.

Varför är det bra att vänja katten med vatten?

Att vänja katten med vatten, så tidigt som möjligt i kattens liv, har ett flertal fördelar. Först och främst blir det lättare att tvätta katten om den skulle bli smutsig. En katt som är van med vatten har betydligt mindre risk att bita eller riva dig i samband med badningen. En annan viktigt fördel med att vatten-vänja katten är att risken för panik minimeras om den skulle hamna överbord eller ramla ned från bryggan.

Förhoppningsvis har du fått dina funderingar om flytvästar för katter besvarade och du är redo att ge dig ut på vattnet tillsammans med din katt. Har du fortfarande några funderingar om kattflytvästar kan du lämna en kommentar nedan.

Tack för att du bryr dig om din katt och håller den trygg intill vatten med hjälp av en kattflytväst. Med en flytväst kan både husse, matte och katten njuta av en dag till havs.

Lycka till!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:


Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Flytväst katt [aret] Bäst i test: Kattflytväst för säkerhet på båten, bryggan, stranden och havet