30 juni

Kattskrämma 2022 Skrämma bort katter från tomt och trädgård

1  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med Granngården, Firstvet, Stick och VidaXL

Oinbjudna katter som kommer in på din trädgård, din tomt eller ditt hus är ett vanligt problem i villaområden men något som även drabbar de bor i lägenheter.

När den oönskade katten kommer uppstår ofta ett kraftig irritation men det kan vara svårt att veta vad man ska göra för att skrämma iväg katten.

Vet du vilka rättigheter du har och vad du kan göra för att skrämma bort katter?

När din grannes katt kissar i barnens sandlåda, kommer in genom dörrar och fönster för att smutsa ned och ställa till med problem är den bästa lösningen att skrämma bort katten.

Vidare i artikeln ska jag visa mina bästa lösningar mot oönskade katter och hur du på, det mest effektiva sättet skrämmer iväg katter. Dessutom delar jag med mig av de viktigaste punkterna att tänka på när du väljer kattskrämma, besvarar vanliga frågor samt testar de 5 vanligaste "husmors-tipsen" mot att skrämma katter.

Är ditt problem brådskande? Isåfall rekommenderar jag kattskrämman Silverline som är bäst i test mot att skrämma katter. Du ser information om Silverline katt nedan.


Kattskrämma 2022 Bäst i test


Toppval

Håll katten borta med Silverline kattskrämma!

Med hjälp av en rörelsesensor skickar kattskrämman ut ultraljud i varerande ljudtryck som håller katten borta utan att störa dig!

Du placerar skrämman i marken och upplever omedelbar verkan när den skrämmer bort katter på ett giftfritt och effektivt sätt.

 • Minimalt underhåll
 • Du hör inte ljudet
 • Täcker upp till 300 Kvm
 • Harmlös mot katter

Viktigt för en bra kattskrämma


Nedan ser du de tre sakerna som är viktigt för att en kattskrämma ska vara bra. Uppfyller den inte helt, eller delvis dessa krav har jag exkluderat skrämman från topplistan. En bra kattskrämma ska kort och gott vara harmlös, den får inte störa dig och den ska kräva minimalt underhåll.

Viktigt för en bra kattskrämma

 • Får ej skada katten

Det är inte tillåtet att skrämma iväg katter genom att skada katten, även om den ställer till med problem i exempelvis rabatter eller sandlådor. 

Fällan får inte, på något sätt, enligt lag, riskera att skada katten allvarligt. Att använda gift och kemikalier är därför helt uteslutet

Dessutom är det moraliskt fel att angripa ett djur som inte har några onda aningar utan bara lever sitt naturliga liv.

 • Du ska inte störas

En kattskrämma som låter högt, blinkar eller luktar är ett omedelbart störningsmoment som ofta blir jobbigare än det faktiskta kattproblemet.

En bra kattskrämma ska därför inte märkas alls eller störa dig minimalt.

Lyckligtvis finns det smarta lösningar som skrämmer bort ovälkomna katter utan att du märker av skrämman.

 • Minimalt underhåll

På samma sätt som du inte vill bli störd så vill du heller inte behöva sköta om skrämman.

En bra kattskrämma ska inte behöva fyllas på, justeras eller på annat sätt underhållas regelbundet.

Givetvis är det okej om exempelvis batterier behöver bytas en gång per år men mycket mer underhåll än så blir snabbt lika jobbigt som katter på gården


Olika typer av kattskrämma: Jämförelse


Olika typer av kattskrämma: Jämförelse

Nedan ser du tre olika typer av kattskrämmor som alla är effektiva produkter på sitt sätt. De har alla olika fördelar och nackdelar vilket kan göra valet svårt. Därför har jag under beskrviningarna samlat de olika kattskrämmorna i ett lättläslig jämförelse där du ser exakt vad du får oavsett vilken modell du väljer.

Ultraljudskrämma

Silverline katt

En lösning som är både effektiv och minimalt krävande från dig som placerar ut den är en kattskrämma med ultraljud.

Med hjälp av en inbyggd rörelsesensor aktiverar skrämman och skickar ut ultraljud som vi människor inte hör men som skrämmer katter.

Med den här fällan får du omedelbar verkan som katterna inte vänjer sig vid tack vare ett varierat ljudtryck.

Vattenskrämma

VidaXL: Kattskrämma vatten

Att katter avskyr vatten är något de flesta vet och då är en genial lösning såklart en kattskrämma med vatten.

Även här upplever du omedelbar verkan när fällan placeras ut. När katten kommer i närheten kommer den skjuta ut harmlösa vattenstrålar som skrämmer iväg katterna.

Kort och gott en bra lösning för att skrämma djur men som gör att du inte heller kan gå på platsen.

Avskräckande lukt

Revira special: Mot katt

Revira är ett avskräckningsmedel i form av brända lerkulor som avger en svag doft som katter och andra djur upplever avskräckande.

Kulorna placeras ut i små högar med 2 meter mellanrum och bildar ett osynligt staket som håller borta ovälkomna djur.

Sammanfattningsvis kan man säga att Revira är en bra lösning om du inte vill använda en kattskrämma utan istället vill skrämma djur på ett naturligt sätt.

De ovanstående fällorna kan även fungera mot andra oinbjudna djur. Katt, hund, räv och grävling och rådjur är bara några av de djur som håller sig borta med hjälp av en bra kattskrämma.

Förutom de ovan nämnda fällorna finns såklart fler lösningar. En effektiv men relativt krävande lösning ärr att sätta upp kattnät. Ett fysiskt nät garanterar att katten håller sig kvar på grannens tomt och inte passerar över till dig. 

Svep åt vänster för mer information om varje kattskrämma

Kattskrämma

Metod

Täckande yta

Pris

Koppling

Människor

Köp nu!

Toppval

Ultraljud

Upp till 300kvm

798:-

Batterier

Störs ej

Vatten

Upp till 100kvm

666:-

Vattenslang Batterier

Du blir blöt

Lukt

Upp till 250meter

379:-

Utplacering

Svag lukt

Skyddsnät

1x1,5meter

3x8meter

129-999:-

Montering

Ej passera

Väljer du Silverline ultraljudskrämma eller vattenskrämman behöver du använda dig av batterier. Dessa ingår inte i köpet. Klicka här för att köpa alkaliska batterier som passar.

Alla skrämmor i listan ovan finns att köpa på nätet. Du har då 14 dagars returrätt (likt öppet köp) enligt Svensk lag. Vill du nyttja returrätten är lättast att du kontakter kundtjänsten via epost så du säkert kan returnera din produkt.

Butikerna som säljer produkterna är Stick.se, Granngården och VidaXL och Firstvet. De är alla etablerade och pålitliga. Du kan känns dig säker hela vägen från använda cookies till snabb leverans och om du vill avbeställa nyhetsbrevet. Helt enkelt pålitliga.


5 Sätt att skrämma bort katter


5 Sätt att skrämma bort katter

-De bästa husmorsknepen mot katter

Nu har du sannolikt lite mer kött på benen och lyckats välja den skrämma som passar dig bäst. Vidare ska jag dela med mig av mina 5 bästa husmorstips för att skrämma bort ovälkomna djur. Utifrån mina uppleverlser kan jag inte garantera att dessa funkar i närheten lika bra som de andra kattskrämmorna men det kan vara ett kul sätt att testa sig fram utan maskiner, verktyg och skrämmor.

Kaffesump mot katter

Placera ut kaffesump där du vet att katterna utför sina behov, exempelvis intill rabatter eller sandlådan. Kaffesumpen har en avskräckande doft för katter och de kommer sannolikt att söka sig till andra områden.

Nackdelen med kaffesump mot katter och anledning till att det inte är så effektivt som många hoppas är att lukten avtar relativt fort när sumpen ligger ute. Katten brukar då återanvända till barnens sandlåda och fortsätta som tidigare.

Ättika mot katter

Jag har aldrig själv testat ättika mot katter så kan inte säga hur effektivt det är personligen men de kattägare jag har pratat med vittnar om att det är förvånansvärt effektivt.

Placera ut små skålar eller häll ut en mindre mängd ättika där katterna kommer in på gården eller där de brukar utföra sina behov. De ska ogilla lukten och dra sig tillbaka för att leta en ny plats på någon annan tomt.

Likt många andra husmorsknep är ättika mot katter effektivt men faller på målsnöret eftersom lukten avtar med tiden och tappar helt sin effekt vid regn.

Citronsyra mot katter

Placera ut citronskal eller citronsyra för att avskräcka katter är ett gammalt knep och ska fungera genom att katterna inte gillar lukten som avges. Tyvärr kan jag inte gå i god för detta knep eftersom jag inte märkte någon skillnad alls vid mitt test. Väntar du på att få hem din fälla skadar det inte att testa. Lyckas du bättre än mig får du gärna kommentera under artikeln och berättar hur du lyckades att skrämma katterna med citronsyra.

Håll katten borta med stängda fönster och dörrar

Att stänga dörrar och fönster gör att en katt från tomten inte kat komma in i ditt hus med en levande fångs i munnen. Det kanske låter självklart men ibland räcker det för att hålla borta katter och hundar från ditt hem. På så sätt behöver du heller inte använda en kattskrämma.

Håll katten borta med vatten

På samma sätt som en kattskrämma med vatten är effektiva mot att hålla en katt från tomten kommer du med en hink i handen uppfylla liknande resultat. När den oinbjudne katten kommer tar du hinken och skvätter vattnet mot djuret. Du kan även använda dig av en slang om strålen inte är allt för kraftig.

Detta visar tydligt för katten att den inte är välkommen, men om du slutar efter ett tag finns det riskar att problemet återvänder. Katterna brukar nämligen lära sig att faran är borta och de kan passera tomten igen.

Tänk på att samma sak gäller här som med alla andra fällor. Du får inte skada katten på något sätt.


Vanliga frågor och svar: Kattskrämmor


Vanliga frågor och svar: Kattskrämmor

Att skrämma undan katter är i teorin ganska enkelt men det kan vara svårt att veta precis vad man ska göra och vad som är okej, både sett ur lagen men även kattens bästa

Vilken kattskrämma är bäst i test?

Utifrån våra tester blev kattskrämma Silverline bäst i test. Men viktigt är att tänka på att olika skrämmor lämpar sig olika bra för olika platser. Silverline är även den dyrast men den kan vara värd det. I artikeln kan du läsa mer om varje skrämma och jämföra den för att ta ett eget beslut.

Vem ansvarar för utekatter?

Kattägaren bär inget ansvar för utekatten och det är upp till dig att "försvara" din tomt mot katten på egen hand. Du kan alltså inte anmäla till polisen om utekatten ställer till med problem, skador eller föroreningar. Givetvis kan du kontakta kattägaren på egenhand och informera om problemet men det är inget dem personen kan stå till svars för i rätten.

Vad gör jag om en okänd katt kommer in i mitt hem?

Det bästa du kan göra är att försöka släppa ut katten så snart som möjligt. Genom att visa att den inte är välkommen minimerar du risken för återbesök av samma katt. Låter du den stanna i hemmet, klappar den och matar den kan de känns sig välkommen och vägra lämna. Det är olagligt att ha kvar en okänd katt i hemmet utan tillåtelse från ägaren. Kort och gott: Få ut katten så snart som möjligt.

Vilken typ av kattskrämma är bäst?

Det finns olika typer av kattskrämmor och vilken som är bäst beror helt på dina behov. Kattskrämmor som passar bäst för de flesta är ultraljudsskrämmor eftersom de täcker en stor yta och kräver minimalt underhåll utan att störa dig!

Varför tar min katt in levande fångst och döda fåglar?

Katter är i grunden vilda djur som gillar att jaga. Det är därför helt naturligt att de fångar och ibland dödar möss, fåglar och andra smådjur. Att de sedan bär in dem i hemmet, levande eller döda beror på att hemmet är deras revir och att ta med bytet till reviret är helt naturligt!

Vad kan jag göra om grannens katt skadar min katt?

Att katter bråkar är inget ovanligt men om grannens katt skadar din katt regelbundet är det viktigt att du gör något åt det. Den bästa lösningen är att kommunicera med grannen och komma överens om olika tider på dygnet ni har katterna ute. På så sätt minskar risken att de stöter på varandra.

Vad ska jag göra om grannens katt kissar på våra utemöbler?

Det bästa du kan göra är att omedelbart torka bort kisset och sätta upp en kattskrämma. Vet du vem som äger katten kan du kontakta ägaren men du måste ha förståelse över att ägaren inte ansvarar över en utekatt på samma sätt som en hundägare ansvarar över sin vovve.

Vad ska jag göra om grannens katt kommer in och kissar?

Börja med att torka bort kisset så snart som möjligt, lämnar du kvar det är risken att det lämnar både fläckar och lukt. Du bör också skrämma bort katten på bästa möjliga sätt. Det är dock viktigt att katten har en tydlig utväg om du skrämmer den inomhus så den inte känner sig hotat. En katt som känner sig hotat kan klösa i självförsvar. Skulle det hända att kisset lämnar en fläck eller lukt finns det medel att köpa mot kattkiss i de flesta djrubutikerna på nätet.

Förhoppningsvis har den här artikeln hjälp dig med ditt problem så du kan bli kvitt grannens katt en gång för alla. Har du några egna tips, knep eller effektiva produkter som bidrar till att hålla oinbjudna djur borta får du gärna dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan.

Lycka till med att skrämma bort katterna!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Följ djursajten.se:

  Vad vill du läsa mer om?


  Inlägget är av typen:


  Senaste inläggen på Djursajten.se

  Det här kanske också intresserar dig...

  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Kattskrämma [aret] Skrämma bort katter från tomt och trädgård