14 december

Kattnät till balkongen 2023 Bästa balkongnätet för katten

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Ett balkongnät skyddar och håller katten från att ramla ned från balkongen.

Lagen säger att alla balkonger från våning tre och uppåt vara skyddade med ett kattnät om katten ska vistas på balkongen. Det gäller både med och utan uppsyn.

Jag rekommenderar även ett kattnät för balkongen om du bor på våning ett och två för att katten inte ska springa bort, men det är inget måste enligt lag.

En balkong utan ett balkongnät är livsfarligt för en katt och kan vara olagligt.

Kattnät för balkongen monteras enkelt och finns i flera olika storlekar för att passa din balkong. Dessutom finns det balkongnät som är bitsäkra mot katter, transparenta och i flera olika färger.

Vidare i artikeln kan du läsa topplistan över de bästa balkongnäten 2023 samt lära dig om vad som är viktigt att tänka på för att välja rätt balkongnät för din katt och din balkong.

Kattnät för balkongen 2023

bitsäkert kattnät för balkongen. Invändig ståltråd. Små maskor skyddar katter och kattungar

Kattnät till balkongen: Bitsäker

 • Cirkapris: 199-999:-

Ett kraftigt balkongnät i flera olika storlekar. Nätet är bitsäkert med invändig ståltrådsvajer som säkrar att katten inte tuggar sönder nätet. Ståltråden är klädd i olivgrönt tyg. Fästen ingår.

transparent genomskinligt kattnät till balkongen

Transparent kattnät

 • Cirkapris: 149-399:-

Ett transparent kattnät behåller utsikten från balkongen samtidigt som den skyddar katten. Finns i flera olika storlekar och är enkel att montera med medföljande krokar.

svart kattnät balkongnät. Fäst med krokar.

Balkongnät till katten: Svart

 • Cirkapris: 149-589:-

Ett helt vanligt balkongnät för balkongen. Nätet är svart med små maskor. Monteringen är enkel och går snabbt med medföljande krokar och instruktioner. Ett bra "basic" kattnät.


Kattnät balkong: Varför det är viktigt


Bor du några våningar upp i ett lägenhetshus eller har en villa med balkong är det livsfarligt att låta din katt vistas på balkongen utan uppsyn. Det räcker inte med att du har ett högt balkongräcke eftersom en katt lätt hoppar upp på räcket.

Även fast katter är kända för att ha ”nio liv” så finns det en risk att katten trillar ned för balkongen om du inte har ett skyddsnät. Katten kan till exempel bli distraherade av fåglar som flyger förbi och glömma höjden.

Det händer även att katter trillar ner från balkongräcket när de balanserar på det.

Med ett kattnät för din balkong kan du i lugn och ro låta din katt leka på balkongen. Det är du som ägare som ansvarar över kattens säkerhet och måste därför följa alla lagar och regler för kattens säkerhet på balkongen.

För dig som bor på tredje våningen eller högre är du skyldig att ha ett kattnät på din balkong om du låter katten vistas på balkongen, även under uppsikt.


Köpguide: Välj rätt kattnät till balkongen


Att välja rätt balkongnät för din balkong är viktigt. I den här delen av artikeln har jag samlat fyra viktiga punkter som du måste tänka på när du ska välja kattnätet för just din balkong.

Det är även dessa punkter jag har övervägt extra när jag valt ut de bästa kattnäten 2023

 • Att välja storlek på kattnätet

Hur stor är balkongen? Mät hela området som ska täckas med kattnätet.

Alltså hela ytan du behöver näta upp.

Längden och bredden är det viktiga men tänk på att du inte ska köpa ett näta som är exakt samma storlek som din balkong på centimetern. Du behöver en del av nätet för att kunna fästa det i balkongväggen.

Ett kattnät som är lite för stort är bättre än för litet.

 • Montera kattnätet på balkongen

Att fästa kattnätet är möjligt i nästan alla balkonger och material men det vara svårare i exempelvis tegelväggar.

I alla kattnät jag rekommenderar i artikeln ingår fästen, krokar, och monteringsanvisningar men det kan vara bra att fundera över hur du fäster kattnätet innan du köper-

Fundera också över om du kan tänka dig att fästa en krok i din balkong eller om du är rädd för att "skada" balkongen när du monterar nätet.

 • Kattnät på balkong i hyresrätt

Bor du i en hyresrätt kan det vara ett extra hinder.

Vissa hyresvärdar tillåter inte sina gäster att modifiera lägenheten medan andra värdar låter dig sätta upp ett kattnät.

Det finns inga övergripande bestämmelser om vad som gäller utan du måste kontakta din hyresvärd och fråga vad som är okej eller inte innan du fäster nätet.

Annars måste du vara beredd på att plocka ned kattnätet vid tillsägelse

 • Fungerar balkongnätet för andra djur?

Ett kattnät som ska skydda på balkongen kan fungera utmärkt för andra djur också.

Allt från hundar till kaniner kan dra nytta av ett säkerhetsnät på balkongen. Dessutom kan ett balkongnät skydda mot andra problem såsom duvor eller andra fåglar på balkongen.

Ska du använda balkongnätet mot duvor avråder vi från ett transparent kattnät. Risken att duvorna inte ser kattnätet och flyger in i det är något vi vill undvika. Det bästa valet är istället ett ståltrådsförstärkt kattnät.


Bästa kattnätet för balkongen 2023


Kattnät för balkongen: Bitsäkert med vajer av ståltråd

Ett extra starkt nät med en tunn, invändig vajer av stål som gör att katten inte kan bita sönder nätet.

Den invändiga bitsäkra tråden är klädd med ett grönt ytterhölje som gör att den inte får balkongen att se dålig ut.

Även fast nätet är extra kraftigt är det inte märkbart tjockare än andra kattnät. Du får lika bra utsikt från balkongen som med ett helt vanligt kattnät.

Kattnätet skyddar dessutom mot katter som gillar att klättra i nätet och mot fåglar som annars kan flyga in på balkongen.

Fördelar

 • Förstärkt med vajer inuti nätet
 • Fem olika storlekar för att passa din balkong
 • Knuten i 3x3 maskor och passar därmed alla katter. Även kattungar.
 • Upplevs inte märkbart tjockare än andra kattnät

Nackdelar

 • Passar inte på mycket stora balkonger
 • Kattnätet finns endast i olivgrön

Transparent kattnät för balkongen

bästa balkongskyddet

Ett transparent kattnät störa inte utsikten från balkongen på samma sätt som ett vanligt kattnät. Brukar du ofta kolla ut från balkongen och spendera mycket tid att njuta av utsikten är detta det bästa valet.

Kattnätet finns har små maskor om 3x3 centimeter. Nätet skyddar alltså både små och stora katter samt andra djur eller mot fåglar.

Det transparenta nätet finns i flera olika storlekar beroende på hur stor din balkong är och hur mycket som behöver täckas av nätet. Från 2x1,5 meter till hela 8x3 meter för dig med en gigantisk balkong. 

Kattnätet är tillverkat i monofilamentgarn som inte bara är transparent utan även slitstarkt, vädertåligt och UV-resistent.

Fördelar

 • Stör inte utsikten från balkongen
 • Finns i fem olika storlekar
 • Krokar, pluggar och lina medföljer för enkel montering

Nackdelar

 • Inte lika hållbart som ett bitsäkert kattnät
 • Säljs inte på rulle

Kattnät för balkongen: Svart kattnät

Ett helt vanligt kattnät i svart färg till ett lågt pris.

Du kan enkelt skydda katten från att ramla ned från en hög våning genom att montera kattnätet.

Instruktioner samt krokar, pluggar, linor och fästningsanordning medföljer.

Ett snabbt och bra sätt att näta in balkongen med ett kattnät.

Fördelar

 • Små maskor (3x3 cm)
 • Enkel montering
 • Nätet finns i fem storlekar
 • Billigt kattnät

Nackdelar

 • Är inte säkrat mot katter som tuggar, klättrar eller biter i nätet
 • Kattnätet finns endast i svart färg

XXL - Kattnät på rulle

För dig som har en mycket stor balkong, flera balkonger eller helt enkelt vill begränsa områden för din katt inomhus är ett skyddande kattnät på rulle det optimala alternativet.

Du får en stor mängd nät och kan själv välja hur mycket du ska använda. Välj mellan det ståltrådsförstärkta för extra skydd mot katter som tuggar eller ett transparent kattnät.

Tänk på att kattnät på rulle levereras utan krokar, lina, pluggar och övriga tillbehörför montering. Du måste alltså köpa till eller hitta en egen lösning för att fästa ditt nät.

När du köper kattnätet på rulle får du alltså hela 75 meter långt nät med en bredd på 2 meter. Detta resulterar alltså i ett extremt förmånligt pris jämfört med de andra modellerna men du får ändå samma kvalité.

Enligt kunder är det alltså ett "Robust nät till oslagbart pris".

Olika typer av kattnät

 • Klassiskt skyddsnät
 • Ståltrådsförstärkt balkongnät
 • Transparent kattnät

Det vanligaste kattnätet är ett helt vanligt nät utan vajer. Du spänner upp det över balkongen och det skyddar din katt från risken att falla ut. Det klassiska skyddsnät fungerar, i sin enkelhet alldeles utmärkt! Nackdelen med ett helt vanligt kattnät är att det saknar extra fördelar eller säkerheter som gör katten ännu tryggare.

Ett ståltrådsförstärkt balkongnät tar säkerheten till nästa nivå. Kattnätet är ett jättebra alternativ då prisnivån inte skiljer sig mycket men katten kan inte bita sönder nätet eller riva ned det lika lätt. Dessutom är ett kattnät förstärkt med vajer extra tåligt mot väder.

För dig som vill ha god utsikt från din balkong och samtidigt hålla katten säker är ett transparent kattnät bäst. Kattnätet blir nästan osynligt. Kattnätet är tillverkat i slitstarkt monofilgarn som kan hålla katten säker samtidigt som de ger dig fri utsikt över naturen.

Vad säger lagen om katter på balkongen?

Sedan 2009 finns det strikta regler om vad som gäller när du har en katt på balkongen. Det är förbjudet att ha en katt på balkongen, med eller utan uppsyn om du bor på tredje våningen eller högre och saknar skyddande kattnät. Det räcker inte med att du nätar in delar av balkongen ifall du har små katter som gillar att klättra. Då måste du näta av hela den öppna ytan.

Du bör även ha balkongdörren öppen på varma eller kalla dagar så katten känner att den kan gå in om den börjar känna obehag eller bli för varm, det leder till att katten undviker att klättra i nätet. Tänk på att det är du som ägare som står enskilt ansvarig för kattens säkerhet och välmående.

Tillverkarna av kattnät rekommenderar inte att du lämnar katten ensam på balkongen även efter du har nätat in den då vissa katter kan vara extra knepiga och tugga sig genom nätet eller liknande.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Hur många katter får man ha?

Hur många katter får man ha?
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kattnät till balkongen [aret] Bästa balkongnätet för katten