14 december

Kattnät för balkongen – Bästa modellerna med säkerhet i fokus

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för kattkompaniet

Katter är spänstiga djur som älskar att utforska. De hoppar runt, klättrar och nosar i varenda vrå i hemmet. En utekatt springer runt utomhus och gör just detta medan en innekatt måste utfärda sina utforskningsbehov inomhus. Ett suveränt sätt för din innekatt att få frisk luft och känna på den stora omvärlden är genom att låta den leka på balkongen. Men det finns stora risker!

Rädda kattens liv med ett balkongnät

Bor du några våningar upp i ett lägenhetshus eller har en villa med balkong är det livsfarligt att låta din katt vistas på balkongen utan uppsyn. Det räcker inte med att du har ett högt balkongräcke då de listiga katterna kat hoppa och klättra förvånansvärt högt.

Även fast katter är kända för att ha ”nio liv” så finns det att en risk att katten trillar ned för balkongen om du inte har ett skyddsnät. De kan till exempel bli distraherade av fåglar som flyger förbi och glömma bort den rejäla höjden. Det händer även att katter trillar ner från balkongräcket när de balanserar på det.

Med ett kattnät för din balkong kan du i lugn och ro låta din katt leka på balkongen. Dessa nät kostar inte många hundralappar och är en effektiv lösning för din katts säkerhet. Det är du som ägare som ansvarar över kattens säkerhet och måste därför följa alla regler för kattens säkerhet på balkongen. Senare i artikeln finns alla regler du måste följa i en tydlig lista; men först, de bästa kattnäten för skydd på balkongen.

De bästa kattnäten för skydd på balkongen

Bästa valet: Transparent kattnät

bästa balkongskyddet

Trixie Cat Protect -Transparent

Trixies Transparent kattnät är vår vinnare! Detta nät finns i flera olika storlekar med maskor om 3x3 centimeter. Nätet skyddar alltså både små och stora katter.

Nätet kommer inte att störa utsikten från din balkong tack vare dess transparenta utseende.

Det transparenta nätet finns i flera olika storlekar beroende på hur stor din balkong är och hur mycket som behöver täckas av nätet. Storlekar som sträcker sig ifrån 2x1,5 meter till hela 8x3 meter för dig med en gigantisk balkong. 

Cat Protect kattnät är tillverkat i det transparenta materialet monofilamentgarn som inte bara är transparent utan även slitstarkt, vädertåligt och UV-resistent.

Med ett transparent kattnät på din balkong får du goda möjligheter att säkra bostaden så att katten inte hoppar ut från balkongen

Fördelar

 • Stör inte utsikten från balkongen
 • Finns i fem olika storlekar
 • Krokar, pluggar och lina medföljer för enkel montering
 • Fri frakt över 500 kr

Nackdelar

 • Kostar mer än ett svart, vanligt nät
 • Säljs inte på rulle

#2 Djursajtens Utmanare

balkongnät svart

Nobbys Balkongnät

Nobby tillverkar ett pålitligt och stilrent kattnät som passar för de flesta balkonger.

Skyddet är lätt att fästa med hjälp av de 15-30 fästen som medföljer beroende på vilken storlek du väljer.

Nätet finns i tre olika storlekar och passar som sagt de flesta balkongerna. 

Oavsett modell är näten 3 meter höga och varierar från två, fyra och åtta meter i bredd. Maskorna är 3x3 centimeter stora och passar därmed både små och stora djur.  Djursajten rekommenderar detta nät i första hand om du väljer den minsta storleken 2x3 meter då priset stiger en hel del i förhållande till storleken.

Fördelar

 • Linan och fästen ingår i priset
 • Finns i tre olika storlekar
 • Vatten- och UV-beständig
 • Fungerar såväl inne som ute

Nackdelar

 • Är inte transparent
 • Dyrast på listan om du väljer den största storleken

#3 Djursajtens Kvalitétsval: Cat protect kattnät

Förstärkt balkongnät

Trixie tillverkar, utöver sina andra modeller, ett ståltrådsförstärkt kattnät till balkongen.

Kattnätet är ståltrådsförstärkt och säkrat med en stålvajer inuti trådarna och knutarna för ökad bitsäkerhet

Detta gör kattnätet extra säkert. Alltså perfekt för både större katter som väger lite mer eller djur som har tendenser att bita eller tugga på saker. 

Katter har nämligen mycket vassa tänder i hela munnen och kan tugga sönder ett vanligt kattnät utan större motstånd. Katter är smarta djur och förstår ofta att de inte bör göra det mot kattnätet men som sagt finns de vissa katter som tuggar och biter mer än andra. 

Dessutom tycker många katter om att klättra. Har du valt ett ståltrådsförstärkt kattnät till balkongen kommer katten inte bara skyddas genom ökad bitsäkerhet och mot väder och vind utan även mot risk att riva ned nätet.

Trixie kattnät är alltså precis som de andra modellerna men förstärkt samt i en annan färg, nämligen snygg olivgrön! Detsamma gäller här som för alla andra nät från Trixie; alltså att krokar, pluggar, lina och övriga tillbehör medföljer för fastsättning och ingår i priset.

Fördelar

 • Förstärkt med vajer inuti nätet
 • Finns i två olika storlekar
 • Knuten i 3x3 maskar och passar därmed alla katter
 • Snygg, unik färg - Olivgrön

Nackdelar

 • Passar inte större balkonger (Läs mer nedan under "Balkongnät på rulle")
 • Finns endast i olivgrön

#4 Djursajtens Budgetalternativ: Kattnät svart

Här får du exakt vad du letar efter och inget mer. Ett simpelt, prisvärt skyddande balkongnät som kommer hålla dig och din katt lugn.

Trixie Kattnät finns i fem olika storlekar och kommer med säkerhet passa din balkong. Givetvis medföljer krokar, pluggar och lina för enkel uppsättning.

Fördelar

 • Har alla grundbehov
 • Spara pengar med fri frakt över 500 kr
 • Finns i hela fem olika storlekar
 • Billigaste modellen på hela listan

Nackdelar

 • Finns endast i svart
 • Är inte säkrat mot katter som tuggar eller biter

XXL - Skyddande balkongnät på rulle

För dig som har en mycket stor balkong, flera balkonger eller helt enkelt vill begränsa områden för din katt inomhus är ett skyddande kattnät på rulle det optimala alternativet.

Du får en stor mängd nät och kan själv välja hur mycket du ska använda. Dessutom kan du välja om du vill ha det olivgröna kattnätet som är ståltrådsförstärkt för extra skydd mot katter som tuggar eller ett snyggt transparent kattnät.

Tänk på att denna typ levereras utan krokar, lina, pluggar och övriga tillbehörför montering. Du måste alltså köpa till eller hitta en egen lösning för att fästa ditt nät. När du köper kattnätet på rulle får du alltså hela 75 meter långt nät med en bredd på 2 meter. Detta resulterar alltså i ett extremt förmånligt pris jämfört med de andra modellerna men du får ändå samma kvalité. Enligt kunder är det alltså ett "Robust nät till oslagbart pris".

Fördelar

 • Oslagbart pris
 • Välj mellan transparent eller förstärkt nät
 • Samma kvalité som bästa modellerna
 • Testat för UV-, väder-resistens samt för skadliga ämnen

Nackdelar

 • Finns endast i 75x2 meter
 • Finns inte i vanlig svart


Olika typer av kattnät till balkongen

 • Klassiskt skyddsnät
 • Ståltrådsförstärkt balkongnät
 • Transparent kattnät

Den vanligaste förekommande typen av balkongnät är ett helt vanligt nät. Du spänner upp det över balkongen och det skyddar din katt från risken att falla ut. Dessa klassiska skyddsnät fungerar, i sin enkelhet alldeles utmärkt! Kattnätet gör jobbet. Nackdelen med ett helt vanligt nät är att det är helt vanligt. Det finns alltså inga extra fördelar eller säkerheter med nätet utan är bara ett nät som ska hålla katten från kanten.

Med dessa vanliga nät finns risken att de nöts ut och går sönder i väder och vind eller att din busiga katt helt enkelt tuggar sönder nätet eftersom det är vanligt för en katt att bita. För dig som är orolig för just detta eller vill ha extra säkerhet finns det jättebra alternativ. Med ett ståltrådsförstärkt balkongnät tar du säkerheten till nästa nivå. Dessa näten är oftast jättebra alternativ då prisnivån inte skiljer sig mycket och du kommer förhindra att katten biter sig genom det skyddande nätet.

För dig som vill ha god utsikt från din balkong och samtidigt hålla katten säker finns det ett bra alternativ. Med ett transparent kattnät blir skyddet nästan osynligt. Dessa modeller är tillverkade i slitstarkt monofilgarn som kan hålla katten säker samtidigt som de ger dig fri utsikt över naturen.

Viktigt att tänka på när du köper balkongnät

Nu när du har bestämt dig för att köpa ett balkongnät för att skydda din katt finns de en del saker du bör tänka på när du väljer ett alternativ. Allt ifrån storleken till utseende och fästnings-anordningen är viktiga delar i valet av nät. Nedanför kommer Djursajten dela med sig av de viktigaste tipsen om varje punkt.

Välj rätt storlek på kattnätet

Först och främst ska du tänka över hur stor din balkong är. Ta fram måttbandet eller tumstocken och anteckna vilka mått du behöver. Du ska alltså mäta ytan du behöver näta upp. Längden och bredden är det viktiga men tänk på att du inte ska köpa ett näta som är exakt samma storlek som din balkong på centimetern. Du behöver en del av nätet för att kunna fästa det i balkongväggen.

Hur du ska fästa skyddsnätet

Materialet din balkong är gjort av varierar och kan vara i betong, trä, metall eller något helt annat. Oavsett material bör du undersöka det innan du väljer vilket nät du köper och se till att just det nätet du väljer går att fästa i din balkong. I många nät följer det med olika typer av krokar, skruvar och snören för att fästa nätet.

Tänk över om du är villiga att fästa en krok i din balkong eller om du måste hitta någon annan lösning för att ”skada” balkongen

Problem med hyresvärden

Bor du i en hyresrätt kan det vara ett extra hinder. Många hyresvärdar tillåter inte sina gäster att modifiera lägenheten på något sätt medan andra kan vara helt okej med det. Det finns inga övergripande bestämmelser om vad som gäller utan du måste kontakta din hyresvärd och fråga vad som är okej eller inte innan du fäster nätet.

Fungerar för andra djur

Ett kattnät som ska skydda på balkongen kan fungera utmärkt för andra djur också. Allt ifrån hundar till kaniner kan dra nytta av ett säkerhetsnät. Dessutom kan ett balkongnät skydda mot andra problem såsom duvor eller andra fåglar på balkongen.

Ska du använda balkongnätet mot duvor avråder vi från ett transparent kattnät. Risken att duvorna inte ser kattnätet och flyger in i det är något vi vill undvika. Det bästa valet är istället ett ståltrådsförstärkt kattnät.

Lagar och regler för katter på balkongen

Sedan 2009 finns det strikta regler om vad som gäller när du har en katt på balkongen. Det är förbjudet att ha en katt på balkongen, med eller utan uppsyn om du bor på tredje våningen eller högre och saknar skyddande kattnät. Det räcker inte med att du nätar in delar av balkongen ifall du har små katter som gillar att klättra. Då måste du näta av hela den öppna ytan.

Du bör även ha balkongdörren öppen på varma eller kalla dagar så katten känner att den kan gå in om den börjar känna obehag eller bli för varm, det leder till att katten undviker att klättra i nätet. Tänk på att det är du som ägare som står enskilt ansvarig för kattens säkerhet och välmående. Tillverkarna av kattnät rekommenderar inte att du lämnar katten ensam på balkongen även efter du har nätat in den då vissa katter kan vara extra knepiga och tugga sig genom nätet eller liknande.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kattnät för balkongen – Bästa modellerna med säkerhet i fokus