5 september

12 effektiva sätt att skrämma bort duvor från balkong och trädgård

3  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med granngården, 24 och stick

Får du ovälkomna besök av duvor eller andra fåglar?

Vi är många som har problem med dessa stadsfåglar eftersom de är väldigt vanliga, och dessutom är de mästare på att skita ner. Problem med duvor är vanligt för villaägare såväl som för ägare av bostadsrätter och för alla som bor i hyresrätt, framförallt i storstäderna. Eftersom många har frågan vad kan man göra för att skämma bort dessa fåglar har vi valt att skriva den här artikeln som en komplett guide till hur du löser problemet.

I den här artikeln lär du dig våra 12 bästa metoder till en duvfri balkong och/eller trädgård året om. Du lär dig allt om vad duvor inte gillar och vad som håller dem borta för all framtid.


Bästa valet! 249:-

Uggla med rörligt huvud

Toppval

För stora ytor!

589:- 

Flygande drake (rovfågel)

fågelskrämma drake

Budget-valet! 149:-

Reflekterade Uggla


Varför är duvor ett problem?

Med största sannolikhet vet du redan svaret på den här frågan eftersom du säkert hittat hit via att du har sökt en lösning på problemet. Då kan du skippa direkt till våra metoder för att åtgärda problemet.

För dig som är här och inte haft problem med fåglar än och vill lära dig mer om vad det innebär ska vi hjälpa dig att förstå problematiken med duvor.

För oss som har balkong eller en trädgård med altan och har ordnat den till en fin plats är duvor som bajsar, orsakar skada och bygger bo en riktigt plåga. Det mycket vanliga problemet med fåglar som häckar runt om på fastigheter och saboterar utemiljön är minst sagt något som är irriterande för många hyresgäster och bostadsägare. Att få bort dessa blir till ett viktigt projekt för att återskapa trivseln i hemmamiljön.

Det kan vara kul att mata stadsfåglar som duvor med en brödbit i parken. Men det blir inte så kul när en hel flock av dessa fåglar fladdrar några meter ifrån dig.

Något som inte heller är så kul är när de böjar bygga bo på din balkong och spenderar hela dagen i din trädgård eller i ditt balkongfönster. De vandaliserar genom att slänga runt skräp och och de städar inte upp efter sig. De smutsar ner utemöbler, balkongräcken, bilar och altaner med sin avföring. Det är ännu en av anledningar till att många privatpersoner och fastighetsägare upplever dessa som irriterande djur.

2 duvor som sitter i ett balkongfönster

I grunden är fåglar vackra, fina varelser och fågelskådning är ett populärt intresse hos många. Det kan till och med finnas mycket tjusning med att ha fåglar på sin gård, när de är välkomna. Det är vanligt att villaägare hänger upp fågelholkar och talgbollar. Detta hjälper fåglarna att få i sig tillräckligt med mat, hitta bra boplatser där de kan lägga ägg och få ungar. Blir det för många ovälkomna fåglar och om de kommer för nära inpå vårt boende blir de inte längre lika trevliga, särkilt inte de skräniga typerna. Det finns även fåglar som bär på bakterier och sjukdomar och de kan överföra löss till människor och husdjur.

Varför bör man skrämma bort duvorna?

Det är inte svårt att komma på anledningar till att man vill ha bort dessa fåglar från sin utemiljö. Har man en fin balkong vill man såklart att den ska vara fräsch och ren plats att vara på. Du kanske också vill skrämma bort varenda duva för att de skitar ner och kan bära på sjukdomar, eller av de andra orsakerna vi tagit upp hittills.

Läskiga duvor som man vill skrämma bort

Om att bli av med duvor är ditt mål har kommit helt rätt, för i resten av den här artikeln lär du dig de bästa knepen och viktiga saker att ha i åtanke för att bli av med dessa irriterande fåglar från din bostad. Vi kommer också gå in på olika metoder för fågelskydd och fågelsäkring som experterna använder för att hindra fåglar utan att skada dem.

Bäst med åtgärder före häckningssäsong

Duvor häckar under vår och tidig sommar. Från slutet av mars och juli ut. Har mars redan passerat och duvorna är i full rulle i närheten av din bostad är du egentligen lite sent ute. Bäst är det att börja förbyggande arbete redan innan duvorna börjar häcka. För att se till att de väljer att bättre plats att häcka på än hos dig. Är du här för att du letar svar på hur du skrämmer bort duvor från din balkong eller trädgård är det säkert redan för sent och alla tips i den här guiden är riktade till just dig. Men vill du göra ditt arbete mycket enklare till kommande år rekommenderar jag ändå att du börjar skydda ditt hem mot duvor redan under mars månad.

Häckningstid och fredade duvor

Något som inte alla känner till är att duvor är fredade under häckningsperioden. Det innebär att du inte bör förstöra deras bon eller försöka skrämma iväg dem under den perioden. Dessa regler gäller för alla som får oönskade besök av duvor som bygger bon och lägger ägg. Däremot är reglerna så att om duvorna orsakar besvär för dig, skitar ner och är en så kallad sanitär olägenhet får du göra något åt ditt problem med duvorna trots att det är under häckningsperioden. Därför kan du få skrämma iväg duvorna och ta bort deras ägg och bon på dessa grunder. Prata alltid med någon mera kunnig om du är osäker på vad som gäller. Det kan vara t.ex. din fastighetsägare eller en skadedjurssanerare. Tänk på att det alltid är fastighetsägarens ansvar mot dig som bor där att förebygga och begränsa fåglars möjlighet att störa och orsaka skada. Behöver problemet lösas kan de vara rimligt att de står för kostnaden och arbetet. Detta regleras enligt lag i miljöbalken.

Sätt att skrämma bort duvor

Trots att dessa vilda djur häckar på din balkong och lever rövare i din trädgård så är det inget illa menat och man ska aldrig vara elak mot dessa fåglar som bara värnar om sig själv och sina ungar. Vi avstår därför helt från att ta upp några åtgärder som kan skada duvorna och uppmanar dig att göra detsamma. Kom igång att vi vill värna om djuren, bara inte ha dem där vi ska bo och leva. Med det sagt, här kommer första tipset:

1. Häng upp vanliga gamla CD-skivor

CD-skivor som fågelskrämma

Har du kvar gamla CD/DVD-skivor som bara ligger och skräpar? Numera saknar de flesta nya datorer cd läsare och de håller på att helt fasas ut. Om du ändå dragit dig för att slanga dina gamla skivor kan de nu komma till användning. När solen skiner på skivornas reflekterande baksida avges starka blänk som duvorna inte gillar. Det sticker i deras ögon och de håller sig undan.

För att göra en duvskrämma av gamla skivor är allt du behöver göra att knyta samman all skivor med en lina och hänga ditt verk någonstans där det syns.

Det är förvånansvärt hur effektivt detta sättet är. Om du redan har gjort dig av med alla dina gamla CD-skivor kan du skriva på Facebook och fråga om det är finns någon som vill göra sig av med lite gammalt bråte. Alternativ läsa om nästa tips som är minst lika effektivt!

2. Silverobjekt och med glänsande, reflekterande ytor

Hastiga reflektioner skrämmer fåglar

Har du inga CD-skivor hemma kan du med lite kreativitet säkert komma på något som ger samma effekt. Det kan vara t.ex. gamla silvriga reflexer som du hänger upp i ett snöre. Det du vill åstadkomma är att skapa ett hastigt sken som duvorna inte gillar.

Det finns också holografiskt fågeltejp (reflekterande remsa) att köpa. Den kan sättas t.ex. längs fönsterbrädan eller balkongräcket. Denna tejp har samma effekt som CD-skivorna och får effektivt bort fåglarna genom att de avger ett liknande blänkande sken när ljus reflekteras i dem. Vissa remsor avger dessutom ett svagt brummande ljud som också hjälper med att hålla fåglarna borta.

Om du tycker att det är fult med tejpen direkt på din balkong kan hänga upp ett föremål som du klistrar tejpen på. Exempelvis kan du ta en boll eller en stor bit kartong som du täcker med tejpen och hänger upp ett snöre.

Det finns även färdiga produkter att köpa. Alla skyltar och skärmar med störande reflexer/färger/speglar som hängs i snören kan användas på samma sätt. Vill du ha en billig lösning klarar du dig minst lika bra med att ta det du har hemma och kanske behöver du bara investera i lite fågeltejp.

Även om dessa lösningar är effektiva så är de inte så estetiskt tilltalande.

En lösning som ser lite bättre ut från utsidan är en uggla med ett reflexmönster som uppnår gör samma effekt som våra tips på smarta gör-det-själv lösningar.

Gillar du idén om ha en uggla på balkongen har vi verkligen något för dig i vårt nästa tips:

3. Plastuggla med rörligt huvud - en effektiv fågelskrämma

Platsuggla med rörligt huvud för att hålla fåglar borta

Ugglan är ett fruktat rovdjur för småfåglar som duvor. När fåglarna ser något som liknar en uggla säger deras instinkter att de ska hålla sig bort. Att lägga ägg och häcka i närheten av en rovfågel är inte en risk någon småfågel vill utsätta sig själva eller sina ungar för.

Fåglar är relativt smarta och de händer att de genomskådar försök att lura dem. Det är viktigt att välja en fågelskrämma som är väldigt lik rovfågeln den ska imitera. En plastuggla med rörligt huvud som har ett tillräckligt naturtroget utförande kan vara ett effektivt sätt att skrämma bort duvor.

En bra placering av imitationen ökar chansen att småfåglarna håller sig borta. Det är dags att du börjar tänka som en uggla! Ugglan själv hade valt att sitta på en plats högt uppe där den ser fåglarna innan fåglarna ser den. Tänk ut var på din balkong eller var i din trådgård det skulle vara och placera ugglan där.

Utöver att vi själv testat att får bort fåglar med platsugglor har vi också läst om många andra varit med om att de skrämmer bort duvor. Stick.se gjorde ett test av sin egen variant där de fick bort alla fåglar från en parkering. Slutsatsen de drog i testet var att den ugglan för att skrämma bort fåglar fungerar på både lång och kort sikt.

4. Gör-det-själv duvskrämmare av gamla PET-flaskor 

Tidsåtgång: ca 1 timme

Vi har hittills tagit upp 3 effektiva metoder för att skrämma bort duvor. Alla dessa är välkända och beprövade metoder. Nästa tips är något väldigt kreativt som du förmodligen inte sett tidigare. Det här sättet är en äkta Macgyver lösning som kräver fixaranda och några vanliga verktyg. 

Med den här metoden slipper du betala för en dyr fågelskrämma, men du får något som är riktigt effektivt. Är du en person som gillar att pyssla kan det här bli en mycket roligt projekt att hitta på tillsammans med en likasinnad vän eller dina barn. Resultatet av guiden i 7-steg som följer kan se ut som på bilden nedan:

Gör en egen duvskrämmare

Duvskrämmare av gamla PET-flaskor

Den här fågelskrämman är enkel, effektiv och billig för dig som gillar påhittiga lösningar. Den kräver bara utrustning som du förhoppningsvis redan har hemma. Ett kul gör-det-själv projekt att ta sig an med barnen med barnen eller att testa på egen hand. Lycka till!

Utrustningen du behöver är följande:

  • 1,5 liters PET-flaska
  • En märkningspenna
  • En linjal
  • En vass kniv (eller en sax)
  • En klämtång
  • En vanlig borrmaskin med en hyfsat smal borr
  • En böjbar metallvajer (en stram ståltråd fungerar utmärkt),

Instruktioner - så här gör du!

Här följer utförliga instruktioner med hur du går tillväga:

STEG 1: Rita linjer längs flaskan

Rita två breda dubbelsträckade linjer linjer i nära botten och toppen och sammankoppla dessa sedan mer vertikala linjer längs flaskan sidan som på bilden.

STEG 2: Skär vertikala jack i flaskan
Gör hål i flaskan längs de vertikala linjerna. Låt de dubbelsträckade linjerna i toppen och botten förbli orörda.

Hemma gjord fågelskrämmare

STEG 3: Vik & pressa ihop

Vik in plasten vid de dubbelsträckade linjerna och sedan ska du kunna pressa ihop flaskan så att den får formen av en kinesisk lampa.

STEG 4: Gör hål i toppen och botten med en borr
I det här steget gör du ett hål i korken och längst er i mitten av botten på flaskan.

STEG 5: Gör en krok av ståltråden.

Nu tar du ståltråden, sträcker ut den rak, böjer en yttersta centimetern i änden med tången. Målet är att forma den som en krock så att du kan fästa den i flaskans kork. Ta av korken när du är klar, fäst kroken och placera tillbaka allt på flaskan igen.

STEG 6: Böj ståltråden i botten
För att fågelskrämma behålla formen som liknar en väderkvarn behöver du böja ståltråden i botten av flaskan.

Fästet till fågelskrämman

STEG 7: Kläm längst ut på varje vinge.
För att göra så att din anordning håller formen klämmer du längst ut på varje vinge.

Det var allt! För att se fullständiga instruktioner kan du se hela videon där vi ursprungligen fick idéen från. Du har den nedan. Vi har själv testat att bygga denna och den gör ett bra jobb med att hålla duvor borta. Berätta gärna om ditt projekt att bygga denna i kommentarsfältet och dela dina resultat hur pass bra den fungerar för dig.

Inspiration har hämtats från:


5. Fågelskydd som hindrar duvorna från att landa

Nu ska vi titta närmre på ett sätt som inte direkt skrämmer bort duvorna, men metoden uppfyller samma syfte - att få bort fåglarna från din balkong eller altan. Fågelskydd är olika anordningar som till exempel kan hindrar duvor och andra fåglar från att landa. 

Fågeltrådar och fågelpiggar

De två vanliga fågelskydden är fågeltrådar och fågelpiggar. Vanligtvis installeras dessa på balkongräcken, takrännor, lampor avsatser eller andra utrymmen.

De är hyfsat lätt monterade skydd som du kan sätta upp själv, även om många väljer att anlita proffs. 

Det kan vara värt att tala med fastighetsägaren, hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om att få ett fågelskydd monterat av professionell personal. Enligt miljöbalken har de nämligen ett ansvar mot dig som bor där att förebygga och begränsa fåglars möjlighet att störa och orsaka skada.

Fågelpiggar är ett lättmonterat skydd som ser till fåglarna inte har möjlighet att landa. Dessa finns att hos butiker som säljer fågelskydd. Vi har hittat en instruktionvideo där Tobias på fågelskrämma.se visar upp fågelpiggar och berättar hur de fungerar. (obs. inlägget är inte sponsrat. Vi tycker bara att videon är informativ för våra läsare.)

En fågeltråd spänns ca 10 centimeter över räcken balkonger, takrännor eller andra öppna ytor som du vill skydda mot fåglarna. Tråden måste vara tillräckligt spänd för att fåglarna inte ska trycka ner den. Om du har vanlig fiskelina hemma så kan du prova en sån här Macgyver lösning som också fungerar.

Fågelnät kan du köpa och sätt upp för att stänga ute fåglarna. Du kan även försöka vara lite kreativ och hitta saker som kan användas som en fågelbarriär för att stoppa fåglarna från att komma och sätta sig. Tänk på hur din balkong är konstruerad och fundera på vad som skulle kunna vara effektivt. Bara fantasin sätter gränser!

6. Plastormar - vanliga leksaksormar funkar också!

Det är en mindre beprövad metod att lägga ut gummiormar mot fåglar. Vi har hört personer som säger att de har testat och att det gett en viss effekt. Därför tar vi med den är även om vi inte provat dessa för en mer djupgående recension.

Plastormar mot fåglar är väldigt enkla införskaffa. Välj den varianten som ser mest verklighetstrogen ut och lägg ut dem nära där risken är som störst att fåglarna väljer att placera sina ägg. Det kan också vara bra att prova med att lägga dem på mer synliga platser där de verkligen syns på håll i förhoppning om att fåglarna inte ska komma och land överhuvudtaget.

För bäst effekt så ska man flytta runt ormarna lite efter några dagar, och gärna växla mellan olika färger på ormar. Som vi nämnt tidigare är fåglar ibland rätt smarta och det finns en chans att de lär sig att ormarna är ofarliga för dem.

7. Ballonger/bollar med målade ögon

Fågelskrämma med rovdjursögon

Duvor är väldigt uppmärksamma på allt som kan innebära fara. Något som inger fara för duvor är ögon. Ögonen signalerar rovfågel för duvorna och med hjälp målade ögon kan du väldigt effektivt skrämma bort dessa fåglar. Det behöver inte vara riktiga ögon utan bara de liknar ögon kan det framkalla rädsla hos duvorna.

Det finns ballonger i olika färger att köpa som är utrustade med stora målade ögon. De är mycket vädertåliga och blir mer effektiv när de rör sig i vinden. I japan har man i lång tid använd denna typen av fågelskydd för att hålla djuren borta från tågstationer och bostader.

En gör-det-själv lösning att prova är att måla ett stort färgstarkt öga på ett A3 pappersark och sätta upp på din balkong. Detta dock inte lika effektivt kvällstid. När du testar dessa lösningar med kommer du häpnas av ögons förmåga att skrämma fåglar.

8. Fågelskrämma som rör sig med vinden / drake

Du kanske har sett dessa rovfågelliknande drakar som är fästa på ett långt glasfiberspö när du varit i närheten av havet. 

Om du inte sett dessa fågelskrämmor så med visar videon ovan hur de ser ut när de rör sig med vinden. Många båtägare använder dessa för att hålla havsfåglar på avstånd från deras bryggor. Genom elasticiteten i spöet får draken ett naturtroget utseende när den rör sig i vinden.

Skaffar du en fågelskrämma som rör sig i vinden till din trädgård eller havstomt kommer du märka att det blir betydligt mycket mer fågelfritt. Det är tack vare fåglarnas instinktiva rädsla för rovfåglar som dessa funkar så bra. Titta efter en variant som ser ut som en riktig fågel eller har starka färger så att den syns extra bra för extra bra effekt. Varianter som har målade ögon har också fördelen att de triggar småfåglarnas instinktiva rädsla för ögon.

För er balkongägare kan denna typen av fågelskydd vara värd att prova också. Ni kan ställa in längden glasfiberstaven och men undersök om ni hittar modeller som är särkilt anpassade för mindre utrymmen. Bäst är det med en fågel som du fäster på ett glasfiberspö, men lyckas du inte hitta en sådan finns det realistiska fåglar som rör sig med vinden när du monterar dem på en lina från taket. Använd gärna i samspel med andra fågelskydd som vi rekommenderar i den här guiden för maximalt skydd.

9. Sensor med högfrekvent/lågfrekvent ljud

På samma sätt som fåglar är uppmärksamma för olika synintryck är de mycket vaksamma på ljud i sin omgivning. Deras hörsel varnar dem för rovdjur. Hastiga signaler, smällar och rovdjurläten skrämmer duvor. Det är också känsliga för störande ljud i omgivningen och bygger inte bo i närheten av ljud som det tycker är jobbiga. Precis som att du gärna inte skulle bo just vid en motorväg utan ljudisolering.

Lyckligtvis finns det små system som du kan installera som både känner av när fåglarna landar på din balkong. Dessa tar hand om att skrämma eller störa fåglarna utan att grannarna blir väckta med hjälpa av högfrekvent eller lågfrekvent ljud. Men en sensor känner de av när fåglar landar på din balkong och böjar avge ljudet som avlägsnar fåglarna.

Bor du i en hyresfastighet eller en bostadsrätt och har en balkong kanske det inte är passande att ha en elektronisk fågelvakt som imiterar skjutande, tjutande eller skällande ljud. Det skulle göra både dig grannarna tokiga när fåglarna tittar in tidigt på morgonen och det smäller till på balkongen. De finns mer diskreta modeller som verkar genom att stressa fåglarna över en längre tid och dessa passar särskilt bra på en balkong.

De är enkla att montera på väggen och får inte din balkong att se ut som en cirkus som många andra lösningar för fågelskydd. Balkongvakten är en liten enhet. Utseende skiljer sig och du kan välja det som passar bästa på din balkong. Några har ett lika diskret utseende som en eldosa på väggen.

10. Prasslande material

Fåglar gillar inte ljud som prasslar. Ett prasslande ljud påminner om hur det låter när ett rovdjur rör sig i ett buskar och det kan trigga instinktiva rädslor hos fåglar.

Utrusta platsen du vill skydda med prasslade föremål så hjälper det dig att hålla alla fåglar borta. Fokusera framförallt att lägga ut prasselmaterial där fåglarna gärna landar.  Var kreativ med vad du väljer att använda.

Fladdrande plastpåsar eller ballonger som draperier där fåglarna passerar är några idé som du kan kan överväga att skaffa om du inte hittar något bra alternativ i ditt hem.

11. Sätt upp en uvbulvan eller en rovfågel attrapp

Vi har redan kolla på användningen en uggla med ett rörligt huvud för att skrämma bort duvor. Ett annat effektivt sätt är att använda sig av en uvbulvan eller en rovfågel attrapp. Dessa ser mycket realistiska ut och används vanligtvis i jaktsammanhang för att lura djur att tro att det är ett är den levande varelse de stöter på.

Dessa finns att köpa på jaktbutiker och på nätet och du gör bäst att välja den som ser mest verklighetstrogen ut. Placera den sedan på en lämplig plats på din balkong där djuret själv skulle välja att placera sig om det var levande.

Av praktiska skäl tar vi upp detta sättet som en separat metod. Många som är jägare eller känner jägare kan ha tillgång till dessa föremål och då är det bra att känna till att de kan vara effektiva mot fåglar. Prova och se. Dessa imitationer lurar de flesta djuren.

12. Fågelskrämma som imiterar ljudet av fåglar

Vi har valt att lämna det här tipset till sist. För även om det är en lösning som har visat sig mycket effektiv för att skrämma bort duvor så kan den vara störande för omgivning och grannar. Har du en går på landet rekommenderar vi starkt denna lösning men ska den monteras där människor rör sig kan det uppfattas irriterande.

Fåglar är som vi tidigare sagt väldigt observant på ljud och de kommunicerar med andra fåglar främst genom kraxande, sång och skränande ljud. Ett bra sätt att hålla fåglarna på avstånd är att använda ljud som signaler får fåglarna att instinktivt uppfatta att det är bäst för dem att hålla sig på avstånd. Det finns många olika fågelskrämmor att köpa som gör fågelljud som signalerar duvor att det är klokt att hålla sig därifrån.

Malmö kommun testade en sådan lösning på taket på Malmö högskola. Expressen rapporterade om resultatet i en video som finns på YouTube. Projektet visade sig mycket framgångsrikt sett till att det problemet med fågelskit på taken blev ett minne blott. Problemet vara bara att människor i närområdet reagerade negativ på ljuden som inte lät särkilt trevliga för en åhörare. Se hela repotaget nedan.

Tanken med att ta med detta repotaget är att visa på hur effektiv det kan vara att använda sig av ljud för att skrämma bort fåglar. Så kan du själv avgöra om det är en lösning du vill prova själv eller inte.

Nu är du 12 metoder rikare - Varsågod

Nu har du fått massvis med tips och jag övertygad om att det inte kommer vara svårt för dig att hitta ett av dessa fixar ditt fågelbekymmer.

När vi skrivit den här guiden vi har lagt ner många timmar på att välja ut de bästa tipsen. Vi sammanställt flera av de bästa testerna som gjort metoder för att bli kvitt fåglar. Dessutom har vi lyssnat vad många personer har att säga om hur de själva har tagit itu med sina problem. Alla satt att lösa problemet ryms inte i våra 12 metoder ovan och därför har vi valt att ta med några fler idéer nedan. Hoppas de ger din ännu mer inspiration till hur du bäst löser ditt fågelproblem.

Bonustips: Fler effektiva idéer för att skrämma bort fåglar

Fåglar gillar inte vatten
Har du en vattenslang kan du sätta upp en vattenspridare som med jämna mellanrum sprider ut vatten. Du kan till och med ta det så längt att du kopplar en timer eller en rörelsesensor till din sprinkler så att den bara förbrukar vatten när det behövs. Behöver du sprida vatten över gräsmattan för att vattna blommor kan du använda samma samma utrustning till avvärjning mot fåglar.

Se till att fåglarna inte får mat
Om du vill slippa fåglarna säger det sig själv att du inte ska mata men se också till att du inte matar dem av misstag.

  • Ställ inte ut matskålar till hund eller katt. Lämna inte heller lekben eller köttben vars lukt kan locka dit fåglarna.
  • Ställ inte ut soppåsten, släng den direkt istället.
  • Har du trädgård bör du plocka upp fallfrukt
  • Ta vara på bär och frukter som fåglarna tycker om. Skydda men nät om det behövs.

Kryddor
Vissa kryddor är inte lämplig mat för fåglar. Faktum är att det avskyr dem. Det går rykten om att man kan bland cayennepeppar, chilipeppar eller andra heta kryddor i en burk tillsammans med vatten och sedan spraya där duvorna brukar sitta. Känner du lusten att experimentera lite kan du prova detta och skriv gärna i kommentarerna om det funkar. I så fall kan vi uppdatera artikeln och ta med som ett sätt som fungerar.

Daddi Long Legs - fågelskrämmande spindel
Det här är en amerikansk uppfinning som används vid förbyggande mot fåglar för att hindra möjligheten att landa. Skyddsanordningen som också liknar en gigantisk spindel kan ha vissa fördelar av sitt utseende det när den gör sitt jobba att avstyra fåglar. Namnet kommer från en art av dallerspindlar som heter just Daddy long leg.

Vi har kollat på möjligheter att köpa den i Sverige och den är ganska dyr så därför rekommenderar vi inte den till privatpersoner, med är du själv fastighetsägare och har du ett fågelproblem på ett tak eller en innergård kan denna lösning vara värd att undersöka. Här kommer en video som visar hur produkten fungerar.

Sammanfattning

Den är artikeln är den mest kompletta guiden till att skrämma bort duvor som finns att läsa. Vi har noga valt ut de bästa metoderna hört talas och vi har också lagt ner många timmar av forskningsarbete för att letar fram ännu fler metoder att ta med. Vi har även sammanställt bästa testerna där sätten har fått utmanas i verkligheten. Resultat är en guide som vi är mycket stolta över och vi hoppas att den kommer att hjälpa många till ett mer fågelfritt liv och att fåglarna hittar bättre ställen att häcka på där de kan vara ostörda av människor. Om du gillar den har guiden skulle vi uppskatta väldigt mycket om du vill berätta om den för andra och dela den på social medier eller på din egen hemsida eller blogg. Vi hör också gärna vad du tycker om den i kommentarerna nedan. Ha en lycklig fågelfri dag!

Frågor & svar

Vems ansvar är det när det är duvor på balkongen?

Enligt miljöbalken är det fastighetsägaren, hyresvärden eller bostadsrättsföreningen ansvar mot dig som bor där att förebygga och begränsa fåglars möjlighet att störa och orsaka skada.

Hur förebygger man att duvor häckar på balkongen?

Häckningstiden för duvor börjar i månadsskiftet mellan mars och april. Det bästa sättet att förebygga häckning på din balkong är rätt timing. Du måste göra vida åtgärder innan häckningssäsongen börjar dvs. under mars månad. Åtgärderna kan du läsa om i resen av den här artikeln.

Vad ska jag med en fågel som lägger ägg och bygger bo på min balkong?

Fåglar är fredade under under häckningssäsongen som pågår från 1 april till 31 juli. Det innebär att du inte får plocka bort bon eller ägg under den perioden inte undantag gäller. Ett undantag kan t.ex. vara om fåglarna orsakar allvarliga skador eller besvär. Rådgör med din fastighetsägare eller en skadedjursbekämpare kring vad som är en allvarlig skada innan du gör din av med boet och äggen.

Vad gör man med duvägg på balkongen?

Tänk på att duvor är fredade från tidig vår till början av sommaren och ska du normalt inte ta bort äggen om fåglarna inte är en ett besvär eller en sanitär olägenhet.

Om du har rätt att ta bort fågeläggen är det vanligen rekommenderat att de punkteras eller ersätts med konstgjorda. Om du bara tar bort äggen är det stor risk att fåglarna bara lägger nya ägg när de upptäcker att de är borta. Denna metod leder till att fåglarna så småningom flyttar. Kan dock ta ett par ruvningar i värsta fall.

Vad är häckningstid och vilka regler gäller?

Häckningstiden är den tiden på året från att fåglarna parar sig tills dess att ungarna lämnar boet. Häckningen sker vanligtvis under perioden 1 april till 31 juli. Under häckningssäsongen (hela häckningsperioden) är fåglarna fredade.

När lägger duvor sina ägg?

Vanligast är att duvorna lägger sina ägg någongång under häckningsperioden mellan 1 april till 31 juli.

Hur länge ruvar en duva?

Duvor ruvar 16-19 dagar. Ruvtiden kan variera något. Det är normalt med 17 ungar per år från ett duvpar.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

  • Ingen fråga ,men man blir galen på grannar som matar duvor på sin balkong.. fåglarna kurrar, ligger på fönsterbläcket …alltid när man tittar ut ser man en fågel…… har köpt 2 stora parasoller …hjälper något .Tacksam för tips. Igår skrev jag en lapp i hissen , grannar som som skrev att dom höll med …..vill helst inte bråka med dem som matar fåglarna med limpor m.m. Ps fiskmåsar cirkulerar också när det är matdags ,skatorna är ok.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Liknande läsning

    Djursajten
    >
    Tack för att du läste artikeln: 12 effektiva sätt att skrämma bort duvor från balkong och trädgård