14 september

Skrämma bort vildsvin 2024 – 8 Tips som håller gården fri från svin

9  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Vildsvin på tomten kan vara ett riktigt problem. Svinen bökar efter mat, river upp gräsmattan och gräver efter rötter.

Dessutom kan vildsvin uppfattas som farliga och skrämmande mot både husdjur och familj, även om de inte utgör något hot så länge du inte stör dem.

Vildsvin lever i flock och kommer komma till din gård för fallfrukt, annan föda eller helt enkelt för att det verkar som en trygg plats.

I den här artiklen ska du få hjälp att hålla vildsvinen borta på ett effektivt och riskfritt sätt.

ensamt vildsvin går i lövskog på hösten

Bli av med vildsvin: Steg för steg

Steg 1: Förebygg - Plocka bort fallfrukt och annan lättåtkomlig föda från marken som lockar. Mat för fåglar som spills från fågelbord är en vanlig miss som lockar till sig vildsvin


Steg 2: Ta bort skydd - Höga buskar, oklippt gräs och annan växtlighet som kan verka som skydd och trygghet till vildsvinen bidrar till att kommer till gården.


Steg 3: Välj skrämselteknik - Välj hur du vill skrämma vildsvinen. Lukt, ljus, ljud eller stängsel är vanligt. Läs om alla tips.


Steg 4: Skräm vildsvinen - Följ instruktionerna och skräm bort vildsvinen en gång för alla!


Snart är vildsvinen ett minne blott - Lycka till!

Få svaret direkt: Effektivaste lösningarna mot vildsvin 2024

Vildgranulat mot vildsvin

Cirkapris: 400:-

skrämma vildsvin med lukt från viltgranulat
 • "osynligt staket" upp till 150 meter
 • Väldigt prisvärt
 • Människor känner inte av lukten
 • Behövs nytt nästa år
 • Misslyckas du med utplaceringen fungerar inte revira

Elstängsel mot vildsvin

Cirkapris: 1000:-

stängsel med el mot vildsvin
 • Enkel montering jämfört med andra elnät
 • Speciellt framtaget mot vildsvin (Skadar ej svinen)
 • 100% skydd på 50 meter
 • Behöver tillgång till el
 • Kan förstöras av oväder. Exempelvis fallande träd

Lär känna vildsvinenHär finns vildsvinen i Sverige


Vildsvin återfinns nästan uteslutande i södra Sverige. Enligt Svenska Jägareförbundet var vildsvin som vanligast i Södermanland län. Där rapporterade det flest etablerade populationer av vildsvin i hela landet tätt följt av Blekinge. 

I övrigt är vildsvin relativt vanligt intill den östra kusten och in över landet. Populationerna avtar när man närmar sig Göteborg och ovanför Vänern förekommer vildsvin inte mer än sporadiskt.

Längst ned i landet, i Skåne, är vildsvin vanliga.

Nedan ser du en kort video på ett vildsvin som försökte ta en genväg över isen men som märkte att det var mycket halt - Kanske är det för att undvika situationer likt dessa de håller sig borta från Norrland där isen ligger kvar längre.

Lyckligtvis klarade sig vildsvinet helskinnat över isen och sprang iväg in i skogen när den tog sig till fastlandet!


Utseende, bök, spår och spillning


Att känna igen ett vildsvin är ganska enkelt, De skiljer sig till utseende från många andra djur som vanligt syns i skogen och liknar en muskulös gris med mörk päls.

Ett fullvuxet vildsvin väger sällan under 100kg. Galten (hanen) kan väga upp mot 200 kg och är betydligt muskulös än suggan (honan) som därför väger närmare 100kg, men som sagt; sällan under 100 kg.

Sett till mankhöjd och längd kan ett vuxet vildsvin förväntas bli omkring 1,5 meter långt med en mankhöjd omkring 1 meter. Galten och suggan är relativt lika sett till längd och höjd, det som skiljer dem är alltså huvudsakligen vikten.

svart vildsvin letar efter mat i skogen

Snabb fakta: Fullvuxet vildsvin

 • Vildsvinet vikt: 100-200 Kg - Galten väger mer än suggan
 • Vildsvinets längd: omkring 1,5 meter 
 • Vildsvinets mankhöjd: Omkring 1 meter
 • Vildsvinets föda: Allätare - Rötter, fallfrukt, potatis, nötter, insekter, sniglar och annat som finns i skogen.

Vildsvinen är huvudsakligen nattaktiva djur och gör sig sällan till känna under dagtid. Dessutom är de skygga och håller sig gärna undan från öppna områden och människor (om det inte gäller att skydda sina ungar).

Just därför kan det vara svårt att veta om det verkligen är vildsvin som ställer till problem på din tomt. Ett bra sätt att att kolla efter vildsvinets klövspår och spillning. Men först det tydligaste tecknet på att du har vildsvinsproblem: Uppriven gräsmatta och jord från vildsvin som bökat.

Nedan ser du en kort video med en sugga med fem kultingar som bökar vid en uppriven gräsmatta. Man kan tydligt se hur de stöter upp jorden med nosen för att leta efter rötter och annat gott. 

Finner du områden på din gräsmatta som är upprivna likt videon är det sannolikt ett vildsvin.

I videon kan du se de små kultingarna. De är betydligt ljusare i pälsen och har randiga linjer. De små kultingarna uppför sig precis som sin mor och bökar runt i jorden.

Nedan ser du en tydlig bild på en normalstor kull - Deras pälsmönster är verkligen häftigt!

sex vildsvinskultingar vilar tillsammans

Kom ihåg: Du bör aldrig gå fram mot en sugga med sina kultingar, då är risken att hon känner sig hotad och går till attack för att försvara sina ungar.

Utöver tydliga tecken från bök kan du också hålla utkik efter spår från klövar och spillning.

 • Vildsvinets klövspår
spår från två vildsvin i sand

Vildsvinets klövspår är cirka 5-7 cm stort och känns tydligt igen genom de två klövarna framtill följt av två mindre tår som bara ser ut som hål.

Det kan vara svårt att urskilja spåret från vissa andra hovdjur. Håll därför utkik efter andra kännetecken som vildsvinet lämnar efter sig.

 • Spillning från vildsvin

Spillning från vildsvin varierar en del beroende på svinets kost. Ofta samlas bajset som staplade kulor som sitter ihop med varandra likt en trave.

Äter vildsvinet mycket sädeslag från ängar eller odlingar kan avföring vara likt en avlång korv, ofta med rester från säden i form av strådelar.


Vildsvinets sinnen: Styrkor och svagheter


För att skrämma vildsvin på bästa möjlig sätt är det viktigt att du är medveten om vildsvinets styrkor och dess svagheter. På så sätt kan du skrämma iväg inkräktaren från din gräsmatta utan att riskera skador - varken för dig eller svinet.

 • Vildsvinets luktsinne

Vildsvinets luktsinne är mycket bra.

De använder lukten för att böka i jord till de hittar föda såsom rötter, potatis, insekter och annat gott.

Deras goda luktsinne går att använda mot dem för att skrämma bort vildsvinet genom att placera ut något som luktar illa för svinet.

 • Vildsvinets syn

Vildsvin ser dåligt och är dessutom mest aktiva på natten. Den dåliga synen i kombination med mörker gör att det inte är särskilt effektivt att skrämma vildsvin genom att visa något läskigt.

En lösning kan dock vara att använda sig av kraftigt ljus för att skrämma vildsvin.

 • Vildsvinets hörselsinne

Vildsvin har ganska dålig hörsel, men inte urusel. 

Att skrämma vildsvin med hjälp av ljud är därför inte att föredra men på rätt sätt kan det fungera.

Mycket höga ljud såsom knallar och andra oväntade smällar skrämma ofta iväg vildsvin.

Med det sagt är det dags att börja undersöka de 8 bästa sätten av skrämma bort vildsvin.

Jag har rangordnat tipsen från bästa till det minst effektiva i fallande ordning och rekommenderar att du börjar läsa genom de tre första innan du går vidare till något av de andra tipsen eftersom de ligger till grund för att du ska lyckas!


8 sätt att bli av med vildsvin


#1 Förebygg vildsvin: Plocka bort föda

Vildsvin söker sig ofta till gårdar, tomter och odlingar för hitta föda. Fallfrukt är mycket populärt men potatisland, sädesodlingar och komposter är också vanliga anledningar till att vildsvin letar sig till dig och stör.

Plocka bort fallfrukt och säkra komposten så gott det går. Potatisland och sädesodlingar kan vara svårt att hålla skyddande från vildsvin - Då är någon av de kommande lösningarna nödvändiga.

röd fallfrukt från äppelträd

Fallfrukt såsom äpple lockar till sig vildsvin

två komposter med äpplen och annan mat

En oskyddad kompost är ett enkelt byte för vildsvin

#2 Håll området öppet från skog, växtlighet och skydd

Som tidigare nämnt i artikeln håller sig vildsvin helst borta från människor, men när mat lockar kan de komma ändå.

Ibland är vildsvinen osäkra om de vågar sig ut på öppen mark för att ta sig fram till födan.

Just därför är det bra om du rensar bort växtlighet, högt gräs och annat som kan vara till skydd för vildsvinen. De ger sig sällan ut på helt öppna områden.

#3 Rör er mycket ute på tomten

Rör dig mycket ute på tomten, låt vänner, familj och eventuella barn och husdjur springa runt och leka.

När din går runt på platsen du vill skydda mot vildsvin avger ni dofter som vildsvinen kan uppleva som skrämmande och ljud som varnar djuren från att komma ut på gården.

Eftersom vildsvin är nattaktiva är inte detta det absolut bästa tipset men det kan bidra till att hålla vildsvinen borta.

#4 Placera ut lukt som vildsvin inte gillar

Genom att placera ut föremål som luktar avskräckande alternativ viltgranulat du köper i butik kan du hålla vildsvinen borta.

Exempel kan vara tygbitar som är sprayade med parfym eller urin. Du kan bland ut urin och vatten av lika delar i en kanna och hälla ut som ett "osynligt stängsel".

Tyvärr avtar effekten ganska snabbt och efter en regnskur är din lösning borta.

Viltgranulat håller betydligt längre och är dessutom väldigt prisvärt om du väljer rätt sort. Jag rekommenderar följande:

Granulatet från Revira finns att köpa hos granngården. Du sprider enkelt ut de brända lerkulorna med 2 meter mellanrum. De avger en doft som knappt uppfattas av människor men vildsvinen avskyr den!

Ett paket fungerar som ett osynligt stängsel till omkring 125 meter eller 250 kvadratmeter.

skrämma vildsvin med lukt från viltgranulat

#5 Kraftigt ljus kan skrämma vildsvin

Vildsvin har dålig syn men låt dig inte luras av det. Du kan ändå skrämma bort vildsvin genom att påverka deras ögon.

Rörelsedetektorer som startar kraftig belysning kommer skrämma bort de nattaktiva djuren.

Ljuset blir en rejäl kontrast mot mörkret som lagt sig och vildsvinen ger sig hastigt av .

#6 Stängsel och elstängsel skyddar stora områden

Ett stängsel är bra för att hålla borta vilt i allmänhet men just vildsvin kan vara problematiska.

Djuren är kraftiga och muskulösa, dessutom är dem mycket duktiga på att gräva och böka. Ett stängsel, som inte är uppsatt extremt rejält kan vara en lätt match för en flock vildsvin.

Ett elstängsel är däremot mycket effektivt mot att hålla vildsvin borta. De kompakta djuren reagerar kraftigt på elstötar, även svaga sådana. De ger sig genast av efter första stöten och kommer väldigt sällan tillbaka.

Nackdelen med ett elstängsel är att det kan vara svårt att montera upp. Dessutom anser vissa att det inte är schysst mot svinen, även om de inte får några beständiga skador.

Jag rekommenderar ett elstängsel speciellt framtaget mot just vildsvin.

Elstängslet ovanligt enkelt att sätta upp för att vara ett elstängsel och täcker hela 50 meter så du kan bli av med vildsvinen en gång för alla.

stängsel med el mot vildsvin

#7 Höga ljud och knallskott - Kan påverkar boende i närheten

Visserligen är vildsvin inte särskild ljudkänsliga men mycket höga ljud och smällar från exempelvis knallskott kommer att skrämma vildsvinen.

Nackdelen med ljud och smällar är att vildsvinen, som först visar sig framåt kvällen, kommer bli lika störda som du själv kommer bli om du bor intill området du vill skydda.

Om du vill hålla borta vildsvin från ett område som inte är nära någon bostad kan dock knallskott eller någon annan lösning för höga ljud vara mycket effektivt.

#8 Husmorsknep: Ställ ut en radio på kvällen

En klassisk lösning mot vildsvin ska vara en helt vanlig radio. Jag har aldrig testat knepet själv och helt ärligt tror jag inte jättemycket på radio eftersom vildsvin har ganska dålig hörsel.

Har du en radio hemma skadar det inte att testa men jag rekommenderar inte någon att köpa en radio enbart för att skrämma vildsvin när det finns andra lösningar som är betydligt mer pålitliga.


Vanliga frågor och svar om vildsvin


Att skrämma bort vildsvin och andra skadedjur från tomt, gård, hus och odlingar kan vara svårt och det uppstår ofta en rad olika frågor.

Jag har samlat de vanligaste frågorna som Djursajtens andra läsare ställer sig och som kan vara bra att veta för att lyckas skrämma iväg vildsvinen.

Hur snabbt är ett vildsvin?

Ett fullvuxet vildsvin ska kunna springa upp emot imponerade 50 km/h på bra underlag. Hur snabba de faktiskt är varierar från individ till individ - Men en sak är säkert, vildsvin är snabbare än vad du är.

Vad gör man om man stöter på ett vildsvin?

Går du i skogen och möter vildsvin bör du ropa högt, vifta med armarna och hoppa. Försök helt enkelt att göra dig så stor och störande som möjligt. Du bör inte går emot vildsvinen utan låta dem lämna platsen. De trivs inte bland människor och håller sig helst borta.

Är vildsvin farliga?

Vildsvin är inte direkt farliga. Faktum är att de håller sig undan människor på egen hand och är ganska skygga. Skulle du gå mot ett vildsvin och agera hotfullt finns det dock risk att svinet går till anfall, särskilt om kultingar finns i närheten. Ett skadat vildsvin kan också agera hotfullt mot människor.

Vart finns vildsvin?

Vildsvin finns nästan uteslutande i södra Sverige och förekommer mycket sällan långt ovanför Stockholm eller någon av de stora sjöarna Vänern och Vättern. Vildsvin är dessutom vanligare på östra delar av landet än de västra.

Var sover vildsvin?

Vildsvin sover under dagtid, de söker upp en trygg undangömd plats, gärna en grund grop. Ibland kan de själva böka fram en sovplats i jorden och andra gånger hittar de ett lämpligt område att vila på som ligger gömt. Bakom buskar, stenar eller fallna träd är populära platser.

Hur mycket väger ett vildsvin?

Vildsvinets vikt varierar en hel del beroende på kön. Vikten kan varierar från 100 kilo upp emot 200 kilo eller ännu mer. Suggorna väger närmare 100 medan galten som är betydligt mer muskulös väger närmare 200. Givetvis varierar vikten från individ till individ men mellan 100 och 200 kilo är en bra riktlinje.

Förhoppningsvis har du hittat all den information du behöver i artikeln eller bland de vanligaste frågorna för att bli av med störande vildsvin. 

Är det fortfarande något du undrar över eller har något eget tips får du gärna lämna en kommentar under artikeln så ska jag göra mitt bästa för att ge dig ett tydligt svar på frågan eller godkänna din kommentar för andra att dra nytta av!

Lycka till med att skrämma bort vildsvinen!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

  • Hej Hans,

   Det kan absolut fungera för att bli av med vildsvinen men det är inte direkt garanterat att fungera. Vildsvin har ganska dålig hörsel men att försöka skadar inte!

   Återkom gärna med resultat om du testar!

   /William, Djursajten

  • Hej Hans,

   Det stämmer!
   Svin har klövar och gillar att inte gå över färist. Kom aldrig att tänka på det när jag skrev artikeln. Tack för tipset!

   /William, Djursajten

 • Hej, varför bökar inte vildsvinen upp vår trädgård, men grannen har de varit hos 3-4 gånger och det är helt öppet mellan oss? De bara bajsar på vår tomt, vi är visst ”toalett” för dem. Vi har ändå äppleträd på vår tomt.
  Det vore mycket intresssant att få veta detta.
  Med vänlig hälsning
  Maria

  • Hej Maria,

   Vildsvin väljer ofta ut en plats som de använder som ”toalett”. De vill samla sin avföring på samma ställe för att inte trampa i den. Varför de valde just er tomt som toalett kan jag inte svara på. Man kanske kan skylla på otur!

   /William, Djursajten

  • Hej Kerstin,

   Det kan absolut vara ett sätt att skrämma bort vildsvin men risken är att vildsvinen återvänder efter ett tag. Tillslut kan de lära sig att visselpipan faktiskt inte är något att vara rädd för väljer att stanna kvar även när du blåser i pipan.

   /William, Djursajten

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Följ djursajten.se:


  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Skrämma bort vildsvin [aret] – 8 Tips som håller gården fri från svin