8 juni

Skrämma rådjur med rådjursskrämma – 14 tips som räddar din trädgård

2  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Rådjur som äter på växter och trampar ned gräsmattan är ett vanligt problem för många villaägare och trädgårdsentusiaster.

Därför måste rådjuren ibland skrämmas bort.

Även de som bor i städer där många tänker att vilda djur inte rör sig kan uppleva problem med besök av rådjur, särskilt om de bor intill skog eller ett område med mycket växtlighet i närheten.

Att skydda sin trädgård från rådjur kan vara svårt om man inte vet vart man ska börja och den som inte gör något åt problemet kan snabbt bli besviken av att unga träd, skott, ja till och med blommor blir uppätna.

Vet du hur du skyddar dina växter mot rådjur?

I den här artikeln ska jag dela med mig av allt du behöver veta för att säkra trädgården från rådjur på ett sätt som är både humant och effektivt.

Jag listar 14 olika, populära, metoder som används mot rådjur och förklarar både hur effektiva de är och hur du ska göra för att lyckas med dem.

Här intill ser du tre vanliga sätt att skrämma rådjur. Läs mer om någon av dem eller fortsätt vidare i artikeln för att bli ett proffs på att skrämma rådjur.

Skrämma rådjur 2023

Toppval

Rådjurskrämma: Ultraljud

Lukts som skrämmer rådjur

Reflekterande vargar


Skador rådjur orsakar


Skador rådjur orsakar

Rådjur är ofarliga mot oss människor och kommer på egen hand hålla sig borta från oss för att själva känna trygghet. Problem rådjur orsakar är därför i första hand skador på egendom och andra olyckor som kommer till följd av rådjur.

I första hand det växtlighet i trädgård och annan grönska som tar skada av hungriga rådjur.

Utöver blommor, träd och växter som riskerar att ätas av rådjuren finns det ytterligare skador som rådjuren orsakar. Det är alltid bra att vara medveten om dessa, särskilt om du har barn som leker ute.


Du kan läsa om problemen nedan.

Viltolyckor med rådjur

Rådjur på vägen är ett stort på problem. De är, precis som älgar, renar och andra vilda djur ovetande om faran som kommer med att passera vägar.

När en bil kommer körandes i hög hastighet står de ofta kvar på vägen eller springer upp från vägkanten av rädsla.

Tänk på att köra försiktigt på områden där rådjur och annat vilt förekommer för att undvika onödiga skador för både dig, dina passagerare men även för de vackra rådjuren.

TBE och anaplasma

Rådjuren i sig smittar sällan eller aldrig men med rådjur kommer ofta fästingar. Fästingarna kan bära på smittsamma sjukdomar såsom TBE och anaplasma.

Risken att du eller något av dina husdjur skulle drabbas av smitta från fästingar till följd av rådjur är låg men det är bra att vara medveten om att det kan ske.

Vet du att du har rådjur i närheten av din trädgård och sedan går själv eller låter djur och barn gå i högt gräs där rådjuren har varit är det klokt att kontrollera ifall en fästing tagit fäste.


Tecken på rådjur


Misstänker du att rådjuren besöker din trädgård när du inte märker för att äta upp blommor och växter men inte är riktigt säker finns det några tecken du kan hålla utkik efter. Ett spår från deras hovar eller efterlämnad spillning är ofta de bästa sätten att veta ifall du får besök av rådjuren. Nedan ser du två exempel med bilder på spillning och spår från rådjur.

En kamera som spelar inte när något rör sig på gården är en annan bra lösning om du vill veta ifall du får besök av rådjur. Du kan också placera ut foder som de gillar för att locka dit dem. Då kan du vara på din vakt och tydligt se ifall det är just rådjur som ställer dig med problem för dig.

Rådjursspår

Nedan ser du en bild på klöven från ett rådjur. Rådjuret är ett så kallat "partåigt hovdjur" vilket innebär att den har två "tår" på varje klöv. Dessa tår är ofta väldigt symmetriska vilket är något som kännetecknar rovdjuret.

Ser du spåret i snön så kan det ofta vara följt av ett släpande streck. Det uppstår eftersom djuret inte lyfter sina hovar tillräckligt högt över snön. Hur tydligt spåret är beror också på hur bråttom rådjuret har när den går eller springer.

Bild lånad av granngården.se.

Rådjurspillning

Rådjurspillning är lik mycket annan spillning av hovdjur i form av mindre "kulor". Rådjurets spillning är relativt mörk med en ofta lite gråare färg. Hur spillningen ser ut kan dock variera en hel del beroende på dess kost och föda.

Vissa typer av spillning kan ligga kvar upp till två år eller längre men rådjurspillning är ofta färsk om du stöter på den eftersom gammal spillning spolas bort av regn och rusk. Spillningen på bilden nedan hade lagts ganska nyligen men den var inte dagsfärsk.


14 effektiva sätt att skrämma bort rådjur


14 effektiva sätt att skrämma bort rådjur

Att skrämma bort och bli av med rådjur från trädgården behöver inte vara så svårt. I det här stycket har jag samlar min 14 bästa tips på hur man blir av med rådjur på ett humant och effektivt sätt. Vissa av tipsen fungerar i sin enkelhet medan andra bör kombineras för att fungera med bättre framång.

De 14 tipsen har jag tagit fram med fyra viktiga faktorer i åtanke för att du med säkerhet ska kunna veta att rådjuren kommer skrämmas bort. Nedan ser du de fyra faktorerna.

 • Effektivt
 • Humant
 • Prisvärt
 • Minimalt underhåll

#1 Begränsa framkomsten för rådjuren

Mitt bästa tips som med säkerhet kommer skydda din trädgård eller tomt är att begränsa framkomsten för rådjuren. Med ett fysiskt hinder har de ingen chans att ta sig fram och du kan helt sluta oroa dig över rådjuren.

Det finns olika typer av fysiska hinder där den både enklaste och vanligaste är ett vanligt “staket” eller skyddsnät. På så sätt håller du rådjuren borta utan att behöva ta till avancerade åtgärder.

En annan lösningar kan vara att använda sig av ett elnät. Jag avråder personligen från detta eftersom det inte finns något egentligt behov. Det är både smidigare och billigare att använda sig av vanligt hinder för att stoppa rådjuren eftersom de inte trycker, biter eller hoppar mot nätet.

Fördelen med ett fysiskt hinder är som sagt att det är kommer hålla rådjuren borta med säkerhet. Det är helt enkelt pålitligt.

Det låter superbra men tyvärr finns det en rad nackdelar med ett fysiskt hinder. Först och främst är det ganska ansträngande och tidskrävande att sätta upp nätet eller staket men när det väl är gjort så står nätet där. Iallafall tills det börjar blåsa. Risken med ett fysiskt hinder är att det kan ta skada av kraftiga oväder. Vid ihärdig blåst och intensivt regn kan du alltså bli utan skydd mot rådjuren.

#2 En viltskrämma med sensor och ultraljud

En viltskrämma som på ett giftfritt skrämmer rådjur utan att döda eller skada är en av mina bästa tips på hur du kan bli av med rådjur som ställer till med problem. Viltskrämman fungerar genom att läsa av ett område och aktivera ett ultrafrekvent läte när ett djur närmar sig.

Ljudet ska då skrämma iväg rådjuren och gör dig kvitt problemet på med minsta möjliga underhåll. 

I dagsläget finns det ett flertal olika viltskrämmor som varierar i effektivitet. Min favorit är viltskrämma Silverline KV-300 med justerbar frekvens. Skrämman har fyra olika alternativ för beroende på vilket djur du vill skrämma men i vårt fall är det just rådjur som ska skrämmas. Det görs genom att vrida frekvensen längst till höger som är inställningen mot vilt.

Utöver ljudet kommer skrämman att, i samband med aktiveringen, lysa upp ett starkt sken. Detta kommer bidra till ökad effektivitet mot rådjur, särskilt i mörker. Skrämman drivs med hjälp av sex LR-14 batterier som finns att köpa i samma butik som skrämman.

Silverline KV-300

Fällan har visat sig effektiv mot rådjur och är relativt pålitligt. Det har dock uppkommit vissa fall där effektven har avtagit eftersom i samband med att rådjuren lär sig att det inte finns något egentlig fara av ljudet. Bäst är därför att använda sig av skrämman i kombination med en annan lösning för att bli av med rådjur. Nedan kan du fortsätta läsa om fler bra lösningar mot rådjur.

#3 Använd dig av osynligt staket

Ett alternativ till dig som vill ha ett staket som håller ute rådjuren är ett osynligt staket i form av viltskydd. Revira Universal består av brända lerklumpar speciellt framtagna för att skrämma borta vilt. De avger en mild doft som får rådjuren att tro att det finns andra djur i närheten.

Då väljer rådjuren, som annars hade ätit på dina blommor, att ge sig av från platsen redan innan de kommit in på din gård. Revira placeras ut i små högar med omkring 2 meters mellanrum. 

Revira är särskilt effektivt mot just rådjur eftersom de har mycket känsligt luktsinne.Detta i kombination med deras lättskrämdhet och försiktighet gentemot andra djur gör att de kommer hålla sig undan

Revira universal: Mot rådjur

När jag fick höra om Revira blev jag direkt imponerad. Att slippa ett stort, fult staket men ändå få samma resultat är en stor tumme upp från min sida. Nämnvärt är dock att Revira inte utlovar att rådjuren håller sig undan till 100% men deras tidigare kunder har lämnat positiv feedback och berättat hur "staketet" har fungerat.

Det finns även recensioner som visar på att rådjuren inte har visat någon direkt rädsla mot Revira. Om detta beror på felaktig applicering, att de använde för lite av revirskyddet eller något annat kan jag dock inte besvara.

#4 Sätt upp reflekterande skrämmor

Med hjälp av reflekterande objekt ska rådjuren bli skrämda och hålla sig på avstånd. Det är ett billigt och enkelt sätt att bli kvitt ditt problem på nolltid. Du kan använda dig av gamla CD-skivor som du fäster i ett snöre eller köpa färdiga reflexer i vargmotiv.

Frågan många ställer sig är då: “Hur effektiv är en reflex mot rådjur egentligen?”. Jag saknar personlig erfarenhet av just denna metod och kan därför inte uttala mig men vet att det har genomförts tester där skrämman har visat sig ineffektiv. 

Rådjuren passerade alltså reflexerna utan vidare och visade inga tecken alls på rädsla eller oro. I testet som genomfördes av Villaägarna sattes ett flertal reflexer upp på ett stängsel. De lät rådjur, katter och grävlingar passera skrämman men resultatet blev detsamma för alla djuren. Alltså att de inte reagerade.

Det finns dock personer som har testat fällan med framgång. Eftersom den är så billigt tycker jag att det kan vara värt att testa fällan men man bör vara beredd på att kanske behöva ta till en annan lösning.

#5 Avskräckande koncentrat med fårtalg

På samma sätt som rådjur har ett känsligt luktsinne har de även ett känsligt smaksinne. När båda dessa sinnen påverkas kommer rådjuren ge sig av från din trädgård på nolltid. 

Trico Garden är ett koncentrat som du vattnar över blommor, växter och träd som lägger sig som ett vattentätt skydd upp till sex veckor. På så sätt kommer rådjuren att omedelbart sluta äta på växterna när de känner smaken eller lukten från skyddet. Koncentratet från Trico Garden innehåller fårtalg som är välkänt att rådjur avskyr.

Koncentratet med fårfett är dessutom en av de mest sålda avskräckande medlet mot rådjur enligt butiken. Vilket vittnar om hur effektiv den är. Du blandar enkelt ut det med vatten och vattnar det sedan över växterna. Tänk på att genomföra vattningen med fårtalgen när det inte regnar ute eftersom det aktiveras och blir vattentåligt först efter det torkar.

Trico garden: Koncentrat

Koncentratet är naturligt och helt giftfritt så dina växter kommer inte ta skada av den. Däremot finns risken att träd, buskar och blommor kommer råka ut för ett hungrigt rådjur som hinner ta sig en tugga innan de inser att växten luktar och smakar avskyvärt. Detta är den enskilda anledningen till att Trico Gardens koncentrat mot rådjur inte hamnar högre upp på listan över tips på hur man skrämma rådjur.

Nedan ser du en kort video om hur du använder Trico garden för att skydda mot rådjur, älg och andra hovdjur som äter och förstör i trädgården.

#6 Rör er mycket i närheten och på trädgården

Mitt absoluta favorittips! Genom att röra sig mycket på gården och i närheten av gården kommer du hålla trädgården säker mot rådjur. De trivs nämligen inte bland människor och håller sig gärna på avstånd. Rådjuren vågar sig fram på tidiga morgnar och sena kvällar när risken för ett möta med människor är minimalt.

Om du rör dig mycket på tomten, låter eventuella barn springa runt och eventuellt ha en hund på gården kommer risken för rådjur minska kraftigt. Detta är ett tips som också fungerar mot annan vilt såsom grävlingar och rävar.

Självklart är det inte möjligt för alla att röra sig på tomten hela tiden, men när du har möjlighet är det klokt att väsnas lite extra mycket (så länge inte grannarna störs).

#7 Blodmjöl mot rådjur

Blommjöl är ett klassiskt tips mot rådjur med såväl dokumentrad framgång som misslyckande. Genom att blanda 1 kilo blodmjöl med 10 liter vatten och 1,5-2 deciliter ammoniak skapar du en lösning som kommer hålla rådjuren borta. Sörjan som bildas går att applicera på olika sätt. Vissa häller den i små behållare medan andra doppar oasis-kuber som de sedan fäster på blompinnar.

Nackdelen med blodmjöl mot rådjur är dels att det kan göra att trädgården ser ganska ful ut men även att lukten inte är uppskattad av alla. Du kan även testa att hälla ut torrt blodmjöl. Något som är både smidigare och mer estetiskt tilltalande.

#8 Skydda träden med gnagskydd

Rådjur älskar unga träd och skott från dessa. Lämnas de ensamma med trädet kan de hastigt förstöra hela trädet genom att mumsa i sig den goda födan. Ett effektivt och pålitligt sätt att skydda de unga träden är med hjälp av en skyddsnät mot rådjur. Dessa när kostar nästan ingenting och passar utmärkt för mindre träd som riskerar att bli uppätna.

Rådjursskyddet består av ett uppskuret nätrör som enkelt placeras runt trädet. Nätet behöver inte fästas i trädet men kommer ändå att omsluta och skydda effektivt.

När trädet växter kommer nätet att följa med och expandera. På så sätt behöver du inte oroa dig för att plocka bort eller byta ut skyddet när trädet blir äldre och äldre.

#9 Strö ut cayennepeppar

Cayennepepper sägs vara ett klassisk "husmorsknep" mot rådjur. Du applicerar det enkelt genom att strö ut direkt från kryddburken. Smaken är stark och kommer med säkerhet hålla rådjuren borta. Jag har aldrig personligen använt mig av cayennepeppar men jag förstår hur det skulle fungerar och ser ingen värld där ett rådjur skulle smaska i sig den starka kryddan utan vidare.

Nackdelen med cayennepeppar mot rådjur är att skyddet kommer att avta med tiden för att försvinna helt och hållet när regnet kommer. Cayennepeppar är en hastig och kortsiktig lösning som du kan använda för att skydda dina växter medan du väntar på att få hem en riktigt lösning. Eftersom många redan har cayennepeppar hemma så skadar det inte att testa!

#10 Fejka ett rådjur

Genom att hänga upp vita föremål som kan likna bakdelen av ett rådjur minskar du risken att din trädgård blir uppäten. Detta kan du göra med hjälp av bomullstussar, vita papperslappar eller dubbelvikt frystejp.

Det ska fungerar genom att de verkliga rådjuren tror att det finns andra rådjur på området och kommer därför hålla sig på avstånd.

Låt kreativteten flöda och använd dig av saker du har hemma. Jag kan tyvärr inte gå i god för just detta tips eftersom det beror helt och hållet på hur väl du lyckas efterlikna ett rådjur. Dessutom finns det flera andra tips som är betydligt bättre och mer effektiva, men har du tussar av ull hemma så skadar det inte att testa!

#11 Använd dig av urin mot rådjur

Rådjur gillar inte lukten av urin och ammoniak. När de upplever stanken kommer det vända om och fly området istället för att äta på växterna eftersom de misstänker att andra djur kan finnas på platsen. Du kan använda dig av urin från såväl djur som människor och fungerar genom att du helt enkelt häller ut det över växterna.

Jag rekommenderar att spä ut urin med vatten, lika delar brukar fungera bra. Tänk dock på att urinen kan avge en oönskad stank även för oss människor. En av anledningarna till att tipset inte kommer tidigare på listan. Dessutom är det sannolikt att skyddet kommer avta när regnet öser ned och sköljer bort urinen.

#12 Plantera växter som rådjur inte tycker om

På samma sätt som ett av de bästa tipsen är att röra sig på mycket i trädgården kan du plantera växter som rådjuren inte tycker om. Har du växter som rådjuren avskyr finns det ingen anledning för dem att besöka din trädgård.

Även fast detta låter som en genial lösning som kommer göra dig fri från rådjur på nolltid är det inte så enkelt. Det räcker inte att plantera några växter som rådjur inte äter utöver din vanliga trädgård. Du måste istället byta ut nästan hela gården mot dessa växter. Annars kommer rådjuren snabbt lära sig vilka av växterna som faller dem i smaken och fortsätta äta av de mumsiga bladen. (Du kan såklart använda dig av skyddande medel på de växter som inte är "rådjurssäkra om du vill plantera dessa".

Nedan ser du en video på 15 växter som rådjuren inte tycker om.

För en komplett lista över rådjurssäkra växter kan du besöka blomsterlandet här.

#13 Otvättad fårull

Rådjur tycker inte om får. Huvudsakligen är det lukten de avger som får rådjuren att hålla sig på avstånd. Just därför är otvättad fårull ett utmärkt sätt att hålla borta rådjuren. Häng upp den otvättade ullen i krokar och njut av att slippa rådjuren.

Nackdelarna med otävttad fårull är dock många vilket är anledningen till att tipsen kommer så sent på listan. Först och främst behöver du få tag i otvättat fårull, något som kan vara ganska svårt och tidskrävande för en vanlig person som du och jag. Om du däremot har fårull som är obehandlat så är det inte supertrevligt att ha ullen hängandes i din trädgård.

Kort och gott är otvättad fårull mot rådjur en bra och effektiv lösning i teorin men i praktiken blir det osmidigt och ibland ganska äckligt.

#14 Vitlöksvatten

Vitlöksvatten sägs fungera mot rådjur eftersom de har känsliga smaklökar och avskyr smaken. Du vattnar helt enkelt dina blommor med vitlöksvatten som suger upp smaken och på så sätt håller rådjuren borta. Detta tips är sannolikt ganska dåligt och inte särskilt effektivt alls eftersom det både kräver att du vattnar med vitlöksvatten regelbunden men även att blommorna verkligen tar upp den avskyvärda smaken.

Vitlöksvatten gör du genom att låta några vitlöksklyftor ligga och dra i en vattenkanna, gärna i några dagar.


Vanliga frågor om rådjur


Vanliga frågor om rådjur

Vad äter rådjur?

Rådjur är växtätande djur och äter det mesta de får tag på där allt från blommor och buskar till kvistar och skott kan vara gott. Deras populäraste val är ljung eller unga kvistar och skott. Dessa skott och små grenar kan komma från såväl gran som tall men får rådjuren själva välja har det visat sig mest populärt med just tall.

Hur känner man igen ett rådjur?

Ett rådjur är lättast att känna igen på vita bakdelen. Den är ljus och tydlig vilket gör den unik till sitt utseende. I övrigt är de mellanstora hovdjur som ibland kan ha en tydligt fläckig päls men i andra fall vara helt enfärgade. Att kolla efter spillning och spår är ett bra sätt att lista ut om djuret du ser är ett rådjur. I artikeln ser du bilder på såväl spillning som spår från rådjur samt bilder på själva djuret.

Är rådjur farliga för människor?

Rådjur är inte farliga för människor och kommer på egen hand hålla sig borta från oss. De äter dessutom växter vilket gör finns ingen anledning att de på eget bevåg skulle attackera en människa. Däremot kan ett hotat rådjur ge ifrån sig en spark som självförsvar. Något som du inte kommer råka ut för så länge du inte aktivt försöker störa ett rådjur.

Är Bambi ett rådjur?

Bambi är ett ungt rådjur som kämpar för att ta sig genom den tuffa starten av sitt liv. Rådjur är populära byten bland rovdjur vilket gör att de kan vara tufft för ett nyfött eller ungt rådjur som Bambi att överleva.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Tack för alla tips men……
  Hade en liten gran planterad i min trädgård. Den var pyntad med batteriljusslinga. Slingan satt kvar efter julhelgen. För en månad sedan åt rådjuren upp stora delar av granen. Samtidigt bet de av och försvann med 48 av 50 ljus + trådar och ett batteri! Undrar hur det djuret mår idag???

 • Har ett stort behov att få bort rådjur från min kolonilott. Hittills har testat med CD-skivor och urin utan någon effekt. Tacksamt för sammanställning av många metod. Ska testa olika metoder i listan.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Följ djursajten.se:

  Vad vill du läsa mer om?


  Inlägget är av typen:


  Senaste inläggen på Djursajten.se

  Det här kanske också intresserar dig...

  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Skrämma rådjur med rådjursskrämma – 14 tips som räddar din trädgård