18 maj

Fladdermusholk mot mygg – Att köpa eller bygga egen med ritning

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Att sätta upp en fladdermusholk har flera fördelar. Först och främst bidrar du till att bevara den fridlyste fladdermusen som annars kan ha svårt att överleva i de tuffa förhållanden som ibland kan vara i Sverige men du kommer även skydda dig mot mygg.

Faktum är att en fladdermus kan äta upp till 1000 mygg per timme och med en mindre koloni kan du minska mängden mygg i stugan markant. På så sätt slipper du investera i dyra myggdödare och kan bekämpa skadedjuren på ett naturligt och effektivt sätt.

Visst vill du bli av med myggen en gång för alla?

Vidare i artikeln ska jag berätta allt om hur du lyckas med att få fladdermöss att flytta in i holken. Jag går igenom allt ifrån vart och hur högt du ska fästa den till vilken tid på året och hur många holkar du behöver.

Dessutom kommer jag besvara vanliga frågor om fladdermöss i allmänhet mot slutet av artikeln.

Bästa fladdermusholken 

För dig som vill bli kvitt mygg direkt finns en färdigbyggd fladdermusholk att köpa. Den är enkel att montera med och uppfyller fladdermusens önskemål om ohyvlat, giftfritt virke och rätt storlek. Dessutom sitter en spillbricka monterad på undersidan av holken för att du enkelt ska kunna kontrollera om någon fladdermus har flyttat in.

Obs: Tänk på att fladdermöss vill ha tillgång till minst två holkar för att kunna flytta om kring efter behov.

Därför vill du ha fladdermöss i en fladdermusholk intill ditt boende

Som jag nämnde tidigare äter fladdermöss stora mängder insekter. En fladdermus kan på egen hand, enligt naturvårdsverket äta upp till 1000 mygg i timmen. Fladdermusen fungerar alltså som ett naturligt myggmedel och kommer kraftigt reducera mängden störande mygg i din sommarstuga om du lyckas få några att flytta in i din holk.

Genom att sätta upp en holk bidrar du även till bevarandet av olika fladdermusarter. Eftersom dessa djur är fridlysta och i vissa fall kraftigt utrotningshotade gör du en god gärning för naturen.

Fladdermusen finns i över 1000 arter världens över men i Sverige har man endast upptäckt 19 stycken där vissa är nästan omöjliga att se på grund av deras väldigt låga population. Nordfladdermusen och mustachfladdermusen är även dem fridlysta trots att de bedöms som livskraftiga och är relativt vanliga i Sverige. Det är sannolikt någon av dessa som kommer flytta in i din holk.

För att lyckas med att få fladdermöss i holken krävs en del planering och förberedelser. Bästa av allt är att köpa en färdig holk som är konstruerad utifrån fladdermusens behov men du kan även bygga din egna genom en ritning. Längre ned i artikeln går jag igenom exakt hur du bygger en holk på egen hand men först ska vi kolla på vilken vart du kan köpa en pålitlig, färdigbyggd holk och hur du placerar den för att fladdermössen ska flytta in.

Fladdermusholk: Granngården

Det bästa alternativet för dig som vill ha myggskydd från fladdermöss är en färdigbyggd fladdermusholk. Min favorit är Granngårdens egna holk för cirka 300 kronor styck. 

Den är tillverkad i av obehandlat trä för att inte avskräcka fladdermössen med en ohyvlad insida som gör att fladdermusens klor kan greppa tag i trät. På utsidan ser du en stillren brännstämpel och ett svartmålat tak som är både snyggt och ökar hållbarheten.

Längst ned på holken finns en spillbricka som låter dig se ifall det bor fladdermöss i holken utan att plocka ned och störa eventuella gäster.

Personligen rekommenderar jag minst tre holkar men vill du spara pengar räcker det med två. Själv monterade jag fyra holkar som nu har myggätande fladdermöss inflyttande.

4-pack Fladdermusholkar - VidaXL

fladdermusholk tillverkad i hyvlad trä

Vill du täcka en större yta och ha flera fladdermöss kan du välja ett reducerat paketpris med 4 holkar.

Granngårdens fladdermusholk finns endast att köpa styckvis med hos VidaXL kan du köpa ett paket.

Placering av fladdermusholken

Att placera holken är den näst viktigaste delen för att få fladdermöss intill din stuga, just efter holken själv. Placeringen måste göras på rätt plats, rätt tid på året och intill rätt miljö för att en fladdermus ska vilja flytta in. Tänk på att inte plocka ned en holk som du har satt upp bara för att fladdermusen inte flyttat in direkt. det kan dröja länge innan de hittar den och bekantar sig med den men tillslut kommer de flytta in om du har placerat den rätt enligt punkterna nedan.

  • Tid på året

När du väljer att sätta ut din holk är viktigare än vad många tror. Det är ganska vanligt att personer sätter upp holken mot slutet av sommaren för att de vill bli av med myggen och sedan blir förvånade av att det inte flyttar in någon fladdermus. Det beror till stor del på att fladdermössen oftast letar sig till nya platser under tidig vår och början av sommaren.

  • Antalet holkar

Det är fördelaktigt att sätta upp flera holkar i närheten av varandra. Det ger fladdermössen möjlighet att byta holk om de skulle känna sig tveksamma på placeringen av en av dem samt att de kan starta kolonier vilket är viktigt för många arter. Att ha en koloni i närheten av sin stuga eller bostad är dessutom extra bra för dig vill bli av med myggen.

  • Placering av holken

Fladdermusholkens placering är viktigt. Optimalt är att fästa den i ett träd minst två meter upp men tre till fyra är ofta mest uppskattat av fladdermusen själv. Det blir en trygg plats för fladdermusen som kan hålla sig på säkert avstånd från farorna som finns på marken. 

Fladdermusen trivs dessutom bäst i en holk som sitter i söderläge. Viktigt är dock att solen inte steker på holken och värmer upp den under hela dagen. Ett träd som skymmer solen är alltså perfekt.

Vidare är det viktigt att områden nedanför holken är helt fritt från växtlighet och grenar. Fladdermusen ska ha god möjlighet och utrymme för att flyga in i holken. Ovanför är det betydligt mindre viktigt vad som finns, det kan till och med vara uppskattat med några grenar som extra skydd.

Det är också till stor fördel om holken sitter intill vattendrag. Lyckligtvis rör sig fladdermusen i sitt revir som kan vara flera kilometer stort. Bor du inte direkt intill en sjö har du alltså ändå möjlighet att få fladdermöss i dina holkar.

  • Så fäster du holken

Att fästa holken stadigt är viktigt. Sitter holken väldigt löst och vinglar till varje gång fladdermössen flyger in och ut ur holken kommer den snabbt välja en annan plats att bo på. Köper du en holk använder de sig av en bricka högt upp på holken som du fäster i en spik eller skruv. Det är en smart och smidig lösning eftersom du enkelt kan plocka ned holken framöver om så önskas.

Ett annat alternativ är att skruva fast holken i trädet helt och hållet. Jag avråder personligen från detta eftersom det skadar träden mer än nödvändigt. Äger du träden på marken och är inte mån om detta så fungerar det såklart för ett stabilt fäste.

Bygg din egna holk med ritning

Att bygga en egen fladdermusholk kan vara svårt om du inte har tidigare erfarenhet av finsnickeri. Det är viktigt att alla måtten stämmer precis så det inte blåser in i fladdermusholken och stör de fridlysta fladdermössen. Dessutom måste du använda dig av ohyvlat virke för att fladdermusens klor ska ha möjlighet att greppa tag i virket. Kom även ihåg att använda dig av giftfritt och obehandlat trä.

På ovansidan är det rekommenderat att använda sig av takpapp för att förlänga hållbarheten på holken och minimera risken att det regnar in.

Djursajten håller på att göra en instruktionsvideo med ritning över hur man tillverkar en fladdermusholk. Den kommer publiceras här och på vår youtubekanal framöver. Tills dess rekommenderar jag att du följer ritningen på naturhistoriska riksmuseets hemsida.

Snabb fakta om fladdermöss och fladdermusholkar

Vilken föda äter en fladdermus?

Fladdermusen äter huvudsakligen insekter där myggor är det vanligaste alternativet. Vissa arter av fladdermöss äter mycket frukt och annan växtlighet men i Sverige är det huvudsakligen insekter som konsumeras som föda.

Flyger fladdermöss på dagen?

Fladdemöss är nattaktiva djur och flyger därför sällan på dagen. Det är däremot inte omöjligt att du stöter på en fladdermus som flyger under dagen. Det kan bero på att dess bo var för varmt eller att den blev störd, alternativt att fladdermusen helt enkelt

Hur mycket mygg äter en fladdermus?

En fladdermus kan äta upp till 1000 mygg per timme. Givetvis äter den inte så mycket mygg varje timme under dygnet men att en fullvuxen fladdermushane konsumerar omkring 3000 mygg på ett dygn är inte ovanligt.

Är fladdermusen fridlyst?

Fladdermusen är fridlyst i Sverige. Det gäller alla arterna även de som inte är direkt utrotningshotade. Det betyder alltså att det är olagligt att på något sätt tillfångata eller skada fladdermössen. Av de 19 arter som finns i Sverige är bara tre av dem akut eller starkt hotad men omkring hälften är sällsynta.

Hur många fladdermöss finns det i Sverige?

Det är svårt att säga exakt hur många fladdermöss det finns i Sverige eftersom de är svårt att lokalisera då de bor inuti grottor, byggnader och hål i träd. Vad man säkert kan säga är att det är betydligt ovanliga med fladdermöss desto längre norrut i landet man kommer. I söder finns det 19 olika arter medan i de nordligaste delarna endast förekommer en enda fladdermusart, Nordfladdermusen.

Vilken är den största fladdermusen i världen?

Världens största fladdermus är av familjen flyghund i släktena Pteropus och Acerdon. De har en vingbredd på upp till 1,7 meter och kan väga upp till 1,5 kilo. Flyghundarna livnär sig huvudsakligen på frukt, nektar och pollen som samlar under natt och gryning. Flyghundarna återfinns huvudsakligen i Afrika men förekommer även i de varma delarna av Asien och Oceanien.


Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:


Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Fladdermusholk mot mygg – Att köpa eller bygga egen med ritning