23 juni

Bästa bromsfällan 2023 – För häst mot broms, blinning och hästfluga

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med Granngården, stick och. bole

En bromsfälla hjälper dig att skydda hästarna mot broms och blindbroms, som ofta kallas för blinning samt hästflugor.

I den här artikeln får du lära dig allt om rätt placering, hur fällan fungerar och vart den bästa modellen finns att köpa.

När sommaren närmare sig vaknar även insekterna till liv. Bromsen är en, i mångas ögon, elak insekt som biter på andra djur. De ger sig i första hand på större djur såsom häst och nötkreatur men kan också anfalla hund, människor och i vissa fall katt.

Med hjälp av en bromsfälla kan du minska mängden broms upp till 95% så dina hästar kan gå runt i hagen ostört och njuta av den friska luften eller så att du kan utföra dina aktiviteter utan att bli biten.

Bromsfällan bidrar också till att minska hästflugor och blinningar.

Vidare i artikeln ska jag berätta mer om bromsfällor, hur de fungerar, när och vart den ska placeras samt besvara vanliga frågor många ställer sig under sommaren när bromsen är som värst.

Jag börjar med att visa vilken fälla som är bäst, om du vill ha en snabb och effektiv lösning!


Bromsfälla 2023 Bäst i test


Bästa bromsfällan 2023

Toppval
Bromsfälla med stativ mot hästflugor, broms och blinning

Bästa bromsfällan för häst mot broms

Bromsfälla H-trap mot broms är det absolut bästa sättet att bli av med broms en gång för alla. Bromsfälla fäster upp i stativ som ingår i köpet för att locka till sig bromsen genom att nyttja bromsens svagheter.

Fällan reducerar mängden broms, hästflugor och blinningar upp till 95% så hästarna kan fortsätta i hagen ostört. Täcker upp till 10.000 kvadratmeter.

Den svarta bollen lockar till sig broms, hästflugor och blinningar genom att efterlikna bakdelen av ett djur. När bromen kommit in i fällan och upptäcker att den svarta bollen inte är bakdelen av ett djur är det redan försent eftersom de endast kan börja flyga uppåt. Ett helt giftfritt och naturligt lockmedel mot broms


Hur fungerar en bromsfälla?


Hur fungerar en bromsfälla?

En bromsfälla är noga genomtänkt och anpassad specifikt för just broms och blinningar. Den drar nytta av insektens briser och kan på så sätt bekämpa skadedjuren på ett giftfritt och effektivt sätt. Nedan ser du vilka briser bromsen har och hur fällan drar nytta av dessa.

 • Ser ljus och mörker

Bromsen har dålig syn och fungerar istället likt en värmekamera.

Den ser föremål i kontrast mot varandra i form av ljus och mörker. Någon som fällan utnyttjar med god framgång.

 • Attraheras av värme

Bromsen älskar värme och attraheras av varme föremål.

Det varma föremålet är ofta bakdelen av ett djur som solen lyst på under dagen. En favoritplats för bromsar och hästflugor!

 • Flyger uppåt vid start

När bromsen startar sin flygning kan den endast flyga uppåt.

Med detta i åtanke utformades fällan för att fånga bromsar och hästflugor helt utan miljövarliga ämnen

Bromsfällan fungerar genom att locka till sig bromsen med värme

Bromsfällan består huvudsakligen av en mörkfärgad, stor kula och den vita huvan som hänger ovanför.

Den svarta bollen värms upp av solen som i kontrast mot den vita huvan tydligt syns för bromsen som endast ser kontraster mellan ljus och mörker samt en stark attraktion av värme.

Den svarta kulan uppfattas av bromsen som bakdelen av ett djur som de sätter sig på för att ta ett bett. När bromsen väl satt sig på bollen och inser att det inte är en häst är det redan för sent.

När en broms ska flyga börjar den alltid genom att den flyger uppåt. Den vita huvan som hänger över den svarta bollen gör att en broms och blinningar som flyger uppåt fångas i fällan och inte kan ta sig ut.

För att bromsfällan ska fungera effektivt gäller det att du placerar den på rätt plats. Nedan ser du en guide i vart du ska placera fällan mot broms.

Placering av bromsfälan


Placera bromsfällan på rätt plats


Placering av bromsfällan är viktigt. Även om du köper en bromsfälla som är effektivt såsom bromsfälla taonx kommer du inte uppnå 95% effektivitet utan att noga tänka över placeringen.

Placering av bromsfällan

 • Soligt område

Som jag berättade tidigare älskar bromsen både sol och värme. Genom att placera fällan där solen ofta skiner och skugga sällan förekommer ökar bromsfällans effekt kraftigt.

 • Ej åtkomlig för djur

Djur och barn bör inte riskerar att komma nära fällan.

Placera den på utsidan av hästhagen eller på en plats där barn inte rör sig.

 • Broms gillar vatten

Bromsen trivs, likt många andra insekter intill vatten. Genom att placera fällan mellan vattendraget och området du vill skydda kommer du öka fällans effektivitet och minska antalet bromsar.

Bromsfällan skyddar hästen mot bromsen som kommer från sjön

Placera fällan mellan vattendrag och hage, på en plats där solen ofta skiner oåtkomligt för djur.

Bromsfällan kan användas till andra platser än hästhagen

Fällan kan givetvis användas på andra platser och för andra anledningar än att skydda hästar. Den används bland annat av nöjda kunder på platser såsom stränder, golfbanor och trädgårdar.

En bromsfälla kan användas att minska insekterna; Blinningar, hästflugor och broms.

Svep åt vänster för mer information om varje bromsfälla


Jämför bromsfällor 2023


Bromsfälla

Täckande yta

Pris

Fäste

Köp nu!

Toppval

Upp till ca: 10000 kvm

1458:-

Stativ ingår

bromsfälla skyddar en hektar mot broms, blinningar och hästflugor. genom att locka insekten med värme

Upp till ca: 10000 kvm

1695:-

Stativ ingår

Upp till ca: 5000 kvm

995:-

Stativ ingår ej

Upp till ca: 100 kvm

639:-

Stativ ingår ej

Modellerna i listan ovan är huvudsakligen tillverkade av Gallagher och TaonX. De använder sig båda av samma sätt för att locka bromsen, alltså genom an svart boll med överhängande fälla. Utifrån vad jag har märkt är det ingen större skillnad på HF-Magnet, H-trap från Gallagher och TaonX flugfälla utöver utseendet och priset. Just därför har jag valt ut HF Magnet till testvinnaren, den uppfyller samma funktion men är något billigare.

Är du ute efter en bromsfälla som skyddar ett mindre område har TaonX betydligt bättre utbud. Både deras modell TaonX Eco och TaonX Mini är utmärkta fällor och finns listade i jämförelsen ovan.


Bygga egen bromsfälla till hästhagen


Vill du inte köpa en bromsfälla kan du istället bygga en egen. Med rätt instruktioner (som du får nedan) behöver det inte vara så svårt som man kan tro.

Bäst är såklart att köpa en färdig, pålitligt bromsfälla så du vet att du med säkerhet skyddar hästarna i hagen från bromsar, hästflugor och blinningar men vill du verkligen bygga egen bromsfälla får du veta hur nedan.

För att bygga egen bromsfälla behöver du:

 • En svart boll
 • En vit eller ljus skärm
 • Stativ eller stolpfäste
 • PET-flaska
 • Hink

Fäst skrämen Vanliga frågor och svar om bromsfällor


Nedan ser du de vanligaste frågorna som hästägare och andra personer som vill bli av med broms ställer sig. Har du någon egen erfarenhet av hur man blir av med broms eller någon fråga du behöver ha svar på? Lämna gärna en kommentar isåfall så ska vi hjälpa dig! Kommentarsfältet finner du nedanför frågorna.

Vart ska man placera en bromsfälla?

När du ska placera bromsfällan är det viktigt att du tänker efter. Placera bromsfällan på en plats där solen ofta skiner, nära intill fuktiga områden och där barn eller djur inte riskerar att komma för nära eller välta den. Rätt placering är viktigt för att fällan ska vara effektiv. I artikeln kan du läsa mer om just detta.

Fungerar verkligen en bromsfälla?

En bromsfälla fungerar precis som tillverkarna har planerat. Den fångar broms, blinningar och hästflugor genom att utnyttja insektens briser. Mer om hur en fälla fungerar och varför den är upp till 95 % effektiv kan du läsa om i artikeln under rubriken: Hur fungerar en bromsfälla.

Kan man göra en egen bromsfälla?

Det går såklart att göra en egen bromsfälla och du kommer sannolikt spara in några kronor. Det är dock inget jag rekommenderar eftersom det kan vara svårt och du får sannolikt inte en lika effektiv bromsfälla. Ett sätt är att endast köpa den svarta bollen för att bygga en vit huva och ett fäste själv. Men enligt mig är det mer arbete än vad du sparar inte på att göra fällan själv.

Fungerar en bromsfälla även för andra djur än hästar?

En bromsfälla fungerar utmärkt för hästar och nötkreatur men även andra djur och människor. Fällan fångar in bromsen oavsett vilken typ av djur som finns i närheten.

Hur mycket kostar en bromsfälla?

En bra bromsfälla med stativ kostar omkring 1500:- men priset kan varierar beroende på hur stor yta du vill täcka. Var noga med att kolla om priset är ex moms eller inkl moms ifall du handlar som privatperson. Detta ser du alltid i din kundkorg. Annat som är bra att kolla upp när du handlar är ifall du får något års garanti. Är du osäker kan du alltid kontakta butikens kundtjänst via epost eller telefon, de svara oftast på helgfria vardagar och kämpar för nöjda kunder.

Förhoppningsvis har min artikeln varit till hjälp och du fått den information du behöver för att skydda dina djur eller dig själv mot broms, blinningar och hästflugor, som även kallas hästbroms.

Att bli av med dem en gång för alla är verkligen skönt! 

Lycka till!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa bromsfällan [aret] – För häst mot broms, blinning och hästfluga