Artikeln innehåller samarbetslänkar för granngården och bole
Att klippa hästen behöver inte vara svårt och går relativt lätt, även för nybörjare så länge hästen är lugn och van med att klippa samt att du har en bra klippmaskin.
Men vilken klippmaskin ska man använda?
Det finns en uppsjö olika alternativ på marknaden som är olika bra och varierar en hel del i pris, kvalité och funktion.
I den här artikeln vill jag hjälpa dig hitta den bästa produkten för dina behov utan att behöva tömma sparbössan. Vi kollar på allt ifrån ljudnivå och effektivitet till pris och batteritid.
Bäst i test: Klippmaskin till häst 2023

Totalt betyg: 4.9/5
5 meter sladd
Testvinnaren
DeLaval HCP-65
Cirkapris: 4495:- Ljudnivå: 72 dB Vikt: 930g Anslutning: Sladd

Totalt betyg: 4.7/5
50x2 min batteri
Utmanaren
DeLaval CB-35
Cirkapris: 4395:- Ljudnivå: 65 dB Vikt: 440g Anslutning: Batteri

Totalt betyg: 4.6/5
120 min batteri
Premium
DeLaval R2
Cirkapris: 6250:- Ljudnivå: 65 dB Vikt: 940g Anslutning: Batteri

Totalt betyg: 4.2/5
5 meter sladd
Budget
Farmclipper 4
Cirkapris: 1995:- Ljudnivå: 85 dB Vikt: 1190g Anslutning: Sladd
Vad gör en bra klippmaskin för hästar?
-Detta har vi tittat på
För att hitta den bästa maskinen har vi tittar på en del olika faktorer. Givetvis är helheten viktig och saker såsom hållbarhet och långvarighet är ett krav från vår sida. Viktiga fördelar och bekvämligheter vi har tittat extra noga på är:
Vi vill att du ska kunna klippa din häst utan att behöva öronproppar, därför kräver vi att ljudnivån ska vara rimlig. Vissa hästar kan även vara ljudkänsliga och bli oroliga eller till och med rädda för en klippmaskin med högt läte. Djursajten uppskattar alltså maskiner som är så tysta som möjligt.
De flesta klippmaskinerna för hästar ligger på en ljudnivå omkring 70 db. Det är ungefär i nivå med en gata med normal trafik i en mellanstor stad. Alltså inte så farligt när det bara gäller under klippningen
Vi har lagt låg vikt på denna punkt i vår bedömning av de bästa klippmaskinerna för hästar. Eftersom det bäst alternativet beror på fall till fall blir det konstigt om vi skulle bestämma att den ena modellen är bättre än den andra. Har du några eller bara en häst är oftast en batteridriven klippmaskin det bästa valet så länge batteritiden är bra.
Har du däremot flera hästar kan det vara nödvändigt med en klippmaskin som drivs med hjälp av ström från en sladd. Det kan vara mycket irriterande att behöva pausa klippningen mitt i för att ladda maskinen.
Vi vill inte att priset på hästklipparen ska vara orimligt högt. Är det en produkt som i övrigt är bra men inte följer marknadens priser kommer vi inte att rekommendera den produkten då vi vill att våra läsare ska få vad de betalar för, gärna lite mer än de betalar för till och med. Självklart har vi förståelse för kostnader om tillverkning och anställdas löner men att företagets ägare ska tjäna så mycket som möjligt på din bekostnad tolererar vi inte.
En klippmaskin som kör fast i håret, klipper ojämt eller tar lång tid på tid på sig för att klippa genom håret kan vara jobbigt. Djursajten ser helst att maskinen klipper snabbt och rakt utan att fastna. Optimalt är att detta inte går ut över batteritiden om du valt en modell utan sladd.
Att klippa en häst kan ta lång tid. Än värre är det om du har flera hästar som behöver frisering. Vi har därför lagt stor vikt på maskinens ergonomi vid valet av de bästa produkterna. Maskinen ska vara så lätt som möjligt. Några kilon kan kännas lätt men när du ska hålla i en vibrerande maskin samtidigt som du klipper med precision över en längre tid kan det bli krävande, särskilt när du endast håller i den med en arm. Vi vill att maskinen ska väga omkring ett kilo. Helst mindre och absolut inte över 1500 gram.
Dessutom är det till stor fördel om den vibrerar så lite som möjligt förutom vid själv saxen. Handtaget får gärna vara mjukt och passande i handen.
Utifrån de tidigare nämnda kriterierna har vi tagit fram våra absoluta favoriter. Har du svårt att bestämma dig utifrån informationen du ser kan du scrolla längre ned i artikeln där du finner mer djupgående information om varje klippmaskin.
Bäst i test 2023 - Klippmaskiner för hästar
Testvinnaren - DeLaval HCP-65

Totalbetyg: 4.9/5
Djursajtens vinnare av den bästa klippmaskinen för hästar blir givetvis DeLaval elklipper HCP65. Du får en professionell maskin utan att betala ett överdrivet pris. Maskinen har ett smalt och mjukt handtag för optimal ergonomi och kommer inte stoppa dig från att klippa hela hästen i ett svep. Med en vikt på endast 960 gram är det enkelt att klippa med precision.
Något vi ser mycket positivt på vår testvinnare är den övergripande säkerheten som erbjuds. HCP65 har en inbyggd säkerhetsanordning som omedelbart stoppar maskinen ifall, mot förmodan, den skulle fastna eller riskera överhettning som annars kan bränna hästen. Du kan alltså klippa fritt utan problem.
Motorn är stark och klipper 2200 slag per minut. Trots detta är ljudnivån helt okej. Med en nivå om endast 72 db kommer din häst sannolikt inte bli störd av ljudet, dessutom kommer du kunna klippa din pålle utan att bli tokig.
Fördelar
Nackdelar
Klippmaskin häst Sladdlös - Utmanaren
DeLaval CB-35

Totalbetyg: 4.7/5
Utmanaren till vår testvinnare skiljer sig inte mycket från den tidigare nämnda maskinen. Den stora skillnad och vad som bör avgöra ditt beslut är ifall du vill ha med eller utan sladd. Maskinen i fråga är också tillverkad av kvalitétsmärket DeLaval och kommer garanterat göra jobbet.
Klippmaskinen är en av de mest prisvärda när det kommer till sladdlösa maskiner. Den är utrustad med ett laddningsbart batteri med stor kapacitet som givetvis medföljer utan extra kostnad.
Eftersom maskinen är trådlös bidrar det till ett ergonomiskt utförande kommer det göra klippningen extra enkel men inte passande för dig som ska klippa länge eller flera hästar. Trimning av juver, huvud och ben är mycket passande för CB-35.
Värt att notera är den imponerande vikten på endast 420 gram. Detta gör klippmaskinen unik i sitt slag eftersom den inte kompromissar med antalet slag per minut som, trots vikten, ligger på hela 2650.
Fördelar
Nackdelar
Premium - Klippmaskin DeLaval R2

Totalbetyg: 4.6/5
För dig som vill ha det allra bästa har Djursajten utsett den absolut bästa klippmaskinen för hästar på marknaden. Enligt våra kriterier toppar premiumvalet alla punkter utom priset. Lyckligtvis får du vad du betalar för även om maskinen kostar mer än de andra.
En maskin med stark motor som DeLaval R2 är extra bra mot nervösa djur.
Den trådlösa klippmaskinen har ett greppvänligt handtag som bidrar till god ergonomi. Givetvis är totalvikten, inklusive batteri mycket låg, endast 940 gram. Denna, tillsammans med den låga ljudnivån på endast 65 dB gör DeLaval R2 till en grym maskin.
Väljer du premiumvalet får du inte bara en klippmaskin, du får även en väska, laddare, två batterier samt ett skärset 21/23 som bara det kostar omkring 500 kronor.
Fördelar
Nackdelar
Klippmaskin för klippning till lågt pris Farmclipper 2023

Totalbetyg: 4.2/5
För dig som bara vill testa på klippning av din häst eller är en fullständig nybörjare presenterar Djursajten budgetvalet. Trots det unikt låga priset kommer du få en stark och pålitlig klippmaskin.
Förståeligt är att maskinens vikt på just under 1200 gram är något högre än de andra produkter vi rekommenderar. FarmClipper 4 finns endast med sladd. Ljudnivån ligger på 85 dB. Aning högre än önskat och betydligt sämre än de andra produkten på listan men inget större problem vid kortare klippnings-sessioner.
Kort och gott får du vad du betalar för trots det låga priset. En bra klippmaskin som gör jobbet, perfekt för dig som inte klipper ofta, endast klipper begränsade delar av hästen eller är osäker om hästklippning är något för dig.
Fördelar
Nackdelar
Klippmaskiner som inte kom fick en plats på topplistan men som ändå är bra: Heiniger xplorer, Kare pro, Clipper delox Heiniger progress och klippmaskin heiniger xperience. Alla dem är bra allternativ att överväga när du väljer klippmaskin.
Varför ska man klippa en häst?
Varför en häst bör klippas kan vara av många olika anledningar. Den absolut vanligaste är på grund av hästen torkar snabbare. Det reducerar tiden som krävs skritta för torkning. Det är bra om du ofta rider utomhus, även när det regnar eller om hästen vanligtvis svettas en hel del.
Ska du på tävling eller utställning med din häst är det vanligt att man önskar klippa sin häst. Tänk på att inte klippa dagen innan eller samma dag som ni ska åka på evenemanget. Omkring 12 dagar innan är en bra riktlinje för att hästen ska vara som vackrast när det gäller.
Ännu en vanlig anledning till att hästen klipps är för att det blir fint, snyggt eller gulligt. Att klippa en symbol, initialer eller något mindre mönster kan vara snyggt och ge en “personlig touch”. Ett enkelt hjärta eller en blixt är vanliga motiv. För att klippa snyggt och rakt när du gör symboler kan det vara klokt att använda en krita för att markera vart du har tänkt klippa eller undvika att klippa innan du startar maskinen.
När behöver en häst klippas?
Är du osäker ifall du bör klippa din häst eller inte finns de en del riktlinjer som kan hjälpa dig att ta beslutet. Börja med att ställa dig dessa frågor:
En häst som svettas mycket till följd av arbete eller träning kan må bra av att klippas. En oklippt häst svettas oftast mer och tar på grund av det långa håret betydligt längre att torka. Blir hästen svettig vid arbete med det sker mer sällan kan behövs det inte nödvändigtvis genomföra någon klippning. Klokt kan vara att klippa hästen endast där den svettas som mest.
Befinner sig hästen ofta inomhus i ett stall och du märker att den svettas eller är väldigt varm kan det vara en god idé att sänka temperaturen i stallet. Håll alltid ett extra öga på hästens välmående efter du gör några regleringar av värmen i stallet så pållen mår bra.
Rider du hästen utomhus på högsommaren kan det bli väldigt varmt för den, då är det absolut värt att överväga en klippning. Detsamma gäller i ridhus där värmen kan bli påtaglig för hästen under pågående aktivitet.
Rider du ofta utomhus under tidig vår, sen höst eller på vintern bör du inte klippa hästen då den behöver sin päls för att hålla sig varm. Om du verkligen vill klippa hästen trots era ridvanor går det så länge du köper ett hästtäcke för skydd mot kylan
Tips och råd: Klippa häst med klippmaskin
När du klipper hästen är det väldigt viktigt att du håller säkerheten i fokus. En noggrant planerad och genomförd klippning är helt riskfritt. Om du däremot tummar på säkerheten, klipper mycket på en ovan häst eller använder en dålig klippmaskin kan det sluta i en katastrofal olycka. Här kan du läsa en checklista med viktiga saker att tänka på för att klippningen ska bli en trevlig stund för såväl dig som din pålle.
- Hästen ska vara lugn och utvilad
Se till att hästen har fått äta, dricka och vila ordentligt innan du påbörjar klippningen. Även om hästen inte sparkar till dig eller försöker komma bort från klippningsmaskinen kan det innebära att nästan gång du ska genomföra en klippning kommer hästen vara motstridig.
Är det en häst som är van att röra på sig väldigt mycket kan det vara klokt att “rasta” den innan.
- Du ska vara lugn och utvilad
Det är av största vikt att du som ska klippa hästen är lugn, stressfri, utvilad och har gått om tid. Hästar är kloka djur och kommer sannolikt känna av ifall du skyndar genom klippningen eller är osäker på vad du håller på med även om de litar på dig vanligtvis.
Se till att du inte har något du måste göra efter klippning så du kan ta den dit klippningen kräver. Ät något, drick ordentligt och besöka toaletten innan du påbörjar klippningen (det är helt ok med en kortare paus under pågående klippning)
- Börja smått med hästklippningen
Är det första gången du ska klippa din häst eller har du en pålle som är lättskrämd bör du börja smått. Bestäm dig för att klippa en väldigt liten del och beröm sedan hästen ordentligt om den håller sig lugn och står stilla.
Blir hästen orolig av ljudet bör du välja en maskin som låter lite och börja med att vänja. Det går att göra genom att starta maskinen i närheten av hästen utan att klippa den. Du kan sedan successivt börja klippa mer och mer tills det är något hästen uppskattar.
- Använd en nyservad maskin
Det är av allra största viktigt att du använder dig av en högkvalitativ, nyservad maskin för klippningen. Har du en apparat som har klippt mycket utan skötsel finns det risk att den kan “nypa” hästens hud eller fastna och rycka i håret.
Något som hästen kommer uppleva som kraftigt obehag vilket i sin tur leder till försvårad klippning, även i framtiden.
- Planera din klippning
Genom att planera hur du ska genomföra klippningen innan du starta maskinen kommer du på ett metodiskt sätt kunna klippa hästen. Detta kanske känns lite överdrivet men hästen kommer förstå att du vet vad du göra om du har planerat klippningen i förväg.
Ett enkelt sätt planera exakt hur du har tänkt att klippa hästen är att markera med en krita. En vit krita på mörka hästar och vice versa.
Sammanfattning om hästklippning med de bästa maskinerna
Som du förstår vid det här laget är det krävande att klippa en häst. Både tidsmässigt och sett till den fokus som behövs. Det kan dock vara nödvändigt för hästens välmående och med hjälp av en bra maskin anpassad för klippning av hästar ska det inte vara några problem.
Välj den modell du tror kommer passa dig bäst utifrån dina behov. Tänk noga över de kriterier vi nämnde högt upp i artikeln och fundera vad som är viktigast för en lyckad klippning utifrån din utgångspunkt.
Tack för att du bryr dig om din häst och letar information innan du påbörjar en förändring. Vi är säkra på att du kommer lyckas med klippningen och att din häst kommer bli nöjd.