10 november

Bästa hästförsäkringen 2024 – Jämför hästförsäkring för bästa skyddet för din häst

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Hästförsäkring är en viktig del av att äga en häst. Det kan hjälpa till att täcka kostnaderna för oväntade veterinärräkningar, förlust av användning och till och med din hästs död.

Utan en bra försäkring för hästen riskerar du höga kostnader för att ge hästen den vård som krävs för att ta sig genom svåra sjukdomar och skador.

En hästförsäkring går oftast att teckna från att hästen är två dagar gammal tills att den fyller 15 år. Hos vissa försäkringsbolag finns det ingen övre gräns.

I den här artikeln får du på ett enkelt sätt lära dig allt om en hästförsäkring och vad du behöver tänka på innan du tecknar en försäkring för att undvika snedsteg. Dessutom har vi jämfört försäkringarna och rangordnat dem utifrån vilken försäkring som är bäst för hästar 2024.


Att tänka på när du jämför hästförsäkring


Innan du börjar fundera över vilken försäkring som passar din häst bäst och vilka de största fördelarna är med varje försäkring är det viktigt att du förstår hur en hästförsäkring fungerar.

I det här stycket kan du läsa om fem punkter som är viktigt att tänka på när du ska teckna en försäkring för din häst. När du har läst genom segmentet kommer du till jämförelsen. Där kan du se vilken hästförsäkring som är bäst 2024 och även om läsa de exakta villkoren, dess fördelar och alla specifikationer som gäller de olika försäkringarna för hästar som finns att välja mellan.

Ersättning för veterinärvård

Ersättning för veterinärvård eller veterinärvårdsersättning är grunden i en försäkring för hästar. Ersättningen är den maximala summan du kan få ut på försäkringen varje år och alltså den summa du kan använda för att vårda hästen.

Det är viktigt med en hög ersättning för veterinärvård som även täcker dyrare ingrepp såsom operationer och regelbundna veterinärbesök.

Självrisk och självriskperiod

Självrisk är en summa du själv betalar när du behöver nyttja försäkringen. Oftast finns det en rörlig självrisk, och en fast självrisk. Den rörliga självrisken är en procentuell summa av kostnaden för hästens vård (ofta omkring 15-25%).

Den fasta självrisken är en statisk summa som du betalar varje gång du nyttjar försäkringen. Den fasta självrisken brukar kosta omkring 5000 kronor.

Utökad maxersättning

Eftersom hästar är stora djur som kan kräva avancerad vård kan kostanden uppgå i väldigt höga belopp. Då räcker inte alltid ersättningen och du kan behöva gå in med pengar från egen ficka eller avstå vård som hästen egentligen behöver.

Många försäkringsbolag erbjuder utökad maxersättning för veterinärvård till en mindre månadskostnad. Det kan vara värt att överväga utökad maxersättning för ett extra skydd - men det är inte nödvändigt.

Karenstid

Karenstid är den tid det tar innan försäkringen träder i kraft och börjar gälla. Oftast är karenstiden 20 dagar och 0 dagar vid byte från ett försäkringsbolag till ett annat.

Det innebär i praktiken att det tar 20 dagar innan försäkringen börjar gälla från att du tecknar den. Skulle hästen skada sig eller insjukna under den perioden kan du inte nyttja försäkringen.

Karenstiden finns för att undvika att hästägare tecknar försäkringar efter skadan är skedd för att kringgå försäkringsavgiften.

Tilläggsförsäkringar

För ett utökad skydd och en extra bra hästförsäkring kan du välja tillägg till försäkringen.

Alla försäkringsbolag erbjuder inte tillägg men de flesta gör det i någon form. Tilläggen kan vara allt från tandvårdsförsäkring, utökad ersättning vid buköppning eller klapphingstoperation, försäkring mot dolda fel och skydd mot kostnad som uppstår i behov av rehabilitering.

Med tillägg på försäkringen innebär det att du betalar en utökad månadsavgift. Beroende på vilket eller vilka tillägg du väljer kan kostnaden vara från några kronor i månaden upp till över 100 kronor.

Villkor

Att noga läsa genom vad försäkringen täcker är viktigt - men inte så viktigt som man kan tro.

För att få erbjuda försäkringar inom Sverige måste försäkringsbolaget vara registrerat hos Finansinspektionen. Det minimerar risken för oseriösa aktörer och gör att du som hästägare kan känna dig trygg i att din försäkring har schyssta villkor.

Trots den höga standarden rekommenderar jag att vara noga med att läsa genom vad försäkringen gäller och vilka kostnader du kommer att betala. Både månadsavgift och självriskbelopp är viktigt att veta om.

Bästa hästförsäkringen 2024 - Topplistan

Förmedlare

Veterinärvårdsersättning

Självrisk

Självriskperiod

Prisexempel

Teckna försäkring

jämför hästförsäkring

50 000 - 150 000

Fast: 0 kr

Rörlig: 25-50 %

0 dagar

419 kr / månad

60 000 - 120 000

Fast: 2700 - 4900 kr

Rörlig: 0 - 20 %

120 dagar

554 kr / månad

försäkra häst

40 000 - 125 000

Fast: 3000 - 7000 kr

Rörlig: 25 %

365 dagar

780 kr / månad

Försäkra häst

40 000 - 120 000

Fast: 1850 - 5000 kr

Rörlig: 20 - 25 %

125 dagar

940 kr / månad

försäkring travhäst

60 000 - 130 000

Fast: 2700 - 5000 kr

Rörlig: 20 %

125 dagar

853 kr / månad

60 000 - 120 000

Fast: 2000 kr

Rörlig: 20-30 %

150 dagar

Prisuppgift saknas

jämför hästförsäkring

Dunstan hästförsäkring är utsedd till den bästa och mest förmånliga försäkringen i djursajtens jämförelse av hästförsäkringar.

Du får ett komplett ekonomisk skydd om hästen råkar ut för en olycka eller skada. Försäkringen och dess kostnad anpassas efter dina behov och hästens ras och användningsområde.

Du kan teckna försäkring online och läsa mer om villkoren via knappen nedan

Bästa hästförsäkringen 2024 

Det finns många olika hästförsäkringar tillgängliga, så det är viktigt att jämföra dem för att hitta den bästa för dig och din häst. Här är några saker att tänka på när du handlar en hästförsäkring:

 • Hur stor ersättning behöver du?
 • Hur mycket kostar en hästförsäkring?
 • Vad är självrisk?
 • Vad täcker hästförsäkringen
 • Jämför hästförsäkringar

Ersättning för skador

Hästar är en stor investering, och deras hälsa bör vara högsta prioritet för alla ägare. När det kommer till att försäkra din häst vill du vara säker på att du har bästa möjliga täckning vid en olycka eller sjukdom. Det finns många olika hästförsäkringar tillgängliga, så det är viktigt att du gör din forskning för att hitta den som passar dig och din häst.

Det finns några saker att tänka på när du handlar en hästförsäkring. Fundera först på vilken typ av täckning du behöver. Det finns försäkringar som täcker medicinska kostnader, dödsfall eller stöld, och några som täcker alla tre.

Du vill också tänka på hur mycket täckning du behöver. Hur mycket täckning du behöver beror på värdet på din häst och hur mycket du har råd att betala själv om något händer. Ersättningen på försäkringen är oftast minst 50.000 men kan vara så lite som 18.000 eller upp till 150.000.

Hur mycket kostar en hästförsäkring?

Hästförsäkring är en viktig investering för alla hästägare. Det skyddar din häst i händelse av en olycka, sjukdom eller dödsfall. Men hur mycket kostar en hästförsäkring?

Kostnaden för hästförsäkring varierar beroende på ett antal faktorer, inklusive hästens ålder, ras och hälsohistoria. Den genomsnittliga kostnaden för hästförsäkring är omkring 7000 per år. Priserna kan dock variera från under 5000 till 10000 per år eller mer.

Det finns några saker du kan göra för att hålla kostnaderna nere. Välj först en försäkring med hög självrisk.

Detta kommer att sänka dina premiebetalningar varje månad. För det andra, överväg att köpa försäkring genom en grupplan. Detta kan ofta spara pengar på dina premier.

Vad är självrisk på en hästförsäkring?

Självrisken är den kostnad du själv betalar när hästen behöver vård och försäkringen ska nyttjas. Oftast är det en fast och en rörlig självrisk. Den fasta självrisken är kan vara så låg som 0 kronor men är oftast omkring 2500-3000 kronor.

Rörlig självrisk är en del av det totala beloppet som försäkringen täcker. Ofta är självrisken omkring 15-25 men kan vara ännu högre om du önskar betala en låg månadsavgift för din hästförsäkring. Självrisken är det belopp du måste betala ur fickan innan din försäkring träder i kraft. För hästförsäkring är självrisken vanligt och något som allt finns med.

Vad är självriskperiod?

Det finns många saker att tänka på när du ska köpa en hästförsäkring. En av de viktigaste faktorerna är självriskperioden.

Självriskperioden är den period då du inte behöver betala någon självrisk även om du behöver nyttja försäkringen igen. På så sätt kan du känna en trygghet i att inte behöva betala självrisk ifall din häst behöver vård vid tre olika tillfällen under tre månader. Då behöver du endast betala självrisk en gång.

Självriskperioderna kan variera kraftigt från en försäkring till en annan, så det är viktigt att läsa det finstilta innan du väljer en försäkring. Vissa försäkringar har ingen självriskperiod alls, medan andra kan ha en självriskperiod på 150 dagar.

Karenstid

Karenstid är den dit du måste vänta från att du tecknar försäkringen till att den börjar gälla. Syftet med karenstid är att det inte ska vara möjligt att teckna en försäkring när skadan redan är skedd. En försäkring ska tecknas innan olyckan sker, i förebyggande syfte. Vanligtvis är karenstiden omkring 20 dagar.

Jämför hästförsäkringar

Hästförsäkringen blir allt vanligare och det finns många bra försäkringsförmedlare. Nedan ser du de bästa hästförsäkringarna i Sverige.

 • Folksam
 • Agria hästförsäkring
 • Dunstan hästförsäkring och gårdsförsäkring
 • If hästförsäkring
 • Dina försäkringar
 • Sveland

Jämför alla hästförsäkringarna för att hitta den försäkring som passar dig och din häst bäst.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:


Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa hästförsäkringen [aret] – Jämför hästförsäkring för bästa skyddet för din häst