29 juni

Värmebalja häst – Uppvärmd balja håller vattnet från att frysa under vintern

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

En uppvärmd balja för hästar är bra att ha när det börjat att bli kyligare ute och risken finns att hästens vatten annars fryser till is.

Med en värmebalja kan du vara säker på att hästen eller andra djur och boskap som får och nöt du har på gården får tillgång till vatten även när det är som kallast då baljan ser till att vattnet inte fryser.

Värmebaljan håller vattnet i stallet eller hagen på en behagligt temperatur för hästen som gärna dricker ur värmebaljan. Du behöver inte oroa dig att dina djur blir utan vatten.

Vidare i artikeln kan du läsa om topplistan över de bästa värmebaljorna för hästar 2024.  De är jämförda utifrån de viktiga egenskaperna som är hur väl de isolerar vattnet från kyla och avger värme, hur mycket vatten den har plats för, stabilitet och material.

Vi går in mer på vad som är viktigt i nästa stycke så att valet av rätt värmebalja för dina hästar blir enklare när du göra ditt köp.

Avslutningsvis får du veta mer om hur en värmebalja bäst används.

Värmebalja häst 2024

Värmebalja

Värmebalja häst isobar

  • Cirkapris: 2295:-

En pålitligt, rejäl värmebalja som håller vattnet frostfritt på ett energieffektivt sätt.Rekommenderar endast annan värmebalja om du behöver en balja som rymmer mer. Kapacitet 65 Liter

Värmebalja isobar

Värmebalja fyrkantig isobar

  • Cirkapris: 4995:-

Av samma märke som föregående värmebalja (Isobar) får du en fyrkantig balja som effektivt värmer vattnet och håller det frostfritt. Med större kapacitet om 140 liter.

Willab

Värmebalja Willab

  • Cirkapris: 3140:-

Värmebalja med 120 liters kapacitet. Stor och bred  balja som håller vattnet frostfritt från -20 grader. Rekommenderas att installera med jordfelsbrytare.

Värmebalja 45 liter

Liten värmebalja 45 liter

  • Cirkapris: 1480:-

En liten värmebalja som rymmer 45 liter vatten. Ett billigt alternativ om du har möjlighet att ofta fylla på värmebaljan.


Värmebalja för häst - Viktiga egenskaper


En uppvärmd vattenbalja för hästar är särskilt viktig och användbar under den kalla årstiden. Med baljans inbyggda värme hålls vattnet frostfritt och hästen kan dricka vatten när den behöver det  Därför är det viktigt att den balja du väljer ut har en bra uppvärmning. Men effekten ska inte vara att vattnet blir kokande varmt utan det ska hålla vattnet tempererat för att undvika att isen lägger sig längs med vattenytan som du annars behöver bryta upp för att djuren ska komma åt vattnet. 

Utöver värme så finns det fler saker som avgör huruvida värmebaljan är bra eller inte. Det går vi in på mer i följande text. Det är dessa egenskaper som ligger till grund för de jämförelser vi gjort mellan de olika produkterna vi sedan kommer att nämna.

Uppvärmning

För att värmebaljan ska hållas frostfri kan den vara utrustad med ett isolerande material och inneha teknik som möjliggör en uppvärmningseffekt. Sedan kan det variera hur pass kalla temperaturer baljan kan hålla värmen för. Därför ska du utgå från hur pass kalla vintrar du har för att köpa en passande värmebalja för dina hästar.

Volym

En annan sak som kan vara avgörande för ett köp är hur mycket volym baljan tar. Om du har fler hästar kanske du behöver ett större vattenkärl i jämförelse med om du har ett mindre antal hästar eller en häst av en mindre storlek. Till exempel en ponny. 

Stabilitet

En vattenbalja ska vara stabil. Den ska stå stadigt på marken utan problem. Om hästarna skulle få omkull kärlet finns risken att den töms på vatten och att du inte upptäcker det vilket kan leda till att de får gå utan vatten under en längre tid. Dessutom kan det leda till skador och därför är det viktigt att den är stabil. 

Material

Materialet värmebaljan är tillverkad av kan också vara avgörande för hur pass funktionell den är. Vissa material håller värmen bättre än andra. Det är också viktigt att materialet är slitstarkt och är enkel att få ren. Om materialet är gjort av stål ska det vara rostfritt.


Bästa värmebaljan för häst 2024


En värmebalja som förser hästen med vatten när temperaturen utomhus eller i stallet sjunker är viktigt för att hästen ska trivas. 

Vidare i artikeln jämför jag de bästa värmebaljorna för hästar utifrån deras fördelar och nackdelar. Sedan listar jag dem utifrån vilka som är bäst i test 2024.

Värmebalja Rund Isobar

Värmebalja häst

Värmebaljan kommer i en rund form och är utrustad med ett värmeelement på sidorna vilket avger en värmande effekt som håller borta frost i kalla utrymmen inomhus eller utomhus på vintrarna. Baljans isolering består av ett värmeelement som är upp till 110 W. Den drivs av en transformator med glassäkring. Vattnet i baljan kan hållas frostfritt upp till -25 grader celsius. 

Den är praktisk att använda både för dig som är hästägare och för hästarna själva. Volymen på baljan är upp till 65 liter och väger 9,1 kilo. Måtten på baljan är 65 x 43,5 cm. 

I produkten ingår en transformator och anslutningskontakter. Vill du placera värmebaljan längre bort i hagen kan du behöva köpa till en matarkabel. För att baljan ska fungera behöver du koppla den till ett elnät.

Värmebaljan isobar kommer i färgen svart. Baljan är rejäl och är gjord av en tålig plast och är därmed enkel att underhålla. Dessutom är den enkel att montera. Den står stadigt på marken och du kan stabilisera den ytterligare med ett band runt en stolpe eller dylikt om du vill. 

Pris: 2295 kr.

Värmebalja Rektangel Isobar

Värmebalja

Värmebaljan kommer i en rektangulär form och är utrustad med ett värmeelement i sidorna vilket ger en värmande effekt som är effektiv mot frostbildning. Vattnet i baljan kan 

hållas frostfritt upp till -25 grader. Baljan innehar ett dubbelbottnat värmeelement som drivs av en transformator. 

Storleken och volymen på den här värmebaljan är något större än den förra och kan därför vara ett bättre alternativ för dig som har flera hästar som dricker från samma kärl. Storleken är  89 cm på längden, 68 cm på bredden och 43 cm på höjden. Den väger omkring 21,2 kilo och rymmer upp till 140 liter vatten. 

I produkten ingår det stickkablar men om du vill placera baljan längre bort än 30 meter behöver du köpa till en matarkabel. För att baljan ska ge en värmande och isolerande effekt behöver du alltså koppla den till el. 

Den är tillverkad i tålig och isolerande plast som är enkel att få ren. Den är framtagen med ett säkerhetstänk då dess kanter inte  har någon skarv som djuren annars kan fastna på och skada sig på.Värmebaljan från Isobar är rejäl och står stadigt på marken. Den kommer i färgen svart.

Pris: 4995 kr. 

Värmebalja Rektangulär Willab 120 l

Värmebalja willab

Värmebaljan från varumärket Willab kommer i en rektangulär form. Den är utrustad med en inbyggd termostat som går igång automatiskt när  temperaturen är under 3 grader celsius. Den håller vattnet isfritt vid vindstilla förhållanden upp till -20 grader celsius. 

I produkten ingår en transformator och en sladd som räcker upp till 10 meter. Den värms upp så snart som den är ansluten till el. Den är tillverkad av tålig plast som är isolerande och slitstark. Utanpå är baljan svart och dess innanmäte är vit.

Värmebaljan rektangulär från Willab rymmer upp till 120 liter vatten och den väger ungefär 9,4 kilo vilket betyder att flera djur kan dricka samtidigt från baljan. Den står stabilt på marken och är lätt att få ren. Kanterna har inte någon skarv vilket är positivt då inga djur kan komma till skada. 

Värmebaljan kostar cirka 3140kr vilket är ett bra pris för en balja som har plats för så pass mycket vatten. Men om det tenderar till att bli över 20 minusgrader kanske inte denna är det bästa alternativet. 

Värmebalja Willab Rektangulär 60 L

Värmebalja hästhage / stallet

Värmebaljan är rektangulär och kommer från varumärket Willab. I baljan ryms det upp till 60 liter vatten.

Baljan har en inbyggd termostat som startar när den omgivande temperaturen är ca 3+ grader celsius och kan hålla värmen upp till -20 grader celsius och värms upp när den ansluts till el med hjälp av en sladd. Den väger omkring 6,57 kilo och har måtten 610 x 440 x 400 mm. 

Värmebaljan har en bred botten vilket betyder att den står stabilt på marken. Den är tillverkad i livsmedelsgodkänd  plast vilket innebär att plasten inte påverkar det livsmedel som ligger i kärlet och är därmed säker att använda. Plasten är tålig och är lätt att få ren. Dessutom är materialet isolerande. Värmebaljan kommer i färgen svart och har varumärkets logga tryck på sig på dess framsida. 

I produkten ingår  en 1P68-klassad vattentät transformator med tillhörande sladd. 

Pris: 1920 kr

Värmebalja Rund Willab

Värmebalja 45 liter

Värmebaljan från Willab är rund och rymmer upp till 45 liter vatten. Den är svart utanpå och dess innanmäte är vit.

Ett bra alternativ om du bara har en häst eller vill ha flera värmebaljor placerat på olika platser i hagen eller stallet.

Även denna värmebaljan har en termostat som går igång när temperaturen i omgivningen är omkring 3 grader celsius. Den klarar ner till -20 grader celsius. I produkten ingår en vattentät transformator och tillhörande sladd som är 10 meter lång. Värmebaljan ger värme när du kopplar upp den till ett elnät. 

  • Längd 55 cm.
  • Bredd: 54 cm.
  •  Höjd: 30 cm.
  • Vikt: 5,6 kilo

Baljan har en bred botten vilket gör att den står stadigt på marken. Den är tillverkad i kraftig och isolerande plast. Plast är dessutom ett material som är lätt att få rent.

Det här är den billigaste varianten av en värmebalja för häst och den kostar 1480 kr.


Börja använda värmebaljan för hästen


De värmebaljor för hästar som finns på marknaden idag är lätta att montera och oftast krävs det bara att den ansluts till el för att den ska ge en värmande effekt.

Värmebaljan kan användas utomhus, men också inomhus på kalla platser där det inte finns någon isolering eller värmekälla såsom ett stall. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på. Du ska till exempel inte ansluta produkten till el förens den är fylld med vatten.

Om du vill isolera vattenkärlet ytterligare kan det vara en bra idé att gräva ner det i market något. Du kan också placera baljan i lä för att värmen ska hållas ännu bättre. Använder du en matarkabel kan du gräva ner den i marken eller lägga den i ett kabelrör så hästarna kan röra sig fritt i hagen utan att snubbla på kablar.

Är det riktigt kyligt ute behöver du inte fylla ända upp med vatten eftersom det ökar risken för att frosten lägger sig. Har isen redan lagt sig kommer inte en värmebalja att smälta isen och därför ska du få igång värmen innan det blir för kallt.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:


Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Värmebalja häst – Uppvärmd balja håller vattnet från att frysa under vintern