24 juni

Balkupa häst 2023 – Bäst i test av balkupor för utfodring av hö

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

En balkupa ger dina hästar möjlighet att äta av hö som håller sig torrt och fräscht. Balkupan minskar dessutom svinn och spill vilket är bra för både plånboken och för hästarna som slipper trampa i höet.

En balkupa skiljer sig från andra lösningar såsom foderhäckar och foderkupor genom dess enkelhet att flytta och använda. En person kan på egen hand flytta en hel balkupa och rulla den över hela hagen eller gården.

Visst vill du mata din hästar med fräscht och torrt hö?

Att hitta rätt balkupa kan vara svårt och just därför har jag skrivit den här köpguiden. Jag går igenom vad som är viktigt vid val av balkupa samt vilka fördelar en balkupa har. Längre ned i artikeln kan du dessutom jämföra olika balkupor från ett flertal olika återförsäljare i en tabell.

Nedan ser du balkupan för hästar som är bäst i test  Vill du jämföra den mot andra kupor kan du klicka här.

Balkupa rund för häst - Bäst i test 2023

Testvinnaren är den robusta balkupan från P-lindberg.

Balkupan väger lite vilket gör den lätt att flytta men har en låg tyngdpunkt som gör att hästarna inte riskerar att välta den. Ovanför varje öppning går en skåra som fångar upp regnvatten och leder det ned mot marken utan att hamna inuti hökupan.

Kort och gott, en fantastiskt balkupa till pris helt i linje med dess kvalité.

 • Antal platser: 4 öppningar
 • Vikt: 40 Kg
 • Omkrets: 185cm Höjd: 160 cm
 • Med regnavvisning och låg tyngdpunkt

Videorecension av balkupan från P-lindeberg

Nedan ser du en video om balkupan som du kunde läsa om ovan. Då får du tydligt ser om hur enkelt det faktiskt är att sätta den över höbalen och andra funktioner som gör den perfekt för hästarna.

Modellen i videon är precis samma förutom att den väger mer. Den nya modellen som finns att köpa idag väger 40 kilo medan den i videon väger 60 kilo. En positiv förändring för ryttare som gör balkupa bättre


Balkupa för hästar - Viktiga funktioner


Vad gör en bra balkupa för hästar?

Att välja rätt balkupa kan vara svårt, särskilt om man inte vet vad man ska kika efter. Nedan ser du 6 viktigt punkter att fundera över innan du gör ditt val. Efter köpguiden finner du en jämförelse av flera olika modeller där du snabbt kan se vikt, dess mått, pris och hur många platser den specifika kupan har.

 • Antal platser

Hur många öppningar eller platser en balkupa har är viktigt att fundera över.

Mängden platser bör avgöras av hur många djur du har och i vissa fall kan det vara klokt att använda flera balkupor om du har många hästar.

En vanlig balkupa har generellt sett mellan 4 och 6 platser vilket räcker till lika många hästar eller något fler.

 • Vikt och tyngdpunkt

Balkupa ska väga så lite som möjlig för att underlätta flytt av den, men den får inte väga för lite!

En balkupa som väger för lite är riskerar att vältas av hästen och tappar då sin funktion av att skydda höet.

Det bästa är därför en balkupa som väger lite men har en tyngdpunk nära marken. På så sätt blir den stabil och lätt att flytta!

 • Rengavvisning

En av balkupans huvudsakliga funktioner är att skydda höet mot regn och rusk.

Är den utformad med regnavvisning som säkerställer att vattnet som faller ned över kupan inte kommer in i hålen och blöter ned höet så är det ett stort plus.

Saknas detta kan det vara klokt att överväga att placera balkupa under tak när regnet öser ned.

 • Rätt mått för din bal

Det finns några olika typer av kupor som skiljer sig från varandra. En av dessa skiljepunkter är just måtten.

Det är viktigt att balkupa passar över den baltyp du använder. En mindre balkupa passar sällan över en bal i standardmått medan andra modeller fungerar utmärkt.

I jämförelsen nedan kan du se både höjd och omkrets så du vet om kupan passar av din rundbal.

 • Med eller utan botten

Som sagt är balkupans huvudsakliga uppgift att hålla höet torrt och fräscht.

Med en botten kommer du öka hållbarheten på höet markant och undvika risken att fukt tar sig upp från marken.

Alla modeller kommer utan botten med till vissa finns det att köpa till. En annan lösning kan vara att placera höbalen på en vanlig pall.

 • Beständigt material

Det är viktigt att kupan är tillverkad i ett hållbart material som både är effektivt när det kommer till att skydda höet men även när det gäller att inte gå sönder.

Fördelar är om materialet är UV-beständigt och frosttåligt.

De modeller jag listar nedan är alla tillverkad i bra material med de två dyrare modellerna med 4 och 6 platser är något rejälare.

Svep åt vänster för mer information om varje kupa


Balkupor för hästar 2023 - Jämförelse


Jämför balkupor för hästar 2023

Balkupa häst

Antal platser

Pris inkl moms

 Balkupans vikt

Balkupans mått

Köp i butik!

balkupa för häst
Toppval

Plats för 4 djur

6620:-

40 Kg

Ø: 185 cm

Höjd: 160 cm

balkupa i plast

Plats för 3 djur

4620:-

30 Kg

Ø: 125 cm

Höjd: 108 cm

balkupa med sex platser

6 Platser för hästar och djur

6950:-

62 Kg

Ø: 180 cm

Höjd: 130 cm

Solid botten i plast för balkupan med 6 platser

Botten

3100:-

-

Botten till kupan ovan

foderbox för hö och torrfoder till häst

Hästbox:

En öppning

3713:-

14,8 Kg

81x61x56 cm

LxBxH

Innan du väljer balkupa är det viktigt att du funderar över hur den ska användas. Nedan ser du fyra viktiga saker att tänka innan du köper balkupan.

 • Har du en rundbal eller en fyrkantig höbal vid ditt stall eller lantbruk?
 • Hur stor är din höbal? Kommer den att få plats innanför balkupan?
 • Hur många djur ska delta i utfodringen? Välj rätt antal platser för dina hästar.
 • Bor du i Sverige och har möjlighet att ta hemleverans direkt till ditt stall? Vissa butiker kan inte leverera till öar och andra svåråtkomliga platser, exempelvis granngården. (Nästan hela Sverige går att få foderutrustning levererad till)

Är du fortfarande osäker om en balkupa passar dig bäst? Fortsätt att läsa nedan om balkupor.


För- och nackdelar med en balkupa


En balkupa är kort sagt en mycket bra lösning och bidrar till bättre djurhållning, men det finns även några nackdelar. Nedan ser du några fördelar som kommer med en balkupa följt av två nackdelar som många ofta ser förbi. Har du några egna tankar om varför en balkupa är bra eller dåligt? Lämna gärna en kommentar längst ned, under artikeln.

För- och nackdelar med en balkupa

 • Skyddar höet

Den huvudsakliga uppgiften för en balkupa är som sagt att skydda höet.

Regn gör att höet blir blött vilket bidrar, både till att det blir dåligt snabbare, men även att hästarna inte tycker om det lika mycket.

Undvik blött hö med en balkupa i slagtålig plast för hästen. Både din plånbok och dina hästar kommer att tacka dig varmt.

 • Minimerar spill

En balkupa bidrar till att mindre hö slits ut från höbalen och hamnar på marken. 

I första hand resulterar det i mindre användning av hö och din plånbok sparar inte pengar. 

Dessutom minskar risken för höet som hamnar på marken blir ruttet och dåligt. Ett sätt att minimera risken för spridning av sjukdomar helt enkelt!

 • Ger varje häst en plats

Genom att ha specifika öppningar där hästen kommer åt höet kommer platsen bli personlig och risk för trängsen minimeras.

Viktigt är dock att du inte har för få kupor eller en kupa med för få öppningar till en större mängd hästar.

Då kan några av hästarna hamna utanför och inte bli tillåtna att smaka på de mumsiga höet.

 • Balkupan har begränsat antal platser

En balkupa har som maximalt 6 platser vilken gör den opassande för dig med flera hästar. Har du en större mängd djur kan du därför välja mellan att skaffa en ytterligare balkupa alternativt överväga en foderhäck med betydligt fler platser. En foderhäck uppfyller i grunden samma funktion som en balkupa men har som sagt fler platser och rymmer mer hö.

 • Balkupan är stor och svår att förvara

En balkupa är stor och tar mycket plats. Om du planerar att ställa bort den under vinterhalvåret är det viktigt att du har gott om plats där du kan förvara den. Lyckligtvis har vi hästägare ofta gott om utrymme med det är viktigt att tänka på innan man köper dem. Har du flera kupor kan det i vissa fall fungerar att ställa dem på varandra och spara utrymme.

Balkupan bör inte förvaras i utomhusmiljö året om.

 • Frakt och leverans av balkupan

Många föremål som används för djurhållning av hästar är stora. En balkupa är också stor, otymplig och krävande att frakta. När du handlar hos en återförsäljare finns oftast valet av hemleverans när du beställer en balkupa. 

Jag rekommenderar personlig hemleverans eftersom det spar dig mycket tid och underlättar upphämning av balkupan som du annars behöver åka långt för. Dessutom kan du oftast lita på att de personer som väljer att jobba hos ett företag som leverera en produkt såsom balkupa rund för häst har god erfarenhet.

Hemleverans kostar oftast omkring 750-1250 kronor men kan variera en hel del beroende på var i landet du bor.

Viktigt är också att tänka på om några särskilda villkor såsom öppet köp, garanti och mängdrabatter finns. Kollar du upp detta innan kommer du med säkerhet bli en av deras nöjda kunder istället för en besviken hästägare.

En traktor eller annan stor maskin med mycket hästkrafter kan underlätta frakten, leveransen och transporen av balkupan.


Vanliga frågor och svar om balkupor


Vanliga frågor och svar om balkupor

Här har jag samlat de vanligaste frågorna och svar på dessa så du snabbt kan få full koll på allt om balkupor. Har du några egna frågor så ställ dem gärna i kommentarsfältet nedan så ska jag göra mitt bästa för att besvara dem. Har du något annat på hjärtat eller bara ett tips om hästar får du givetvis kommentera det med!

Kan en balkupa stå utomhus året runt?

De flesta balkuporna är mycket väderbeständiga och kan därför klara av att stå utomhus året runt. Har du möjlighet rekommenderar jag ändå att du tar in din kupa inomhus under vintern för att utöka hållbarheten men som sagt, vill du ha den ute året om går det oftast bra. Tänk på att välja en kupa som är UV-beständig och tål kraftig kyla bara.

Passar alla balkupor med en standard höbal?

Det finns balkupor som är anpassade för mindre typer av balar och passar därför inte över standard höbal. Var noga med att kontrollera så att den balkupa du väljer är tillräckligt stor för den typ av höbal du önskar använda. De fullstora storlekarna för hästar passar nästan alltid för en standardbal.

Är en balkupa eller en foderhäck bäst för hästar?

Det går inte att säga vilken typ av utfodringssystem som är bäst eftersom det i slutändan handlar om personlig preferens. En balkupa är smidig, väger lite och gör jobbet medan en foderhäck rymmer mer, har längre hållbarhet och ofta betydligt fler matplatser. En foderhäck är dock betydligt dyrare än en foderkupa och kan kosta upp emot 20000 kronor eller mer.

Hur mycket kostar en balkupa?

En balkupa kostar omkring 6000 kronor men kan variera kraftigt i priset beroende på vart du köper den, hur många platser du vill ha och vilken storlek du väljer. Normalt sätt kostar en balkupa för hästar mer än en balkupa för får, vilket är helt naturligt eftersom en balkupa för får är i regel mindre.

Hur mycket väger en hökupa för hästar?

En balkupa väger oftast mellan 40 och 60 kilo beroende på storlek, utformning och material. Generellt sett kan man säga att en balkupa som väger lite är till fördel men den får heller inte väga för lite. Är balkupan väldigt lätt finns det risk att djuren välter den. Optimalt därför en relativt lätt balkupa (gärna omkring 40 kilo) som har låg tyngdpunkt för ökad stabilitet.

Kan får äta ur en balkupa för hästar?

Får kan äta ur en balkupa för hästar men det fungerar bättre med en balkupa som är speciellt anpassad för får än en för hästar. När ett får äter ur en balkupa för hästar kan äter de ur en öppning som är större än vad de annars hade ätit ur. Den större öppningen gör att mer foder spills och trampas ned av klövarna. Öppningen kan dessutom vara för högt upp och fåret måste sträcka på sig mer än det önskar.

Kan nötkreatur äta ur en balkupa för hästar?

Kreatur kan såklart äta ur en balkupa för hästar men det är inte rekommenderat. Sett till storlek skiljer de sig från hästarna men först och främst så äter de gärna från en plats med bogstöd. Bogstöd är i regel viktigare för nötkreatur än för hästar och de rekommenderas därför att äta från en foderhäck istället.

Tack för att du tar din tid åt att fundera över om en balkupa är den bästa lösningen för dina hästar och isåfall vilken modell som passar.

Lycka till med dina hästar!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Balkupa häst [aret] – Bäst i test av balkupor för utfodring av hö