3 juni

Bästa foderhäcken 2024 – Höhäckar för häst, får och nöt med tak

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

En foderhäck låter dina djur äta mat som håller sig fräsch och utan att behöva trängas med varandra. Foderhäcken ger varje djur en specifik plats och kommer skydda balarna från att bli blöta, äckliga och ruttna.

Vad som gör en foderhäck bra beror helt på vilken typ av djur du har, hur många djur du har och din budget. I den här artikeln ska jag hjälpa dig genom valet av foderhäck så du kan välja den som passar bäst för dina djur, oavsett om du har häst, får, eller nöt. 

Jag kommer att lista tre val av foderhäckar för varje djurtyp så du kan välja mellan foderhäcken som är bäst i test, ett billigare budgetval eller det absolut bästa foderhäcken utan hänsyn till pris. Dessutom listar jag allt du behöver tänka på innan du bestämmer dig för vilken häck som passar dina djur.


Bästa foderhäckarna 2024


Bästa foderhäckarna 2024

Foderhäck häst

 • Svängbara grindar
 • Justerbart tak
 • Endast 8 platser

Bäst i test för hästen är en foderhäck med svängbara grindar, justerbart tak. pallgaffelfästen och givetvis utan vassa kanter från Kellfri.

Väljer du denna modell får du dessutom fri hemleverans direkt till gården.

Foderhäck nöt

 • Tak som håller fodret fräscht
 • Diagonala bogstöd
 • En extra fotbåge vore bra

Vinnaren för kategorin nötkreatur är Kellfri's egna  foderhäck med diagonala bogstöd och 12 platser.

Den har dessutom ett justerbart tak som håller fodret fräscht och skydd mot vassa kanter som annars riskerar att skada djuren som äter från foderhäcken

Foderhäck får

 • Designad specielt för får
 • Tråg på underdelen
 • Går ej att öppna

Det västa valet av föderhäck för får är Willab foderhäck med tråg.

Den finns att köpa på bole.se ger fåren möjlighet att äta från båda sidorna vilket gör den perfekt för både en större mängd får men även för dig som bara har några enstaka djur.


Därför är en foderhäck viktigt


Därför är en foderhäck viktigt

 • Minskar spill

När boskap äter från fodertråg är risken för spill betydligt mindre än om de äter direkt från en höbal eller ett öppet tråg.

Det kommer spara dig pengar i längden och minska mängden foder som går till spillo!

 • Förbättrad hygien

Ett fodertråg bidrar till förbättrat hygien på flera håll.

Dels kan det vara tack vare ett tak som bidrar till att hålla foder och hö torrt men även genom att höet inte riskerar att trampas på av boskapen.

 • Mindre tid åt städ

Minskat spill bidrar såklart till att städbehovet minskar. Du kommer helt enkelt behöva slänga mindre hö och foder på gödselstacken.

På så sätt sparar du inte bara in på den tiden du behöver städa utan du sparar även in på pengar.


Köpguide: När du väljer foderhäck


Att välja rätt roderhäck kan vara svårt. Det finns mycket att tänka på och kommer att skilja sig utifrån vilket djur du ska ha foderhäcken till.

Nedan ser du 6 faktorer som kan skilja sig mellan olika höhäckar och foderhäckar. Alla dessa är viktiga att överväga när du gör ditt val och jämför produkter för att med säkerhet kunna mata ditt boskap på ett bra sätt.

Vad gör en bra foderhäck?

 • Täta skarvar och säkra kanter

En foderhäck får aldrig riskera att skada djuren medan de äter. Det gäller hästar, kossor, får och annat boskap som använder sig av foderhäcken. 

Det är därför av största vikt att alla skarvar är täta och att det inte finns några vassa kanter som riskerar ett skärsår på dina djur. Tänk noga över ditt val så du inte riskerar att skada djuren!

 • Foderhäck med tak

Ett tak är en ofta förbisedd del av en foderhäck. Har du din häck inomhus eller i en ladugård behövs det såklart inget tak men planerar du att ha häcken utom är det närmare en nödvändighet.

Ett tak håller höet fräscht och torrt från regn och rusk. Något som är väldigt viktigt för att minimera risken för sjukdomar eller foder som blir dåligt och ruttnar.

 • Täckta bogstöd

Bogstöd är viktigast för dig som ska använda foderhäcken för nöt eftersom ett stabilt städ hjälper de massiva djuren att äta ergonomiskt och utan att anstränga sig. 

Även hästar och får kan dra nytta av bogstöd men det är inte lika viktigt. Ifall bogstöden är täckta eller ej kan också vara en viktigt del. Bogstöd i form av ringar eller rör riskerar spill som djuren sedan kan trampa i och förstöra medan täckta bogstäd undviker det problemet.

 • Antal platser i foderhäcken

Hur många djur du har kommer avgör hur stor foderhäck du behöver köpa. Det finns flera olika storlekar av foderkupor och ditt val är högst indiviuellt då alla har olika mängder djur.

Nämnvärt är att man hellre bör ha för många platser än för få. En häck med fler platser än djur gör ingenting utan endast lägger en bra grund för eventuell utökning av mängden djur. En häck med för få platser kan skapa oro och stress om det blir mycket trängsel.

 • Kostanden för foderhäcken

Hur mycket foderkupa kostar är såklart en viktig del i ditt val. Alla vill ha mycket men betala lite men tyvärr går det sällan.

Foderkupans kvalité stämmer ofta överens med priset vilket gör ditt val ganska lätt. Vill du ha en bra kupa som håller länge kommer priset öka medan en billigare kupa riskerar att göra dig besviken.

Givetvis finns det bra kupor till ett lägre pris, dessa kan du se nedan som budgetalternativ.

Något som alltid är viktigt är dock att tillverkarna och företaget inte får sätta orimligt höga priser bara för att stoppa mer pengar i deras egna fickor.

 • Materialet

Vilket material din foderhäck är av kommer samspela med priset. Hög kvalité kostar ofta mer men i längden jämnar det ut sig då du kan behålla en högkvalitativ häck betydligt längre.

Generellt sett kan man säga att en häck i galvaniserat stål är bättre än en häck i hårdplast eller aluminium. Den ökade tyngden bidrar till stabilitet och materialets naturliga egenskaper bidrar till rejäl hållbarhet. 

En foderkupa i hårdplast har dock sina fördelar. Inte minst är i priset i regel mycket lägre men det är även lättar att flytta en sådan kupa. Har du ett färre antal djur kan det definitivt vara värt att överväga en foderkupa eller foderhäck i hårdplast


Frakt, leverans och andra fördelar


Utöver de 6 ovannämnda punkterna finns det några ytterligare saker som gör en foderhäck extra bra. Eftersom de bästa modellerna av foderhäckar ofta väger en hel del är de bra om häcken är försedd med gaffeltunnlar eller rejäla fotbågar. Det kommer kraftigt underlätta förflyttningen om du har en traktor eller truck du kan ta hjälp av. 

Erbjuder företaget frakthjälp och fri frakt är det såklart stora fördelar. Det är vanligt att företagen som säljer foderhäckar erbjuder fri hemleverans över en viss kostnad. Nedan ser du information om tre vanliga återförsäljare.

 • Fri hemleverans över: 5000:-
 • Gäller alltid!

Kellfri erbjuder fri hemleverans på ordrar över 5000:-. 

På ordar som understiger 5000:- tillkommer en framavgift på maximalt 700:- vid hemleverans. 

Kellfri säljer främst sina egna märken och kan därför hålla bra priser

 • Fri hemleverans över: 3125:-
 • Kan kosta ca: 750:- ändå

Hos Bole.se får du fri frakt över 2500:- exkl moms, vilket blir 3125:- för privatpersoner.

Stora varor såsom foderhäckar kan dock komma med en extra fraktavgift på grund av den svåra leveransen.

Bole.se säljer främst foderhäckar från Bala Agri och Willab

 • Fri hemleverans över: 1500:-
 • Kan kosta ca: 620:- ändå

Den fria hemleveransen gäller inte alltid. Stora och otympliga varor såsom just foderhäck kommer ofta med ett fraktpåslag på omkring 620:-. Fraktpåslaget visas med ett rött utropstecken i butiken.

Granngården säljer främst foderhäckar från Slitsberg smide och Cosnet

När du beställer foderhäcken anger du din hemadress. Det är även denna adress som foderhäcken levereras till om du inte anger en alternativ leveransadress. När paketet kommer är det bra om du är där för att hjälpa till och berätta vart du vill ha foderhäcken placerad. Det är också bra om du har legitimation med dig så företaget vet att foderhäcken har kommit rätt.

Om några frågetecken skulle uppstå kommer företaget att kontakta dig via mail eller telefon för att hitta en lösning som passar dig.

OBS: Tänk på att den fria leveransen endast gäller dig som bor på fastlandet med broförbindelser och levereras helgfria vardagar.


Foderhäckar häst: Bäst i test 2024


Kellfri foderhäck med gallergrind

Toppval

Kellfri tillverkar en egen foderhäck med svängbara gallergrindar och tak. Foderhäckar med tak är ett bra val för både häst och nöt eftersom maten håller sig fräsch även under dålig väderförhållanden

Alla vassa kanter är skyddade med rör för att hålla hästarna säkra. De få nackdelarna är att den saknar täckta bogstöd och att det endast finns två fotbågar.

 • Gallergrind för häst med 8 platser
 • Fri hemleverans
 • Justerbart tak och pallgaffelfästen
 • Tung och rejäl för minskad skaderisk

Bästa foderhäckarna 2024

Andra alternativ: Foderhäckar för hästar

Häst: Premium

Dig som vill ha den allra bästa foderhäcken för hästar rekommenderar jag kellfri's egna foderhäck med täckta bogstöd för häst. Täckta bogstöd bidrar till att minska spill av foder samtidigt som det ger stöd till hästen.

Med ett pris i överkant har tillverkaren inte snålat i på några funktioner. Täckta bogstöd för häst, tre rejäla fotbågar, täta skarvar mot vassa kanter för att nämna några. Kort och gott kommer du bli en av Kellfri's mycket nöjda kunder om du väljer denna foderhäck.

Billig foderhäck

Trots det unikt låga priset om cirka 5290:- exkl moms får du en foderhäck med täta bogstöd och skydd mot vassa kanter. Här kan upp till 9 hästar samlas och äta tillsammans.

Tyvärr saknas tak vilket riskerar att höet och fodret blir dåligt vid regn och rusk om du placerar häcken utomhus. Foderhäckar med tak är generellt sett bättre men vill du hålla priset nere måste du kompromissa.

Balkupa för häst

En balkupa fungerar likt en foderhäck med tak på samma sätt som att den skyddar höet mot regn och dåligt väder.

Modellen intill är testvinnaren i vårt test av balkupor och har fyra öppningar, väger endast 40 kilo och har en smart regnavvisning så att inget hö blir blött. Kort och gott: Ett bra alternativ till en foderhäck om du inte har väldig många hästar.


Foderhäckar Får: Bäst i test 2024


Willab foderhäck med fodertråg

Lantbruksexperten Willab tillverkar en rejäl och pålitlig foderhäck med underliggande tråg för uppsamling av hö för minimalt svinn.

Här kan dina får äta från båda sidorna i lugn och ro utan skaderisk. Foderhäcken för får är dessutom lätt att fylla på tack vare det upphöjda taket.


Foderhäcken kan även fungerar för andra djur som är lika får i storlek såsom getter eller mindre hästar.

 • Tillverkad i värmegalvaniserat stål
 • Rymmer mycket hö
 • Tak för väderskydd
 • Rejäl och stabil för minskad skaderisk

Bästa foderhäckarna 2024

Andra alternativ: Foderhäckar för får

Willab Premium

svängbara grindar

För dig som vill ha den absolut bästa foderhäcken för dina får rekommenderar jag foderhäcken från Willab med svängbara gallergrindar, underliggande tråg för kraftfoder samt ett skyddande tak.

För omkring just över 12 000:- får du den klart bästa foderhäcken för får. Matningen kommer ske smidigt och enkelt utan oro.

Jag rekommenderar denna modell huvudsakligen för de svängbara grindarna. Är det inte särskilt viktigt för dig så föreslår jag att titta på någon foderhäck för får i lägre prisklass.

Bala Agri foderhäck

foderhäck bala agri

Som ett alternativ till de två tidigare nämnda häckarna finns en något billigare foderhäck i en annan design. Bala Agri, som tillverkar häcken har gjort den i värmegalvaniserat stål för extrem hållbarhet som låter dina får äta från de 22 matplatserna i lugn och ro.

Fötterna är stabil och breda för att helt och hållet slippa oron om att häcken skulle tippa över dina får. Nackdelen med häcken från Bala Agri är dock att den saknar tak helt och hållet. Är det okej för dig rekommenderar jag denna varmt.

Willab budget

Vill du mata dina får på det mest prisvärda sättet är en gallergrind det självklara valet. Här får du en plats för dina får att äta utan några "krusiduller". Placera en rundbal inuti grinden och låt dina får mumsa på höet.

Rundbalsgrinden väger endast 53 kilo vilket gör påfyllnad av foder enkelt. Nackdelen med en billig foderhäck som denna är att du inte får något tak som skyddar fodret men i övrigt gör den ett bra och pålitligt jobb!


Foderhäckar Nöt: Bäst i test 2024


Foderhäck nöt med diagonalfront

Testvinnaren av foderhäckar för nötkreatur har 12 platser, ett justerbart tak och öppningsbara grindar.

Allt detta till ett mycket rimligt pris: cirka 15000:-

Häcken har inga rörliga delar där djuret äter för maximal stabilitet och minimerad skaderisk men grinden är som sagt öppningsbar för påfyllning.

På undersidan återfinns två rejäla fotbyglar samt öppningar för pallgafflar för att underlätta förflyttning av foderhäcken

 • Tillverkad i värmegalvaniserat stål
 • Öppningsbar grind
 • Justerbart tak för väderskydd
 • Diagonala bogstöd

Bästa foderhäckarna 2024

Andra alternativ: Foderhäckar för nötkreatur

Premium för nöt

Den absolut bästa foderhäcken om priset inte spelar någon större roll. Här får du en rejäl och pålitlig foderhäck som håller maten fräsch och djuren säkra.

Den finns i två olika storlek mellan 21000:- och 26000:-. Perfekt för dig som vill ha en fantastiskt foderhäck som kommer bidra till lantbruket under en lång tid framöver.

Billig foderhäck


Till ett mycket lågt pris kan du få en säker foderhäck för rundbalar med upp till 8 platser för nötkreatur. 

Foderhäcken väger just över 100 kg vilket gör den stabil utan att vara allt för jobbig flytta. De rundade kanterna över de öppna bogstöden bidrar till att hålla foderhäcken helt fri från vassa kanter.

Kort och gott kan man säga att du får en bra foderhäck men som inte lämpar sig för en större mängd djur.


Vanliga frågor och svar om foderhäckar


Nedan följer de vanligaste frågorna och svar på dem som många ställer sig innan de köper en foderhäck. De kan vara bra att läsa igenom för lite mer "kött på benen" innan du gör ditt köp av någon av foderhäckarna ovan.

Har du någon egen fråga eller något tips eller råd att dela med dig av?

Kommentera gärna längst ned artikeln!

Hur många djur kan äta vid en foderhäck?

Så många djur som ryms vid foderhäcken kan äta vid den. Viktigt är att djuren inte behöver trängas och riskerar att blir arga på varandra. Då kan det snabbt bli otrevlig stämning och riskera onödig olyckor. De flesta butikerna specificerar hur många platser det finns vid varje foderhäck. Du bör dock ta den rekommenderade mängden djur med en nypa salt då vissa kor, hästar eller får trivs bättre med vandra samt skiljer i storlek.

Hur viktigt är det med tak på foderhäcken?

Ett tak är viktigare än många tror. Först och främst skyddar taket mot regn och fukt som annars faller över höet och försämrar hållbarheten. Blött hö är både mindre aptitligt och kommer med ökad risk för bildning av bakterier. Har du foderhäcken inomhus är det inte alls lika viktigt med ett tag. Då kan du istället välja en modell som är lätt att fylla på och flytta vid behov.

Hur viktigt är det med täckta bogstöd på foderhäcken?

Täckta bogstöd uppfyller två funktioner för foderhäcken och är en mycket viktigt del för både häst och nötkreatur. Precis som namnet föreslår så ger dem stöd till bogen. Dessa stora djur måste äta mycket och det kan vara ansträngande att stå lutade framåt för att äta under en längre tid. Då hjälper bogstöden djuret att hålla sig stabilt och upprätt. Är bogstöden täckta bidrar det också till minskat spill av fodret och håller maten på plats inuti häcken.

Vilka företag erbjuder hemleverans av foderhäckar?

De flesta företagen som säljer foderhäckar, foderkupor och höhäckar erbjuder även hemleverans av dessa till fastlandet. Beroende på hur mycket du handlar för och i vilken butik gäller olika regler. Det är vanligt att företagen tar ut en extra kostnad för frakt av just foderhäckar eftersom de är så stora och otympliga. Fraktkostnaden brukar landa på omkring 500-1000:-. I artikeln kan du läsa mer specifik om vilka företag som erbjuder hemleverans och till vilka villkor.

Kan en häst äta ur en foderhäck för nöt?

En häst kan äta ur en foderhäck som är byggd för nötkreatur så länge den också fungerar för just hästar. Detta går att läsa om i produktbeskrivningarna i de flesta butikerna. Generellt sett kan man säga att så länge det inte finns vassa kanter eller bogstöd som smalnar av för mycket när hästen böjer sig ned ska det inte vara några problem. Tänk på att alla hästar är olika och har olika behov. Du känner dina hästar bäst och får därför avgöra om det är lämpligt med en foderkupa för nöt.

Kan man bygga en egen foderhäck?

Det går bra att bygga en egen foderhäck men det är mycket svårt. Optimalt bör du ha tidigare erfarenhet av liknande projekt men är du villig att lägga ned både tid och pengar kan du lyckas bra. Problemet är att en foderhäck fungerar bäst när den är tillverkad i värmegalvaniserat stål eftersom hållbarheten blir så bra. Då är det också viktigt att du tänker på att det inte finns några vassa kanter eller andra risker för djuren.

Hur mycket kostar en foderhäck?

Generellt sett kan man säga att en foderhäck kostar omkring 15000 kronor men priset kan variera från några tusenlappar till 20000 kronor eller mer. Vanligvis kostar en foderhäck för nöt mest, följt av foderhäckar för hästar som är något billigare och till sist foderhäck för får som är betydligt billigare.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:


Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa foderhäcken [aret] – Höhäckar för häst, får och nöt med tak