22 april

Grävling på tomten och under huset – Så blir du av med grävlingen

6  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar för granngården och stick

Grävlingen är Sveriges näst största mårddjur och dessutom det vanligaste mårddjuret landet över. De lever i mindre grupper upp till 12 individer som bor tillsammans i gryt. Runtom deras gryt sträcker sig deras revir upp till 150 hektar.

Grävlingar på gården och under huset kan vara svåra att bli av med eftersom de är svårskrämda och gillar inte att byta gryt.

Många andra djur går att skrämma med hjälp av högt ljud, vibrationer eller blinkande lampor men eftersom grävlingen ser dåligt och inte är lättskrämd är det inte särskilt effektivt.

Grävlingar under huset kan skada husgrunden och marken runt om samtidigt som de gräver latringropar intill sitt gryt. I den här artikeln ska jag göra mitt bästa för att besvara alla frågor du har om grävlingar och hur man får bort dem från tomten.

Dessutom undersöker jag myten om att grävlingar biter tills det knakar.

Jag rekommenderar att du fortsätter läsa vidare för en tydlig bild om hur grävlingen lever, men är ditt problem brådskande kan du ta dig direkt till lösningen och bli av med grävlingen genom att klicka här.

Skadan grävlingar orsakar

Grävlingar utgör inget större hot för människor så länge du inte närmar dig deras gryt. De är dåliga jägare på grund av deras bedrövliga syn vilket gör att de i första hand äter vad de kommer åt. Det kan vara allt från bär och frukt till ägg, maskar och mindre djur.

Problemet med grävlingar är alltså inte att de kommer anfalla dig utan vidare. Det är den skada de orsakar på och runt om huset som gör grävlingar till ett problem.

Det vanligaste problemet som uppstår med grävlingar är att de förstör kommersiell och privat odling genom att bland annat bryta av havrestrån för att komma åt innehållet. Det kan resultera i rejäla förluster i en skörd som annars hade varit mycket fruktsam. 

För privatpersoner som har grävlingar under huset eller på gården finns det andra problem. Grävlingar trivs som bäst i dränerad mark vilket gör husgrunder och områden kring jordkällare till den perfekta platsen att bygga ett gryt på.

grävlingsgryt på gräsmatta

På bilden ser du hur ett grävlingsgryt på en gräsmatta kan se ut

Ett grävlingsällskap som gräver under ett hus för att bredda sitt gryt kan orsaka allvarliga skador.

När de gräver vid husgrunden försämras markens bärighet vilket tillslut kan resultera i att huset rasar om inget görs år problemet.

Mer aktuellt och märkbart är de latringropar grävlingar förbereder intill sitt gryt. De gräver en öppning där de uträttar sina behov, gång på gång. Lukten från dessa gropar är ofta väldigt stark och avskyvärd, något du kanske har upplevt eftersom du letar en lösning mot grävlingarna!

Grävlingar är svåra att bli av med - Men det är möjligt

Trots att grävlingar ogillar mänsklig aktivitet och är relativt skygga av sig kan de vara väldigt svårt att bli av med grävlingar som har flyttat in under eller intill huset. De är inte särskilt lättskrämda och reagerar inte på vanliga skrämmor för småvilt eller andra lösningar mot exempelvis ormar.

Dessutom är risken stor att de återvänder till sitt gryt, även om du har lyckats skrämma bort dem en gång. Du måste täta igen och täcka för deras gryt ordentligt. Mer om hur du förebygger grävlingar senare i artikeln.

Som jag har nämnt är grävlingar svåra att skrämma och reagerar inte på blinkande ljus eller liknande skrämmor på grund av deras dåliga syn.

Detta gör det mycket svårt att bli av med grävlingar. Lyckligtvis finns det några effektiva lösningar. Nedan berättar jag om mina favoriter.

Så blir du av med grävlingar från tomten och under huset

Det finns två huvudsakliga lösningar för att få bort grävlingar från tomten eller huset. Först ska du skrämma bort dem med hjälp av avskräckande viltgranulat för att sedan förebygga att grävlingarna flyttar in igen med hjälp av en slutgiltig lösning som fixar ditt problem för gott. Fungerar ingen av dessa åtgärder finns dessutom en sista utväg.

Bästa lösningen mot grävlingar på tomt och under hus

Som jag har upprepat ett flertal gånger har grävlingar dålig syn och reagerar inte särskilt starkt på ljud. Detta gör att de letar mat med hjälp av sitt fenomenala luktsinne.

Deras goda luktsinne går att använda detta till vår fördel för att skrämma grävlingar. Med hjälp av  viltgranulat som avger en doft grävlingar inte uppskattar kommer de snabbt ge sig av.

Toppval

Revira är tillverkat av brända lerkulor som med hjälp av en genomtänkt teknik, fri från gifter och tillsatser, ger en avskräckande känsla mot djur där grävlingar tydligt reagerar på granulatet.

Jag använde det vid min sommarstuga där grävlingarna hade grävt gropar intill husgrunden och det fungerade förvånansvärt bra!

Du kan använda viltskyddet genom att sprida ut det i närheten av var grävlingarna befinner sig. Vid deras latringropar, vid öppningen till deras gryt och där de ofta springer.

Sedan använder du granulatet som viltskydd. Det varar i upp till sex månader innan effekten avtar. Placera ut det runtom tomten som ett osynlig staket mot grävlingen.

Sannolikheten att en grävling passerar Revira viltskydd utan vidare är näst intill obefintlig enligt min uppfattning.

En förpackning räcker till en area upp till 250 kvadratmeter efter du sprider ut granulatet enligt anvisningarna. Placera viltskyddet med ungefär två meter mellanrum i mindre högar och ditt problem med grävlingar är så gott som löst.

När grävlingar har gett sig av: förebygg återbesök

När grävlingarna äntligen har gett sig av är det viktigt att du förebygger återbesök. Skulle de märka att faran är borta återvänder de gärna till sin trygga plats intill huset för att åter flytta in och börja förstöra.

Genom att placera upp ett skyddsnät vid ingången till deras gryt kommer grävlingen inte kunna återvända. När de försöker att ta sig in igen kommer de sannolikt försöka riva lite i nätet. Just därför föredrar jag gnagarskyddet från theVAULT över ett vanligt hönsnät eller liknande. Använder du ett vanligt nät är risken att de tar sig genom och bosätter sig igen mycket stor. 

TheVAULT gnagarnät

Nätet är särskilt anpassat för att vara hållbart och göra motstånd. Det är prisvärt och tillverkad av material i hög kvalité av ett pålitligt företag. En stor tumme upp från min sida!

När du väl har placerat dit nätet kan du gräva tillbaka jorden om du inte önskar att nätet förblir synligt. Se även till att täcka andra ingångar och öppningar runt huset eller jordkällaren så gott det går.

Är du i behov av ett högre nät finns det att köpa här.

(1m högt, 25m långt)

Du bör även täcka igen latringroparna, dels för din egen skull så du undviker den avskyvärda stanken men även för att grävlingarna inte ska kännas av doften från sitt egna revir lika mycket.

Här behövs inget nät. Det räcker med att gräva över med vanlig jord och platta till. Avföringen kommer brytas ned naturligt med tiden.

Hemmalösning mot grävlingar

Har du väldigt bråttom att bli av med grävlingar eller inte har råd med viltskydd finns det en annan lösning som kan vara värd ett försök. Genom att nyttja samma svaga punkt hos grävlingarna; deras känsliga luktsinne, kan du skrämma dem från gården.

Placera ut tygbitar som du har sprayat med parfym intill grävlingens gryt och där de ofta passerar. Funktionen ska vara densamma i att de avger lukt som grävlingen avskyr men att det verkligen fungerar kan jag inte garantera.

Själv testade jag metoden i mina föräldrars sommarstuga. 

Några av grävlingarna gav sig av men en del stannade kvar i grytet. Redan samma dag återvände de individer som hade gett sig av på förmiddagen och problemet kvarstod. Jag kan alltså inte gå i god för att lösningen med tygbitar fungerar men det kan vara värt ett försök. Kanske är det extra effektivt med någon särskilt parfym? 

Dessutom avtar doften betydligt snabbare än viltskyddet som håller upp till 6 månader.

En sista utväg om grävlingarna är etablerade

En sista utväg som jag verkligen inte uppskattar är skyddsjakt. Det är lagligt att jaga av skyddande syfte om du äger marken och djuret orsakar skador eller problem. Är du jägare har du sannolikt koll på reglerna med som privatperson rekommenderar jag att du kontaktar din kommun och berättar om problemet. Därefter ber du om att komma i kontakta med en viltvårdare som kan hjälpa dig med en lösning. 

OBS: detta bör endast göras om grävlingarna är väl etablerade och de andra lösningarna redan har testats.

Förebygg grävlingbesök innan det blir ett problem

Att förebygga grävlingar och besök från grävlingar på tomten är väldigt smart. På så sätt löser du problemet redan innan det uppstår och du sparar tid, arbete och pengar. Vet du att du bor i ett område där grävlingar är väldigt vanligt kan du använda dig av viltströ som staket alternativt sätta upp skyddsnät på samma sätt som du skulle skydda mot grävlingens återbesök.

Ett annat sätt som är väldigt effektivt är att helt enkelt befinna sig och röra sig mycket på gården. Som sagt trivs grävlingar avskilt från människor och kommer inte självmant komma till en plats där de vet att de pågår mycket aktivitet. Har du möjlighet är det väldigt effektivt att låta barn leka på gården och väsnas samt klippa gräset och göra aktiviteter utomhus som du vanligtvis utför inomhus.

Myter om grävlingar och deras bett

Det finns två välkända myter om grävlingar som sätter skräck landet över. De beskriver faran som uppstår om man skulle komma i kontakta med en grävling i skogen. Myterna är:

En grävling biter tills det knakar i benet
När en grävling biter låser sig dess käkar
grävling med gula ögon hissar

Att en grävling biter tills benet knäcks är den absolut vanligaste myten men faktum är att det inte stämmer. Om en grävling, mot förmodan, skulle bita dig kommer den varken bita tills det knakar eller hålla fast men låsta käkar.

Förr sa man att det var klokt att fylla stövlarna med knäckebröd när man gav sig ut i skogen. Detta skulle göra att grävlingen hör det knakande ljudet när den biter och direkt släpper.

Lyckligtvis är båda dessa påstående myter och grävlingar är inte så farliga som de anspelar på. Visserligen kommer en grävling att bita dig hårt och rejält i självförsvar om den känner sig hotade av att du kommer för nära men den kommer aldrig hålla fast med låsta käkar eller bita tills benet går av.

Vanliga frågor om grävlingar och att få bort dem från tomt och gård

Är grävlingar farliga för människor?

Grävlingar är inte farliga för människor så länge du inte aktivt går mot dem tills de känner sig stressade eller hotade. Skulle du göra detta finns risken att de biter dig i självförsvar. Grävlingens bett är rejält och kraftigt. Så kraftigt att det finns myter om att de biter till de hör att det knakar i benet. En skadad grävling eller en grävling med ungar är mer benägen att attackera än en vanlig grävling.

Hur stora är grävlingar?

Grävlingar är Sveriges näst största mårddjur och kan uppnå en längd på just under en meter utan att räkna med svansen som ofta är ytterligare en decimeter. Djuret väger omkring 15 kilo men kan vara både lättare och tyngre beroende på individ.

Hur blir man av med grävlingar?

Att bli av med grävlingar kan vara svårt men det bästa sättet är att angripa deras känsliga luktsinne. Detta görs enklas genom viltströ som avger en varnande doft för grävlingarna. I artikeln berättar vi mer om detta. Andra sätt att förebygga grävlingar är genom mycket aktivitet på gården då de inte trivs bland människor.

Vad äter grävlingar?

Grävlingar äter det mesta de kan få tag på. De är inte kräsna och äter allt från frukt och bär till daggmaskar, ägg och mindre djur. De samlar sin föda genom att i första hand lyssna och dofta sig till den då de har dålig syn och är därför dåliga jägare.

Hur många grävlingar finns det i Sverige?

I Sverige finns det omkring 300 000 grävlingar, en siffra som har ökat stadigt under den senaste tiden. Detta gör grävlingen till det mårddjur du med störst sannolikhet kommer stöta på i skogen. Grävlingar är som mest aktiva under vår, sommar och höst. På kvällstid och under dygnets mörka timmar är chansen att stöta på en grävling ännu större.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Vi har ett akut behov av att få hjälp att få bort grävling/ar under vårt hus sedan en längre tid (typ ett år) min fråga är om de finns företag eller någon person som är villig att hjälpa oss Tack på förhand Bengt O Anna iKungälv

  • Hej Bengt,

   I Kungälv måste man gå via en vilt- / jakt-skyddsorganisation för att få hjälp med skyddsjakt eftersom kommunen inte utför någon skyddsjakt. Du kan kontakta per mejl: kustjvk@gmail.com eller besöka deras hemsida för mer information. Hemsidan hittar du genom att söka på: ”Kungälv-Stenungssunds Jaktvårdskrets” i din sökmotor.

   Annars är min rekommendation att ni testar de tips jag har listat i artikeln med viltgranulat och kanske elstängsel till och med.

   Hoppas det går att lösa!

   /William, Djursajten

 • Hej!
  Vi har en stor inhägnad tomt (viltstängsel) men tydligen har en grävling lyckats smita in någon kväll när grinden stått öppen. Den verkar nu ha bosatt sig under altanen och är framme sent på kvällarna. Verkar ganska orädd för oss människor. Tycker att det är obehagligt med tanke på att vi har katter, små hundar och höns. Hundarna är plötsligt väldigt intresserade av att lukta vid altanen. Jag har läst dina tips och ska köpa viltgranulat. MEN det jag funderar på är hur den ska kunna ta sig ut från tomten med tanke på stängslet? Jag vill ju inte lämna öppet så att fler kommer in. Tacksam för tips. MVH Petra

  • Hej Petra,

   Jag förstår din situation… Det låter rätt klurigt att bli av med grävlingen. Det absolut bästa vore såklart om du lyckas ”lura” ut grävlingen med hjälp av viltgranulat och styra den mot grinden grävlingen tar sig ut från tomten och det inhängade området på samma sätt som grävlingen tog sig in. Jag förstår dock om det kan bli svårt.

   Ett annat alternativ är att tillämpa skyddsjakt. Vanligtvis är jaktperioden på grävling mellan 1 Augusti och 15 februari med undantag för grävlingar som ställer till problem och skador på gård eller tomt. För att påbörja skyddsjakt ska du först kontakta Länsstyrelsen för att göra en bedömning om skyddsjakt är aktuellt.

   Du kan läsa mer om skyddsjakt och om det är lämpligt i ditt fall på naturvårdsverkets hemsida.

   Hoppas det löser sig och att ni blir av med grävlingen.

   /William, Djursajten

  • Hej Kjelle, vad kul att du gillade artikeln!

   Grävlingar är skickliga på att både gräva och klättra. Jag rekommenderar att ett stängsel eller nät är en meter högt och i metall. (finns att köpa här)

   Tänk som sagt på att grävlingar också gräver bra och att nätet därför bör grävas ned eller monteras över hårt underlag som inte går att gräva i.

   /William. Djursajten

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Liknande läsning

  Hur många magar har en giraff?

  Hur många magar har en giraff?

  Vad äter ekorrar?

  Vad äter ekorrar?
  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Grävling på tomten och under huset – Så blir du av med grävlingen