6 juli

Bli av med mördarsniglar 2024 Bekämpa mördarsniglar PÅ RIKTIGT

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Spansk skogssnigel, mer känd som mördarsnigel är en vanlig snigel som förekommer på flera platser i landet där trädgårdar är en av de vanligaste områdena

Mördarsnigeln är en invasiv art som förstör odlingar och skapar obehag hos många.

Det kan vara svårt att bli av med mördarsniglar och de förökar sig snabbt. Just därför ska jag lära dig allt du behöver veta om att bekämpa sniglar i allmänhet med specifik inriktning mot mördarsniglar. Jag går igenom allt från hur du bekämpar mördarsniglarna på lång sikt till vilken metod för bekämpning som är den bästa. Dessutom besvarar jag vanliga frågor om mördarsniglar för dig som vill veta lite extra.

För dig som vill veta direkt vilken det bästa bekämpningen är ska jag inte dra ut på det. Nedan ser du metoden som är bäst i test 2024 för att bli av med mördarsniglar.

Bäst i test 2024: Bli av med mördarsniglar

järnsulfat mot mördarsniglar

Med användning av ett naturligt snigelgift baserat på järnfosfat som finns naturligt i skogen kommer du bli kvitt mördarsniglarna på riktigt!

Medlet lockar till sig sniglarna som sedan äter järnfosfatet. De sniglar som får i sig medlet drar sig undan från trädgården och dör strax därefter.

Strö ut ett jämnt lager över dina odlingar och sniglarna kommer äta Slugger pellets istället för dina plantor. Det är även rekommenderat att använda sig av en snigelbar för att undvika att fåglar äter upp järnfosfatet. 

Inte för att det är farligt för fåglar utan för att spara pengar på giftet och utöka effektiviteten. (Finns att köpa i samma butik)

 • Finns naturlig i skogen, överskott blir till växtnäring.
 • Säkert mot husdjur, fåglar, människor, igelkottar, maskar.
 • Godkänd i ekologiska odlingar.
 • Kan bekämpa stora mängder mördarsniglar.
 • Kan bli dyrt om fåglar och andra djur äter upp pelletsen (använd en snigelbar).

Vad gör en bra snigelfälla?


Vad gör en bra snigelfälla?

Det finns några olika typer av snigelfällor att köpa och minst lika många "husmorsknep". För att veta vilken du ska testa och använda dig av är det därför nödvändigt att veta vad som skiljer en bra snigelfälla från den bästa snigelfällan!

Nedan ser du de fyra viktigaste punkterna att tänka på när det kommer till val av snigelfälla. 

 • Minimalt arbete och underhåll

Att göra sig av med mördarsniglar är inget man vill ska ta lång tid. Det är både trist och ansträngande. Därför är det viktigt att en snigelfälla ska kräva minimalt arbete från din sida.

Underhåll av fällan såsom att tömma den eller behöva påfyllnad av något är också något vi gärna undviker. Ett populärt sätt att göra sig av med sniglar är att helt enkelt hugga av dem med en spade, men problemet är att det kräver regelbundet arbete hela sommaren.

 • Effektiv och stor kapacitet

En fälla som är ineffektiv är såklart inget vi vill använda oss av. Fällor som tappar sin effekt av vatten eller bara kan döda ett visst antal sniglar är därför inte att föredra.

Det är därför att föredra om sniglarna dör på en annan plats än i trädgården.

En bra lösning för detta är järnfosfat. Vill du läsa mer om järnfosfat mot sniglar och hur det fungerar kan du läsa mer genom klicka här.

 • Harmlös mot djur och natur

När jag gör mig av med sniglar vill jag inte att andra djur eller barn ska riskera att få i sig någon typ av gift.

Dessutom får giftet inte skada miljön på något sätt.

Naturligt medel som dödar sniglar men är harmlöst mot andra djur är därför att föredra. Lyckligtvis finns det just detta så du kan bli av med sniglar utan att skada miljön eller djuren.

"Giftet" jag pratar om är givetvis ekologiskt järnfosfat.

 • Prisvärd och pålitlig

Att bekämpa sniglar ska inte kosta mycket.

Den bästa lösning är därför en prisvärd snigelfälla som gör jobbet den utlovar.

Givetvis har jag förståelse för kostnader av material, produktion och anställda, men du som är i behov av hjälp mot mördarsniglar ska inte behöva betala extra bara för att tillverkaren av giftet ska lägga mer pengar på hög.


Problem mördarsniglar orsakar


Problem mördarsniglar orsakar

Mördarsniglar i trädgården och på tomten är ett vanligt problem i Sverige under sommaren, men vet du vilka problem de egentligen ställer till med?

Först och främst tycker många att det är ganska ofräscht och äckligt att ha sniglar krälandes på marken. Detta i säg är en tillräcklig anledning av göra sig av med mördarsniglar.

Även om sniglarna inte utgör något direkt fara för oss människor är det viktigt att göra något åt dem så snart som möjligt. Nedan ser du 4 till anledningar till varför mördarsniglar är viktiga att göra sig av med.

 • Mördarsnigeln skadar odlingar och växter
 • Mördarsnigeln är en potentiellt invasiv art
 • Mördarsnigeln förökar sig fort
 • Mördarsnigeln upplevs ofräsch och äcklig

Mördarsniglar äter det mesta och äter dessutom ganska mycket. Populär föda är bland annat kadaver men även växter och odlingar. Det är ett vanligt problem för både de som odlar privat men även kommersiella odlingar.

Mördarsnigeln är dessutom en potentiellt invasiv art. Det betyder att den kan sprida sig till ekosystem utöver dess ursprungliga område. Det kan påverka andra ekosystem negativt och i vissa fall eliminera andra arter.

Mördarsnigeln förökar sig dessutom väldigt fort. En snigel kan lägga ägg under hela sommar och i september kan de ha lagt hela 400 ägg eller mer. Detta bidrar till att sniglarna snabbt tar över områden de får fäste vid och förstör odlingar.

Slutligen är det många som tycker att mördarsnigeln är äcklig och ofräsch. Den är obehaglig stor och slemmig vilket även naturälskar upplever avskräckande. Faktum är att den spansk skogssnigeln utsöndrar betydligt mer slem än de flesta andra skogssniglar och sniglar över huvud taget. Dessutom har mördarsnigeln ett kannibaliskt beteende genom att de äter varandra, något som inte är särskilt trevligt.


Känna igen mördarsniglar


Känna igen mördarsniglar

Det finns många typer av sniglar och för de oerfarne är det svårt att vara säker på om snigeln som befinner sig på gården verkligen är en spansk skogssnigel (mördarsnigel).

Mördarsnigeln har två tydliga andningshål på sidan av kroppen, de utsöndrar mer slem än vanliga sniglar och relativt stora. Sniglar över 7 cm är ofta mördarsniglar. De har en mörkröd färg som kan variera och ibland vara väldigt nära svart i färgen.

En annan, relativt vanlig snigel som förekommer i södra Sverige, upp till dalarna, är den svarta skogssnigeln. Snigeln är mycket lik mördarsnigeln både i utformning och storlek. Den huvudsakliga skillnaden är därför färgen. Nedan kan du se en bild av vardera snigel och jämföra dem mot varandra för att förstå vilken snigel som befinner sig i din trädgård!

svart skogssnigel i dalarna

Svart skogssnigel

mördarsnigel äter

Mördarsnigel (Spansk skogssnigel)

Mördarsnigelns ägg

Mördarsnigeln förökar sig genom att lägga ägg som sedan kläcks till att bli små sniglar. De börjar äggläggningen tidigt. Redan när marktemperaturen uppnår omkring 4-5 grader i mars/april börjar de lägga äggen och fortsätter sedan hela sommaren fram till september.

Äggen är vita, små och ganska runda. De ligger i mindre klumpar, vanligtvis 10-30 ägg per hög men kan i vissa fall vara betydligt fler, upp till 70 ägg eller fler.

En klump med snigelägg och en snigelbebis

Äggen läggs ganska oskyddat men alltid under någonting. Äggen läggs ofta där de rör sig för att hitta mat, alltså trädgården, komposter och andra växter. Att leta rätt på snigelns ägg-gömma och sedan göra sig av med den innan äggen kläcks är ett bra sätt att bekämpa mördarsniglar från grunden.

För att underlätta letandet av äggen har jag samlat en lista på vanliga platser där sniglar lägger ägg.

 • Under altanen eller trädäck
 • I och runtom växthus
 • I högar av löv och under lövtäcken
 • Under skrot och andra föremål såsom brädor, plast, kartong med mera.
 • Kompostlådor, komposter och soptunnor.
 • Plantor där jord är lös och lätt att gräva ned i.
 • I stubbar, ruttna träd och grenar som ramlat eller sågats ned.

Med det sagt är det dags att gå igenom 10 sätt att bli av med mördarsniglar. De är listade i ordning från mest effektiv till mindre effektiva lösningar men alla har sina fördelar och fungerar till en viss nivå. 


Bekämpa sniglar: 10 sätt att bli av med mördarsniglar


Bekämpa sniglar: 10 sätt att bli av med mördarsniglar

Att bekämpa mördarsniglar och bli av med dem en gång för alla är något många längtar efter. Vidare följer 10 tips på hur du kan bli av med mördarsniglar så snart som möjligt. Bäst är att börja tidigt på året, innan de hinner lägga ägg och föröka sig. Redan i mars kan det vara klokt att börja fundera på hur du ska hålla sniglarna borta.

Men som man brukar säga, bättre sent än aldrig! Börjar du bekämpa mördarsniglarna så sent som i augusti eller september är det ändå helt okej. De minskar nämligen risken för att stora mängder sniglar överlever vintern och gör nästa år betydligt trevligare för dig.

Innan vi kommer till tipsen för att bli av med sniglar vill jag bara understryka vikten av du håller det rent intill dina odlingar. Fallfrukt, lövhögar och annat skrot är utmärkta gömställen för sniglar som ökar risken att de kommer på besök och stannar längre än vad de annars hade gjort.

#1 Samla ihop snigeläggen: Förebygg innan sniglarna kommer

Detta är egentligen inget tips för att bli av med sniglar direkt men genom att samla ihop äggen innan den kläcks behöver du anstränga dig betydligt mindre. Samling av ägg bör dock göras i kombination med nästa tips för att både undvika att nya ägg läggs och att de redan lagda äggen kläcks.

Viktigt är att du inte kastar äggen på komposten eller soptunnan, där riskerar de att kläckas och sprida sig vidare. Istället bör du lägga dem i plastpåse, knyta åt ordentligt och placera i frysen i ett dygn. Därefter kan du kasta påsen i din vanliga soptunna!

Missade du delen i artikeln där jag berättade om snigelägg och vart du finner dem kan du klicka här för att komma dit igen.

#2 Järnfosfat: Ferramol och Slugger mot sniglar

Som jag nämnde i början av artikeln är mitt favoritsätt att bli av med sniglar tveklöst järnfosfat med smakämnen som lockar sniglar.

Sniglarna lockas av de små pellets som du har strött ut över odlingarna. Efter de äter fosfatet kommer de att dra sig undan från trädgården för att avlida på en plats bortom din trädgård.

Järnfosfat finns naturligt i trädgården och använda bland annat som näringstillskott för fåglar. Det gör att överskott bryts ned till växtnäring och är helt ofarligt för din trädgård och miljön.

Du använder bekämpningen genom att störa ut över din trädgård. På så sätt kommer sniglarna välja järnfosfatet istället för de smaskiga växterna. Problemet med att strö ut det som vanligt är dock att fåglar gärna äter upp pelletsen eftersom de är som näringsmedel för dem.

Den bästa lösningen är då att använda sig av en snigelbar. Nedan ser du en kort video-beskrivning om hur den fungerar och hur du ska använda den på bästa sätt.

#3 Klippa av mördarsnigeln och hugga av dem.

Det absolut vanligaste sättet att bli av med mördarsniglar är att helt enkelt klippa eller hugga av dem. Det är ett effektivt och pålitligt sätt som omedelbart bekämpar sniglarna. Med hjälp av en vanlig trädgårdsspade eller en trädgårdssax klipper eller hugger du av dem några centimeter in från huvudet.

Problemen med denna lösningen är dock flera.

Först och främst är mördarsniglar nattaktiva djur och drar sig undan på dagen. Det gör det lätt att missa några sniglar som snabbt lägger ägg och fortsätter spridningen. 

Vidare är det relativt ansträngande och tidskrävande, särskilt om du har flera sniglar som invaderar gården. Du kan behöva vara ute flera kväller under hela sommaren och hugga ihjäl sniglar för att rädda din trädgård.

Kort och gott kan man säga att det är effektivt på kort sikt men risken att sniglarna återvänder är hög.

#4 Pallskydd håller sniglarna borta från odlingar

Om ditt problem med sniglar är att de "anfaller" dina odlingar och äter upp växterna kan ett pallskydd med kanter vara tillräckligt. Givetvis fungerar detta bara om du odlar i en pallkrage, annars bör du använda dig av järnfosfat som tidigare nämndes.

Modellen ovan har stadiga utåtgående kanter i metall som gör det omöjligt för sniglarna att ta sig till odlingen. Kanterna är dessutom täckta med metall för att inte riskerar springor. Helt enkelt en smidig och fysisk lösning som håller borta sniglar från odlingen (men som inte bekämpar dem)

#5 Samla in och frys ned sniglarna

Sniglar dör i låga temperaturer vilket gör frysen till en utmärkt plats för att avliva sniglarna. Samla ihop mördarsniglarna på tomten och placera dem i en påse. Därefter knyter du ihop påsen och placerar den i frysen. Lämna den där inne över natten och kasta den sedan i soptunnan. 

Jag gillar detta knep lite extra mycket eftersom du inte behöver avliva sniglarna aktivt. Många som hör talas om detta påpekar att det inte är fräscht med sniglar i frysen där du har mat. Använder du dig av en hel plastpåse är det dock inget problem.

Att samla ihop sniglar är det få som gärna gör med handen. Du kan såklart använda dig av en handske men jag gillar att använda mig av en tång. 

Här intill ser du en bra ormtång som även fungerar för att plocka upp sniglar. Den är en meter lång och hjälper dig plocka sniglarna utan att röra dem eller böja dig!

Den fungerar även bra för att plocka upp sniglar som du klipper av om du väljer att göra det.

#6 Kaffe och kaffesump mot mördarsniglar

Kaffe och kaffesump är ett gammalt och beprövat husmorsknep för att bli av med mördarsniglar.

Men hur effektivt är det egentligen?

Att spruta kaffe över sina plantor med en blomspruta gör sniglarna inte är intresserade av att äta på växterna, men så fort det regnar eller du vattnar ordentligt kommer kaffet försvinna och sniglarna blir ett problem igen.

Kaffesump fungerar aningen bättre, men har samma problem i att effektiviteten avtar med tiden.

Trots nackdelarna kan kaffe användas på ett effektivt sätt. Genom att använda koffein-rikt kaffe i kombination med järnfosfat ökar du sannolikt ämnesomsättningen hos sniglarna viket gör att de dör snabbar av giftet.

Sammanfattningsvis om kaffe och kaffesump mot sniglar tänker jag att det inte bör användas som ett sätt att bli av med sniglar men att det kan vara ett bra sätt att skydda dina växter tills du har fått hem järnfosfatet eller någon annan lösning.

#7 Koppartejp mot mördarsniglar

Koppartejp är en klassisk lösning mot mördarsniglar. Det ska fungerar på sånt sätt att sniglarna inte vill passera tejpen. Hur effektivt det faktiskt är har dock visat sig variera. Vissa personer som använder sig av koppartejp har blivit mycket nöjda medan andra besvikna. 

Jag djupdök inom ämnet för att lista ut vad det kunde bero på.

Vanligtvis används två typer av pallkragar och det har visat sig vara dessa som avgör hur effektivt koppartejpen är. Koppartejpen placeras då på pallkragarna på två olika sätt. Dessa är:

 • Pallkrage med metallkanter. Koppartejpen fästs runt hela kragen över metallen
 • Vanlig pallkrage utan metall. Helt i trä. Koppartejpen fästs runt hela kragen
 • Pallkrage med metallkanter. Koppartejpen fästs runt runt kragen utan att komma i kontakta med metallen

Det har visat sig att en pallkrage med metallkanter när koppartejpen kommer i kontakt med metallkanterna inte fungerar.

En vanlig pallkrage utan metall eller en pallkrage med metall där tejpen inte kommer i kontakta med metallen fungerar utmärkt. Nedan ser du en video som förklara precis vad jag menar.

Koppartejp finns att köpa på flera ställen, i både fysiska butiker men även på nätet.

De flesta fungerar bra men vissa kan vara för smala för att sniglarna ska bry sig. Min favorit finns att köpa hos stick.se och är både prisvärd och bred.

För 69:- får du 6 meter koppartejp som är 4 cm bred. Den är givetvis självhäftande och lätt att sätta ut.

#8 Aska mot mördarsniglar

Jag kan inte personligen säga hur effektivt eller ineffektivt det är med aska mot sniglar eftersom jag aldrig har testat, men jag vet att det är en populär metod.

Sniglarna ska antingen ha svårt att ta sig över askan eller helt enkelt vägra eftersom de inte gillar den. Strö ut askan som ett staket och sniglarna kommer sannolikt hålla sig borta.

Jag rekommenderar endast detta tips för dig som redan har tillgång till aska exempelvis genom en öppen spis eller en kamin. För dig som behöver gör en ansträngning för att få tag på aska finns det betydligt bättre sätt att vli av med mördarsniglar i denna lista.

#9 Dränka mördarsniglar med öl

Mördarsniglar älskar malt. 

I öl finns det väldigt mycket malt vilket lockar sniglarna till drycken. Det är inte svårare än att du häller öl i en bunke och placerar den i trädgården. Sniglarna kommer sukta efter malten och trilla ned i ölen. Där drunknar de hastigt och vips: Du har byggt en snigelfälla. Nedan ser du en kort instruktionsvideo om hur du använder öl för att dränka sniglar.

Nackdelen med öl mot sniglar är att det inte garnterar att du blir av med sniglarna helt och hållet. Det finns risk att flera sniglar hittar mat på andra platser och lägger nya ägg. Dessutom behöver du tömma sniglarna och byta ut den med ny öl när den blir full.

Men helt klart värt att testa!

#10 Nematoder mot sniglar

Nematoder mot sniglar är ett allt med populärt sätt att bekämpa de slemmiga djuren. Nematoder är små parasiter som du vattnar över plantorna och jorden. När sniglarna äter på dessa får de i sig nematoderna som dödar sniglarna efter de har dragit sig undan.

Stor sniglar som har svårt att bli smittade kan äta av de andra sniglarna (de är kannibaler) och på så sätt få i sig nematoder.

Ett bra knep för att bli av med sniglar men tyvärr förgiftas de inte alltid innan de har ätit på växterna. Nematoder finns att köpa här.

#11 Växter sniglar inte gillar

Trots mördarsnigeln galna matvanor finns det växter de inte gillar och därför undviker. Bland annat kan du plantera: Pelargoner, murgröna, julros, törel, kermesbär och lavendel. Sniglarna undviker oftast dessa växter eftersom de innehåller ämnen som är giftiga för sniglarna.

Förutom de giftiga växterna finns det även växter som inte är nödvändigtvis farliga för sniglar med som sällan blir attackerade eftersom mördarsnigeln inte gillar smaken. De växterna är bland annat: Pioner, kungsljus, röllika, vallmo och höstflox.

Viktigt är dock att du är medveten om att dessa växter inte garanterar att sniglarna håller sig borta. Mördarsnigeln har ett "aggressivt" kostbeteende och kan, om den är riktigt hungriga, äta nästan vad som helst


Vanliga frågor och svar om mördarsniglar


Vanliga frågor och svar om mördarsniglar

Att bekämpa sniglar kan vara svårt. Nedan har jag samlat de vanligaste frågorna och svar på dessa som Djursajtens läsare ställer sig. Sannolikt hittar du svaret på dina funderingar här. Om du inte skulle göra det får du gärna ställa din fråga i en kommentar under artikeln så ska jag göra mitt bästa för att besvara frågan!

Vad äter mördarsniglar?

Mördarsniglar äter det mesta, till och med varandra. Jag du läste rätt, mördarsnigeln har kannibalistiska drag och äter på andra döda mördarsniglar. Annan föda är olika typer av växter och frukt samt kadaver från döda djur. Det är sannolikt på grund av deras aggressiva matvanor de har fått öknamnet mördarsnigel.

hur blir man av med mördarsniglar?

Det finns flera sätt att bli av med mördarsniglar. Vanligt är att helt enkelt hugga av dem med en spade men då finns risken att de återvänder. Andra sätt är att använda sig av järnfosfat, frysa in dem eller använda pallskydd. I artikeln kan du läsa om 10 olika sätt att bli av med mördarsniglar och välja den metod som passar dig bäst.

Var lägger mördarsnigeln sina ägg?

Mördarsnigeln lägger sina ägg på marken, relativt oskyddat, men alltid under något. Populära platser är bland annat lövhögar, fallfrukt, under fallna träd, intill växthus och under altaner. I artikeln kan du läsa mer om hur du ska hitta deras ägg och även se bilder på hur äggen ser ut.

Hur många ägg lägger mördarsnigeln?

En mördarsnigel lägger oftast omkring 10-30 ägg per gång men kan lägga upp till 70 eller fler ägg i taget. Snigeln är aktivt under hela sommaren och lägger ägg regelbundet upp till hela 400 ägg. Nykläckta sniglar blir könsmogna efter omkring fyra veckor och kan direkt börja föröka sig. Detta gör att sniglar som inte bekämpas ökas exponentiellt redan under en sommar. De är även tvåkönade vilket gör att de har väldigt lätt att föröka sig.

Hur övervintrar sniglarna?

De sniglar som överlever vintern är unga, relativt nykläckta sniglar som gräver sig ned några centimeter i jorden. Inga ägg överlever vintern och fullvuxna, stor sniglar dör också. Det är upp till de små sniglarna som överlevt vintern att lägga nya ägg när våren kommer fram. På grund av detta sätt att överleva vintern är det avgöra hur långt ned kälen går under vintern. Det är även därför mördarsniglar är ovanligare i Norr än Söder.

Varför kallas spansk skogssnigel mördarsnigel?

Många tror att snigeln heter mördarsnigel men faktum är att det bara är ett smeknamn. Mördarsnigeln heter egentligen Spansk skogssnigel men har sannolikt fått sitt namn från dess aggressiva beteende i att de äter det mesta. De är till och med kannibaler och äter andra döda mördarsniglar

Var finns mördarsniglar?

Mördarsniglar har sig ursprung i Spanien men har snabbt spridit sig världen över. I Sverige förekommer den i första hand i sönder men den blir allt vanligare norrut. Den har funnits i ända upp i Kiruna och längst den Norrlands kust upp till Skellefteå. Spridning högre upp i landet går allt långsammare eftersom snigeln trivs bättre i varmare temperaturer. Den har helt enkelt svårt att överleva vintern i Norr.

Kan mördarsniglar bitas?

Sniglar har tiotusentals små tänder som de kan använda för att bita. Dessa tänder använder de för att äta på andra döda mördarsniglar eller för att mumsa i sig frukt. Att en snigel skulle bita dig är dock väldigt osannolikt om du inte skulle somna i trädgården under natten. De är långsamma och inte särskilt farliga eller benägna att anfalla människor.

Om jag har missat något tips eller om du har något eget tips på hur man blir av med mördarsniglar får du gärna dela med dig av en kommentar nedan så Djursajtens andra läsare kan lära sig dig och bli av med sniglar!

Lycka till med bekämpning av mördarsniglar!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:


Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bli av med mördarsniglar [aret] Bekämpa mördarsniglar PÅ RIKTIGT