23 september

Självrengörande kattlåda 2023 – Smart kattoalett som minskar lukt

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med granngården, supercat och petster

Då var det dags igen!

Det stinker från kattlådan och den måste städas.

Det är ett ständigt arbete för dig som kattägare att hålla rent efter ditt djur men det finns faktiskt lösningar som underlättar ditt problem!

Med en självrengörande kattlåda kommer du inte bara undvika lukt och kattsand över hela rummet utan även slippa att dina händer kommer i kontakt med varken avföringen eller den smutsiga kattsanden.

I den är artikeln ska jag hjälpa dig att välja den kattlåda som passar dig och din misse bäst så du slipper spendera tid åt att rengöra äcklig kattsand samtidigt som lukten minskar.

Vi ska börja med att gå igenom vad som är viktigt att en självrengörande kattlåda gör för dig och vilket faktorer jag har kollat på när jag samlat ihop de bästa kattlådorna för 2023.

Vill du direkt veta vilken som är den bästa självrengörande kattlådan ska jag inte låta dig vänta. Du ser den direkt nedanför.

Bäst i test 2023: Självrengörande kattlåda

PetSafe Simply Clean

Simply Clean kammar automatiskt genom kattsanden och samlar ihop klumparna i en avskild behållare.

Behållaren är utrustad med ett skyddande kolfilter som minskar och näst intill eliminerar lukt från kattsanden.

När behållaren är full byter du enkelt ut påsen som avfallet samlats i och sätter i en ny. Det tar bara några sekunder och du kan sedan fortsätta din dag.

Du behöver aldrig komma i kontakt med varken sanden eller kattens avföring samtidigt som lukten nästan försvinner.

 • Cirkapris: 2399:-
 • Minimerar, nästan eliminerar lukt med hjälp av kolfilter
 • Rengör kattlåda tystlåtet och automatiskt
 • Höga kanter som minskar spridning av kattsand utan att göra det svårt för katten
 • Du behöver aldrig röra kattsanden eller avfallet
 • Kostar mer än en vanlig kattlåda som luktar och kräver rengöring
 • Finns endast i en färg

TIPS: Använd kristallsand för bättre klumpbildning och mindre lukt!


Så fungerar den smarta kattlådan


Hur fungerar en självrengörande kattlåda egentligen?

Det finns en del olika modeller men deras huvudsakliga funktion är densamma. En självrengörande katt ska alltid:

 • Se till att dina händer ska aldrig komma i kontakt med avföringen
 • Minimera lukt & damm, helst eliminera
 • Skapa en plats där katten trivs & känner sig trygg

Genom en del olika lösningar har tillverkarna uppnått dessa tre punkter på olika sätt. De finns modeller som är drivna med en tyst motor som rengör åt dig eller manuella kattlådor som inte är helt självrengörande men ändå ser till att du inte behöver komma i kontakt med den äckliga sanden och bajset.


Köpguide: Självrengörande kattlåda


I den här delen av artikeln listar jag 4 viktiga punkter som är avgörande vid val av kattlåda. Det är även dessa punkter som står till grund för topplistan du finner nedan. Vad som är viktigast för dig och din misse är högst individuellt men oavsett behov så kommer majoriteten av dessa punkter vara värd att fundera över för dig!

 • Automatisering

Anledningen till att du är här och letar en självrengörande kattlåda är sannolikt för att du vill slippa rengöra den äckliga kattlådan var dag.

Automatiseringen av kattlådan är därför den viktigaste punkten och avgörande vid ditt köp. Det finns flera halv-automatiskt kattlådor som kräver att du drar i en spak för att rengöra lådan och rena ströet.

Fördelen med den typen av självrengöring är att du inte kommer i kontakt med kattsanden men du måste fortfarande se till att dra i spaken varje dag.

En helt automatiskt kattlåda är därför att föredra även om den typen av kattlåda ofta kostar lite mer.

 • Lukt, damm och kattsand

Lukten är den värsta delen med en kattlåda för många, tätt följt av damm och kattsand som sprätter iväg från lådan när katten gräver i sanden och hoppar ur lådan.

En bra självrengörande låda ska därför ha en lösning för att minimera lukten.

Den mest effektiva lösningen är att samla avfallet i en behållare som har ett filter av aktivt kol. Med ett bra filter är stinkande kattlådor ett minne blott.

Avslutningsvis är det bra om kattlådan har höga kanter, gärna lätt inåtlutande. Det bidrar till att kattsand som hade följt med kattens tassar ur lådan istället stanna kvar i den.

 • Säkerhet och bekvämlighet

Att en självrengörande kattlåda skulle vara farligt för din katt är inget att oroa sig över. Skulle kattlådans rengöringssystem, mot förmodan, aktiveras när katten befinner sig i lådan hinner din misse med säkerhet ut ur lådan ändå.

Anledningen till att du vill ha en smart kattlåda som inte aktiveras när katten är i närheten är helt enkelt för att du inte vill skrämma din katt.

Vidare ska lådan vara bekväm för katten och ha gott om plats utan att vara allt för öppen. Har din katt svårt att gå på lådan för att den vill vara avskilj kan du använda dig av ett toaletthus.

 • Kostnad och kvalité

Kattlådans pris är som alltid en avgörande faktor när det kommer till att köpa något nytt.

Självklart kommer en kattlåda som rengör sig själv kosta mer än en klassisk kattlåda, men det är viktigt att kvalitén också ökar.

En självrengörande kattlåda som är bra ska därför vara noga genomtänkt och hålla hög standard. Allt från materialval och utseende till nödvändiga funktioner och lösningar är viktigt för en smart kattlåda

Kort och gott ska du få vad du betalar för. Topplistan nedan samlar kattlådor som verkligen ger dig värde.


Topplista 2023 Självrengörande kattlåda


Nedan följer 2023 års topplista över de bästa självrengörande kattlådorna.

PetSafe Simply Clean - Automatiskt kattlåda med tystgående motor

En kattlåda som gör jobbet!

Den unika kattlådan Petsafe Simply Clean med en modern design kommer få dina problem att försvinna. Det som utmärker kattlådan är givetvis dess självrengöring.

Den nedre delen av lådan har en roterande kratta som sätter igång när det är avföring i lådan. Klumparna som har bildats i lådan kommer föras till en avskild och förseglad behållare som är lätt att tömma.

För att undvika oönskad lukt är behållaren utrustad med ett filter av aktivt kol. Filtret "rensar och rengör" lukten innan den kommer ut i rummet för att du inte ska behöva uppleva obehag.

Krattan som rensar lådan automatiskt drivs av en tyst motor som hjälper den att röra sig långsamt genom lådan.

Tack vare den tysta motorn och det genomtänka systemet kommer lådan inte att störa varken dig eller din katt.

 • Kattlådan rengörs automatiskt med av en tyst kratta
 • Aktivt kolfilter hindrar att lukt sprider sig
 • Höga kanter som motverkar sand på golvet
 • Separat behållare för klumparna
 • Eluttag krävs
 • Aktivt kolfilter behöver bytas ut ibland

Självrengörande kattlåda – Petsafe Scoopfree

Det är inget snack om saken. Med den här kattlådan kommer katten trivas och du kommer älska den! En nytänkande kattlåda där tekniken får skina.

Lukten minimeras kraftigt då avföringen automatiskt skyfflas undan. Sanden är enkel att byta ut och behöver göras cirka en gång i månaden (vid användning av kristallsand). Ibland någon extra gång vid behov.

När din katt utför sina behov kommer den självrensande kattlådan ”registrera” det och börja en timer.

 

Efter 5, 10 eller 20 minuter beroende på vilken inställning du väljer, kommer kattlådan att rensa sig själv och placera avföringen i en avskild behållare där lukten inte sprids till resten av rummet eller kattlådan. 


Tack vare lådans intelligens kommer din katt vara helt säker då processen påbörjas för att rengöra. Din vän får gott om tid på sig att göra sina behov och gå därifrån. Skulle din katt vara kvar i lådan är det inget att oroa sig över då säkerhetsåtgärder är vidtagna.

I lådan rekommenderas du att använda en särskild typ av sand som suger vätska och torkar ur kattens bajs. Detta gör att lådan håller sig fräsch längre och du behöver inte byta ut sanden lika ofta som du hade behövt i en vanlig kattlåda.

Jag rekommenderar att du byter ut kattsanden efter 20-30 dagar beroende på din katt. För att göra detta behöver du bara lyfta lådan och dra ut behållaren. Tömma sanden och fylla på med ny kristallsand.

Detta är helt klart en bra kattlåda om men jag rekommenderar testvinnaren över denna eftersom den är utrustad med kolfilter utan att kosta mer

 • Du kommer aldrig i direkt kontakt med kattsanden
 • Den rengör automatiskt och håller därmed borta lukt
 • Lådan håller koll på hur ofta katten besöker sin toalett för att säkerställa hälsan
 • Finns en modell med tak
 • Dyras på listan
 • Högre kanter är att föredra

Halvautomatiskt självrengörande kattlåda – Smartsift CatIT

Med den geniala kattlådan Smartsift från CatIT behöver du aldrig mer komma i kontakta med den smutsiga kattsanden. Genom att dra spaken fram och tillbaka rengör maskinen själv kattlådan och separerar avfallsklumparna till en separat behållare.

Du kan byta ut plastpåsen i behållaren en gång i veckan via en utdragbar låda och helt slippa allt jobb med en äcklig kattlåda.

Smartsift är helt enkelt ett bra alternativ för dig som vill ha en självrengörande kattlåda utan att betala över 2000:-

 • Billigare än helautomatiskt kattlådor
 • Ett drag i spaken och kattlåda är rengjord
 • Avfallet samlas i en påse nedanför kattlådan. Byt enkelt ut och undvik kontakt med sanden
 • Perfekt om din katt vill ha en kattlåda med tak
 • Du behöver dra i spaken efter katten kissar
 • Tar ganska stor plats i hemmet

Lågt pris  – Omega Paw Rolln Clean självrengörande kattlåda

En betydligt billigare variant är den nytänkande kattlådan som är halvt självrengörande.

Den kommer inte att kratta genom lådan med hjälp an en motor men du behöver aldrig röra sig kattsanden eller klumparna. Genom fyra enkla steg rengör du lådan från utsidan.

Steg 1: Vänd hela kattlådan över den runda delen på höger sida tills det bruna locket är i nivå med golvet, sen låter du den rulla tillbaka

Steg 2: Vänd lådan åt andra hållet och skaka till lite lätt för att sprida ut sanden över hela lådan igen.

Det är allt du behöver göra när katten har besökt lådan. Mer sällan behöver du dock tömma behållaren där klumparna samlas. Det gör du såhär:

Steg 3: Avlägsna den gråa behållaren från lådan för att påbörja tömningen

Steg 4: Släng innehållet i soporna och sätt tillbaka den tomma behållaren.

Tack vare ett patenterat galler kan kattlådan separera klumparna från den rena ströet och på så vis självrengöra sanden genom att du vickar den åt sidan. Du behöver ingen typ av skopa för att rota runt och leta i lådan utan blir klar med rengörandet på några sekunder.

Likt alla kattlådor finns det risk för att din katt tar med sig lite strö från päls och tassar när den hoppar ut, särskilt om den är långhårig. Du kan köpa till en specialanpassad matta för att bli kvitt problemet.

Du placerar den halvmåneformade mattan utanför lådan och vips så slipper du kattsanden över rummet. Den kommer samla upp stora delar av sanden som sprätter ut och rengörs sedan enkelt genom att skakas över soporna eller med en dammsugning

Omega Paw Rolln Clean finns att köpa hos Zooplus. En djurbutik med brett utbud som säljer produkter från populära varumärken såsom Concept for life, Hills prescription diet, royal canin veterinary diet, Trixie och mycket mer.

 • Billigaste alternativet på listan
 • Snabb och smidig rengöring
 • Du behöver ingen skopa
 • Går att använda utan eluttag i närheten
 • Är inte helt självrengörande
 • Finns endast en färgkombination

Det finns fler automatiska självrengörande kattoletter än de jag litar ovan. Men de är anting för dyra för vad de erbjuder eller har saknar någon funktion som inte gör den värdig att finnas med på topplistan. Exempelvis litterrobot iii open air och Peewees Ecodome. 

Peewees ecodome skiljer sig i att den inte är självrengörande utan endast minska lukten genom en smart lösning. Läs mer om Peewee ecodome och deras andra produkter Peewee ecohus och Peeweee ecominor här.

Undvik lukt från kattlådan

När lukten sprider sig i hemmet blir det sällan trevligt. Automatiska självrengörande kattlådor är effektiva när det kommer till att hålla borta illaluktande stanker från ditt hem. Är du extra känslig mot lukt eller helt enkelt redan har en annan låda finns det alternativ för dig. Först och främst är det lättaste alternativet att städa lådan oftare och mer ordentligt.

Det gäller att du gör städandet av lådan till en rutin för att inte missa någon gång. Skulle du glömma bort att rengöra lådan finns det risk att lukten får fäste i plasten och kommer ge ifrån sig en otrevlig stank även efter du har rengjort lådan.

Skulle lukten sätta sig i plasten kan du behöva köpa en helt ny låda för att byta ut. Händer det ofta kommer det snabbt att märkas i plånboken även om du köper billiga lådor.

Fungerar inte detta för dig finns det någon som kallas för kattsandsdeo. Det fungerar som en parfym- och giftfri spray som hjälper att neutralisera lukten från katten. Priset är lågt och kan därför vara värt att köpa hem även om du inte har problem med lukten då sprayen förlänger hållbarheten på sanden.

Hur ofta kissar katter?

En katt kissar omkring 2 gånger per dag. Hur ofta och hur mycket varierar från individ till individ men är sannolikt inget du behöver oroa dig över. Har din katt råkat ut för en sjukdom kan den kissa mer eller mindre beroende på vad som sker och det kan därför vara klokt att hålla ett öga på mängden. Den självrengörande kattlådan vi rekommenderade i början av artikeln räknar hur ofta din katt besöker lådan för att göra sina behov.

En katt som vill märka revir kan kissa oftare än 2 gånger om dagen så det är inte alltid en sjukdom det är frågan om ifall din katt kissar mer än väntat.

Som sagt är katter individer och har olika genetiska anlag som gör att de fungerar skilt från varandra. Vissa katter äter och dricker mer än andra vilket gör att de också behöver gör sig av med mer.

Hur ska kattens avföring se ut?

En frisk katt ska ha en torr, hård och fast avföring. Det går att likna med en hares avföring i små pluttar. Är bajset rinnigt kan det bero på någon sjukdom eller en kost som inte passar din katt, då är det aktuellt att besöka veterinär. Avföringen kan också vara ljus och kornig eller smulig, det beror oftast på att kosten innehåller mycket ben.

Min katt använder inte kattlådan

Det finns några olika anledningar till varför din katt inte vill använda lådan och det kan vara svårt för dig som ägare att förstå vad problemet är.

En katt ska vanligtvis gräva ned i sin avföring i kattsanden men kan av vissa anledningar undvika detta eller helt enkelt göra sina behov någon annan stans.

Vanliga anledningar till att katten inte vill använda kattlådan:

1. Kattlådan är för liten

Katter behöver inte jättemycket plats men en stor misse kan ha svårt att rymmas i en liten låda. Anpassa valet av kattlåda till en modell som passar storleken på din katt

2. Katten trivs inte med underlaget

Katter är individer och gillar olika saker, de flesta katter har inget emot vanlig kattsand men vissa totalvägrar att använda toaletten bara därför. Testa dig fram tills du hittar någon typ som din katt gillar.

3. Lådan är smutsig

Renlighet är något katter skattar högt. Katter är naturligt skötsamma djur som är mån om att hålla sig fräscha. De kommer därför inte vilja bajsa i en kattlåda som är smutsig och äcklig. Det är ditt jobb som kattägare att se till att lådan håller sig fräsch.

4. Katten associerar lådan med smärta eller obehag

Upplever din kan någon gång problem med sin avföring som orsakar smärta eller obehag kan den komma att koppla det till kattlådan. Vi människor förstår att det inte är lådan som är problemet men eftersom katten alltid får ont när den är just i lådan tänker den att det måste vara lådans fel!

För att rädda situationen kan du testa att flytta kattlådan till en annan plats i hemmet för att din katt inte ska uppleva samma koppling. Fungerar inte det kan det vara läge att antingen träna katten i att det är okej med den kattlådan eller helt enkelt skaffa en ny modell.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Självrengörande kattlåda [aret] – Smart kattoalett som minskar lukt