6 oktober

Hur många katter får man ha?

4  Kommentarer

I Sverige är det tillåtet att ha nio katter som är äldre än 12 månader. Gäller det kattungar kan man således ha fler utan att bryta mot några regler. Det är Länsstyrelsen som är ytterst ansvariga för regler om djurhållning och alltså de som utfärdar speciella tillstånd om man som privatperson vill ha fler än vad som tillåts.

Att skaffa fler och fler katter

Katter är underbara djur som tillför mycket glädje i livet. Har man skaffat en är det lätt att lusten kommer att skaffa en till. Två katter med fler kompisar är gladare katter och när man älskar glada katter kan det vara mycket tilltalande att utöka kattfamiljen ännu mer. Sedan kanske katterna får ungar och vips är hela ditt hem fullt av jamade små sötnosar.

När man börjar ha fler katter än fingrarna på den ena handen börjar det krävas en hel del av dig som ägare, som du säkert vet om du har provat. Dels ska du hålla koll på alla katterna så att de inte använder sina klor där de inte ska och dels ska du tillgodose allas behov av mat, rastning och välmående. Att kraven ökar på dig som ägare med fler katter i din ägo gör det rimligt att det finns någon övre gräns för hur många du får äga. Hur många är det egentligen?

Nio katter är maxantalet utan tillstånd

Att ha hemmet fullt med katter är lockande för vissa människor och om du är en av dem har du säkert ställt dig frågan om vad lagen säger om det finns någon över gräns för många du får ha i din ägo. Om du har 9 katter eller färre är det lugnt. Rent juridiskt är det tillåtet så länge du inte har fler än nio stycken över en viss ålder. En enkel minnesregel är att du inte får äga fler katter antalet liv som en katt ”har”.

Det kan tyckas många med nio katter, och med så många katter ligger ansvaret på dig att ta hand om dem väl. Men vad gäller om du vill skaffa fler än nio katter?

Tillstånd från länsstyrelsen krävs för tio katter eller fler

Man behöver tillstånd från Länsstyrelsen om man vill ha 10 eller fler katter äldre än 12 månader hemma. Orsaken till att man endast räknar katter över 12 månader är förstås att man som kattägare vid tillfällen kan ha många kattungar vid ett och samma tillfälle.

Du får äga max 9 katter sedan sätter lagen stopp. Men du kan söka om tillstånd från länsstyrelsen som ger dig rätten att äga 10 eller fler.

Beroende på ras blir katter könsmogna efter sex till nio månader. Hur många ungar en dräktig katt kan få beror även det på ras men brukar vara mellan en och nio. Det finns därför en teoretisk möjlighet att man kan ha en hel del unga katter i hemmet utan att behöva ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.

Vad gäller min katt föder fler kullar per år?

Man behöver dock ansöka om tillstånd om man ska föda upp djur. För katter gäller regeln att man måste ansöka om man vill få tre kullar med kattungar eller fler per år. Numera är dessa ansökningar tämligen enkla och man gör dem enkelt genom en e-ansökan direkt på Länsstyrelsens hemsida i det län man vistas i.

Kom ihåg att katter är krävande innan du väljer att skaffa fler

Om man tidigare aldrig haft ett husdjur och vill skaffa katt finns det en hel del saker att tänka på innan man skrider till verket. En katt kan vara ett mycket krävande djur, och kan behöva mer än man initialt kan tro. Katter är individer men ofta är de sociala djur som kräver en hel del uppmärksamhet. Medellivslängden för en katt är kring 14 år så det är dessutom en hel del tid som man ska investera i sitt nya husdjur.

Viktigt att känna till som kattägare

Skulle du klara av att ta hand om 10 katter eller fler? Eller är det bara en önskedröm? Nu ska vi gå in på några saker du bör känna till som ägare av katt. Läs det här särskilt noga om du har tänkt att skaffa många katter.

Något som många inte känner till är även att det enligt djurskyddslagen numera är olagligt att lämna en katt helt ensam under en hel dag. Att äga en katt innebär också en del ekonomiska utgifter, både i början av kattens liv men även löpande under hela kattens livslängd. Priset för en katt varierar mycket beroende på ras och om det finns en stamtavla eller ej. Detta innebär att man kan följa kattens ”familjeträd” bakåt i tiden och således kan försäkra sig om ras och eventuella genetiska variationer. En katt utan stamtavla brukar kallas för en ”huskatt” och brukar kunna köpas billigt eller rentav gratis medan en renrasig katt med stamtavla kan hamna på tiotusentals kronor.

Om man väljer att köpa en kattunge tillkommer kostnader för vaccinering, id-märkning och eventuell kastrering. När katten id-märks ska den även registreras hos SVERAK (id-registret.se). Detta är gratis men Svenska kennelklubben tar ut en avgift. Vilka vacciner som katten kan behöva beror lite på ras och om det ska vara en innekatt eller en utekatt. Det lättaste här kan vara att rådfråga en veterinär för att ge din katt det bästa skyddet mot eventuella sjukdomar eller åkommor. De vanligaste sjukdomarna som man vill motverka med vaccin är kattpest och kattsnuva men i länder utanför Europa finns även rabies.

Givetvis kommer katten även att behöva en hel del prylar såsom halsband, kattlåda, matskålar, leksaker och liknande. Till detta tillkommer även löpande kostnader för mat och kattsand. Man kan även behöva uppsöka veterinär om katten blir sjuk. Numera kan man teckna en försäkring för sin katt och betala en fast avgift månadsvis eller årsvis. Denna försäkring kan då täcka eventuella veterinärbesök, medicin och liknande. Det finns en uppsjö av olika försäkringar att tillgå och alla är utformade på olika sätt. Det lättaste är att söka på webben för att hitta en försäkring som passar just dig och din katt.

Katter är tämligen individuella. Det kan därmed gå mycket bra att ha flera katter eller katter tillsammans med andra djur. Det är dock viktigt att man lär känna sin katt först och lär sig vad katten tycker om och inte innan man introducerar nya djur i hemmet. Katter styrs likt alla andra däggdjur av en hel del beteenden och instinkter som är genetiskt medfödda. Det är därför viktigt att lära sig så mycket som möjligt om sin katt, både rasen och individen, speciellt om man har för avsikt att ha många katter tillsammans.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

  • Hej Anna!

   Det som gäller, enligt jordbruksverket, när det kommer till yta som katter hålls på är att det ska vara en ”miljö katterna trivs i”. Uttrycken kan vara lite otydligt men det som menas är att varje katt ska ha en egen liggplats som mjuk, varm och torr. De ska även ha insläpp av naturligt solljus samt en plats där ljus inte stör dem och möjlighet att aktiveras med hjälp av en klösbräda, leksaker eller liknande.

   För katter som hålls i rastgårdar eller andra förvaringsutrymmen gäller följande:

   1-3 Katter = Minst 6 kvm
   4+ katter = Ytterligare 2 kvm per katt
   Om man då har 9 katter ska ytan vara minst 18 kvm.

   Kortaste sidan får dessutom ej vara kortare än 1,2 meter och minsta takhöjd ska vara 1,9 meter

   Tänk även på att du måste se till så dina katter mår bra och har fri tillgång till vatten samt erbjuds föda efter behov minst två gånger per dag.

   /William, Djursajten

 • Gäller den övre gränsen på 9 katter per hushåll eller per person? Skulle vi till exempel behöva tillstånd om jag äger 6 katter och min sambo äger 4?

  • Hej Rosanna,

   Jag ringde till Jordsbruksverket och de kunde inte svara på frågan utan hänvisade till länstyrelsen eftersom de är dem som utreder tillstånd för att ha flera katter.

   Jag rekommenderar att du kontaktar styrelsen i det län du bor i för ett snabbt svar på din fråga.

   Min gissning är däremot att det gäller per hushåll och inte per person som äger katterna i samma hushåll.

   Hoppas jag var till hjälp

   /Hälsningar William. Djursajten

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Liknande läsning

  Hur beter sig en stressad katt?

  Hur beter sig en stressad katt?
  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Hur många katter får man ha?