8 september

Hur mycket kostar en katt – alla utgifter du behöver tänka på

0  Kommentarer

Oavsett vilket husdjur du väljer att skaffa kommer det att kosta dig pengar, vissa djur kommer att kosta dig betydligt mer än andra och raser kan skilja priset drastiskt. Katter är relativt billiga att köpa och ta hand om i jämförelse med det andra vanligaste sällskapsdjuret, Hunden.

Priset för katten kan skilja väldigt mycket och avgörs först och främst av om du vill köpa en raskatt med stamtavla eller en klassisk bondkatt. Priset kan komma att variera med tusentals kronor och då blir nästan kostnaden för underhåll irrelevanta.

Hur mycket kostar en katt?

Priset för en kattunge kan kosta dig allt ifrån 0 till 20 000 kronor och årligen bör du räkna med minst 3000 kronor. Kostnad är vanligtvis mycket överkomligt om du inte letar en raskatt. Katter på blocket har ett minimipris på 500 kr med det går att köpa katter billigare än så.

Vill du ha en raskatt bör du räkna med minst 7000 kr. Vissa raser, exempelvis; Ragdoll kan komma att kosta dig långt över 15 000 kronor och bör säljas med både stamtavla samt vara registrerad i ett kattförbund såsom SVERAK.

Att tänka på vid köp av raskatt

När du köper en raskatt är det viktigt allting går rätt till. Priset kan vara högt och du ska vara säker på att en stamtavla följer med. Ifall stamtavla saknas men uppfödaren ändå påstår att det är en raskatt räknas din katt endast som en huskatt, oavsett vad uppfödare säger.

En stamtavla är en trygghet för såväl dig som för uppfödaren och när den finns kan du vara säker på att katten har uppfötts enligt goda regelverk och krav från nationella kattförbund. En stamtavla betyder alltså att uppfödaren är ansluten till ett sådant förbund.

En katt kostar som mest det första året

När du får hem din kattunge måste du ha, i förväg gjort inköpa. Prylar som en transportbur, kattlåda och matskålar måste köpas in för att din katt ska trivas.

Dessutom måste du ID-markera, vaccinera och i vissa fall kastrera din katt. Många av dessa kostnader gäller bara första året vilket gör att priset för det kommande året endast kommer bli för mat, kattsand, försäkring, eventuella veterinärbesök samt kattleksaker. Vill du spara in pengar på dyra kattleksaker kan du läsa om hur du gör dina egna här.

De uppskattade årliga kostnaderna för din katt uppskattas till:

  • Första året: omkring 10 000 kronor.
  • Andra året, samt kommande år: ofta under 5000 kronor.
  • Sista året: en eventuell kostnad för avlivning kan tillkomma. 

Givetvis kommer priset skilja från katt till katt och avgörs till stor del hur mycket du väljer att skämma bort din fyrbente vän. Matkostnader kommer att variera beroende på vilken kvalité du väljer och leksaker kan göras egna eller köpa.

Dessutom kommer kattens hälsa avgöra priset en del beroende på vilka veterinärkostnader som kan tänkas tillkomma. Senare i artikeln kommer en fullständig kalkyl över kostnaderna för att skaffa, äga och sköta om en katt. Djursajten rekommenderar att du försäkrar din katt för att undvika kraftiga kostnader vid skador eller behov av annan vård. Läs om de försäkringsbolag vi rekommenderar här:

Andra vanliga inköpa som kan behövas

Har du en utekatt stimulerar den ofta sig själv men för dig med innekatt krävs det lite extra redskap för att hålla din katt hälsosam och lycklig.

Klösbräda & Klättertorn

Katter gillar att klösa på saker, dels för att vässa klorna men även för att sprida sin lukt. Klorna vässas en aning i samband med klösning och för att undvika oönskade märken på soffkanter eller sängar bör du investera i en klösbräda eller ett klättertorn. Det finns en uppsjö olika varianter och din katt nöjer sig ofta med något simpelt. Men vill du stimulera din katt maximalt finns det många olika typer av torn och större klösmöbler.

För dig med en stor katt som väger mycket finns de mer robusta typer av klösmöbler som kan fästas i golv, vägg eller tak för att säkerställa kattens säkerhet. Skulle tornet rasa medan katten lekar kan de finnas stor skaderisk.

Kam & borste

Katter med lång päls mår bra av att få den omhändertagen, det tvättar den delvis själv genom att slicka på den för att rengöra men det kan behövas mer. Är din katt mycket långhårig bör du borsta och kamma den regelbundet för att den ska få fin, slät päls och må riktigt bra, det finns även ”kattfrisörer” som kan trimma pälsen mot betalning.

Pälsschampo för katter

Vill du att din katt ska delta på utställningar är pälsschampo nästa tvunget, men det kan vara bra för dig med en busig katt som ofta blir smutsig. Tänk på att läsa på schampoflaska hur ofta du bör tvätta din katt för att undvika oönskade problem.

Halsband & Koppel

Ett halsband ger din katt en identitet. Du kan välja färg och i många fall även en bricka som sitter på halsbandet. Finns det risk att din katt springer bort är det klokt att välja ett halsband med id-bricka så personen som finner den bortsprungna katten kan komma i kontakt med dig igen. Det går ofta bra att bara skriva namn och telefonnummer på insidan av halsbandet om det saknar ID-bricka. Tänk då på att använda en giftfri penna.

Ett ännu bättre alternativ är att använda sig av ett GPS-halsband för katter. På så vis kommer din katt aldrig försvinna!

Ett koppel kan vara klokt även om du inte ska gå på promenader på din katt. Ska du resa och stanna på en camping bör du inte släppa din katt lösa och då kan ett koppel vara bra. Dessutom uppskattar många veterinärer om du har din katt kopplad vid besök.

Klotång

Din katt vässar sina klor på sin klösbräda och slipar dem när den springer runt utomhus och leker, men detta räcker inte alltid. Då finns det klotänger att köpa för att klippa klorna på din katt, det kan vara besvärligt om din katt inte vill och du kan riskera att bli klöst en aning. Du märker troligen ganska direkt om din katt litar på dig, annars bör du kontakta professionella och utbildande personer som kan hjälpa din katt klippa klorna.

Vad är kattmynta?

Kattmynta är en blomma som skördas och ofta ges till katter. Kattmyntan är känd för att ha en tydlig påverkan på katter. Nepatalakton är det aktiva kemiska ämnet som påverkar de flesta kattdjur. När katten kommer i kontakt med kattmyntan är det vanligt att den rullar på marken, petar på myntan samt gnuggar, biter och slickar.

Får en katt i sig en rejäl dos kan det hända att den blir trött, upplever oro, börjar dregla och hoppa. Reaktionen av kattmynta håller ofta i sig mellan fem och femton minuter och återgår sedan till det normala. Ger du din katt en dos av kattmynta men ingenting händer så oroa dig inte, nästan en tredjedel av de tama katterna reagerar inte på växten. Då kan du testa att ge någon annan växt med liknande effekt såsom läkevänderot eller Rosentry.

Vad är kattgräs?

Kattgräs, ej att förväxla med kattmynta,  är ett naturligt sätt för katten att få en källa till fibrer och fungerar väl för såväl kattungar som äldre katter. Gillar din katt att vara ute kan den äta gräset som växer under sommaren, under vinterhalvåret är det svårare och då gillar även utekatter att äta av kattgräs.

Det finns till och med utekatter som föredrar kattgräs. När du har eget kattgräs vet du exakt vad din katt kommer äta och behöver inte oroa dig över giftiga växter som din katt stoppar i sig av misstag.

Material och utrusning alla katter behöver

Det finns en hel del material alla katter bör ha tillgång till och som ägaren bör ordna i samband med kattköp. Mat, Kattlåda med sand, transportbur och leksaker är fyra viktiga prylar.

Hur mycket kostar kattmat?

Vi uppskattar priset på kattmat till 3000 per år. Din katt kommer med säkerhet överleva på den budgeten men beroende på hur mycket du vill skämma bort din katt kan priset stiga kraftigt. Planerar du köpa dyrare mat kan priset komma att bli upp mot 6000 kronor per år.

Då har du ofta råd att köpa godis inom den budgeten också. En lägsta budget du bör sätta för kattmat bör inte vara under 1800 kronor för att vara på den säkra sidan, men som sagt, priset avgörs till största del av vad du väljer att mata din katt med.

Hur mycket kostar kattsand?

Kattsand likt kattmat är en återkommande kostnad. Priset brukar landa på omkring 1000 per år beroende på vilken sand du väljer. Vissa katter markerar tydligt att de inte gillar typen av sand du ger dem. Då kan du antingen vänta och se om det går över eller testa någon annan typ av sand.

Du bör regelbundet byta kattsand i lådan för din katt så det blir en fräsch miljö att göra sitt behov på, plockar du regelbundet upp efter katten kommer du dessutom undvika behovet av att byta lika ofta samtidigt som du inte riskerar någon form av illaluktande kattlåda.

Hur mycket kostar en kattlåda?

En kattlåda behöver inte vara märkvärdig och du kommer ofta undan med 500 kronor. I det priset ingår i regel en spade för att byta kattsand och för att plocka upp efter katten. Om du aldrig låter det bli äckligt kommer en kattlåda räcka under hela kattens liv men om du till exempel reser iväg med en orensad låda kan det sätta sig en stank som är svårt att får bort.

Det finns även självrengörande kattlådor som rengör lådan utan att du behöver kratta eller gräva med en spade, smidigt och fräscht!

Hur mycket kostar en transportbur för katter?

Om du aldrig har tänkt resa kan det vara klokt att ändå köpa en transportbur inför veterinärbesök men inget måste. Om du dock har tänkt resa är det ändå varmt rekommenderat att köpa en. Priset avgörs i vanlig ordning av kvalité men för 500 kronor får du en tillräcklig transportbur för din katt. Det finns alla möjliga lyxvarianter men många är helt enkelt överflöd eller lyx.

Hur mycket kostar kattleksaker?

Kattleksaker är i regel billigt och kan kosta dig allt ifrån 0 kronor till 1000 kronor och vidare till oändligt mycket. Allt beror på vad du väljer att köpa och om du vill göra leksakerna själv. Det finns mycket rolig och bra inspiration på nätet. Givetvis har Djursajten en lista med 8 bra life-hacks för att underhålla din katt utan att betala tömma spargrisen.

Sammanställning och budgetrekommendation för dig som vill skaffa katt

Oavsett vilken budget du väljer kommer du ge din katt ett bra liv. Den låga budgeten på 4000 kronor är absolut ingen fattig-budget utan snarare en ”inte skämma bort” budget. 

Din katt kommer må bra och du kan spara in pengar. För dig som väljer en medelstor budget eller en stor budget kommer det troligtvis spara dig tid genom att få saker som pälsskötsel och kloklippning gjort av någon annan och din katt kommer sannolikt få lite extra köpa leksaker.

Det går även att komma undan ännu billigare än den lilla budgeten, detta är bara rekommendationer så du kan vara säker på att du har råd med din katt genom hela livet. Agera smart och välj billiga alternativ för att spara mer pengar.

Viktiga kostnader att tänka på

Hur mycket kostar avmaskning?

Avmaskning av en katt är ganska billigt. Priset landar ofta på omkring 150 kronor beroende på vart du väljer att genomföra avmaskningen. Det är inget du bör strunta i att göra för att spara in pengar, det kan du göra på andra fronter istället såsom kattleksaker. (tillverka dina egna)

Hur mycket kostar det att vaccinera en katt?

Priset för vaccination varierar men 600 kronor under första året är bra utgångspunkt. Under de kommande året behövs en omvaccination för att stärka försvaret och säkra att katten håller sig frisk från sjukdomar, det priset är i regel lägre än första vaccinationen och brukar kosta under 500 kronor.

Hur mycket kostar kattförsäkring?

En kattförsäkring kostar allt ifrån 750 kronor per år upp emot 3000 per år. Det finns tilläggsförsäkringar och specifika rasförsäkringar som kan öka priset. Kostnaden för en försäkring är relativt billigt med tanke på de stora kostnaderna du kan behöva betala om din katt råkar ut för något och behöver ordentlig veterinärvård.

Hur mycket kostar det att kastrera en katt?

Kostnaden för att kastrera din katt avgörs i första hand om de är en han eller honkatt. En hankatt är i regel billigare att kastrera och brukar landa omkring 1000 kronor medan en honkatt kommer kosta dig upp emot 1300. Det är en engångskostnad som bör göras om du inte planerar att din katt ska få kattungar.

hur mycket kostar det att avliva en katt

En sorglig men nödvändig kostnad för många. Priset ligger i genomsnitt just över 1000 kronor men kan skilja från vart i landet du bor och vem du låter genomför avlivningen. Att avliva katten är ett humant sätt att avsluta kattens liv för att minska lidande. För dig som vill kremera katten tillkommer en kostnad på omkring 1500-2500 kronor.

Sammanfattning

Det är mycket att tänka på när du ska köpa katt! Allt ifrån vilken ras till hur mycket pengar du måste ha sparat ihop. Priset kommer att skilja sig beroende å var i landet du bor samt vilka produkter du väljer att köpa. Eftersom katter och kattskötsel är i sin enkelhet väldigt billigt avgör kostnaden för själva katten väldigt mycket med priset som kan variera mellan 0 och 20000 eller mer

Du kan spara in pengar på att göra egna kattleksaker och välja de billigare alternativen på transportbur, mat och kattlåda men tänk på att kattens välmående ska stå i fokus. Köp inte en katt om du inte har god marginal för kostnaderna samt tid att ta hand om och hålla sällskap.

Vanliga frågor om kattkostnader:

Hur mycket kostar en Ragdoll?

En Ragdoll är en raskatt som kostar ofta mellan 15000–20000 kronor beroende på vilka föräldrar katten har och vem uppfödaren är. När du raskatt är det viktigt att du får med stamtavla och ägarbevis av uppfödare då de finns olagliga marknader för raskatter. Rasen Ragdoll är mest känd för sitt utseende, en vacker fluffig päls med klarblå ögon gör rasen till en skönhet.

Vilken kattras är dyrast?

Den dyraste kattrasen i världen är Bengal, dessa kan kosta upp emot 200 000 kronor och är mycket nyfikna. En fin utställningskatt som passar utmärkt i familjer. Det går att köpa ”mindre fina” bengal-katter för betydligt mindre pengar och du kan få en jättebra katt för endast 10 000 kronor. Andra dyra raser är Savannah, Nakenkatter, Manx och Sphynx.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur mycket kostar en katt – alla utgifter du behöver tänka på