29 mars

Bästa kattförsäkringen 2021 – Test med objektiv prisjämförelse

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för ManyPets och Moderna

En kattförsäkring är en trygghet om din katt drabbas av sjukdom eller skadar sig, men vad tar du för risk när du väljer att vara utan?

Många kattägare ser det som en självklarhet att försäkra katten eftersom blotta tanken på alla kostnader det skulle innebära att vara utan försäkring om olyckan är framme kan vara mycket stressande.

Det finns andra som är mer accepterande kring risken och om du är en av dem är det i vilket fall viktigt att du har en ekonomi som klarar av alla kostnader som kan uppstå. Har du en plan för vad som händer om din katt råkar illa ut?

En bra kattförsäkring kan vara din räddning

I dagsläget finns det nästan 1 500 000 katter i Sverige och hälften av dessa har en registrerad försäkring

Hälften av alla Sveriges katter kan låta som en förhållandevis hög siffra sett till resterande delar av världen men det är inte något vi djurälskare ska vara nöjda över då den är långt ifrån tillräcklig.

En bra kattförsäkring ger både dig och din katt lugn och ro. Kanske det främsta skälet att teckna en är just att du kan känna dig trygg och vara säker på att du kommer få den hjälp du behöver ifall katten råkar ut för en olycka eller skada.

Utan en försäkring är risken överhängande att kostnaderna för veterinärvård kan komma att bli tiotusentals kronor eller mer. Med rätt försäkring kan veterinärkostnader på över 100 000 SEK kosta dig så lite som ingenting när olyckan väl är framme!

I den här guiden lär du dig hur du gör för att skaffa den förmånligaste kattförsäkringen och samtidigt minimera självrisken. Vi börjar med en kort sammanfattning av den jämförelse vi gjort och vår slutsats. Sedan går vi mer på djupet med viktiga detaljer som du behöver känna till... Häääng med!

Bästa kattförsäkringen 2021


Totalt betyg: 4.9/5

Självrisk: Från 0 kr / 15 %
Ersättningsbelopp: minst 30 000:-

Rabatt: Mängdrabatt 15 %

 • Cirkapris: 126:-/månad
 • Bästa Kattförsäkringen!

Totalt betyg: 4.7/5

Självrisk: Från 900 kr / 15 %
Ersättningsbelopp: minst 30 000:-

Rabatt: Kattungerabatt 25 %

 • Cirkapris: 116:-/månad
 • Billigaste Kattförsäkringen!

Vilken kattförsäkring blev den bästa i jämförelsen?

Den bästa kattförsäkringen utifrån kriterierna i vår jämförelse är försäkringen från ManyPets tack vare den stora valmöjligheten, ärligheten bolaget erbjuder samt det förmånliga priset.

Detta betyder inte nödvändigtvis att vi anser att ManyPets ett självklart försäkringsval. Vårt tips är att se över dina egna behov och förstå med klarhet vad som är viktigt för att tillgodose dessa.

Resten av guiden hjälper dig med just detta. Det finns ett flertal alternativ som kan passa just dig som kattägare utifrån dina individuella behov, vi har bara gjort sökandet enklare här genom att sammanställa alla kattförsäkringar här.

Vidare i artikeln kommer vi djupdyka inom ämnet kattförsäkringar på detaljnivå för att hjälpa dig att nå klarhet i vilken kattförsäkring som kommer ha det största värdet för dig när du tecknar den.

Slutsatsen kan vi dock, redan här i början, säga är att vi rekommenderar att du inleder din jämförelse av kattförsäkringar med öppna ögonen för ManyPets eftersom många säkert hittar svaret snabbast där, på frågan vilken försäkring som är rätt val till din katt.

I resten av den här artiklen om kattförsäkringar kommer du kunna läsa om:

 • Alla våra rekommenderade försäkringsalternativ.
 • Hur vi har testat och betygsatt försäkringsbolagen.
 • Själva jämförelsen av kattförsäkringar sida mot sida.
 • Ingående recensioner med viktiga detaljer om varje försäkring.
 • Vanliga frågor och allmän information om djurförsäkringar.

Så jämförde vi kattförsäkringarna

Nedan följer våra 4 absoluta favoritförsäkringar. Det är ett brett urval med stora skillnader men vi tar upp alla de viktiga delarna och jämför bolagen med en tydlig betygsättning från 1-10.

De kriterier vi har kollat extra mycket på och betygsatt bolagen efter är:

 • Kostnad
 • Självrisk
 • Ersättningsbelopp
 • Medicin och veterinärvårt
 • Inverkans av kattens ålder

Bäst i test - Kattförsäkring 2021

Totalt betyg: 4.9/5

Valbar självrisk:

Fast: 0:- / 1500:- / 3000:-

Rörlig: 15 % / 25 %

Ersättningsbelopp:

30 000:-

60 000:-

140 000:-

Självriskperiod:

365 dagar

Cirkapris:

Bästa pris: 118:-

Standardpris: 248:-

Manypets Kattförsäkring

Som relativt nya på marknaden gör Many Pets sig uppmärksammande tack vare deras suveränt breda försäkring. Du får väldigt mycket trygghet och säkerhet för både din katt och din plånbok utan att behöva betala eller riskera särskilt mycket.

Many Pets grundades 2012 och har sitt ursprung i Storbritannien. Tack vare deras förmånliga försäkring gick det bra för bolaget och de har för några år sedan kommit till Sverige där de fortsätter sats.

Kort och gott är Manypets ett nytänkande försäkringsbolag som utmanar de största bolagen med grymma erbjudanden.

Mer information om Manypets kattförsäkring

Det här ingår i Many Pets försäkring:

Beroende på vilken försäkringsnivå du väljer kommer du få olika förmåner och skydd. Hos Many Pets kan du välja mellan tre olika alternativ. Dessa är Bas, Standard och Premium.  I alla tre alternativ ingår det viktigaste!

 • Självriskperiod på 365 dagar
 • Möjlighet för en fast självrisk på 0 kr
 • Minst till 30 000 i veterinärvårdsersättning
 • Finns alternativ för dig med äldre katter
 • Kostnadsfria videosamtal med veteinär

Som du har läst kan du välja mellan tre olika försäkringsnivåer. Vidare i texten berättar vi om alla nivåer så du kan välja den som passar dig bäst.

Bas: Many Pets baspaket ger dig trygghet till ett bra pris. Du får alla de tidigare nämnda fördelarna för lägsta möjliga pris. Det är alltså ett grundskydd med ersättning för veterinärvård upp till 30.000 samt ersättning för dolda problem eller avlivning som annars kostar omkring 1000 kronor.

Baspaketet är alltså för dig på en begränsad budget som vill få en grundlig trygghet för dig och din katt utan att betala stora kostnader månadsvis.

Standard: Utan att gå upp mycket i pris alls uppnår du nivån Standard. Detta är en grym försäkring som vi blev förvånade när vi fick kännedom om. Med tanke på allt de erbjuder utan att stiga kraftigt i pris får Many Pets standardnivå ett högt betyg av Djursajten. Utöver alla de fördelar du får från baspaketet kommer du även få skydd för MR/CT-röntgen, rehabilitering, FORL samt tandvård. Detta är alltså skydd mot relativt vanliga åkommor hos katter som kan kosta omkring 10.000 att vårda per gång utan försäkring.

Med standardpaketet får du ett skydd och ersättning för upp 60 000 kronor samt ordinerad foder upp till 3000 kr. Med det menas foder som specifikt rekommenderas av veterinären som krävs för att din katt ska må bra och återhämta sig från sina problem. Fodret som ordineras är av hög kvalité och blir därför mycket dyrt om du inte har en försäkring.

Det som gör Many Pets unikt är deras nytänkande. Exempelvis kan du, med standardpaketet få ersättning för en så enkel sak som problem med att hitta en kattvakt. Det ska vara förmånligt att ta hand om sin katt, det är just därför Djursajten rekommenderar detta försäkringsbolag.

Premium: Har du en raskatt eller en katt som du älskar extra mycket kan detta vara alternativet för dig. Many Pets erbjuder denna nivå, som är unik i sitt omfattande skydd. De flesta försäkringsbolag erbjuder inte någon nivå lik med Many Pets Premium då den täcker rasspecifik vård utan begränsningar.

Ersättningsnivån mer än fyrdubblas jämfört med basnivån och landar på hela 140 000 kr. Dessutom täcker bolaget kostnader för ordinerat foder upp till 7000 samt rehabilitering för 14 000 kr. I premiumnivån ingår det även livsförsäkring upp till 70 000 kr. Alltså får du pengar tillbaka ifall din katt råkar ut för en olycka, måste avlivas, blir stulen eller försvinner. Hur mycket du får tillbaka baserar på marknadsvärdet för katten alltså extra viktigt om du har en raskatt.

Självrisk – Olika alternativ

Many Pets erbjuder en fast självrisk från 0 kronor och en rörlig självrisk med på från 15 %. Självrisken från 0 kronor gör försäkringsfirman till det enda bolaget som erbjuder det unikt låga priset.

Katt under 9 år:

Fast självrisk 0:- / 1500:- / 3000:-

Rörligt 15% / 25%

Katt över 9 år:

Fast 1500:- / 3000:-

Rörligt 25 %

Självrisken har en period på ett helt år. Med det menas att du endast behöver betala självrisken en gång även om du behöver nyttja försäkringen flera gånger under de kommande 365 dagarna.

Tilläggsförsäkringar

Som du märker erbjuder Many Pets många val för att försäkringen ska passa era behov perfekt. Utöver den tidigare nämna självrisken och försäkringsnivån finns det två till valmöjligheter. Dessa kommer i form av tilläggsförsäkringar mot en mindre kostnad.

Pengarna tillbaka

Ett genialt tillval för dig hoppas på en skadefri katt. Du får 20 % av pengarna tillbaka om du inte behöver nyttja din försäkring. På ett år kan det blir flera hundralappar vilket gör att försäkringspriset i själv verket är lägre än vad det verkar. Djursajten rekommenderar detta tillval såvida din katt inte har ärftliga sjukdomar eller kommer befinna sig i riskabla miljöer.

Pris omkring 10 kr/månad beroende på nivå och katt

Tidigare besvär

Tillägget tidigare besvär låter dig få pengar tillbaka för tidigare problem katten har råkat ut för förr. Detta gäller även under försäkringsbyte och kan ge dig upp till 7000 kronor.

Tillägget kostar under 10 kronor per månad och täcker åkommor från de två föregående åren.

Livförsäkring

Under premiumnivån kunde du läsa om livförsäkringen som igår och alla fördelar den bjuder på. I bas- och standardpaketen ingår det inte någon livförsäkring men det går att välja till. Ersättningen betalas ut i tre olika nivåer. Baspaketet ersätter upp till 7000, standard upp till 10 000 och premium upp till hela 70 000. Hur mycket du får i ersättning baseras som sagt på kattens marknadsvärde. Det gäller allt ifrån avlivning och olyckor till kattstöld eller om din misse kommer bort.

Går att teckna tills att hunden fyller 10 år. Pris sätts individuellt.

Karenstid vid nytecknad försäkring

Karenstid innebär att försäkringen inte börjar gälla direkt. I det är fallet har Many Pets en karenstid på 14 dagar. Det innebär alltså att du endast får ersättningen efter de två första veckorna har passerat under tecknad försäkring. Detta är något som är mycket vanlig hos försäkringsbolag och ett sätt att stoppa oärliga personer från att lura till sig pengar, alltså inget som egentligen gör något för deras vanliga kunder.

Har du en redan en försäkring med vill byta till Many Pets slopar de karenstiden och försäkringen börjar gälla omedelbart.

Unik mängdrabatt vid flera djur

Har du flera katter eller till och med en hund kan du dra nytta av Many Pets mängdrabatt. Den ger dig 15 % på hela årspremien för två eller fler djur. Perfekt för dig som är djurälskare och vill hålla alla dina djur trygga.

Minskning av ersättningsbelopp

Many Pets kommer inte att sänka ersättningsbeloppet. Det är samma förmånliga nivå som räcker under hela kattens livslängd. Det enda som kan ändra ersättning är ditt val av försäkringsnivå som du avgör när du tecknar försäkringen.

Totalt betyg: 4.9/5

Valbar självrisk:

Fast: 0:- / 1500:- / 3000:-

Rörlig: 15 % / 25 %

Ersättningsbelopp:

30 000:-

60 000:-

140 000:-

Självriskperiod:

365 dagar

Cirkapris:

Bästa pris: 118:-

Standardpris: 248:-

Moderna Djurförsäkringar

Försäkringsbolaget behöver egentligen ingen direkt introduktion, du har med säkerhet fört talas om dem. De sysslar med allt ifrån försäkringar av veteranbilar till förlossningsförsäkring och allt där emellan. Moderna riktar sig mot både privatpersoner och företag vilket gör att detta bolag verkligen täcker en stor del av marknaden. Detta gör att du som kattägare kan lita på att de erbjuder pålitliga försäkringar och kommer stå för sitt ord.

Deras försäkring för katter kommer i tre olika nivåer för maximal anpassning till dig som kund. Dessa tre kallas för enkel, dubbel och trippel.  Hos Moderna djurförsäkringar kan du teckna avtal från att din katt fyllt sex veckor ända upp till 8 år. Är din katt äldre än åtta år måste du välja något annat alternativ på listan.

Mer information om Manypets kattförsäkring

Det här ingår i Moderna kattförsäkring:

I alla tre försäkringsnivåer ingår vård hos veterinär i form av undersökning, behandling och annan vård för både olycka och sjukdom. Du får också tillgång till FirstVet, en veterinär som du kan kontakta via mobilen eller datorn för att prata med i ett videosamtal eller bara chatta.

Med nivån enkel täcker moderna kostnader upp till 30 000 år, med dubbel täcker de kostnader upp till 60 000 år och med det lyxigaste valet; Trippel täcker försäkringsbolaget upp till 90 000 kr varje år.

Försäkringsnivå: Enkel

För dig som vill ha en stabil försäkring med skydd för olyckor och sjukdomar upp till 30 000 kronor. Denna nivå erbjuder inte ersättning för medicin, rehab eller MR/CT. Du får alltså en bra grund med inget extra utöver det. Valet som vill värna om ditt katt på en budget.

Försäkringsnivå: Dubbel

Precis som det låter; Dubbel. Med denna nivå av kattförsäkring kommer du få tillgång till den dubbla mängden ersättning jämfört med Modernas första nivå. 60 000 kronor får användas för veteinärbesök på grund av olyckor eller sjukdomar. Dessutom gäller skyddet för MR/CT-röntgen, rehab på upp till 7000 per år, medicin på recept innanför ersättningsbeloppet samt dolda fel och andra åkommor.

Försäkringsnivå: Trippel

För dig som vill ha det allra bästa skyddet för katten. Modernas bästa nivå av kattförsäkring kallas för trippel. De ger dig en potential ersättning på tre gånger så mycket som de 30 000 kronor som erbjuds vid alternativet enkel. Utöver de förmåner du också får från dubbel kan du använda dina 90 000 kronor till vård vid cancersjukdom i form av strålning och cellgifter, inackordering på kattpensionat samt en unik möjlighet att utöka ersättningsbeloppet till hela 120 000 kronor.

Ett utmärkt val för dig som har en mer kostsam raskatt som riskerar sjukdomar eller olyckor.

Anpassa självrisken efter din katt

Moderna låter dig välja nivå på självrisk. Självrisk är den kostnad du betalar för vården innan försäkringen hjälper till. Du kommer alltså behöva betala en mindre summa för ditt besök för att försäkringen ska börja gälla. Råkar din katt ut för besvär igen inom 190 dagar kommer du inte behöva den fasta självrisken igen. Du väljer själv vilken risk du tar genom någon av tre alternativen, dessa är:

 • 800:-
 • 1800:-
 • 3600:-

Väljer du en lägre självrisk kommer månadskostnaden öka medan du får en lägre månadskostnad om du har en självrisk på 3600 kr. Utifrån detta rekommenderar Djursajten att du väljer den billiga självrisken om din katt har en hög skaderisk-profil. Det motsatta gäller dig som har en katt som troligtvis klarar sig från olyckor och skador. Är du osäker är det klokt att välja mittenvalet.

Tänk även på att Moderna, likt alla andra försäkringsbolag tar ut en rörlig självrisk på 15 eller 25 procent utöver den fasta kostnaden. Även denna väljer du själv utifrån dina behov. Valbarheten är ett stort plus från Djursajten men att de inte erbjuder en fast självrisk från 0 kronor som manypets gör bidrar till att deras totalpoäng dras ner en aning.

Extra tillägg för att skydda din katt

Du kan välja till en så kallad livförsäkring på din misse. Detta är en ersättning som betalas ut ifall din katt skulle gå bort, försvinna eller bli stulen. Ersättningen baseras på det nuvarande marknadspriset men kan öka om din katt är meriterat i form av utställning eller annat. För en klassisk bondkatt eller blandraser som saknar meriterande egenskaper blir ersättningen som mest 1000 kronor.

 Rabatter och bonusar hos Moderna djurförsäkringar

Tecknar du en försäkring för en katt under 6 månader får du 25 % rabatt hela första året. Utöver denna förmån har du möjligheten att bli bonuskund hos Moderna om du sedan tidigare har en försäkring hos dem eller väljer att teckna ännu en. Det innebär att du får ett lägre pris på försäkringar och en mycket förmånlig självriskreducering.

Ingen sänkning av ersättningen

Moderna sänker aldrig summan du erhåller för ersättning. Du kan alltså lita på att din katt får den hjälp den förtjänar, även i ålderns höst. Ett stort plus från Djursajten!

Karenstid när du tecknar nu försäkring

Har du en kattunge under 14 veckor slipper du karenstiden som annars innebär att försäkringen börjar gälla först 20 dagar från att du tecknar den. Byter du från ett annat Svenskt försäkringsbolag gäller inte karenstiden och ditt skydd kickar igång direkt. Notera att karenstiden endast gäller sjukdomar. Råkar katten ut för en olycka är under försäkringens skyddande vingar från den dag du tecknar den.

Totalt betyg: 4.9/5

Valbar självrisk:

Fast: 0:- / 1500:- / 3000:-

Rörlig: 15 % / 25 %

Ersättningsbelopp:

30 000:-

60 000:-

140 000:-

Självriskperiod:

365 dagar

Cirkapris:

Bästa pris: 118:-

Standardpris: 248:-

Ett välkänt varumärke som börjar synas inom fler och fler branscher. Vi kan med säkerhet säga att nästan alla i Sverige har handlat på en ICA-butik. Detta pålitliga bolag har under 2000 talet börjat synas på marknaden för bank, lån och försäkringar. Tack vare den starka grunden ICA har byggt upp kan de erbjuda en bra försäkring till ett förmånligt pris. Unikt för ICAs kattförsäkring är att du kan teckna försäkring vid redan sex veckors ålder. Har du en äldre katt går det också bra då det inte finns något övre ålderstak.

Mer information om Icas kattförsäkring

Det här ingår när du köper ICAs kattförsäkring

För att underlätta valet av försäkring har ICA valt att använda sig av endast ett alternativ. Du kan alltså inte välja mellan olika försäkringsnivåer utan får en grundlig och väl omfattande försäkring som ditt enda alternativ. Dina preferenser är dock inte helt åtstramade och det går utmärkt att anpassa försäkringen efter dina behov. 

Du väljer mellan 30 000 och 60 000 i ersättningsbelopp samt om du vill ha rörlig eller fast självrisk. Kostnaden för dessa är 15-25 % eller 2000-3000:-.

Du får alltså god valmöjlighet men kommer inte att bli begränsad på vad försäkringen täcker oavsett hur tajt din budget är. I ICA kattförsäkring ingår alltid:

 • 100 % ersättning på receptbelagt medicin upp till ditt valda ersättningsbelopp
 • Täckning för MR/CT-undersökning
 • Viss bettkorrigering täcks av försäkringen
 • Vid avlivning och eventuell kremering ersätts du med 1000 kronor.
 • Skyddar för den vanliga tandsjukdomen TR/FORL  om försäkringen är tecknad för katten innan den fyller två år.
Självrisk med valmöjlighet

Råkar du ut för problem regelbundet och måste besöka veterinären inom 130 dagar kommer du endast att betala den fasta avgiften, även om du har valt rörlig självrisk. Det är ett tryggt skydd ifall du har otur och behöver göra återbesök hos veterinären regelbundet som skulle kunna bli kostsamt, även med försäkring om du betalar en procentuell självrisk.

Som tidigare nämnt får du själv välja själv risk. Det du ska först välja om du vill ha rörlig eller fast, sedan ska du välja om du vill ha det stora eller det lilla paketet.  Den rörliga ligger på 15 eller 25 % av kostnaden för vården medan den fast ligger på 2000 eller 3000 kronor. Vill du ha lägre självrisk blir kostnaden högre så du kan spara pengar på att ha en högre självrisk. Tänk dock på att du kan förlora pengar på det i längden om din katt skulle råka ut för problem ofta.

Vilka tilläggsförsäkringar erbjuder ICA?

ICA erbjuder mycket begränsade tillägg och vill hålla försäkring av katten så simpelt som möjligt. Det enda alternativet som finns är livförsäkring. Med tillägget får du ersättning ifall din katt avlider eller om du måste avliva din katt på grund av sjukdomar eller andra skador.

För att du ska ha möjlighet att välja det bästa livsförsäkrings-tillägget kräver ICA att din katt är ID-märkt hos SVERAK. De flesta katter som köps hos uppfödare är redan ID-märkta. Annars rekommenderar vi att du kontaktar din veterinär då chip markering kan vara bra av andra anledningar också.  Då kan du försäkra din stambokförda katt upp till 10 000 kr. Är din katt en vanlig bondkatt, blandras eller saknas registrering hos SVERAK kan du teckna livsförsäkring upp till 1000 kronor.

Viktigt att notera är att du aldrig får ut mer på försäkringen än vad katten har som marknadsvärde oavsett vilket försäkring du tecknar. Dessutom kommer försäkringsbeloppet att minska med 20 % per år från att katten fyller 8, dock aldrig under 1000 kr. Vid 13 års ålder uppöver livsförsäkringen helt och katten är endast försäkrad med ICAs vanliga kattförsäkring. 

Är du intresserad av fler eller andra tilläggsförsäkringar rekommenderar Djursajten att du väljer vår testvinnare Many Pets som är finns högre upp på listan.

Sänkning av ersättningsbelopp

Det sker aldrig någon sänkning av ditt potentiella ersättningsbelopp från den dagen du tecknar försäkringen. Du kan därför vara helt säker på att du alltid får precis vad du betalar för och behöver inte oroa dig för förändring. Du kan helt enkelt lita på ICA. Notera än en gång att tilläggsförsäkringen om kattens liv kommer att minska med 20 % från åtta års ålder.

Rabatter och priserbjudanden

Ica erbjuder inga rabatter eller reducerade priser på deras kattförsäkring men de använder sig av ett bonussystem! Medlemmar på ICA (kostnadsfritt) får bonuspoäng på hela försäkringskostnaden. Sannolikt är att du redan är medlem hos ICA då de är vanligt att många handlar i deras butiker eller använder deras bank.

Karenstid av nytecknade eller byta av kattförsäkring

ICA är unika i sin enkelhet i att de har valt att slopa karenstiden vi nytecknad försäkring helt. Detta för att du kan känna dig trygg från dag ett när du tecknar försäkringen. Hos andra bolag är det mycket vanligt att denna tid uppgår emot tre veckor.

Detta är något som egentligen inte spelar någon större roll då karenstiden är till för att försvåra försäkringsfusk för oärliga personer.

Jämför kattförsäkringar: Vad du ska kolla på

Försäkring

Cirkapris

Ersättning

Självrisk

Teckna nu!

126:-/månad

från 30 000

Fast: 0:-

Rörlig: 15 %

116:-/månad

från 30 000

Fast: 900:-

Rörlig: 15 %

155:-/månad

från. 30 000

Fast: 2000:-

Rörlig: 25 %

129:-/månad

från 30 000

Fast: 1800:-

Rörlig: 15 %

Ersättningsbelopp

Ersättningsbelopp, eller försäkringsbelopp som det också kallas avgör hur mycket du kan få ut varje år på din kattförsäkring om något skulle hända.

Du har ofta stor möjlighet att välja mellan flera olika nivåer och vilken som är bäst avgörs av vilken risk du är villig att ta. Vanligt är ett ersättningsbelopp mellan 30 000 och 60 000 men nivån kan variera från 20 000 upp till hela 140 000 kronor.

En vanlig veterinärkontroll skulle aldrig kosta dig i närheten av maxtaket för något ersättningsbelopp men skulle din katt behöva opereras alternativt äta veterinärordinerat foder kan priset snabbt skjuta i höjden.

Självrisk

Självrisken är det belopp du behöver betalas själv ifall katten behöver ett besök hos veterinären. Självrisken bestämmer du själv utifrån olika alternativ och kommer spela stor roll i månadskostnaden för din försäkring. Högre självrisk betyder lägre månadskostnad och vice versa.

Självrisken delas in i fast och rörlig självrisk. Vid ett veteinärbesök betalar du båda dessa. En fast självrisk är det pris du betalar oavsett kostnaden för behandlingen medan den rörliga avgiften avgörs utifrån kostnaden för behandlingen.

Exempel på självrisk:

Din katt råkar ut för en olycka och behöver behandling hos legitimerad veterinär för 20 000 kronor. Du har en fast självrisk på 1500 kronor samt en rörlig självrisk på 15 %. 

Du kommer då betala 1500 kronor + 15 % av återstående 18 500 kronor. Alltså 2775 kronor.

Med en behandling som kostar 20 000:- och en självrisk på fast 1500:- + rörlig 15 % så betalar:

Du: 2775:-

Försäkringsbolaget: 17225:-

Självriskperiod

Självriskperioden är den tid som självrisken gäller. Självriskperioden finns för att du inte ska behöva betala självrisk vid varje veteinärbesök ifall du behöver mer hjälp under en kortare tid.

Perioden varierar mellan 120 dagar till imponerande 365 dagar hos testvinnaren Manypets. Du kan alltså göra oändligt antal med återbesök under denna tid utan att behöva betala den fasta självrisken gång på gång.

Självriskperioden fungerar som en säkerhet och trygghet oavsett hur ofta din katt behöver behandling.

Karenstid

Karenstid är den tid det tar innan försäkringen börjar gälla från att du tecknar den. Under dessa dagar, som oftast är mellan 2 till tre veckor kan du inte få någon ersättning av försäkringsbolaget.

Karenstiden är något som sällan drabbar den vanliga kattägaren utan finns för att hålla utan personer som försöker lura till sig pengar genom att skaffa en försäkring efter deras katt har råkat ut för en skada.

Byter du från ett försäkringsbolag till ett annat brukar det sällan vara någon karenstid.

MR/CT- röntgen

Datortomografi (CT) och magnetresonans (MR) är veteinärenernas sätt att undersöka katten för invärtes skador. Det är nästan omöjligt att veta vilken behandlig som ska göras för en skada på insidan utan att använda sig av dessa metoder. Problemet är att MR och CT röntgen är väldigt kostsamma.

En vanlig undersökning, utan operation kan kosta dig 10 000 eller mer. Det är därför viktigt att MR/CT-röntgen är inkluderas i en försäkring.

Det är vanligt att kostnaderna för behandlingar av invärtes problem inte räknas till det vanliga ersättningsbeloppet utan till en separat buffert. Var därför noga med vilket bolag du väljer.

Vid behov av rehabilitering

Rehabilitering är något som nästan alltid behövs efter omfattande operationer och kan bli väldigt dyrt om det måste pågå under en längre period. Under rehabiliteringen får katten hjälp att bland annat återbygga sina muskler för att inte riskera en omedelbar skada igen.

Rehabilitering är inkluderas hos vissa försäkringar medan andra täcker upp till ett visst belopp alternativt inte skyddar dig mot rehabilitering över huvud taget.

Försäkringen som har bäst villkor för rehab är Many pets.

Veterinärordinerad medicin

Ersättning för medicin ingår inte alltid i det totala ersättningsbeloppet. Vanligt är att den billigaste försäkringsnivån inte inkluderar medicin medan de mer kostsamma inkluderar medicin till en viss summa.

Kom ihåg att medicinen ska vara ordinerad av en legitimerad veterinär för att försäkringsbolaget ska betala dig för kostnaderna.

Dolda fel

Dolda fel är de problem, sjukdomar eller skador katten har innan köpet eller som uppstått vid födseln med som inte upptäcktes under den första veterinärkontrollen.

Många försäkringsbolag täcker försäkringarna för dolda fel medan vissa erbjuder en tilläggsförsäkring för extra skydd mot en mindre ökning i månadskostnaden.

Livförsäkring

Livförsäkring ger dig ersättning för avlivning om katten skulle råka ut för en olycka eller sjukdom som inte går att bota.

Livförsäkringen finns oftast som en tilläggsförsäkring och är något som kan ge dig extra trygghet.

Enligt Djursajten är en livförsäkring inte något nödvändigt eftersom avlivning sällan kostar mycket över tusen kronor. Men i vissa fall kan det spara dig mycket pengar.

Kattens ålder är viktig

Vissa försäkringsbolag kan ha restriktioner för kattens ålder. Vanligast är att det inte går att teckna om din katt är mycket gammal då det helt enkelt bara skulle vara en kostnad för försäkringsbolaget.

Det är också vanligt att det inte går att försäkra mycket små kattungar. Som uppfödare kan det gå att ha en försäkring förberedd redan innan födseln men för vanliga kattägare behöver din kattunge oftast vara några veckor gammal innan du kan teckna en försäkring

Rabatter, bonusar och förmåner

Olika rabatter, förmåner och bonusar bör inte vara den huvudsakliga anledningen till att du väljer en viss försäkring men har du svårt att välja mellan två alternativ för olika förmåner hjälpa dig att ta ett beslut.

Det kan vara allt ifrån ett reducerat pris till poäng i ett bonussystem eller rabatter ifall du registrerar flera djur hos samma försäkringsbolag. Under recensionerna ovan  kan du läsa exakt vilka potentiella bonusar som finns för varje försäkring.

Undantag

Vissa försäkringsbolag kan försöka undanhålla vissa villkor. Detta är något vi ser ned på ordentligt och har därför exkluderat alla försäkringar som försöker med detta.

Även om alla försäkringar vi rekommenderar ovan är pålitligt och ärliga rekommenderar vi att du läser genom villkoren noga alternativt ringer eller skickar ett mejl med dina exakta frågor till bolaget i fråga.

Att i efterhand upptäcka att försäkringen inte täcker problemet för din katt är aldrig kul!

Varför ska man ha en kattförsäkring?

Det finns flera anledningar till varför en kattförsäkring är viktigt. Det främst skälet att skaffa en försäkring till din katt är trygghet. Du behöver inte längre oroa dig över att välja mellan din katt eller en ekonomi som låter dig bo kvar i ditt hem. Veterinärkostnader är skyhöga och utan en försäkring händer det att kattägaren väljer att strunta i besöket. Detta gör att en katt som hade mått bra av en enklare behandling kan bli allvarligt sjuk och i värsta fall dö.

Försäkringar för katter täcker också andra saker. Springer din fyrbente vän bort eller blir stulen kommer du att få ersättning. Dessutom erbjuder vissa bolag att betala hittelön åt de som hjälper dig återfå din misse. 

Hur mycket kostar en kattförsärking?

En försäkring åt din misse kostar vanligtvis mellan 70 och 300 kronor per månad. Priset kommer att avgöras av en del olika faktorer där val av försäkringsbolag spelar stor roll. Andra aspekter som påverkar priset är katten ras och ålder samt vilken försäkringspremie du väljer.

Är det lag på att försäkra katten?

I dagsläget finns det inte någon lag på att ha försäkring till din katt. Trots detta är det ett klokt att överväga att försäkra katten av flera anledningar. Ett starkt skäl är att veterinärkostnader snabbt kan skjuta i höjden om olycka eller sjukdom drabbar din katt. Exempelvis kan en mindre operation eller medicin kosta dig över 30 000 och du kommer lindrigt undan ifall du din katt är försäkrad. Hur skönt hade det inte varit att bara betala självrisken när din katt kräver vård för dessa belopp?

Vilket försäkringsbolag är bäst för katter?

Det försäkringsbolag som generellt är bäst när tiden är inne att försäkra katten visade sig vara ManyPets i vår jämförelse. Samtidigt är det högst individuellt vilket försäkring som är bäst för varje kattägare. I vår artikel ger vi dig guiding i hur du kan jämföra alternativen utifrån behoven du har för just din katt.

Kan man försäkra flera katter under samma försäkring?

Du kan registrera flera katter hos samma försäkringsbolag. Det är ofta förmånligt att göra detta då många försäkringar ger dig ett reducerat pris. I vår jämförelse har vi utsett ManyPets försäkring till bäst i test även när du behöver försäkra flera katter. Med bolaget får du en förmånlig rabatt vid försäkran av flera katter.

Vilken är den bästa hundförsäkringen?

Vår slutsats är att det bästa försäkringsbolaget för hundar liksom för katter är Manypets. ManyPets är i skrivande stund det enda alternativet på marknaden som som riktar sig enbart till att försäkra djur och denna specialisering är aktörens vinnande fördel. Vi rekommenderar ManyPets försäkringar till både hundägare och kattägare .

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Bästa hundkragen 2021 – Tänk nytt, undvik tratt

Djursajten
>