17 november

Bästa kattluckorna med chip som ger dig säkerhet och din katt frihet

0  Kommentarer

Katter älskar äventyr, frihet och bus! Det är inget snack om saken. Att låta en utekatt gå runt fritt med hjälp av en kattlucka i din dörr kommer du slippa oron när du på jobbet eller besöker en vän och kommer helt ifrån risken att glömma släppa in katten om kvällen.

Förr i tiden var en helt vanlig lucka i dörren lösningen på dessa problem men i dagsläget kan det vara problematiskt. Med en vanlig kattlucka kan grannkatter komma oinbjudet på besök och vem vet vilka andra djur som tar sig in genom luckan. Dessutom finns det en överhängande inbrottsrisk.

En kattlucka som öppnas med chip

Lyckligtvis finns det i dagsläget en lösning. Med ny bra teknik kan du ha en kattlucka som endast öppnar sig för just din katt. Detta görs med hjälp av en chip som bevisar för luckan att det är just din katt som står där utanför och jamar. En annan katt kommer alltså inte lyckas ta sig in genom luckan.

Eftersom efterfrågan efter en kattdörr med chipavläsning ökar så ökar även utbudet från tillverkarna och i skrivande stund finns det en uppsjö olika alternativ och varianter. Djursajten har därför tagit fram en lista för att guida våra läsare genom snåret som kan vara om man letar en lucka. Nedan finner du alltså listan med vår favorit, vår utmanare, vårt premiumval och givetvis vårt budgetval.

Favorit

sureflap

4.9 / 5

kattdörr med chip

Utmanare

Petsafe

4.7 / 5

automasikt lucka för katter

Premium

Cat elite

4.6 / 5

Budget

Staywell

4.2 / 5

magnetlucka kattdörr

Hur vi har betygsatt och kommit fram till vinnarna

För att bestämma vilka kattluckor som förtjänar att vara med på vår lista över de bästa modellerna tittade vi på en del olika aspekter och betygsatte kattdörrarna utifrån dessa. Det vi tog hänsyn till var:

 • Pris: Givetvis kommer en kattlucka med chip kosta mer än en traditionell kattdörr. De är förståeligt men vi jämför ändå priserna mot andra kattluckor som också öppnas med chip. Vi vill att luckan ska vara prisvärd. Med det menar vi att du inte ska behöva betala överpris eller att tillverkaren har snålat in på kvalitén för att spara pengar.
 • Kvalité: Ingen vill betala för något som går sönder direkt eller inte håller den kvalitén man förväntar. Vi godkänner inte luckor som blir skadade av vanlig användning eller på annat sätt inte fungerar utifrån förväntningarna. Luckan får alltså inte börja gnissla, öppna åt katter som saknar chip eller hålla din katt utelåst trots att den ska få komma in
 • Montering och installation: Montering ska vara lätt och gå fort att genomföra. Vi ser helst att det krävs så få verktyg som möjlig men förstår såklart att det kan krävas en del vanligare attiraljer för att montera luckan. Det ska även gå snabbt och vara enkelt att ”koppla” kattens chip till luckan.

Krävs det kablar för monteringen eller en batteritid som är kraftigt begränsad kommer produkten i fråga genast falla i vårt test. Vi vill alltså att installationen och underhållet ska vara så minimalt som möjligt.

Utifrån dessa tre punkter i samband med helhetsupplevelsen kommer vi sätta betyg och rangordna de luckor vi har utsätt till toppvalen på vår lista nedan. Scrolla vidare för att se de bästa modellerna för just dig.

De bästa kattluckorna med chip – Testade av Djursajten

Djursajtens favorit – SUREFLAP Kattlucka med mikrochip

kattdörr med chip

Vår testvinnare låter alla katter att ta sig ut men endast din katt att ta sig in. Väljer du Sureflap kattlucka med chip kommer du aldrig behöva oroa dig för oinbjudna gäster. Dörren går endast att öppna med hjälp av en bricka på kattens halsband som går att köpa till eller kattens helt egna microchip som veterinären har installerat.

 • 4-Vägs-Låsning
 • Finns i två storlekar
 • ID-bricka finns att köpa om din katt saknar veterinärchip
 • Saknar timer för autolås

Cirkapris: 1299 Kronor

Totalt betyg: 4.9/5

Mer information om SUREFLAP

Vår favorit är en kattlucka som är lätt att installera, underhålla och montera. Det fungerar med hjälp av det redan inbyggda chippet som de flesta katter har monterat i nacken. 

Du behöver inte göra någon kabeldragning eller installation med sladdar då luckan är helt trådlös och drivs med batterier. Tack vare den grymma tekniken som är relativt sparsam på energi håller sig batterierna i upp till ett helt år utan att bytas. När det är dags kommer du att se en lampa som lyser upp i god tid innan batterierna tar slut. Sammanfattningsvis kan man säga att luckan inte kräver mycket underhåll alls.

Du kan registrera upp till 32 olika katter som memoreras av Sureflap. Alla dessa har då sin separata "nyckel" och kan komma och gå som de vill utan att du behöver hålla ständig kontroll över dina katter.

Luckan är relativt välisolerad tack vare att den stängs och låses automatisk när din katt inte befinner sig vid den. Blåst och oväder kommer alltså inte göra att luckan står på glänt och släpper in kyla.

Du kan montera luckan nästan vart du vill. Glas, trä, metall och plast är alla material som fungerar utmärkt. Tänk på att du kan behöva särskild utrustning om du ska fästa luckan i ett fönster eller en kraftig metalldörr.

Djursajtens utmanare - PETSAFE Elektronisk kattdörr

automasikt lucka för katter

Djursajtens utmanare! Denna produkt har vi valt som ett alternativ till vår favorit. De är båda betygsatta högt och kommer hålla kolla på vilka katter som kommer in och ut genom luckan. Upp till 40 olika ID-brickor kan kopplas till Petsafes elektroniska kattdörr. 

 • Stänger ute drag och oväder
 • Upp till 40 individer kan kopplas 
 • Manuell 4-Vägs-Låsning
 • Fungerar endast för katter med mikrochip-ID.

Cirkapris: 1299 Kronor

Totalt betyg: 4.7/5

Mer information om PETSAFE

Med benämningen "Djursajtens utmanare" menar vi just vad som står. Denna produkt utmanar testvinnaren som vi har utsett till vår favorit. Du kan registrera upp till 40 katter eller andra djur på samma lucka med hjälp av kattens ID-bricka.

Anledningen att denna modell hamnar precis under vår testvinnare är på grund av den bristande funktionen om din katt saknar ett mikrochip. Det finns nämligen inga separata nycklar att köpa till denna modell.

Utöver den precis nämnda "bristen"  finns det inte mycket negativt att säga om denna kattluckan. Petsafe är fullt utrustad med de viktigaste funktionerna och har ett pålitligt 4-vägs-lås

Luckan stänger ute drag och blåst vilket gör att man kan kalla den relativt isolerande mot kyla och busväder. Montering går att genomföra i de flesta dörrar och väggar du kan tänka dig. Allt ifrån en vanlig trädörr till en robust metalldörr, ja till och med i glas.

Djursajtens premiumval - Catmate ELITE 355

För dig som vill ha det bästa! Vårt premiumval är den bästa luckan och hade förtjänat testvinnare om den var billigare. Priset är som sagt högre än de andra produkterna på listan men ändå överkomligt. Denna lucka har alla funktioner man kan tänka sig med allt ifrån en digital display med timer och autolås till en grym möjlighet att registrera flera katter

 • 4-Vägs-Låsning
 • Fullt utrustad (Timer, autolås, mm.)
 • Digital display som visar om katt är inne eller ute
 • Dyraste modellen på listan

Cirkapris: 1899 kronor

Totalt betyg: 4.6/5

Mer information om Catmate Elite

Här snackar vi lyx! Du får allt och lite till. Denna luckan har inte snålat in på något och hade garanterat fått betyg 5/5 av oss om det inte hade varit för priset. Lyckligtvis har tillverkarna varit relativt sparsamma på prissättning vilket gör det överkomligt för många trots alla egenskaper denna luckan har.

Den är alltså fullt utrustad med en digital display som du kan styra allt med. Den visar även om katten är inne eller ute ifall du är osäker så du slipper springa runt och ropa efter din lilla vän.

Som att displayen inte är lyxig nog får du också en lucka som är utrustat med en timer samt autolås. Detta gör att du behöver lägga ännu mindre energi på när din katt måste vara inne eller ute; det sköter sig själv!

Givetvis är Djursajtens premiumval utrustad med ett 4-vägs-lås som gör att du kan bestämma exakt hur och åt vilket håll katten får komma och gå.

Saknar din katt ett ID-chip finns det en separat nyckel som går att köpa till och fästa på kattens favorithalsband. Med detta kan din katt ta sig in utan att den behöver vara monterad med ett "veterinärchip".

Har du en tjockare dörr eller vägg som du planerar montera lucka i kan du behöva en "tunnelförlängare" Catmate ELITE har en specialtillverkad sådan som går att köpa till så du kan montera luckan vart du än vill.

Djursajtens Budgettips - Staywell kattlucka Magnet

magnetlucka kattdörr

Nu har du chansen att spara mycket pengar men ändå uppleva riktigt bra grundkvalité.  Staywells kattlucka använder sig inte av chip utan istället av ett mycket billigare alternativ. Med hjälp av en magnetnyckel kan katten låsa upp luckan själv och ge precis samma känsla som en chippläsare; fast betydligt billigare.

 • Billigast på listan
 • Halsband med magnetnyckel ingår
 • 4-Vägs-Låsning
 • Använder ej mikrochip

Cirkapris: 549 kronor

Totalt betyg: 4.2/5

Mer information om Staywell

Här snackar vi valuta för pengarna! Du kommer uppleva liknande lyx som du hade gjort med en vanlig microchip-lucka men utan att behöva betala den dyra pengen. Tack vare magnetlåset kan tillverkarna ta ett betydligt lägre pris än vad de annars hade gjort.

Eftersom luckan inte öppnas med kattens ID-markering kommer din misse behöva ett halsband med magnetnyckel. Detta halsband ingår i priset och följer med när du köper denna lucka.

Du får de vanligaste och viktigaste funktionerna med budgetvarianten. Du kommer inte behöva gå och släppa ut din katt jämt och ständigt samtidigt som du håller grannkatten och andra djur borta från ditt hem. 

Kattluckan är utrustat med det klassiska 4-vägs-låset som gör att du kan välja om din katt ska kunna endast gå ut, endast gå in samt om luckan ska vara helt stängd eller öppet.

Hur installerar man chip och hur fungerar luckan?

Det är lättare än vad man tror! I kattluckan finns en sensor som drivs genom energin från batteriet. Denna sensorn läser av om en katt med ett chip befinner sig i närheten och kommer, om det är rätt chip, låsa upp luckan. Chippet finner du antingen på kattens halsband alternativt samma chip som veterinären använder sig av. Alltså chippet som sitter i nacken på katten som installeras när djuret är en kattunge.

Registreringen av chippen görs genom oftast genom ett enkelt knapptryck på luckan som sedan läser av katten när du låter din katt gå mot luckan. Du kan använda dig av en godis eller en leksak för att få katten tillräckligt nära för att registreras. Detta går att göra flera gånger för dig som har många katter.

Viktiga aspekter att överväga vid val av kattlucka

Storleken är avgörande. Först och främst gäller det att din katt kan komma in och ut genom kattluckan utan större problem, annars kommer din misse vägra att använda det.

Det största problemet uppstår om kattluckan är för liten och din kan inte kan ta sig genom fysiskt på grund av sin kropp. En allt för stor lucka är inte heller bra då vissa katter kan ha svårt för en gigantisk dörr med en stor svängig lucka. Lyckligtvis är de flesta katter i liknande storlek och därför passar nästan alla luckor alla katter.

Installation. Det ska inte vara ett dagsprojekt att montera och programmera kattluckan. Välj en kattlucka som levereras med en tydlig manual med instruktioner som är lätta att följa.

Att ”programmera” luckan så att den endast öppnar för din katt ska också vara smidigt. Optimalt är att genom ett knapptryck registreras din katt och luckan kan börja användas.

Stabilt och pålitligt lås. Du ska inte behöva känna oro över att din kattlucka kan låsa ut din katt, vara öppen för inbrottstjuvar eller på annat sätt förminska din trygghet. De flesta kattluckorna är utrustade med ett så kallat: 4-vägs-lås.

Lås-anordningen gör att du kan välja mellan fyra olika alternativ. Dessa är öppet, stängd, öppet in och öppet ut. Du kan alltså välja exakt hur du vill att katten ska kunna röra sig. Vissa av de mer lyxiga modellerna är utrustade med en timer som kan göra att din katt endast kan gå ut innan 19 på kvällen eller någon annan tid som du bestämmer.

Isolering: I Sverige är isolering nästan ett krav på en bra kattlucka. Det ska inte läcka in kyla eller blåsa in genom luckan.

Nästan alla modeller utan chip är känsliga mot blåst och luckan kan helt enkelt öppnas upp av den kraftiga vinden. Tack vare chippet som krävs för att öppna kattdörrarna håller de sig helt stängda även vid ordentligt oväder.

Vart kan man installera luckan?

Förr i tiden hade alla en helt vanlig dörr och det var inget snack om olika material eller vart en kattlucka kunde monteras. I dagsläget kan det vara frågan om allt ifrån en glasdörr eller ett fönster till en vanlig dörr i olika material.

 • Glas och fönster
 • Metalldörr
 • uPVC-dörr
 • Vägg
 • Tegel
 • Trädörr

Ja som du ser är möjligheterna för montering av kattluckan oändliga. Du kan helt enkelt placera den där du vill. Det finns dock några saker du bör tänka på beroende på var du ska placera din lucka. Lättas är såklart i en vanlig trädörr då det räcke med att såga upp ett håla och skruva fast luckan. Har du dock en dörr i glas eller metall kan det behövas extra verktyg.

Självklart är tillverkarna medvetna på det potentiella problemet och säljer därför monteringsadapter för glasdörrar. Med dessa blir det betydligt lättare att ha din kattdörr i ett fönster.

Installation i tjocka dörrar

Vill du placera kattluckan i en dörr som är mycket tjock eller genom en hel vägg är det inget problem. Det går att lösa genom att köpa till en förlängare av katttunneln. Dessa går att köpa samtidigt som du klickar hem kattluckan och kommer lösa ditt problem med en tjock dör omedelbart.

Lär katten använda luckan

Vissa katter kan vara rädda eller mycket skeptiska mot den nymonterade kattluckan. Särskilt om de inte har använt något liknande förr. Det krävs att du visar hur den används och att det inte är något att vara rädd för. Ta din katt och placera den i närheten av kattluckan. Peta på dörren och visa att den går att öppna. Har du tur kommer katten på egen han utforska luckan och förstå att den går att öppna.

Vägrar din katt att utforska luckan kan du använda dig av godis eller en leksak som du vet att din katt älskar. Snart kommer du märka att din katt förstår hur luckan fungerar och vips! Den används som du hade förväntat dig.

Extra funktioner som ger trygghet och lyx

Nu när vi har kommit så långt med tekniken och utvecklingen handlar det inte bara om att kattluckan ska fungera genom att öppna och stänga efter sig för katten. Det blir allt viktigare med extra säkerhetsfunktioner, lyxiga ”bonusar” och andra sätt som gör luckan till den bästa.

 • Timer

Med hjälp av en inbyggd timer kommer din kattlucka automatisk låsa sig för utsläppning av katten efter en tid som du ställer in i förväg. Vill du att din misse ska sova inomhus är det en suverän metod att använda sig av om du vill säkerställa att katten inte tar sig ut när det närmar sig kväll.

Med detta kommer oron att katten automatiskt blir utelåst. Detta är inget att oroa sig för, du kan välja inställningar som gör att det går att ta sig in med inte ut eller tvärt om.

 • 4-vägs-lås

Nu för tiden är detta nästan ett krav hos många. Ett lås som ger dig fyra olika alternativ. Du kan välja mellan att dörren ska vara helt öppen, helt låst eller att den bara ska släppa in eller ut katter. Alltså extra trygghet och säkerhet.

 • ID-brickor för flera katter

Har du flera katter och vill att alla ska ha möjligheten att använda luckan bör du välja en modell som kan registrera flera katter. Alla luckor på vår lista med chip har denna funktion men i olika utsträckning. Vårt premiumval tillåter max nio olika katter medan andra modeller kan ha upp till 40 olika registrerade.

Enligt lagen är det inte tillåtet att ha fler än nio katter utan särskilda tillstånd. Därför skulle jag bli förvånad om det inte räcker med vårt premiumval. Föder du upp katter kan det givetvis behöva någon av de modeller som erbjuder fler än nio registrerande djur.

Alternativet till kattlucka med chip

Det är förståeligt om du tycker att en kattlucka med chip kan vara för dyrt eller av någon annan anledning inte passande för just dig. Det finns ändå en lösning för dig som vill ha något bättre än en helt vanlig kattlucka.

En kattlucka med magnetlås gör att du får liknande funktioner som ett elektriskt ”chip-lås” utan att behöva betala mycket. Katten kan själv låsa upp luckan med ett medföljande halsband som har en magnet på sig.

Detta halsband är inte personligt till din katt men sannolikheten att din katt tappar det eller att någon stjäl det är minimal. Är du intresserad av en variant som du läser om kan du se mer högre upp under vårt budgetval i topplistan.

Vanliga frågor:

Vilka verktyg behöver jag för att installera kattluckan?

Vilka verktyg du behöver för installation av luckan beror på hur du ska montera den. Absolut enklast är att installera den i en vanlig plast eller trädörr. Detta gör du genom att markera ut, borra och sedan såga ut hålet. Du kan göra det själv eller be om hjälp av en kunnig vän alternativ en byggfirma. Det går fort och är smidigt för den händige men inget omöjligt uppdrag för någon som saknar erfarenhet inom montering.

Ska du montera luckan i en tegelvägg, metalldörr eller ett fönster kan du behöva speciella verktyg. Läs i manualen vad du behöver eller anlita någon hantverksfirma för snabb hjälp. Det går fort att göra och kommer därför inte kosta dig mycket pengar.

De verktyg du behöver för montering i en vanlig trädörr är: Penna, Vattenpass, Skruvmejsel, borrmaskin och en kontursåg

Blåser det inte in genom en kattlucka?

Detta är en mycket vanlig orospunkt när det kommer till kattluckor och kattdörrar. Detta är en av anledningarna att välja en kattlucka som öppnas med chip istället för en traditionell lucka.

Dessa modeller är låsta så länge katten inte befinner sig i närheten och håller därför ute blåst, regn och busväder till stor del.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Hund som ser ut som en björn – 13 fluffiga, björnliknande raser

Fästingmedel för hund – De 10 naturliga skydd till ditt djur

Hörselskydd för alla raser – Ljudkänsliga hundar

Djursajten
>