24 maj

Laxolja hund – Bäst i test 2023 Information om dosering, innehåll och bieffekter

0  Kommentarer

Artikeln är skriven av:

Sandra Lassinantti - Skribent och produktexpert: hund och katt - Läs mer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med buddy, firstvet och granngården

Laxolja har flera positiva hälsoeffekter som är nyttiga för din hund.

Oljan kan till exempel hjälpa till att lindra ledproblem och är effektiv för att mjuka upp hundens torra trampdynor.

Laxolja är bra för att få hunden att må bättre!

Dessutom har laxoljan flera positiva effekter på hundens yttre och kan bland annat göra hundens päls blankare, minska klåda, motverka dålig andedräkt och används till fördel för att stärka hundens hjärta.

Laxoljan är enkel att blanda med hundens mat och är ett bra sätt att få i hunden extra tillskott.

Idag finns det ett brett utbud på laxoljor för hundar och i den här artikeln ska jag jämföra de bästa alternativen.

Jag främst kollat extra noga på hur nyttig oljan är, om laxoljan har tillsatser och om kosttillskottet är bra för hunden.

Hur mycket laxoljan kostar är inte mitt huvudsakliga fokus. Hundens hälsa och välmående är viktigare än några kronor hit eller dit.

Bästa laxoljan för hund

glansig päls

Kallpressad laxolja för hund

 • Cirkapris: 259:-

Kallpressad högkvalitativ laxolja som främjar hundens hälsa och bidrar till fin och glansig päls, mindre klåda, starka leder och en allmänt friskare hund. Flaskan innehåller 500ml

Svenska djurapoteket laxolja fettsyra kosttillskott

Svenska Djurapotek laxolja

 • Cirkapris: från 169:-

Kallpressad laxolja från Svenska djurapoteket. Oljan finns att köpa i flera olika förpackningar i olika storlekar. De större förpackningarna blir billigare per liter.

Laxolja hund granngården

Laxolja Granngården 1 liter

 • Cirkapris: från 219:-

Helt vanlig laxolja till hunden. Utan pump eller mått för dosering men till lägsta pris på hela topplistan. Ett bra val för dig som vill testa ge hunden laxolja utan att betala mycket.


Laxoljans positiva hälsoeffekter på hunden


På samma sätt som fiskolja kan vara nyttigt för människor så har den många egenskaper som är bra även för våra fyrbenta vänner. Omega 3 är till exempel bra för den äldre hunden som lider av ledproblem eftersom tillskottet innehåller flera fettsyror med antiinflammatoriska egenskaper. Syrorna är också bra för hjärtat. Sedan kan laxoljan lindra en kliande och torr hud, göra pälsen mer glansig och mjukgöra spruckna tassar. 

De laxoljor som finns för hundar på marknaden idag är naturliga och många utav dem är tillverkad på norsk lax. Men för att du och din hund ska få ut så mycket som möjligt av oljan behöver du välja rätt. Förhoppningsvis gör denna artikel valet lite enklare. 

Biverkningar av laxolja för hund

En hund som i övrigt mår bra och inte är skadad eller allvarligt sjuk och har fått specifik ordinering av foder eller tillskot av veterinär kan riskfritt konsumera laxolja.

Det viktigaste är att du följer den rekommenderade doseringen som står på flaskan utifrån hundens vikt. En liten hund som får för mycket laxolja kan få ont i magen och gå upp i vikt på grund av för stort kalorieintag.

Följande biverkningar kan hundar uppleva av laxolja:

 • Dålig andedräkt av fiskolja
 • Dålig i magen och lös avföring
 • Viktuppgång

Att hunden blir dålig i magen handlar om att att hunden är ovan att konsumera laxolja. Det är särskilt vanligt om hunden har fått samma foder utan variation under en lång tid. Ge laxolja i mycket små mängde och trappa sedan upp till rätt dosering för att hunden inte ska bli dålig i magen eller få lös avföring.

Viktuppgång kan ske när hunden får i sig mer kalorier än vanligt på grund av oljans energiinnehåll. Reducera hundens vanliga fodermängd eller byt till ett hundfoder som är mer lämpligt för hundens rörelsenivå. Mer motion kan också gör att hunden inte går upp i vikt.

Laxolja brukar fungera mot dålig andedräkt men kan i vissa fall göra att hunden börjar lukta illa ur munnen. Det går att motverka genom att borsta hunden tänder med en hundtandborste.


Laxoljans viktigaste egenskaper


Laxolja har många egenskaper som är bra för hundens hälsa och i den här delen får du en kortare genomgång på vilka.

Förebygger ledproblem

Laxolja innehåller omega 3 vilket är fettsyror som gör att hunden mer rörlig. Har hunden smärtor i lederna och musklerna  kan laxolja hjälpa till att lindra. Laxoljan är till exempel gynnsamt för hundar med artros.

Finare och glansig päls

Har hunden matt päls som du vill få mer liv i innehåller laxolja bland annat fettsyrorna DHA och EPA vilket ger hunden en glansigare och mer medgörlig päls. En annan positiv effekt på pälsen är att den kan göra att hunden fäller mindre. 

Mindre klåda

En annan god egenskap som laxoljan har är att den kan motverka torr och irriterad hud och lindra problem som klåda. Laxolja kan till exempel vara bra att ge till en hund som mjällar eller kliar sig mycket på grund av torr hud. Om hunden har så pass torra trampdynor att de har spruckit kan laxolja hjälpa till att göra dem mjukare.

Bra för hjärtat

Laxolja innehåller flera bra egenskaper. Den har egenskaper som främjar hjärtats normala funktion och minskar därmed risken för hjärt och kärlsjukdomar.

Friskare hund

Förutom att laxolja är bra för hundens leder och är bra för att förebygga hjärt och kärlproblem så är det bra för immunsystemet och bidrar till att hunden håller sig frisk. Tillskottet hjälper cellernas uppbyggnad och ökar näringsupptaget. 

Bättre andedräkt

Laxoljan kan ge hunden bättre andedräkt. Så om hunden har dålig andedräkt kan laxolja vara ett effektivt sätt att motverka det. 

Mer aptit

Laxoljan är smakrik och när den doseras på hundens mat gör oljan maten mer smakrik. Det kan göra att en kräsen hund som matvägrar tycker att maten är godare och kan ge ökad aptit. 


Laxolja hund - Bäst i test 2023


Laxolja buddy care salmon oil - Kallpressad fiskolja

mindre klåda

Laxoljan från buddy care är en kallpressad laxolja som är rik på omega fetter. Oljan innehåller flera eftertraktade egenskaper som har en positiv effekt på hundens leder och stärker hjärtat. Dessutom innehåller den ett flertal egenskaper som är bra för hundens yttre. Den bidrar till exempel till starkare klor, glansigare päls och mjuka trampdynor.

En stor fördel med oljan är att den är producerad i Sverige. Dessutom är den helt fri från extra tillsatser, gluten, spannmål och GMO. Laxoljan från buddy care innehåller enbart naturliga ingredienser och är kallpressad. Den har tagits fram av veterinärer. 

Oljan kommer i en flaska med pump och är lätt att använda vid utfodring. Laxoljan utfodras dagligen och 2 pump per 10 kilo. Här är en kort guide till utfodring av buddy care salmon oil:

 • Hund upp till 10 kg - 2 pump per dag
 • Hund mellan 10- 20 kg - 4 pump per dag
 • Hund mellan 20-30 kg - 6 pump per dag
 • Hund mellan 30- 40+ kg - 8 pump per dag.

Produktens mängd är på 500 ml vilket räcker länge. Öppnad flaska förvaras i kylskåpet. 

Laxoljan är smakrik och blandas med hundmaten. Oljan förstärker smaken vilket kan göra att även den kräsna hunden tycker bättre om maten och kan ge ökad aptit. 

Pris: 259 kr.

Svenska djurapoteket laxolja

Förebygger ledproblem

Svenska djurapotekets laxolja är ett tillskott som är berikad med många hälsofrämjande näringsämnen. 

Laxoljan kommer från färsk lax från Norge. Den är kallpressad och kommer i två volymer: 500 ml eller 1000 ml. Den innehåller omega 3 och 6 som har flera positiva hälsoeffekter. Den är till exempel bra för hjärtat och minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar. 

Andra positiva effekter laxoljan från svenska djurapoteket har är att den ger hunden en glansigare och tjockare päls. Dessutom kan hundens trampdynor bli mjukare och stärker hundens klor.

En annan egenskap som laxoljan från svenska djurapoteket har är att den ger ökad koncentrationsförmåga vilket är en bra effekt för du som har en hund som behöver fokusera vid träningar eller tävlingar. Då kan den här laxoljan vara det bästa alternativet.

Laxoljan utfodras dagligen och du ska ge 2 pump per 10 kilo. Till exempel:

 • Hund mellan 0 -10 kilo: 2 pump per dag.
 • Hund mellan 10 -25 kilo: 4 pump per dag.
 • Hund mellan 25-40 kilo: 6 pump per dag
 • Hundar över 40 kilo: 8 pump per dag.

Öppnad flaska förvaras i kylskåpet. 

Den mindre flaskan, 500 ml kostar 169 kronor och den större flaskan kostar 269 kronor men du får 1 liter.

Laxolja Granngården

Laxolja hund granngården

Laxoljan från Granngården är berikad med omega 3, fettsyrorna EPA, DHA, DPA samt omega 6. 

Produkten består av 100% laxolja och har därmed inga andra tillsatser. Dess egenskaper är hälsofrämjande på många sätt. Några exempel på positiva hälsoeffekter laxoljan från Granngården kan ge är ökad rörlighet, god ledhälsa och bidrar till hjärtats normala funktion. Dessutom är den bra för hundens yttre då dess egenskaper är bra för hundens päls och kan motverka torra trampdynor. 

Produkten kommer i en flaska och är inte utrustad med en pump. Därför behöver du själv måtta när du ska dosera oljan vilket för vissa kan göra utfodringen krångligare.  

Oljan går att utfodra till hundar i alla storlekar. Såhär ska du utfodra oljan efter hundens storlek:

 • Hund mindre än 5 kilo - 2,5 ml
 • Hund mellan 5- 15 kilo - 5 ml
 • Hund mellan 15 - 30 kilo - 10 ml
 • Hund större än 30 kilo - 15 ml

Oljan fördelas på två måltider. Väger hunden mellan 5-15 kilo ger du alltså 2,5 ml per måltid. 

Produktens mängd är 1 l vilket är positivt då den kommer att räcka länge. Det här är den mest prisvärda laxoljan eftersom du får så mycket produkt för det lägsta priset. Oljan kostar 219 kr. 

Norsk laxolja

UTGÅNGEN

norsk laxolja hund

Laxoljan från Salmopet är ett naturligt kosttillskott för hundar. Den innehåller flera berikande näringsämnen för din hund. 

Produkten är varsamt framtagen av färsk odlad lax från Norge och innehåller inga tillsatser och består därför av 100% fiskolja. Produkten består av en flaska och det ingår en måttkopp för dosering. Du kan köpa till en pump om du vill att doseringen ska gå smidigare.

Laxoljan från Salmopet är berikad med naturliga antioxidanter samt omega 3 och omega 6. Dessa näringsämnen främjar hundens hälsa på flera olika sätt. Den är till exempel bra för hundar med artros och bidrar till ett friskare hjärta. Dessutom får hunden finare päls och fäller mindre samt gör hundens trampdynor mjukare.

Laxoljan från salmopet är smakrik vilket är en bra egenskap för dig som har en kräsen hund. Oljan gör att matens smaker förstärks. 

Laxoljan utfodras på hundens mat en gång per dag.

Rekommenderad utfodring är:

 • Hundar mellan 0-5 kilo: 2,5 ml
 • Hundar mellan 5- 10 kilo : 5 ml
 • Hundar mellan 5 -30 kilo: 10 ml
 • Hundar över 30 kilo: 15 ml

Laxolja Brilliant Hund

UTGÅNGEN

Bättre andedräkt

Laxoljan från brilliant hund är den som är mest prisvärd och är mest generös vad gäller produktmängden som är upp till 1 l.

Laxoljan är utvunnen ur norsk lax och är helt obehandlad och innehåller därför inga tillsatser. Dessutom är den utvunnen ur färsk lax vilket har gett oljan dess orangea färg som innehåller flera hälsofrämjande antioxidanter.   

Den är tillverkad i Norge och säljs i två varianter: 300 ml eller 10000 ml vilket är en stor fördel då det kan vara bra att börja med den mindre produkten för att se om hunden får i sig oljan och vad den har för effekter på hunden. Även katter kan äta oljan. 

Oljan innehåller flera eftertraktade egenskaper som främjar din hunds hälsa. Här är några exempel:

 • Stärker hundens immunförsvar
 • Bra mot hundens päls och minskar fällning
 • Gör tassarna mjukare
 • Positiva effekter på hjärtat
 • Ökar aptiten för kräsna hundar och katter
 • Ger mer energi

Oljan kommer i en flaska som är utrustad med en tvålpump vilket är smidigt att använda vid utfodring. Den går att använda dagligen och är lämplig för hundar i alla åldrar. 

Sandra heter jag som har skrivit artikeln. Jag har alltid haft ett stort intresse för djur och husdjur. Under min uppväxt har jag tagit hand om allt från akvariefiskar till en hamster och katter. Men mitt hjärta bultar extra hårt för hundar.

På Djursajten delar jag min kunskap om djur och husdjur samtidigt som jag fortsätter lära mig mer. Genom att dela kunskap blir vi bättre djurägare tillsammans.

Skribent: Sandra Lassinantti - Produktexpert: Hund och katt

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Laxolja hund – Bäst i test [aret] Information om dosering, innehåll och bieffekter