6 maj

Hund äter inte – 8 tips på vad du kan göra när hunden matvägrar

6  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med buddy

Hunden vill inte äta, finns det någon lösning?

De flesta hundar älskar att äta och tvekar inte en sekund på att äta allt från grönsaker och frukt till olika typer av tillagad mat eller helt vanligt hundfoder. Trots hundens naturliga sug efter mat är det relativt vanligt att hundar delvis slutar äta eller till och med matvägrar helt. Vad detta beror på varierar kraftigt från att hunden inte gillar maten till att den är sjuk eller mår dåligt.

Vet du vad du ska göra om din hund matvägrar?

Vidare i artikeln ska jag gå in på djupet om varför en hund slutar äta delvis eller helt och vad du kan göra åt saken. Du finner information om vad som gäller för såväl valpar som äldre hundar och vilka de allvarligaste symtomen du bör hålla utkik efter är. Men först ska jag dela med mig av mina 8 bästa tips på hur man får hunden att börja äta igen.

Har din hund inte ätit på länge eller slutat dricka vatten?

-Kontakta en veterinär!

Få hunden att börja äta: Foder för hundar som matvägrar

En hund som slutar äta kan göra det för att den inte gillar maten. Det kan uppstå senare i hunden liv även om den ätit maten tidigare. Hunden kan helt enkelt blivit less på smaklöst eller näringsfattigt torrfoder.

Att variera hundens mat och testa sig fram kan vara en bra lösning som får hundar att börja äta igen. Nedan ser du tre varianter av högkvalitativt hundfoder som både är gott och nyttigt.

Dessutom är alla sorterna spannmålsfria och anpassade för foderkänsliga hundar.

För kräsna hundar

Toppval
hundmat för kräsna hundar

En nyttigt torrfoder gjort på färsk kött och innehåller allt din hund behöver. Speciellt för hundar som är kräsna, inte vill äta eller matvägrar helt.

Jag rekommenderar "Wild Vension" eftersom det är spannmålsfritt och framtaget tillsammans med veterinärer.

Våtfoder kan hjälpa

våtfoder

Hundar som helt eller delvis vägrar äta kan ofta ändra sig om de får våtfoder. Det är väldigt individuellt om hunden gillar våtfoder eller inte.

 Matvägrar din hund kan du testa blanda ut lite av hundens vanlig foder med en slev av våtfoder.

Billig och bra hundmat

Svenskt hundfoder

Vill du ha ett billigt helfoder som mättar bra och ger hunden nödvändig energi rekommenderar jag granngårdens egna spannmålsfria hundfoder.

Passa foderkänsliga hundar som brukar vara kräsna eller matvägra.

Kort och gott: Nytt foder som både är nyttigt och gott kan få hunden att börja äta igen.


8 Anledningar att hunden matvägrar


8 Anledningar att hunden matvägrar

-Vad du kan göra när hunden inte vill äta: 8 orsaker till matvägran

När en hund matvägrar eller börjar äta mindre är det bra att vara uppmärksam och fundera över anledningen. Det kan vara något så enkelt som att hunden inte gillar maten eller att din bästa vän har blivit sjuk.

Nedan listar jag de 8 vanligaste anledningar till varför en hund matvägrar.

hundvalp vill inte äta

#1 Hunden slutar äta eftersom den inte gillar maten

Om din hund vägrar att äta kan det vara något så enkelt som att den inte gillar maten. Detta är vanligast om du matar hunden med billigare varianter av hundfoder där tillverkaren huvudsakligen fokuserar kvantitet över kvalité. Riktigt mat smakar ofta bättre!

Är detta fallet rekommenderar jag att du testar dig fram med olika typer av hundfoder till du hittar något din hund gillar. Ett bra sätt att pröva på olika typer av hundmat är att kontakta andra hundägare du känner och be om att få låna lite hundmat. Känner du ingen som matar sin hund med bra hundmat kan du köpa hem en mindre förpackning av bra hundmat som nästan alla hundar älskar.

#2 Hundens mat är näringsfattig och kan leda till dålig aptit

Hundar är i grunden vilda köttätare som ständigt behöver jaga för att överleva. Detta lägger grund för att hunden väljer ut man som är extra näringsrik och mättar på bästa sätt. I och med domesticeringen av hundar har den egenskapen minskat eftersom hunden har tillgång till mat från oss hundägare.

Vanligt torrfoder som köps i matvarubutiker innehåller ofta stora mängder spannmål och andra ingredienser för att hålla en låg tillverkningskostnad. Tyvärr resulterar det i att maten ofta är mindre näringsrik vilken kan leda till att hunden matvägrar.

Ger du hunden billigt torrfoder? Här kan du få en kostnadsfri online-foderrådgivning för att mata hunden med hälsosamt foder igen.

#3 Du har nyligen bytt foder och hunden är inte van

När du byter foder du matar din hund med är det vanligt att hunden är skeptiskt, även om den nya maten är ännu smaskigare och nyttigare. Det är helt enkelt för att hunden inte är van med att äta annat än det foder den har fått tidigare.

Lyckligtvis är detta ett väldigt lindrigt problem och går att bli kvitt väldigt fort. Fortsätt mata hunden med det gamla fodret men byt ut små mängder mot det nya. Så småningom kommer hunden vänja sig med smaken av det nya fodret när du successivt ökar mängden. Det kommer leda till att du tillslut kan utesluta det gamla fodret helt och övergå till det nya.

#4 Fodret lämpar sig inte för din ras eller hunden ålder.

Beroende av hur mycket din hund rör sig, hur stor den är, hur gammal den är och hur effektiv dess ämnesomsättning är kommer behovet av foder variera. Som en vanlig hundägare är det näst intill omöjligt att veta vilket foder som lämpar sig bäst för hunden, även om man har god erfarenhet av att äga hund.

Vissa hundar mår helt okej när de äter av klassisk torrfoder medan de flesta skulle få ett betydligt bättre liv om de fick mat som är anpassad efter hundens behov. En hund som inte får foder som är lämpligt kan i vissa fall börja matvägra delvis eller ibland helt. Min rekommendation är att ta hjälp av foderrådgivning för att få en individanpassad meny, lämplig för just din hund.

#5 Din hund är allergisk mot fodret och vägrar att äta

Hundar kan, på samma sätt som vi människor vara allergiska mot olika typer av mat. Detta kan vara en anledning till att din hund matvägrar. Hunden känner helt enkelt av att den blir dålig av fodret och vägrar därför att äta. En bra lösning på detta problem är att ta hjälp av foderrådgivning.

På så sätt kan du få professionell hjälp att hitta mat som lämpar sig för just din hund. Foderrådgivning kostar vanligtvis men det finnas att få kostnadsfritt hos Buddy Pet Foods. Det tar bara någon minut och du får en meny speciellt anpassad efter hundens behov och eventuella allergier.

#6 Du skämmer bort din hund för mycket med "lyxig mat"

Matar du din hund från bordet och regelbundet skämmer bort den med extra godsaker i hundskålen är det vanligt att den börjar matvägra delvis eller slut äta helt. Hunden har börjat förvänta sig att den ska få mat som är smaskigare än den är van med och väntar därför istället med att äta för att se om du serverar något aptitligare. 

Många hundägare ger med sig och lägger in en bit leverpastej eller något annat som hundar älskar att äta i matskål för att hunden ska börja äta sitt foder. Detta leder till att hunden fortsatt förväntar sig “lyxmat” och vägrar att äta. Det bästa du kan göra om din hund är bortskämd är att helt enkelt sluta skämma bort hunden. 

Låt hunden vänta till den blir riktigt hungrig. Då kommer den att äta sitt vanliga torrfoder så länge du inte ger den något annat val. Givetvis kan du fortfarande lyxa till det emellanåt för din hund, men gör det genomtänkt och med specifikt hundgodis som är nyttigt och gott.

#7 Din hund är kräsen

Hundar är precis som vi människor, alla olika! Vissa älskar all mat och kan äta nästan hur mycket som helst medan andra är väldigt kräsna och kollar snett på fodret oavsett hur smaskigt det egentligen är. Hur får man då en kräsen hund att börja äta?


Det finns många olika sätt att få en kräsen hund att äta. Mina favoriter är:

 • Byt plats på hundmatskålen
 • Testa dig fram tills du hittar ett foder hunder tycker om
 • Blanda i mindre bitar av snacks eller hundgodis som hunden gillar 
 • Mata med våtfoder som lättar lockar till sig hunden med god doft
 • Blötlägg torrfoder för att göra det lättare att smälta det

Förhoppningsvis fungerar någon av dessa tips och råd för att få en kräsnare hund att börja äta igen.

Har du något eget tips på hur man får en kräsen hund att äta? Dela gärna med dig av det i kommentaren längst ned på artikeln eller ta dig dit direkt genom att klicka här.

#8 Hunden är sjuk och behöver vård

Att en hund är sjuk och därför matvägrar är den allvarligaste anledningen till att en hund inte äter. Det kan bero på att hunden har ätit något den inte tål eller att den av någon annan anledning är sjuk. 

Är detta fallet bör du kontakta en veterinär innan hunden riskerar allvarliga åkommor. Tänk på att veterinärvård kan kosta väldigt mycket även om ingreppet är väldigt litet. Har du en bra hundförsäkring kommer kostnaden bli betydligt mindre och lätthanterlig. Ibland till och med helt utan självrisk.

Förhoppningsvis har dessa tips och råd varit till hjälp och du kan få hunden att börja äta igen. Hjälper det inte är det viktigt att du kontrollerar ifall hunden är sjuk.

Nedan listar jag de symtom du bör hålla utkik efter om hunden matvägrar. Ofta uppstår dessa i kombination med att hunden slutar äta vilket är ett tydligt tecken på att veterinärvård behövs för att undvika faror för hunden med hjälp av den kliniska undersökningen.


Symptom att hålla utkik efter när hunden inte vill äta


-Hunden kan vara sjuk om den har tappat aptiten

En hund som är sjuk visar ofta det genom en rad olika symptom. Vilket symptom din hund kommer visa på variera utifrån ras och sjukdom till ålder och hunden som individ. Nedan ser du några av de vanligaste symptomen som uppstår i samband med att en hund är sjuk.

Märker du av symptom på din hund som matvägrar bör du omedelbart kontakta veterinär för professionell hjälp och svar på vanliga frågor. På så sätt säkerställer du hunden hälsa. Tänk på att du som hundägare är ensamt ansvarig över hunden och att den får den hjälp den behöver.
 • Förändrat beteende
 • Kräkningar och illamående
 • Lös i magen eller diarre
 • Slutar dricka, delvis eller helt
 • Kissar mycket eller kissar blod
 • Torr nos och torra ögon

En hund som är sjuk kommer ofta visa det genom ett förändrar beteende. Det kan vara i form av ökad aggressivitet, mer tillbakadragen eller att hunden beter sig oroligt. Här är det upp till dig att läsa av hundens beteende och jämföra det med hur du är van att hunden beter sig.

Kräkningar och illamående är ett annat vanligt symptom för en sjuk hund som vägrar att äta. Det uppstår ofta om hunden har något problem med magen eller har ätit något olämpligt. En kräkning är inte farligt i sig men kan resultera i att hunden blir av med mycket mat och vätska.

Likt kräkningar är diarré hos hund och andra magproblem ett symptom som resulterar i stora förluster av vätska. Det är viktigt att hunden får i sig ordentligt med vatten för att orka fungera. Därför kan en hund som är dålig i magen vara ett allvarligt problem.

Som jag precis har skrivit om är det viktigt att hunden får i sig ordentligt med vatten från foder och dricker vatten när den är sjuk. Därför är det viktigt att du håller koll på hunden så den fortsätter att dricka, även om hunden i övrigt matvägrar. Skulle hunden sluta dricka ska du omedelbart uppsöka veterinär för vård då det sannolikt är något mycket allvarligt.

En hund som kissar mycket tappar också mycket vatten och detsamma gäller för denna punkten. Kissar hunden onormalt mycket eller om hundens kiss är rött av blod ska veterinärvård omedelbart uppsökas.

En torr nos och torra ögon är ett klassiskt och tydligt tecken på hundens välmående. Har din vovve en torr nos bör du se till att den får möjlighet att dricka vatten. En torr nos är inte alltid en allvarlig åtkomma men du bör vara aktsam och hålla hunden under uppsikt ifall den utvecklar fler symtom.


Gammal hund som matvägrar


Gammal hund som matvägrar

Att äldre hundar matvägrar är vanligare än många tror. Det beror i första hand på att äldre hundar rör sig mindre än valpar och hundar i vuxen ålder. Gamla hundar är mindre leksugna och trivs ofta väldigt bra liggandes på mattan eller i soffan och spana ut över rummet. Börjar din hund äta mindre och är relativt gammal behöver det alltså inte vara något att oroa sig över. Slutar hunden äta helt är det däremot ett tydligt tecken på att den är sjuk och behöver vård, något som är vanligt för gamla hundar.

Eftersom äldre hundar inte behöver äta lika mycket eftersom de rör sig mindre kan det vara klokt att skifta över till ett annat foder om du använder dig av vanligt torrfoder från en matvarubutik. Inte minst förtjänar hunden ett lyxigare avslut på sitt liv utan även ett foder som lämpar sig för en senior. Det bästa fodret för äldre hundar är av vildfångad lax. Fodret har en låg fetthalt eftersom laxen inte är odlad och innehåller gott om protein och vitaminer. Fodret är helt spannmålsfritt och är, så vitt jag vet, det bästa fodret för äldre hundar eller för hundar som behöver gå ned i vikt.


Valp som matvägrar eller delvis slutar äta


Valp som matvägrar eller slutar äta delvis

När valpen äter dåligt eller inte alls behöver det inte nödvändigtvis vara något allvarligt men det kan vara klokt att vara extra försiktig. Valpar äter i regel ganska lite eftersom de är så små. Just därför är det viktigt att maten är fullproppad med alla nyttiga nödvändigheter och näringsämnen en hund behöver samt gott om kalorier istället för spannmål och annan utfyllnad som ofta är näringsfattigt och inte särskilt energirikt. 

Lyckligtvis finns det särskilda valpfoder som är tillverkade speciellt för just unga hundar som behöver bra foder under medan de växer. Min rekommendation är hundfodret "Puppy Love” från Buddy Pet Foods. Det är anpassat för just valpar med ingredienser noga utvalda där protein och hälsosamma fetter från färsk lax och kalk framträder i kombination andra vitaminberikade ingredienser.

Valpfodret kostar 499:- för 5 kilo men blir ganska billigt i längden eftersom valpar inte behöver så mycket mat. Dessutom minskar risken för sjukdomar och skador om valpen får i sig hälsosam mat, något som också sparar dig pengar i längden.


Hund matvägrar och äter gräs


Hund matvägrar och äter gräs

Att en hund börjar äta mindre eller slutar äta helt men äter ändå gräs under promenaderna upplever ofta problem med antingen halsen eller magen. Gräsätande är ofta ett första tecken på att hunden har problem med halsmandlarna och lider av tonsillit. En mycket vanlig sjukdom som förekommer hos ett flertal av de mest populära hundraserna. Sjukdomen är inte farlig men behöver veterinärvård och i vissa fall operation.

En hund som äter gräs kan även göra det eftersom dess foder är svårsmält och dålig för hundens mage. Om så är fallet finns det hundfoder som är anpassat för att lätt att smälta i hundens mage. På så sätt kan du undvika att hunden matvägrar och samtidigt bidra till förbättrad hälsa genom foder av hög kvalité

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Inget av råden stämmer på vår kärnfriska mops som slutade äta när 4 av tikarna löpte…Kräsen redan innan, men nu ännu värre. Hunden har inte kommit igång med att äta fast löpen är slut. De tre andra hannarna äter. Provat 100 tips av kloka hundägare men inget fungerar.

  Lugn han svälter inte! Jag får lägga små tuggor i kinden. Jag får sitt och hjälpen hunden att äta en halvtimme varje måltid.

  • Hej Ewa,

   Det lät inte så bra – Men tur att hunden är frisk i övrigt.

   Eftersom inget av våra tips hjälper och det låter som att andra hundägare inte heller har någon lösning rekommenderar jag att du kontaktar en veterinär. Där kan du få rådgivning av en expert!

   Ett annat alternativ är att kontakta uppfödare. Kanske har uppfödaren varit med om att andra hundar av samma ras varit kräsna eller matvägrat helt.

   Hoppas det löser sig för dig och din Mops. Lycka till!

   /William, Djursajten

  • Hej Lars,

   Om din hund inte vill dricka bör du omedelbart kontakta veterinär då vatten nödvändigt och behövs varje dag.

   En hund som inte äter klarar sig betydligt längre än en hund som inte dricker men det kan vara klokt att uppsöka vård inom någon dag då det kan vara ett tecken på någon sjukdom.

   Jag hoppas din hund börjar är och dricka smart igen!

   /William, Djursajten.

  • Hej Carina,

   Jag förstår. Vad bra att han iallafall äter när du är med.

   Testa att mata hunden vid samma tid varje dag under en period och plocka bort maten helt när du inte är hemma. Då kanske din vovve förstår att det är viktigt att äta när maten finns framme.

   /William, Djursajten.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Följ djursajten.se:

  Vad vill du läsa mer om?


  Inlägget är av typen:


  Senaste inläggen på Djursajten.se

  Det här kanske också intresserar dig...

  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Hund äter inte – 8 tips på vad du kan göra när hunden matvägrar