8 februari

Bästa hopphindret för agility 2022 – Aktivera hunden genom sport

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för petster, vetzoo och zooplus

Agility är ett suveränt sätt för dig och din vovve att bygga ett starkt band mellan varandra. Genom hundsporten kan hunden aktiveras på ett effektiv och rolig sätt som stimulerar såväl kropp som knopp.

Agility-hindret de flesta tänker på när de hör ordet “Agility” eller “hundsport” är såklart det klassisk hopphindret. Det fungerar genom att hunden helt enkelt ska hoppa över hindret. Det finns en mängd olika modeller och alternativ. Både för dig som är helt ny och ska skaffa ditt första hinder eller för det erfarne hundparet som har utövat sporten i flera år.

I den här artikeln ska vi djupdyka i hur du använder ett hopphinder till största möjliga potential. Vi djupdyker i hur du träna din vovve till att klara av häcken samt vilka modeller som är de bästa på marknaden.

Testvinnaren: Petster Agilityhinder 2-pack

Den självklara testvinnaren är paketet med två hopphinder från Petster. Hindret är justerbart och för att passa alla nivåer och raser. Du kan alltså fortsätta använda detta hinder i samband med att din hund utvecklas genom att öka höjden successivt. Möjligheten att justera är extra viktigt om du har två eller fler hundar som är olika stora.

De två hindren kommer i en smidigt väska som gör det lätt att packa ihop hindren för förvaring under vintertid eller för att ta med någonstans. 

Hindret fäster du enkelt i marken genom att placera två pinnar där du vill hindret ska vara. Det fungera bäst på mjuk underlag såsom gräsmattan. Därefter kopplar du ihop pinnarna med den stadiga mittendelen.

Eftersom du får två hinder och en väska blir priset relativt lågt för det enskilda hindret. Ett hinder kostar alltså omkring 430 kronor och då ingår väskan i priset.

Utmanaren: Hopphinder med ring

Som ett alternativ till testvinnaren erbjuder Petster också ett paket med ett hopphinder och en hoppring. Detta ger mer variation till din agilitybana och kan utveckla hunden till nästa nivå.

Ringen kräver mer precision än ett vanligt hopphinder då hunden inte får hoppa för högt, för lågt eller för mycket åt sidan. Djursajten rekommenderar att du börja med träningen på det vanliga hopphindret för att sedan gå till nästa nivå och träna hunden med ringen.

Givetvis är både ringen och hopphindret justerbart vilket ger dig möjligheten att använda samma hinder under hundens utveckling. Något som är extra viktigt för dig med flera hundar.

Justeringen sker enkelt och stabilt med hjälp av ordentliga kardborreband.

Paketet kostar omkring 650 kronor och blir alltså mycket billigt eftersom du får två olika hinder i ett paket. Tyvärr ingår ingen förvaringsväska i priset då kostnaden är lägre än den föregående testvinnaren. Just därför är detta agility-paket en utmanare till testvinnaren. Ja, billigare! Men svårare att förvara och ta med.

Agility för nybörjaren: billigt i hemmet

För den totala nybörjaren till agility som bara vill testa på hundsport utan att betala några större summor finns det goda alternativ. Antingen kan du välja en modell som är extremt billig men av lite sämre kvalité än våra testvinnare eller så kan du helt enkelt utöva sporten i hemmet med vad du redan har.

För att träna agility helt i hemmet med egna hinder rekommenderar vi en vanlig köksstol som du lägger på marken eller en soffkudde. På detta sätt kan du testa dig fram om agility är något som passar dig och din hund.

Nackdelen med att träna i hemmet utan ett riktigt hinder är att den faktiska känsla agility skapar blir svår att uppleva. Genom att köpa ett mycket billigt hinder kan du maximera upplevelsen av agility utan att betala särskilt mycket.

Budget PLUS: Trixie hopphinder

Ett billigt agilityhinder av den välkända tillverkare Trixie. För just över 200 kronor får du agilityhinder som gör jobbet. Denna modell är tillverkad helt i plast men är ändå relativt hållbar. 

Monteringen sker snabbt och enkelt genom att fästas i marken. Stabilaste uppställningen av hopphindret sker på en vanlig gräsmatta men kan monteras på andra ytor med begränsad framgång. 

Trots det låga priset är detta hinder justerbart vilket hjälper hundens utveckling, Ni kan alltså börja med hindret mycket lågt för att höja nivån eftersom.

Budget: Sport & Fun hopphinder

För just över 100 kronor kan du påbörja agilityträning med ett hopphinder. Trots det unikt låga priset får du också med en nylonväska som gör förvaring mycket enkel.

Pinnarna är tillverkade i plast med en metallpinne längst ner för stabilt fäste. Likt de andra modellerna fäster du agilityhindret från Sport & Fun lättast på en gräsmatta, alltså perfekt för hemmet.

Men hur kommer det sig att denna modell är så mycket billigare än vissa andra? Ja, tyvärr finns det nackdelar med denna modell. Eftersom priset är maximalt pressat är även kvalitén det. Givetvis kommer den hålla för grundlig användning av hopphindret men med tiden kan det komma att bli ett problem.

Ett hinder som är instabilt och “rappligt” kan försvåra agilityträningen enormt. Just därför landar denna produkt som ett budgetalternativ på vår topplista och inte som testvinnaren.

Hur du lär hunden att utöva hopphindret

Hopphindret är för många hundar ett av de enklare hindren. En stor anledning till detta är eftersom de inte kräver någon klurig tankekraft som exempelvis slalom gör.

Hunden förstår ganska snabbt vad du vill att den ska göra. För att gör träningen ännu lättare har vi tagit fram en tydlig steg-för-steg lista där du ser exakt vad du ska göra.

Steg 1: Sänk pinnen till den lägsta möjliga nivån och led hunden över hindret medan du går bredvid. Beröm hunden ordentligt.

Steg 2: Guida hunden med handen medan du passerar på sidan av hindret.

Steg 3: Höj pinnen en aning men inte så att hunden kommer tveka, det ska var lätt att ta sig över. Du kan även börja med kommandon såsom "hopp" här.

Steg 4: Fortsätta att successivt öka höjden på hopphindret tills ni kommer upp i en bra nivå. Hur högt det är beror på ras och hur duktigt din vovve är på hopphindret.

Steg 5: Låt hunden hoppa över hindret från olika håll och från olika vinklar, var noga med att berömma när hunden gör rätt med en leksak, godis eller ord.

Variationer på hopphindret

Det finns en del olika variationer av hopphindret som används av mer rutinerade hundförare i behov av en större utmaning. De två vanligaste är däcket och längdhoppet.

Däcket är precis som det låter. Istället för en ribba som hunden ska hoppa över är det ett däck eller en ring vovven ska ta sig igenom. Detta kräver inte bara höjd utan även precision. Hunden får inte hoppa för högt, för lågt eller för mycket åt vardera sida. Det är ett kul sätt att utmana hunden lite extra.

Längdhoppet är mer ovanligt men mycket uppskattat. Hunden ska inte bara hoppa högt utan även långt. Hindret fungerar precis som ett vanligt hopphinder fast det är förlängt. Det kan dels vara en till ribba som står en bit längre bak än det andra hindret eller helt enkelt ett enda långt hinder hunden måste ta sig över.

För dig som är kreativ och galen i agility går det med säkerhet hitta på fler varianter av hopphinder men som sagt är de tidigare nämna varianterna de vanligaste. Kanske skulle något hopphinder med vatten vara populärt under varma sommardagar?

Viktigt att tänka på vid agilityträning med hopp

Det är av största vikt att hunden är helt fullvuxen innan du påbörjar agilityträningen. Hoppträning när hunden är i valpålder kan medföra allvarliga skador i utvecklingen av vovven kropp. Vill du börja tidigt med agility för en valp rekommenderar vi istället att du köper en tunnel och smygstartar med agility för att sedan börja ordentligt när hunden är fullvuxen.

Även om du bara använder dig av enklare hinder såsom en tunnel bör du göra det försiktigt. Valpar är sköra och risker lätt överansträngning. Kortare träningspass fungerar utmärkt någon gång per vecka

Andra hinder inom agility

Hopphindret är en bra start, men det finns en mängd olika andra alternativ. Djursajten har skapat en fullständig artikel om agility i allmänhet. Där får du läsa mer om hur du börjar med agility, vilka hinder du behöver och allt annat som är viktigt att tänka på. 

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa hopphindret för agility [aret] – Aktivera hunden genom sport